Nosečnost in obporodno obdobje

Odgovarjajo: Jasna Dolamič Gričar, družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok • Klavdija Slapar, dipl. babica

JANUARKE 2014

Default avatar
oj, koliko nas je januark 2014? da se pofočkamo:))

ajda 8t
Default avatar
Tudi jaz. :) zaradi nerednih M mi mora pdp še izračunati, po koledarju sem tudi jaz v 8t, po uz pa je rekla, da sem kak teden zadaj. :)
Default avatar
Mallina, identična zgodba kot moja, zaradi nerednih M sem tudi jaz en teden nazaj:)))

no, za zdaj smo 3:))

kao se pa kaj počutite?
Default avatar
Najprej cisto brez posebnosti, zadnjih par dni me pa sraufa, napenja, nic mi ne pase. Na zacetku me je nekaj casa tudi kar mocno spikalo in krce sem imela, ampak je slo mimo. :)
Default avatar
naprenjanje smo že dali mimo pr nas :) zdaj se upiram sladkarijam, ki jih prej nisem marala oz. zelo malo :) kdaj imate PDP?
ste domačim že povedale, ali boste še počakale?
Default avatar
še jaz :-)

zelo utrujena, brez energije, večina dopoldnevov slaba, ampak mi ni hudega ;)
Še čakam prvi pregled. Midva bova povedala po nuhalni.

Zanimivo, jaz sem bila obsedena s čokolado, sedaj se sploh ne spomnim nanjo.
Default avatar
Še ena .... :)
Konec sedmega tedna. Vse ok, le zaspaaaana ....
Default avatar
Juhuuu :)

Še jaz se javljam :) Rok imam 04.01.2013 :)
Zakorakali smo v 11. teden.. počutje tu pa tam.

Prvi pregled smo opravili v 8. tednu, ginekologinja ga je poimenovala "fižolček", velikost je bila 1,63cm :)

Drug teden imamo ful zasedeno.. 18.06. 2. pregled pri G, 21.06. pa nuhalna :)

Seveda vsi skupaj držimo pesti, upamo in molimo da bo vse uredu.. do sedaj je vse BP. Če izključim slabosti. Ampak, bomo že preživeli :) Samo, da bomo v novo leto vstopili s prvim, novim družinskim članom...

Trenutno ne ve še nihče, razen mene in partnerja... se še pripravljamo na veliko novico. Sem rekla, da bom počakala še na nuhalno, potem pa jih vse šokiram :)))))

LP, punce, pobožajte svoje "fižolčke" :))
Default avatar
jaz sem imela prvi pregled pri 7t, 4d pa je bil velik celih 1,26 cm :) sicer mam rok 2. 1., če ne bodo še kaj spreminjali. Imam pa drugi pregled naslednji teden, nuhalno pa 27. junija. Počasi gre čas... tudi jaz vstopam v 11. teden. se vam trebuščki že kaj poznajo?
Default avatar
Eh..jaz sem bolj pri ta močnih... no........ da se ne slepim, sem kar debela..
Tako da trebuščka žal ne vidim..in ga pomojem tam do 5 meseca sploh ne bom videla.

Vem pa, da je tukaj, z mano, v meni, da raste in da je samo najin :)

In to mi je zaenkrat dovolj :)
Vse bo prišlo ob svojem času, tudi trebuh ;)

Jaz bi lahko svojo nosečnost skrivala sigurno tja do 5. meseca :)

Jah..nismo vsi isti...
Default avatar
Pozdravljene,

še jaaaz...:) najprej je bil datum poroda december, zdaj pa smo kr pr januarju ostali. Moje počutje: ko sem zvedla, sem spala 14 dni skupaj, potem rahlo špikanje (ni bilo sile), nič slabosti, sedaj pa tečna, našpičena, razvajena (pa še kaj bi se najdlo)...:( Upam, da mine, saj drugače bom vse okoli skregala.

No pr nama pa že ogromno ljudi ve, saj nisem mogla držati jezika za zobmi. Pa se nič ne sekiram, enkrat bi zak zvedli. Zdaj pa so vsi zraven mene srečni in veseli, da bova imela pikeca.

Nuhalno pa imam 26.6.

Kdaj pa greste in kam v šolo za starše?

LP
Default avatar
čao dekleta.

še jz, še jz se pofočkam. rok mamo 8.1.2014. ;) se pravi sm v začetku 11.tedna.ja trebuh...men se pozna...pa nč ne pretiravam, mam občutek da človek k ma bolj ostro oko prec vidi kok je ura.

prvi pregled je pa že mimo, dete je malo večje kot bi moglo bit.sam to me do pon.sploh ni nič motilo, ko sem izvedela da imam nosečniško sladkorno. :( pač se bo treba malo bolj pazit, sam da bomo zdravi.
drugače pa od začetka mi ni blo nič slabo, sam krče sm pa mela kr hude.potem se je pa situacija čez noč obrnila.na žalost in upam da ta slabost čimprej mine.
vejo moji doma, pr njemu pa še ne...doma so me itak takoj pogruntali da nekaj ni uredu.:) kot večina vas bova počakala na nuhalno pol pa raztrobila veselo novico.

lp
Default avatar
tudi jaz sem res utrujena popoldan in pol se sama sebi smilim, ker je treba kaj pospravit, skuhat,... bi se lahko zjokala 20x na dan za brez veze. to mine, ane? :)
jaz nisem še nič razmišljala o šoli za starše. bom po nuhalni. najbrž pa bova hodila v lj. pa ve? se pa tudi meni že pozna trebušček, čeprav je gotovo za to kriva tudi zaprtost, ki ji niti donat ne pride več do živega :( tak da ne vem, če mi bo ratalo skrivat še 14 dni, ko imam nuhalno, ampak recimo, da bo :)
Default avatar
Joj punce, res sem vam »fouš« ker že gledate svoje trebuščke.
Jaz bom na svojega še kar čakala :)
Ampak kaj hočeš, kriva sem sama in nihče drug, računam pa, da se bom po porodu spravila v red in zaživela malo bolj zdravo življenje.
Zaradi sebe, in zaradi našega novega člana družine.

