Nega, ličenje in style

Odgovarjajo: Anja CajhenLaura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s.

Evropejke-moda

Default avatar
Sama ogromno potujem. Obdelala sem že skoraj celotno Evropo. V teh letih sem opazila, da smo Slovenke zelo neurejene. Ženske v tujini se znajo zelo dobro uredit ( zavijte samo na sosednjo Hrvaško). Medtem pa pri nas še velja kmečko razmišljanje, da če se našminkaš si že k... in vlečeš nase pozornost. Pri nas velikokrat dobim mnenje, da je nekaj narobe s tabo, če se urejaš, ličiš itd.
Default avatar
Sem razmišljala, ali naj kaj napišem ali ne.

Po eni strani je morda res, da je pri nas moda manj razvita kot drugje. Po drugi strani v zadnjih letih opažam ogroooomen napredek na tem področju, sploh pri mladih.

Kar se tiče urejenosti drugih narodov, po moje nima smisla posploševati. Zagrebčanke so že urejene, ampak če greš pa pogledat v kakšne bolj odročne dele, je pa tudi slika verjetno drugačna. Pa tudi tako je, na Hrvaškem, v Srbiji, v Italiji... za urejeno smatrajo nek tip ženske s posebno estetiko. Na Hrvaškem to pomeni balerinke ali petke znanih oblikovalcev, ozek jeans, dizajnerska torbica, velika sončna očala Chanel in parfum. Če tega ni, nisi urejen, pa si lahko oblečen še tako dobro. V Italiji prav tako neka njihova estetika, v Srbiji veliko poudarjanja ženstvenih atributov, včasih do skrajnosti. Meni taki tipi oblačenja niso blizu: ne uniformiranost ne biti seksi za vsako ceno. Ljubši mi je nek individualen stil - čeprav je danes po drugi strani tako velik pritisk, da moraš biti individualen, da smo potem že vsi enaki. Znotraj prazni, zunaj pa ovešeni, da bi bili posebni.

Sicer pa tvoje težave v moji okolici nisem opazila; v stilu, če si urejen, je s tabo nekaj narobe. Je pa res, da verjetno z ličili ni pametno pretiravati, manj je več. In pa še to: kadar koli preberem kaj takega (tudi npr. v stilu vse ženske so opravljivke, vsi moški varajo, vsi mladi se drogirajo, vsi goljufajo), si vedno rečem, razmisli raje malo, s kakšnimi ljudmi se družiš. Če so vsi okoli tebe opravljivi, zakaj jim še pustiš, da so tvoji družbi? Če vsi okoli tebe menijo, da so urejene ženske lahke, zakaj se družiš oz. poslušaš take ljudi?

Na splošno je moj moto živi in pusti živeti. Kar se tiče stila, če kdo želi mojo pomoč, se z veseljem odzovem. Če je oblečen po svoji izbiri, dobro ali slabo ali nekje vmes, je to njegova stvar. Današnji časi pa so tudi taki, da marsikdo bi želel kaj več, pa ne more. Tudi to je treba razumeti.

Pa brez zamere.

LP,
Lenka
**********************************************************
http://www.Fashionista.si
Kaj naj oblečem?
Default avatar
Podpis pod Fashionisto!

Avtorica, tebe ša verjetno že dolgo ni bilo na ulicah v Sloveniji, najverjetneje tudi ne spremljaš slovenskih modnih blogov ali forumov, da tako posplošuješ. Tudi sama sem precej prepotovala, pa tako zanič mode v primerjavi z evropsko res nisem opazila. Za študentke (recimo na Češkem) lahko celo rečem, da so celo "skromneje" oblečene kot naše oziroma modi ne pripisujejo tolikšnega pomena. seveda je drugače, če opazuješ "ljudstvo" ali ljudi v elitnih četrtih. Ne mešat jabolk in hrušk.

Občutek za modo inestetiko je odvisen od posameznika, ne od naroda. Tudi sama opažam vse več lepo urejenih deklet in žensk v Sloveniji. Strinjam se s Fashionisto, da so Zagrebčanke urejene, medtem ko kje drugje na Hrvaškem pa tudi najdeš oblečene tako: uniseks čevlji, rarzlečena bombažna majica in zguljene kavbojke. Dalmatinke hočejo in se trudijo biti urejene, pa jim to ne uspeva najbolje: v spomladanskem času vidiš oblečene vse po istem kopitu: ozke hlače (barvaste ali jeans), balerinke in usnjena jaknica. saj je lepo, ni pa to nek izvirni preseže na področju mode. Sploh ker so vse oblečene enako. Poleti pa se Dalmatinke nadenejo v kakšne punčkaste trenirke, baby doll oblekice ali tiste široke plažne majice. Ok, skoraj vse imajo gelirane nohte in podaljške, zato na prvi pogled res delujejo nakičene - ampak nek presežek v modi to še vedno ni, kar priznaj.

