Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Marihuana

Default avatar

Vesna Pečelin

Na našem forumu se pojavlja vedno več prispevkov, kjer se oglašajo zagovorniki marihuane in nam skušajo predstaviti njene pozitivne (??) učinke. Zato smo se odločili, da vsem našim bralcem, ki nimajo motivacije za brskanje po starih temah ponovno predstavimo nekaj osnovnih dejstev o marihuani.
V Sloveniji je marihuana nelegalna. Imamo tudi legalne droge, predvsem tu izstopa alkohol. Pogosto slišimo očitke, da alkohol naredi v družinah veliko več škode, pa je dovoljen. To, ali je droga dovoljena ali ne, ne vpliva na posledice, ki jih povzroči. Namesto da je to »argument« za legalizacijo marihuane, bi ga bilo bolj smiselno uporabiti kot argument za »ilegalizacijo« alkohola. Ne glede na vso razpravo, ki se vrti okoli tega, pa zakoni, naj bodo takšni ali drugačni, žal ne bodo spremenili ali zmanjšali trpljenja, ki ga sebi in bližnjim povzroča zasvojena oseba. In vsem najstnikom, ki so ravnokar za vogalom skadili tretji joint v življenju in se jim je zaradi tega odprlo vesolje ter so prepričani, da se njim kaj takega ne more zgoditi sporočamo DA, OD MARIHUANE ČLOVEK LAHKO POSTANE ODVISEN. Redna uporaba povzroči toleranco, v primeru ne uživanja pa odtegnitvene sindrome oz. krizo, ki se vidi kot vznemirjenost, izguba teka, težave s spanjem, hujšanje, tresoče roke.
Posledice uživanja marihuane so različne, nekaj je znanih, nekaj pa jih še raziskujejo. Zagotovo in dokazane posledice so oslabljen spomin, zaznavanje presoje in zmanjšanje motorične spretnosti. Uživalcu se zelo oteži spominjanje nedavnih dogodkov, na primer tega, kar se je zgodilo pred nekaj minutami. Obstaja možnost, da marihuana ubija možganske celice. Raziskovalci so ugotovili, da so velike doze THC, ki so jih dali podganam povzročile tolikšno izgubo možganskih celic, kot jih povzroči proces staranja. Ni še znano ali je podoben učinek tudi pri ljudeh.
Dolgoletni uživalci kažejo znake pomanjkanja motivacije – nimajo želje po rednem delu, zanemarjajo videz. Zato so pogosto neučinkoviti v šoli, službi.
Če marihuana uživa noseča oz. doječa mati, to lahko povzroči zgodnji splav, lažje in manjše glavice pri novorojenčkih, težave z njihovim živčnim sistemom, slabši motorični razvoj, otroci imajo lahko tudi odtegnitveni sindrom.
Švedski raziskovalci poročajo, da lahko redno in dolgoletno uživanje marihuane poveča tveganje za nastanek shizofrenije, kronično tesnobo, osebnostne motnje, depresijo. Kar pomeni, da mora oseba pogosto vse življenje obiskovati psihiatra in jemati zdravila.
Lahko nam, dragi uživalec, verjameš na besedo. Lahko pa počakaš še nekaj časa, morda celo let in nam potrdiš iz svoje lastne izkušnje.
Ne moremo tudi mimo argumentov, da so xy plemena v amazonskem pragozdu uporabljala marihuano za xy bolezni in s tem rešila 5 življenj. V marihuani je toliko drugih škodljivih snovi, da se morebitni pozitivni učinek THC-ja izgubi. Čistega THC-ja, ki ga ponekod uporabljajo za lajšanje težav pri morski bolezni in nekaterih rakastih obolenjih rekreativni uživalec iz konoplje ne more pridobiti. Poleg tega, koliko rekreativnih uživalcev pa ima raka, da bi lahko uporabljalo to kot zdravilo? Za piko na i se tovrstno zdravilo dobi samo na recept ter se ga jemlje pod zdravniškim nadzorom. Z razlogom. Ne pa nabavlja od sošolčevega bratranca ter jemlje toliko in kadar paše oz. je priložnost. Tudi zdravila se da zlorabljati in takrat nič več ne zdravijo pač pa povzročajo tudi nepopravljive posledice.
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar

Travar

Kaksne bedarije, pa to je neverjetno. Tudi kokakola te zasvoji, ce jo spijes prevec. Tudi cevapcici te zasvojijo, ce jih jes vsak dan. Sam kadim travo od 15 leta - zacel sem v srednji soli, ker je bila tako lahka in sem imel prevec casa. Zdaj sem star 23 let in ze osmo leto spoham NAJMANJ 1 dzojnt na dan. Studiram fiziko, zdaj ze na drugi stopnji (fizika delcev, mag.), vse obveznosti sem opravil pravocasno, izgubil nisem niti meseca v zivljenju. Imam punco, s katero sva skupaj ze tretje leto in se odlicno razumeva. Komunikacija z zunanjim svetom ne trpi. Prav tako ne trpi komunikacija s starsi. Veliko se gibam zunaj, kolesarim in tecem, skrbim tudi za psa. Sem sposoben in odgovoren clan nase zjebane druzbe. In povem vam, popolnoma NOBENIH STRANSKIH UCINKOV NI! Ko zvecer pokadim dzojnt, obicajno od 18-24h se sprostim, morebitni glavobol popusti, ce je lepo vreme greva s punco ven ali pa na morje, ce ni greva v kino ali v slascicarno na tortico, na bazen, bowling. In seks je tako noro dober... Nihce mi ne bo govoril, da trava skodi, da skuri spomin in bla bla bla.... Zeeeeeh. Ce cele dneve zadet lezis na kavcu verjamem da postanes luzer. Ce pa se aktiviras in zaradi trave ne zanemarjas intelektualnih obveznosti in socialnih stikov, ni NOBENIH STRANSKIH UCINKOV. Kdor je nikoli ni kadil ne more pisati o njej pa pika. To gre nate psihologec, vse kar znate reci je da te "zasvoji", da "morda" povzroca izgubo kratkotrajnega spomina, da so jo "testirali" na - pazite - podganah. Hahahahaha, ob odgovorni uporabi je marihuana top shelf material. Pa lahko napisete se 500 studij, kako so se podgane - pazite - podgane odzivale na doze THC-ja, ki se zdalec ni edina psihoaktivna snov v kanabisu. Kaksne lazi, ki jih sirite neuki amaterji, ki v zivljenju se brezalkoholnega piva spili niste. Pricakujem tvoj odgovor psihologec, pa navedi kaksne verodostojne vire.
Default avatar

tralalala

Vsakodnevno uživanje alkohola recimo 1l vina naredi dosti večjo škodo, kot marihuana! Predvsem to, da imaš lahko totalen blackout, ko se ga nasekaš medtem, ko se ti to pri uživanju konoplje ne more zgoditi.
Zanima me tudi kakšno je bilo testiranje na podganah? Enako kot na opicah, ko je bila propaganda za prepoved marihuane?

Vem sam, meni je pomagala hujšati s tem, da sem lahko vsako dnevno normalno treniral šport, opustil sem kajenje po kakih dveh letih zaradi tega, ker sem spoznal punco in mi je bilo bolj pomembno, kot zakajanje s prijatelji in lahko končas s tem čez noč!

Da o cigaretih ne govorimo, ki so pošpricani z vsem sranjem samo da bolje raste itd...

Sladkor prav tako povzroča različne bolezni, odvisnosti, depresije,...
Igre na srečo tudi, otroci so vedno bolj odvisni od računalnika in TV, s katerim mediji vplivajo na njihove možgane in že s tem izgubijo 20 % IQ, ko gledajo TV.

Če skadiš (tako kot spiješ vsake toliko časa štampl nečesa domačih smrekovih vršičkov ali kaj podobnega) en joint tudi je zdravilno!

Letos sem začel vsak mesec 1× mogoče kadit, tak ker me je zanimalo kakšen bi bil efekt po parih letih in naj rečem, da je prijetno, začuda se vse spomnim kaj smo se pogovarjali, padale so prave debate, ne pa neko bluzenje, ki so na nivoju opitosti, ali zadevanja z MAMILI (tablete so itaq največji strup, vse sintetično nareto, tudi farmacevtska industrija dela zdravila iz THC-ja, samo oni ga naredijo v laboratoriju in je zato sintetičen, namesto, da bi bil naraven)

Poglejte si tudi to klik

LP še naprej samo toliko v razmislek in še nekaj marihuana ne povzroča odvisnosti in ne vzpodbuja uporabo drugih drog (horse, speed, Xi...)
Default avatar

Nejeverna

Kaj pa vse tiste raziskave in medijske objave, da THC zdravi raka?

Še pred kratkim sem gledala nek film s Susan Sarandon, ki ji je zdravnik predpisal kajenje trave, ker je imela raka. Pa vemo, da ta igralka igra le v resnih filmih.

Kaj pa vse legalizacije trave v Ameriki in uporaba THCja v zdravstvene namene?

Kaj torej sploh označuje izraz 'medicinska marihuana'?
Default avatar

Vesna Pečelin

Pozdravljeni,

spodaj je napisan članek v zvezi s kajenjem marihuane, ki je bil objavljen 8.10.2014 na 24.ur.com – Vizita.si.

Link: http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje ... huani.htmlRazkrili resnico o marihuani!