Sicer se mi pa zdi, da je tam, kjer bi moral biti trebušček, vse skupaj malo bolj trdo, kot ponavadi, tako, da mislim, da bi to lahko bilo to :)

Počutje pa tu pa tam. Lahko bi rekla, da so tiste najhujše slabosti minile.
Sicer pa vse po spisku. Špika, bode, glava boli, trdovratna zaprtost, malo slabosti tudi še.

Ampak, vse bo minilo :)

LP,
Just me :)
Default avatar
Joj, ko berem o špikanju in slabostih in nestabilnem razpoloženju, ugotavljam, da se meni niti najmanj ne pozna, da sem noseča. Nekaj dni sem bila utrujena in ves čas zaspana, zdaj pa jemljem malo dodatkov z železom in je minilo.
Slabo mi pa skoraj ni. Po določeni hrani imam pač malo bolj neprijeten občutek. Izogibam se sladkarijam in sadnim jogurtom, pa skoraj ni težav. No, upam, da bo šlo še vse ostalo tako gladko, vam pa želim čim milejše slabosti in veliko razumevanja bližnjih :)
Default avatar
Frühling, potem si pa ena izmed tistih srečnic.
Mene včasih kar pošteno zvije, ko me špikne.

Sem pa taka, kako bi rekla, vsa nikakva, pa sem drugače ful taka pozitivna, vesela, družabna in nasploh kar aktivna punca :)

Zdaj mi je pa trenutno najboljše, če me vsi pustijo pri miru (vključno z mojim), da gledam Top modele, Laro, pa tiste mlade kuharje, potem že kakšen kviz pride ali pa DA šov... itd. :)

Hvalabogu, da me razume. Edino za sprehode mi pa vsak dan teži. Ker sva že prej pred nosečnostjo vsak večer hodila na sprehod, in sedaj ne popušča.
Včasih malo zagodrnjam, ampak vem, da ima prav. Je res sproščujoče.

Razpoloženje bi pa lahko rekla, da mi nič ne niha. Ni tisto, da bi zdaj kar brez razloga lahko začela jokat. Ne, sploh ne. Problem je samo v tem, da se slabo počutim in iz tega razloga je tudi moje počutje bolj tu pa tam. Saj veste, da se folk ob glavobolih in slabostih ter špikanju ne bi ravno smejal ;)


Ampak, vse bo minilo in vse bo uredu :)

Pobožajte trebuščkeeee <3
Default avatar
Aja, pa še to sem pozabila.

Glede spremembe okusov:

Mesa nisem jedla že EN MESEC!!! :)))
In ga tudi ne mislim.
Komaj ga skuham oz. spečem za mojega.
Grdo, nagravžno, smrdi, za bruhat.

Prej pa vsak drugi dan meso, salama, klobase,...
Zdaj sem pa še sendviče priredila. Sir še nekako, sicer ga pa zdaj raje nafilam s kakšno zelenjavo (karkoli mi je pri roki) oz. kakšen mlečni namaz. Mi ful paše.

Res smo zanimive :)
Default avatar
Lepo vas je brat :-)

Dopolnevi so pri meni sedaj kar boljši, tudi energije je več, je pa res da je tudi sonce posijalo, kar name res dobro deluje. Tudi pri meni je bilo prisotno špikanje in tak občutek tiščanja, a sedaj je tega zelo malo.

Stalno moram nekaj jest, če postanem preveč lačna mi je kar slabo in potem mi vsa hrana smrdi. Tudi meni meso ne diši ko se peče, ampak pojem pa ga, no vsaj nekaj.

Kavbojke me že tiščijo, pa ne vem kaj bo to, a sem samo napihnjena, ker prebava ni ravno ok., ma občutek ni fajn in res ne prenesem da me tam okoli tišči. Malo trebušča, ma res prav takega kot da sem noseča ;) imam vedno, tako da ne vem kdaj se bo pri meni poznalo.

Po moje sem v 8t, ko sem se naročala za pregled je sestra izračunala drugače. Ne vem.

uživajte te skrivnostne trenutke, ko drugi še nič ne vejo :-))
lp
Default avatar
A sem prav preštela, da nas je osem?

SaraS, jaz imam tudi malo trebuščka že tako, upam, da mi bo pomagal še nekaj časa skrivat vse skupaj, čeprav se mi zdi, da je zdaj napet in trikrat večji, kot običajno :)

Moderatorji

Jasna Dolamič Gričar , družinska terapevtka, vzgojiteljica predšolskih otrok
Jasna Dolamič Gričar
Klavdija Slapar , dipl. babica
Klavdija Slapar