Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Prosim,podelite z mano vaše navade

Default avatar
Zdravo borci! Prosim, da z mano podelite del vašega vsakdana.

1)Kaj je na vašem jedilniku po navadi (ko ni kemoterapij in bioloških zdravil)?

2)Kaj je na jedilniku pred in kaj po kemoterapiji ali obsevanjem?

3)Kakšno terapijo prejemate? Koliko dolgo se borite z rakom?

4)Imate pripravljenih več različic hrane oz. več zvrsti hrane, če eno telo ne bo sprejelo (bo sililo na bruhanje, kislino, ali ne boste čutili okusa?

5)Kakšna hrana je to, kako jo pripravite, ali je iz zmrzovalnika?

6)Ali vam je pri kašastih papicah/sokcih kaj posebno dobro oz. sprejemljivo, da se tega nikoli ne zasitite?

7)Ali je res, da se ti tista hrana zagabi, ki si jo jedel pred močno kemoterapijo? Kaj v tem primeru, jesti nekaj, kar se ti že tako gabi, da potem ne posežeš po tem, ali kako?

Hvala, ker z mano delite vaše izkušnje, želim vam čimprejšnje okrevanje, kar se da manjše bolečine in pogum za naprej. Izkoristite dan kolikor lahko.
Default avatar
Nobenga ni? Vsem gre vse gladko kot po tekočem traku, ali pa tako grozno da nimajo ideje kaj bi sploh se lahko jedlo?

Vem, eno so priporočila, uradna, ki ne pašejo vsakemu, drugo pa so dejanske izkušnje in to bi rada.
Ah, obupala bom.
Default avatar
Moja mama se že 16 let bori in je zdej začudo dobila kemoterapijo. Nima jo že dve leti, ker je shujšana, slabotna in podhranjena, ampak zdej ko jo je dobila, spet ne vemo kaj si več izmisliti, da bi ji teknilo.

Skuta ji gre navzgor, pa je edina med maloštevilčnimi prehrambnimi artikli, ki jih lahko spravi vase.
Vse jo terja na bruhanje, ko leži je še ok, takoj ko želi ustati je bruhanje. Kako si pomagate?
Je kakšen dober recept, kašen dober mix kašaste hrane, ki ni prekisel, da naredi reakcijo (se pravi brez pomaranče, ananasa, limone, paradižnika, jabolka, kivija ipd) in da je še vedno ukusen.

Edino Proshure še funkcionira, pa še to je omejeno z okusi. Banana je tolikokrat na tapeti, da se ji je zagabila. Še kakšen kaki in figa so ves čas edina dovolj blaga hrana, sej sploh nimamo več ideje.
V enem dnevu v sebe spravi maksimalno pol palačinke, in to čez cel dan.

Kaj res noben nima nek dober recept za sadni mix ali kakšen zelenjavni ukusni mix, ki je njemu teknil?
To res ne morem verjeti! Tukaj ali ni več živih ali kaj naj si mislim??!! STe vsi obupali? Neee!!! Razočarana sem do amena. Ne vemo več kakšno kombinacijo iznajti. Ne upa si nič jesti. Nima nobenega da bi povedal svoje izkušnje. Pa ne tisto jamranje, ampak tisto od čega je bilo slabše in od česa boljše, nekaj konstruktivnega. Ona je borka, a sama ne zmore. Pliz, kdorkoli!
Default avatar
v kolikor ni odzivov, ali ste v prvi vrste te strani Kako živeti z rakom, pregledala tudi prvo temo pod
pripeto
Pripeto Knjižica PREHRANA IN RAK, dr. Nada Rotovnik Kozjek.
Vam bo v pomoč!
Default avatar
Vem, hvala. Seveda. Ampak želela sem iz izkušenj bolnikov videti, kaj prenesejo, kaj najlažje prenesejo.
Zdravniki lahko rečejo kaj bi bilo zaželjenoo jesti, to temo je moja mama diplomirala že pri prvi diagnozi, ko so rekli da je preveč bezgavk okuženo da bi živela večno in so prognoze že prvič bile slabe.

16 let dobesedno ugiba kaj bi lahko jedla da ji ne škodi in je kot čarodej z temi svojimi tablicami, kombinacijami in drugo, ampak dejstvo je, da samo iskati mora, ni pravil. In nima več idej, inspiraciije, moči, volje. Najbrž temu služi potem ta forum, za izmenjavo izkušenj. Včeraj je vase uspela spravit žlico griza na mleku, kakava, in marmelade - kombinacije teh treh. Katastrofa. Od vode se ji dviguje, saj je 2 dni po kemo samo vodo pila ker drugo že ko je povohala je bila cel dan uničena od bruhanja.

