Farmacevt svetuje

Odgovarjajo: asist. dr. Boštjan Martinc, mag. farm., spec.

Povišan holesterol

Default avatar
Spoštovani,
imam povišan skupni holesterol: 6,4
HDL imam 3,4 (nad1,6)
LDL imam 2,7 (2,0-3,5)
Trigliceridi imam 1,6 (0,6-1,7)

Mi lahko pojasnite kako se to izračuna da je skupni povišan, če pa so vsi ostali v mejah normale?

In prosim vas kateri izdelek brez recepta mi svetujete za znižanje holesterola mojem primeru.
Naj še dodam da od zdravil jemljem Euthyrox 50. Stara 44 let.

Hvala za vaš odgovor!
Default avatar
Spoštovani!

Celokupni holesterol se izračuna kot vsota »dobrega« holesterola (HDL), »slabega« holesterola (LDL) in še ene oblikeholesterola označene kot VLDL. Gre za oblike holesterola vezanega z lipidi in proteini imenovani lipoproteini v komplekse različne gostote – od tod imena lipoproteini »high-density« (visoke gostote), »low-density« (nizke gostote) in »very low-density« (zelo nizke gostote).

Ker imate sami zelo visoko vrednost koristnega oziroma zaščitnega holesterola, je posledično pri vas tudi celokupni holesterol precej visok. Kljub temu pa se je potrebno zavedati, da je veliko bolj kot sama vrednost celokupnega holesterola, pomembno razmerje med »dobrim« in »slabim« holesterolom (HDL/LDL), ki pa je pri vas zelo ugodno.

Glede na to, da je vaš celokupni holesterol povišan na račun koristnega (»dobrega«) - HDL holesterola, vam zaenkrat ne bi svetoval nikakršnih sprememb oziroma pripravkov za zniževanje holesterola.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni!

Na pregledu za službo so mi odkrili povišan holesterol. Star sem 25, občasno jem masno hrano, tudi kakšen čips. Sem precej aktiven v športu kar pomeni visoko intenzivna vadba 3x na teden. V preteklosti sem imel intenzivne treninge tudi 5 - 8 x na teden.

Rezultati so pa sledeči:
S-holesterol 6.00
s-LDL holesterol 4.08
s-HDL holesterol 1.25
s- trigliceridi 1,48

Ne jemljem nobenih zdravil, nikoli nisem imel tovrstnih težav. Kaj pomenijo ti rezultati? LP
Default avatar
Spoštovani!

Rezultati kažejo na blago povišane vrednosti holesterola. Svetujem ustrezno dieto z uživanjem manjših količin mastne hrane in predvsem čimveč zelenjave. Poleg tega svetujem tudi več gibanja. Poleg omenjene intenzivne vadbe je potrebna tudi vsakodnevna, vsaj 30 minutna, zmerna (aerobna) telesna aktivnost - npr. tek.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni!
Pred kratkim sem imel sistematski pregled za službo. Na šoli učim športno vzgojo, star sem 34 let. Redno sem telesno aktiven...moram pa priznati, da sem pri prehranjevanju nekoliko bolj površen...oz je včasih preveč mastne hrane. Visok sem 180cm, 83kg...
Na izvidih je razbrati rahla odstopanja pri holesterolu in trigliceridih...
HDL - 3.6 (pod 3 oz pod 3.5)
LDL - 1.9 (nad 1)
S-holesterol 5.6 (pod 5)
S-trigliceridi 0.56 (0.6 - 1.7)

Ker imam čez cca 14 dni sistemtaski pregled tudi pri svoji zdravnici (neodvisno od tega kar sem ga že opravil) sem se odločil nekoliko "prečistiti" svoje telo...zraven redne telesne vadbe in boljših prehranjevalnih navad sem si v lekarni nabavil kapsule pegastega badlja in kombinacijo kapsul koencim Q10 in omega 3...
Zanima me ali lahko jemanje teh kapsul kako negativno vpliva na rezultate izvidov...oz jih je pametno nekaj dni pred pregledom prenehati jemati ali v tem ni težav...

Hvala za razumevanje in odgovor!
Lp
Default avatar
Spoštovani!

Negativnega vpliva jemanja omenjenih prehranskih dopolnil na rezultate navedenih preiskav ni pričakovati.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Kako si pa lahko razlagam ta moja odstopanja posameznih vrednosti na omenjenem izvidu...še je to v mejah normale ali je vse skupaj lahko že bolj zaskrbljujoče...?

Še enkrat hvala za odgovor!
Lp
Default avatar
Spoštovani!

Vrednosti določanih kliničnih parametrov so v vašem primeru blago povišane. Zaenkrat bi vam svetoval zgolj spremembe življenjskih navad – predvsem uživanje zdrave in uravnotežene hrane. O podrobnejših informacijah in priporočilih glede zdravega načina življenja se lahko posvetujete s farmacevtom v vaši lekarni.

Lep pozdrav,
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana
Default avatar
Pozdravljeni, spodaj sem navedla podatke moje matere in me zanima ali je potrebno takšen holesterol zdraviti ali ne? Naj še dodam, da je stara 59 let in ima probleme z zdravljem (med drugim jemlje zdravila za redčenje krvi in visok krvni tlak). Lep pozdrav

HDL - 1.4
LDL - 4,9
S-holesterol - 6,9
S-trigliceridi 1,6
Default avatar
Spoštovani,
kot vam je povedal najbrž že zdravnik, je pri vaši materi, glede na prisotne dejavnike tveganja in izmerjene vrednosti, potrebno zdravljenje povišanih vrednosti holesterola.
Poleg rednega jemanja zdravil, predpisanih na recept, je potrebno upoštevati tudi priporočila za zdrav življenjski slog.
Bolnikom s hiperlipidemijo svetujemo:
- uravnoteženo prehrano, ki vsebuje čim manj trans maščob, nasičenih maščob ali veliko holesterola (čips, cvrtje, svinjska mast, hrenovke, paštete, polnomastni mlečni izdelki…)
- zmanjšanje vnosa kalorij, kadar je treba zmanjšati telesno težo
- zmanjšanje porabe soli in alkohola, kadar ima bolnik tudi zvišan krvni tlak
- opustitev kajenja
- redno telesno dejavnost, prilagojeno posameznikovim sposobnostim.

Osnova prehrane naj bodo torej zelenjava, sadje in stročnice, kruh (bolje črni ali ovseni kot beli), testenine, krompir in kosmiči, posneto mleko in iz njega pripravljen jogurt. Svetujemo najmanj 3, še bolje 5 manjših dnevnih obrokov.
Lep pozdrav
Barbara Drnovšek, mag.farm.
Default avatar
Pozdravljeni,

Mene pa zanima interpretacija mojega izvida:
S-Holesterol 6,49
S-HDL holesterol 2.14
S-LDL holesterol 4,0

Stara sem 25let.

Lep pozdrav
Default avatar
Pozdravljeni!

Svetujem vam, da se s tem izvidom oglasite pri vašem osebnem zdravniku, ki vam bo razložil rezultate. Zdrave odrasle osebe naj bi sicer imele manj kot 3 mmol/l LDL holesterola in več kot 1,2 mmol/l HDL holesterola, ogrožene skupine (sladkorni bolniki, srčni bolniki,...) pa še nižje vrednosti. K znižanju LDL ("slabega") holesterola in trigliceridov največ prispeva uživanje hrane, ki ne vsebuje nasičenih in trans maščob (npr. mastno rdeče meso, mesni izdelki, margarina,...). Poleg tega svetujemo tudi uživanje hrane z veliko vlaknin (polnozrnati izdelki, ovseni kosmiči,...), povečano telesno aktivnost in eventuelno zmanjšanje telesne teže.

Lep pozdrav!
Maja Zupan, mag.farm.
Default avatar
Pozdravljeni,
prosila bi za pojasnilo glede povišanega skupnega holesterola in kaj bi mi svetovali?
S-Holesteroli 5.3 (do 5.0)
S-HDL 2.3 (nad 1.0)
S-LDL 2.7 (do 3.0)
S-Trigliceridi 0.6 (do 1.7)
S-Glukoza 5.4 (3.6-6.1)
Najlepša hvala!
Default avatar
Spoštovani,

vaši izvidi so dobri. Pomembno je predvsem razmerje med LDL in HDL, ki je v vašem primeru odlično. Imate tudi zelo nizke trigliceride. Svetujem zgolj nadaljevanje s takšnim življenjskim slogom.

Lep pozdrav,
Boštjan
asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec.
PE Lekarna Mirje
Trg MDB 2
Lekarna Ljubljana

Moderatorji

asist. dr. Boštjan Martinc , mag. farm., spec.
bostjanmartinc