Gelirani nohti, oblekice so zelo pogosti tudi pri nas, tako da to ni nekaj, kar bi Hrvatice dajalo višje na lestvici urejenosti kot Slovenke.

V Italiji je moda nasploh bolj razvita, vendar, če ne greš ravno v Milano, vidiš "običajne ženske". Urejene so podobno kot Slovenke, s to razliko, da pogosteje nosijo krila. Nosijo tudi izbrane kopalke - te v ZADNJIH nekaj letih skrbno izbirajo tudi Slovenke.

Srbija ali bolje rečeno Beograd je razred zase. Ok, v odročnih predelih res vidiš ogromno čudnih majic z nekimi facami (iz 80 let) ali pa navadne črne majice in črne hlače - kar res ni nek presežek in izvirnost, se ti ne zdi? Beograd pa ... je seveda poseben. Tam si urejen, če na veliko razgališ (umetne prsi), se nadeneš v pink plastično oblekico in plastične prozorne štikle - pa kaj pol, če znaš hoditi ali ne ter lase pobarvaš v platinasto blond (pa kaj pol, če so skurjeni). Za nekoga je to urejenost (pretirano poudarjanje seksapila), za drugega kar nekaj. Stvar okusa pač.

To o lepo oblečenih Hrvaticah in Srbkinjah je veliko posploševanje in stereotip, v katerega sem sama verjela, dokler nisem dejansko videla situacije. Seveda imaš tam lepo in izvirno oblečene ženske - a imaš jih tudi v Sloveniji.

Sem pa sama presenečena, da sem veliko lepo in izvirno obečenih žensk videla v Avstriji in Nemčiji (Avstrijke in Nemke niso nikoli slovele po modi). Na morju pa so večinoma oblečene bolj sproščeno in športno. Seveda pa se jim že na daleč vidi kvaliteten življenjski standard, ki (žal) tudi vpliva na pestrost oblačenja. Takšnega oblačenja si pač marsikdo pri nas ne more privoščiti. Oblačila iz S Oliverja in denimo Sisleya so že na pogled lepša od oblačil iz denimo Takkota ali H&M-a, pa si jih marsikdo ne more privoščiti.

Sicer pa: živi in pusti živeti. Nekaterim ženskam pač moda ne pomeni toliko (s tem ni nič narobe), drugim (kot meni) pa precej in se z njo izražamo.
Default avatar
Ma se strinja, Slovenke ste zares ene kmetice brez okusa za modo.
Nič čudnega, da vam tujke v Sloveniji krademo službe.
Default avatar
bravo avtorica je napisal/a:
tisti ples ob drogu vam pa z veseljem prepustimo
Default avatar
Moda v Sloveniji se izraža tako kot vse ostalo. Slovenkam manjka poguma,da prekoračijo varno mejo mode. Tukaj se vse začne nositi, ko je drugje že v zatonu. Take stvari so bile logične včasih, ko dobri kosi niso bili na razpolago v naših trgovinah. Danes je izbira velika in tukaj se raje delajo norca iz nekih hudih kosov, ki jih bojo nosili čez dve leti. Spomnim se svojih rdečih balerink 8 let nazaj, ko sem konstantno dobivala komentarje, če grem v čudežno deželo, kje sem dobila take čevlje ipd.
Drugače oblečeni, se strinjam, smo deležni veliko zavidljivih in nevljudnih pogledov, ki so včasih res utrujajoči. Človek bi pomislil, da ljudje živijo v nekih jamah in ne EU.


LP, Milla
Default avatar
Se strinjam z avtorico "Slovenke smo čisto ok". Naj me koklja brcne, če so plažaste kičaste pinki razvlečene majice in 5-centimetrski kremplji pri Hrvaticah simbol modne izvirnosti in navdiha ... Ob tem mi gre samo na smeh. Te razne fraze o lepih Hrvaticah, lepih stevardesah, lepih Tajkah in grdih Slovenkah držijo samo v teoriji in glavah nekaterih, v praksi je precej drugače. Povsod imaš lepe in manj lepe, bolj in manj urejene.

Moderatorji

Anja Cajhen
AnjaCajhen
Laura Sardinšek , mag. kozm., dipl. m. s.
Laura Sardinšek