Zato sem vprašala kakšne so izkušnje tistih, ki so to dali skozi, oni najbolj vejo kakšne nemogoče kombinacije so morali izmučkati, da je ukusno, da tekne, da te ne mine prehranjevanje. In da ne rabiš drugim razlagati kaj ti zakaj ne tekne in se vsakič izpostavljati, da vsi vejo in mislijo da si še slabše kot si. Ker so slabši in odlični dnevi.

Na primer zdravniki so njej (seveda dobronamerno) odsvetovali med, ker je lahko poln strupov, ampak mislim da jo je tudi med držal pokonci. Zdej žal edino kar spravi vase - včeraj je bila žlica griza kuhanega na mleku zjutraj z malce kakava zvečer z malce marmelade. Bel griz-kot bela moka slabi telo, kuhan na mleku (rak papa kazein), kakav N firme sem ravnokar prebrala da ima genetsko modificirane proizvode in marmelada je večinoma sladkor, ki spet hrani raka. Ampak to je edino, kar spravi vase.
Surova zelenjava in tisti sokeci, ki so prej šli skozi, ne grejo več, apsolutno nič surovega. Žal. Ribo ne more več povohat tudi če je čez limona in rožmarin. Po tej kemo je celo stoje zaspala in seveda vsakič ko se je kam naslonila, tako da je resnično mislila da bo tokrat umrla, ampak danes-4.dan izgleda živahna kot nikoli. Kaj res nima noben lastnih izkušenj kaj mu je bilo fajn jesti po bolj močni kemoterapiji?
Default avatar
Moja mami je jedla, kar ji je v danem trenutku najbolj dišalo-nikoli je nisem posiljevala s hrano. Mesa sploh ni mogla jest, prav tako ne mlečnih izdelkov. Jedla je veliko prepečenca, raznih krekerjev, riževe vaflje, kasneje jih je mazala z maslom in majhno majhno pikico marmelade. Kar ji je najbolj sedlo so bili razni sadni napitki - zmiksana banana, jagode, borovnice, maline..., soka rdeče pese pa tudi videt ni mogla, zato smo stiskali sok regratovih listov in korenja. Prijala ji je radenska, kokta, voda z limono, z meto, bezgom, ingverjem, sok aloje in razni pudingi. Nam je patronažna sestra rekla, da naj pozabimo na zdravo prehrano in naj za mamo poskusimo pripravit čim bolj kalorično hrano. Tako smo na zmiskano sadje dajali smetano oz. malo skute. Zagotovo pa ji je pomagal tudi napitek Psohurja-okus čokolade.
Srečno! Dosegljiva sem na [email protected]
Default avatar
Hvala Petti.
Smem vprasat kako se pripravi to vodo z meto ali ingverjem, kot čaj, kot poparek?
Se pravi tvoji mami ni škodilo ne maslo, ne sadje kislega okusa... moja sedaj lažje poje kruh star en dan ali prepečenc ali krekerje. Kako ste pripravili riževe vaflje? Če je kaj kislega (paradižnik ipd) ne gre skozi).
Default avatar
Ne, maslo ji ni škodilo, prav tako ne sadje - v bistvu je jedla vse sadje, le jabolk najmanj (pila je tudi sok iz njih, skupaj s korenjem in regradom). Meni je svetovala patronažna sestra naj je le bel kruh, saj naj bi bil temen oz. polnozrnat težji za prebavo. Riževe vaflje sem kupovala; žal pa nimajo tako kot prepečenec in krekerji neke velike energijske vrednosti.
V vrč vode smo dajali po nekaj listov mete, melise, malo soka limone oz, pomaranče in to ji je odgovarjalo za pit, saj je same vode naveličala. Iz raznih zelišč sem delala čaj - poparke; ingver pa je uporabljala pozimi - v kozarec vode sem dala cca pol centimetra velik košček ingverja, dodala vodo, pustila nekaj časa in to je popila. Izogibali smo se šumečim tabletam, cedevitam... in smo ji raje pripravljali domače stvari.
poskusite s kakšno ribo - postrvjo pečeno na žaru brez kakršnih koli začimb-mogoče le MALO limoninega soka. Tudi industrijskih začime nismo uporabljali, sploh pa ne kakšnih juh iz vrečke-samo domačo "vegeto" (v bistvu sploh ni vegeta, ampak jo le tako imenujemo). Lahka krompirjeva juha, juha iz bučk - to ji je odgovarjalo. Meso, mleko; solata-sir-jogurti - katere je imela prej resnično rada ji niso šli. Skoraj vsak dan je pojedla tudi sladoled, pa je KT prejemala od decembra..

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic