Starševski čvek

Odpoved dediščini? Barca?

Default avatar
Moja mama se želi odpovedati dediščini po svoji mami - moji babici. Je pa rekla, da lahko dedujem namesto nje jaz. Ali je to sploh možno? Mora babica to napisati v oporoki? Mamin brat je pahnjen na denar in zagotovo ne bo želel pustiti niti centa, če ne bo to nujno. Že zdaj babico nagovarja, da naj vse napiše na njega in nič ne pusti za sestro - mojo mamo. Zato se ona tudi želi odpovedati dedovanju, meni pa se to ne zdi prav. Jaz je obremenjevati nočem, ker ji ni ostalo več veliko časa. Zanima me samo, ali se lahko moja mama odpove dedovanju oz. ga preusmeri name?

Lp.
Default avatar
http://www.informiran.si/survey.aspx?docID=1529

Dokument: Odpoved dediščini

Opis: S tem dokumentom se (zakoniti ali oporočni) dedič odpove premoženju, ki bi mu pripadlo po umrlem zapustniku. To pomeni tudi, da tak dedič NE bo odgovarjal za zapustnikove dolgove.
Odpoved velja tudi za potomce osebe, ki se odpoveduje dediščini, razen ta če izrecno izjavi, da se odpoveduje le v lastnem imenu (v tem primeru dedujejo njegov dedni delež njegovi potomci, če jih ima).

Je pa vse skupaj breveze, dokler je babica živa
Default avatar
Mislim, da ta Zakon o dedovanju še vedno velja http://www.eudavki.si/index.php?S=1&Folder=356

Odpoved dediščini

133. člen

(1) Dedič se lahko odpove dediščini z izjavo, ki jo poda sodišču do konca zapuščinske obravnave.

(2) Taka odpoved velja tudi za potomce tistega, ki se je odpovedal, če ni izrecno izjavil, da se odpoveduje samo v svojem imenu.

(3) Če so potomci mladoletni, za to odpoved ni potrebna odobritev pristojni center za socialno delo.

(4) Če se je dedič odpovedal samo v svojem imenu, se šteje, kakor da sploh ni bil dedič.

(5) Če se odpovedo dediščini vsi dediči, ki ob zapustnikovi smrti pripadajo najbližjemu dednemu redu, so poklicani k dedovanju dediči naslednjega reda.


Torej mora tvoja mama na sodišču izrecno izjaviti, da se ona odpoveduje svojemu deležu v tvojo korist, kar pa je v vaši situaciji v razmerju z maminim bratom popolnoma isto, kot da bi svoj delež prevzela sama.

Če oporoke babica ne bo napisala, bodo po njej dedovali njen mož (če še živi) in pa njeni otroci, v enakih deležih.
Default avatar
seveda da lahko.če se mama odpove dediščini potem po njeni smrti-po babičini smrti deduješ ti razen če se mama ne odpove dediščini v svojem imenu in imenu potomcev-torej tvojem.
Default avatar
To lahko naredite tudi na zapuščinski, ko pride do tega. Mama pove, da se odpove svojemu deležu v tvojo korist.
Default avatar
jaaaaa je napisal/a:
Če se odpove, velja tudi za njene potomce!
Izrecno mora povedati, da se odpoveduje samo v svojem imenu!

(1) Dedič se lahko odpove dediščini z izjavo, ki jo poda sodišču do konca zapuščinske obravnave.

(2) Taka odpoved velja tudi za potomce tistega, ki se je odpovedal, če ni izrecno izjavil, da se odpoveduje samo v svojem imenu.
Default avatar
Hvala za odgovore. Lep pozdrav
Default avatar
Seveda lahko je napisal/a:

Neumnosti pišeš.
A kregali in pobijali se bodo pa po smrti.

SEDAJ je čas, da se zmenijo in SEDAJ bo babica pisala oporoko.
In za avtorico tega posta je BISTVENO, ali bo babica SEDAJ kaj v oporoki namenila njeni materi ali pa njej, ali pa nobeni nič.

In če bo mama preveč na široko govorila, da se odpoveduje dedovanju, (itak pa to pred smrtjo babice sploh ni možno in bi bilo neveljavno) bo babica na tiho brez vednosti mame z lahkim srcem zapisala vse njeno premoženje avtoričinemu sinu, ki edini od obeh dedičev kaže interes, da bi kaj dobil.

Avtorici tega posta svetujem, da mami reče, naj udari po mizi in zahteva da babica njej v oporoki zapiše pol njenega premoženja, Po babičini smrti se boste pa že naprej pogovarjali. Dediščini se bo lahko odpovedala tudi še takrat, ali pa se bo odpovedala v korist avtorice tega posta.

Skratka do dedovanja je še daleč, veliko se lahko do tedaj spremeni, neumno si je sedaj zapravit vse pogajalske pozicije in možnosti da kaj deduje potem ko bo dedovanje nastopilo.
Default avatar
Mama naj reče, da se bo dediščini odpovedala v tvojo korist. Če bo babica z oporoko vse zapustila sinu, boš pač lahko zahtevala nujni delež, ki je 50% tistega, kar bi dobila, če oporoke ne bi bilo. Če pa oporoke ne bo, se bo dediščino razdelilo med vse potomce po dednem zakonu, in mamin delež bo pač tvoj.
Default avatar

pogajalske pozicije.....eno tako imamo tudi mi v druzini.....saj nic ne recem, samo tako zalostno je slisat....
Default avatar
Seveda lahko je napisal/a:
Tudi meni se ne zdi brez veze; mi smo tudi že dali vse črno na belo, s sestro veva, pri čem sva/bova vsem je jasno in nimam se kaj bati, da se enkrat v prihodnosti s sestro skregava zaradi dediščine.
Default avatar
Nikar naj mama tega ne naredi. Dediščino naj vzame, bratu jo še vedno lahko da kadarkoli. Midva z bratom sva se dediščini po mami odpovedal v korist očeta. Prvič zato, ker se nama je zdelo, da je prav, da premoženje, ki sta ga ustvarila skupaj, koristi oče. Drugič zato, ker ne brat in ne jaz ničesar nisva potrebovala in imava tudi brez tega premoženja dovolj za dostojno življenje. Oče je nekaj mesecev žaloval, nato je padel pri 70+ v puberteto. Mamino premoženje zapravlja za osamljene ženske, midva z bratom pa to opazujeva. Ne bo dolgo, ko ga bo porabil. Očetu kuham jaz, brat drugače poskrbi zanj.Samo čakava, kako bo ostal brez vsega in bova zanj skrbela midva. Ni problema, bova , saj je najin oče, ne glede na vse kar se dogaja. Ni pa prav, da mamine prihranke ob njeni skromni plači in kasneje pokojnini, moj oče porablja za ženske, ki so danes z njim. Jutri, ko denarja ne bo, jih ne bo več.
Obdržite racionalnost in se ne obnašajte kot dobrotniki - ljudje ste še vedno.
Default avatar
4235 je napisal/a:

In ko si bo mama po smrti babice od njenega premoženja čez xx let zaželela kak manjši košček, ga bo v primeru da je oporoka pisana po-pol brez problemov dobila, če bo pa pisano vse na strica pa nikakor. Ker nima v roki nič, s čimer bi se pogajala da dobi tisto, kar bi ji morali itak pripadat.
Default avatar
bralkaoporok je napisal/a:
Oprosti, kaj ima vnukinja pri vsem tem???
Mati dediscine noce, babica je se itak ziva, vnukinja pa se nima kaj grebst za premozenje, ki ji sploh ne pripada se po nobenem scenariju...
Default avatar
Seveda lahko je napisal/a:

Nebi rekel, da ji abičino premoženje ne pripada po nobenem scenariju. Vnukinja samo ni v prvi vrsti za dedovanja, ampak v drugi - enako kot njeni bratranci in sestrične, ki bodo to premoženje kot kaže nekoč dobili, če se mati odpove dedovanju.

Je pa vnikunja dedič, če se mati umre pred babico, ali če se mati odpove dedovanje samo v svojjem imenu,

Zdej pa vprašanje, če že matere ne zanima babičino premoženje, zakaj bi njen delež (ki ji pripada) raje odstopila bratu oziroma nečakom, kot pa svoji hčerki?
In tudi vprašanje, zakaj naj bi babica vse zapustila samo svojemu sinu, hčerki pa nič?