Zdravila in zakonodaja - arhiv

Valdoxan + Eglonyl (kako prenehati ali zmanjšati dozo)

Default avatar
Pozdrav,
Letos marca sem po 4 mesečni bolezni dihal (pljučnica + kašelj) zbolel za depresijo. Znake depresivnsosti sem imel že decembra vendar se tega nisem zavedal (sedaj jih znam razbrati).
Odšel sem do psihiatra in mu povedal kaj me muči.. Diagnoza je bila anksiozna depresija zaradi izčrpanosti.. Prejel sem zdravilo valdoxan (antidepresiv). To zdravilo jemljem od aprila meseca in mi ne povzroča nobenih težav :) bolj me skrbi to, če sploh deluje?!? Namreč.. po jemanju antidepresiva valdoxan sem po mesecu še vedno čutil utesnjenost in razne krče v telesu zato mi je psihiatrinja predpisala tudi tablete eglonyl v 2x 50mg na dan.. (eno zjutraj eno zvečer).. Zdi se mi, da ima eglonyl tisti pravi učinek vendar sem opazil da mi zelo poveča presnovo in poveča apetit.. Eglonyl sem jemal cca 3 tedne po 100mg na dan.. po posvetovanju s psihiatrinjo sem probal odmerek prekiniti vendar je počutje začelo ponovno nihati.. lahko sem bil dva tri dni brez tablet pa sem moral nato vzeti eno... Zadostuje mi že odmerek 50mg da se počutim vredu..

Zanima me če je še kdo jemal antidepresiv valdoxan ter eglonyl ter koliko časa recimo traje terapija?
Na wikipediji sem si tudi prebral, da eglonyl kombinirajo z modernimi antidepresivi kot je recimo valdoxan.

hvala za odgovor
Default avatar
Pozdravljeni!
Za obe zdravili, ki ju jemljete, zdravnik oceni čas zdravljenja. Čas ni pri vseh bolnikih enak, kot niso enaki tudi odmerki zdravila. Zato se morate o tem posvetovati s svojo zdravnico. Vsekakor pa zdravljenja s temi zdravili ne smete prekiniti naenkrat, ker s tem povzročite odtegnitvene težave, ki so pri vas očitno takoj nastopile.
Da se bolezen ne bi ponovila, je potrebno zelo počasi zniževati odmerke zdravila in počasi podaljševati pavze med jemanjem. Tako odvajanje včasih traja tudi po nekaj mesecev. Seveda pa je to odvisno od vašega zdravstvenega stanja in predpisanega odmerka.
Običajno se ob tem zdravljenju poveča tudi apetit. Zdravili sta zagotovo učinkoviti. To vas naj ne skrbi.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Default avatar
Valdoxan jemljem redno vsak večer približno ob isti uri..
Bolj me zanima delovanje Eglonyla namreč.. psihiater mi je rekel, da lahko eglonyl jemljem po potrebi od 0-3 tablete na dan glede na počutje.. Pri meni recimo počutje lahko zaniha tako, da kakšen krat vzamem 1 tableto na dan drugič vzamem 2 na dan.. Recimo sedaj za vikend nisem vzel nobene.. sem se super počutil.. v nedeljo zvečer pa me je spet prijela tesnoba in danes zjutraj sem vzel eno..
Ne vem ali je pametno to početje oziroma ali svetujete konstantno jemanje?! recimo 2x 50 mg na dan?
Stranskih težav nimam... (verjetno se mi je v začetku povečal apatit saj sem v začetku shujšal za cca 5-7 kg) od teže, ki me spremlja že 15 let.. Teža se mi sedaj v dveh mesecih ni skoraj nič spremenila..
Default avatar
Pozdravljeni!
Nisem poklicana, da bi posegala v odločitev vašega zdravnika. Zagotovo ima razlog, zakaj vam je priporočil jemanje zdravila Eglonyl po potrebi. Običajno se zdravilo jemlje v enakih časovnih presledkih. V določenih primerih, ki jih seveda oceni zdravnik, se lahko ti presledki podaljšajo, biti pa morajo enakomerni. Če niste prepričani v pravilno jemanje, se raje pogovorite še enkrat z vašim zdravnikom.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.