K.B.
08.10.2014, 07:57
Strokovnjaki so v svoji 20 let trajajoči študiji sedaj dokončno ovrgli trditve, da kajenje marihuane ni škodljivo. Kajenje marihuane povzroča odvisnost, težave duševnega zdravja in vpliva na intelektualni razvoj mladostnikov, so zatrdili.

Kajenje marihuane povzroča odvisnost, težave duševnega zdravja in vpliva na intelektualni razvoj mladostnikov, so zatrdili strokovnjaki in dokončno ovrgli trditve, da kajenje marihuane ni škodljivo. (Foto: iStockphoto)
''Če marihuana ne povzroča odvisnosti, potem je ne povzroča niti heroin,'' je strog in odločen vodja raziskave profesor Wayne Hall iz univerze King's College v Londonu in svetovalec Svetovne zdravstvene organizacije, ki je s študijo, ki jo je izvedel s pomočjo kolegov, dokončno ovrgel vse pomisleke glede vprašanja ali marihuana škodi zdravju ali ne. Odgovor na to vprašanje je: da, je odločen Hall. V raziskavi so strokovnjaki odkrili, da ima marihuana predvsem močan vpliv na možgane in da povzroča hudo odvisnost. To so dejstva, ki so jih še potrdili:
- Eden od šestih najstnikov, ki redno kadijo marihuano, postane odvisen od nje.
- Marihuana poveča tveganje za razvoj psihičnih motenj, vključno s shizofrenijo.
- Uporabniki marihuane se slabše izkažejo v šoli. Pogosta uporaba v puberteti pa škodi intelektualnemu razvoju.
- Vožnja pod vplivom marihuane dvakrat poveča tveganje za prometno nesrečo, tveganje se močno poveča še, če je uporabnik tudi pod vplivom alkohola.
- Kajenje marihuane v času nosečnosti vpliva na otrokovo porodno težo.


'Če marihuana ne povzroča odvisnosti, potem je ne povzroča niti heroin,'' je strog in odločen vodja raziskave profesor Wayne Hall iz univerze King's College v Londonu. (Foto: uqccr.uq.edu.au)
Posamezniki, ki se želijo znebiti odvisnosti od marihuane, običajno trpijo za anksioznostjo, nespečnostjo, motnjo apetita in depresijo. Primežu odvisnosti pa je izjemno težko ubežati. Več kot polovica tistih, ki poskušajo prenehati s kajenjem marihuane, pol leta kasneje znova prične z uporabo marihuane. ''Ljudi, ki so odvisni od marihuane, je težko odvaditi od te droge, celo težje kot od heroina, preprosto ne vemo, kako to storiti,'' je za britanski Mail Online pojasnil profesor Hall.
V svojem poročilu o študiji je še zapisal, da je nemogoče vzeti prevelik odmerek marihuana, zaradi česar je droga na prvi pogled manj nevarna od heroina in kokaina. Lahko pa dolgotrajna uporaba poleg zgoraj naštetih težav poveča še tveganje za razvoj raka, bronhitis in srčni infarkt. A ključno odkritje študije je, da redna uporaba marihuane med najstniki vodi do dolgotrajnih težav duševnega zdravja in odvisnosti.
''Moje najpomembnejše sporočilo je, da ljudje lahko zaidejo v težave pri uporabi marihuane, še posebej, če njihova uporaba postane vsakodnevna in je dolgotrajna. Redni uporabniki marihuane brez dvoma utrpijo abstinenčno krizo tako kot odvisniki od alkohola ali heroina. Stopnja ozdravitve odvisnosti od marihuane pri tistih, ki iščejo pomoč, pa je podobna stopnji ozdravitve pri odvisnikih od alkohola, '' še doda.


Andreja Lindič, univ.dipl.soc.
Zavod Pelikan - Karitas
Celodnevni pripravljalni center
Cesta na Polževo 4
1294 Višnja gora

TEL.: 051 339 725
E-MAIL: [email protected]
SPLET: www.pelikan.karitas.si
Default avatar

LukaV

http://www.autostraddle.com/smoking-wee ... ow-127794/

http://www.truthonpot.com/2012/11/02/do ... in-damage/

http://www.salon.com/2015/06/04/what_ma ... ndication/

Marihuana ne škoduje. Mislim da bi to moral že vsak vedeti, glede na to, da je že 2015, skoraj 2016.

To pa, da uničuje možganske celice, je tudi navaden BS. Do tega so znanstveniki prišli (Že več kot 30 let nazaj), s tem da so opicam dali gas maske gor skozi katere so dim od trave dali. Ampak ker so jim te maske oni gor pustili (nič niso dol dajali, da bi lahko dihale), so se zadušile. In ko se zadušiš, zato ker zrak ne more do možganov, izgubiš možganske celice.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren