Forum.Over.Net

Starševski čvek

Sin noče prati - 2. del

Default avatar

branje.,

No, da vam sporočim, kako se je včeraj odvilo branje pri nas. Najprej je itak nos vihal, da noče v knjižnico, pa sem rekla, da gremo po smešne knjige.
Napokam še hči in smo šli. Vsak si je izbral 3 knjige. Proti večeru jima preberem jaz eno zgodbico, nato pa rečem sinu, naj prebere eno sam. Gre v sobico brati brez problema, a ko zasliši skozi okno glasove od njegovih prijateljev, pride prositi, če lahko gre ven. Ker mu ne dovolim, je jokal in se zmrdoval nad branjem, da ne bo bral, da je to brezveze...skratka, sem se že ujezila.
Naj povem, da je bil na igrišču od 16:30 do 18:00, ko je začelo deževati. Ob 19:00 uri pa je slišal nekoga od prijateljev, ki je bil zunaj in želel ven.
Zahtevala sem, da prebere zgodbico do konca, ker je imel še čisto malo (Veliki bum bum čigum). Mu povem, da bo naslednji dan brez igrišča, če se ne bo potrudil. Se umiri od joka in prebere, pride do mene in reče, če lahko še bere. :) Rekla sem, naj povečerja, gre pod tuš in lahko bere.
Fant se obleče v pižamo, gre na posteljo in prebere 2 zgodbici in pol. :) Jaz sem šla medtem tečti, zato ne vem točno, kdaj je zaspal, ker ju je mož dal spati.
Skratka, zjutraj me vpraša, če bo lahko danes bral, ker so zgodbice ful smešne. :)
Default avatar

branje.,

Ups, ne vem kako mi je uspelo napisati prati, ne brati. :)
Default avatar

no, fajn...

no, fajn...

saj ne veš, kaj je slabše... situacija, ko ti otrok noče brati, ali situacija, ko ti otrok samo bere in ne bi počel nič drugega. to drugo sem bila jaz... ni se mi dalo učit, ni se mi dalo delat, jaz bi čepela v sobi in brala romane.... ko bi bili vsaj kaj vredni, tako so bili pa večinoma trivialna literatura...
Default avatar

zloba/xxxx2

Predvidevam, da tudi ti nisi ljubiteljica branja. Po čem to predvidevam pa presodi sama.
Default avatar

Katalenca_

:) Kako mi je to znano. Se spomnim, da so bile vse moje obnove obveznega čtiva v OŠ prepisane. Niti ene knjige, ki so bile obvezne nisem prebrala. Niti v OŠ niti v sredni. Pred maturo sem prvič brala mal te knjige.
Po drugi strani sem pa brala zgodovinske ljubezenske romane ala Angelica, Mariana, Katherina... Po cele dneve in noči. So bili doma že čisto penasti, samo kaj.. bralno značko sem vedno dobila in to je bilo to.. :) Od teh knjig pa nekega znanja res nisem odnesla :) No od Napoleona in sončnega kralja in njunem ljubezenskem (izmišljenem) življenju sem vedela ogromno :)
In še danes zelo rada berem kaj takega za sprostitev, npr. romane od Woodweisove, Garwoodove,... 50 odtenkov sive... to mi je ubistvu ljubše kot vsaka tv. Samo kaj ko sem takrat čisto ljudomrzna in me moj že postrani gleda ko grem v knjižnico in pridem s kupom knjig domov. Ker je tako, kot da me ne bi bilo doma (razen tega, da ima kosilo kuhano). Dolgčas je tudi v knjižnici, ker sem večino knjig te zvrsti že prebrala. In takoj ko kaka nova knjiga izide jo pri nas doma kupijo, tako da jo preberem še predno pride do knjižnice. :)
Default avatar

Katalenca_

No tega da nisem brala mi pa sicer res ni mogel noben očitati. Le kakovosti so bile bolj slabe. Čeprav za domišlijo krepit in besedni zaklad bogatit so bile pa tudi te ok.
Default avatar

doktorat branja

Včeraj sem ti povedal, da ne sili otroka. Branje zaenkrat za 2-4 mesece zakamufliraj, da se mu priljubi. Potem bo steklo in bo sam pokazal željo po branju.
Sori, ampak za nekoga, ki ne zna dobro brati in ne bere rad je ena knjiga preveč. Ampak ob spodbudi bo po počitnicah premalo.
Umiri se, prosim.
razumem in vem, da ti je težko. kako šele meni, ki sem starstna bralka, vodim knjižni klub, preberem skoraj vse tudi e-knjige, tudi v tujem jeziku, moji otroci pa branja ne marajo oz. eden ima celo disleksijo.
Jaz bi sedela ure in ure, otroci bi pa radi šli na igrišče. Ampak to ne gre hitro in na silo. Jaz jim berem že od rojstva, pa je bil proces na samostojno branje dolg, počasen in je dobro preveril mojo potrpežljivost, vztrajnost in obvadovanje
Default avatar

moje mnenje

sem ful vesela za vaju oba!

zdaj pa kar tako naprej, moj sicer vedno bere samo zvečer, ker čez dan se tooooook dogaja, ampak zvečer pa poslušamo smeh iz njegove sobe.
čeprav je v tretjem razredu pa mu z možem tudi še vedno bereva, to mu je tudi zelo všeč.

suhodolčan je res zakon! ko boste prebrali njegove knjige ... škoda da jih ne piše več tako pogosto, pa izbirajte podobne.
našemu je bilo poleg tistih, ki sem ti jih omenila včeraj zelo všeč tudi Emil iz Lonneberge od Astrid Lindgren, 3 knjige so, malenkost bolj obsežne od te, ki jo omenjaš zgoraj, pa seveda Lov na pošasti nikar ne pozabite.
Default avatar

moje mnenje

doktorat branja je napisal/a:
seveda ima vsak svojo izkušnjo, moja je bila točno taka kot jo opisuje avtorica ... otrok se je v enem dnevu prelevil od totalnega anti bralca k totalnemu ljubitelju knjig in to samo po zaslugi Suhodolčana.

kar mal patetično se res zdi, kako karnaprej hvalim njegove knjige, ampak tako pač je. Niso njegove knjige bestselerji brez razloga. Pač zna pisat, napisat in pritegnit mladega bralca kot redkokdo.
Moj sin zdaj bere praktično vse in to z veseljem. Na žalost je suhodolčana prebral v enem tednu, ga pa še vedno z veseljem ponovno vzame v roke.
Default avatar

branje.,

Saj vem, da siljenje ni pravi način. Za domačo nalogo imajo vsak dan 15 minut branja. No, tega dela naloge nismo delali redno, prav zaradi tega, da ga nisem silila. Vedeti pa mora, da ima obveznosti. Nekatere so mu všeč, druge pač ne. Ni vse v življenju tako, da mu bo ugajalo.
Tule sem mu sicer velikokrat skozi prste pogledala, zato pa ni napredoval. Zato sem tudi na forumu iskala ideje, kako mu na lepši način približati branje. In mislim, da sem včeraj kar super začela, kljub temu, da sem se razjezila, ko je začel trmariti, ker je želel ven. Če bi spet popustila, bi bilo spet po njegovo.
Na koncu pa bi jih slišala, da me mulc okoli prsta suče in da mu preveč popuščam.
Treba je najti pravo mero. Prisluhniti otroku, hkrati pa mu dati vedeti, da so zadolžitve, ki se jih mora slej kot prej navaditi, naučiti, .... Ah, starševstvo je včasih res zapleteno. :)
Default avatar

za katalenco

Pišeš, da rada bereš romane. Poskusi z angleškim in irskimi avtoricami. Marian Keyes (meni najljubša), Jane Green, Cecilia Ahern, Maeve Binchy. Jih je ogromno. Daj na google chick lit in boš našla ogromno avtoric ter naslovov. Marsikatero delo imajo v naših knjižnicah tudi v angleščini, tako da če ti gre to, poskusi.

Meni so super in res sproščujoče:)

Avtorici pa - super!
Default avatar

pollyanna

No pa je le ena napisala pravi naslov. Nikakor se nisem mogla spomniti knjig, ki jih je (menda edine do sedaj) moja hči kar požirala, ko je bila mlajša - Lov na pošasti - menda je cela serija, nekje 13, 14 knjig. Niso sicer smešne ampak očitno ful potegnejo - poizkusite še te, ko bo Suhodolčana zmanjkalo. Škoda je samo, da so knjige moje mladosti njegovega očeta že malce preživete (Naočnik in Očalnik) in sedanjih otrok ravno ne pritegnejo.
Default avatar

hahahahahahah

Samo da noče prati .))))


ŠE TA UDAREC .)))
Default avatar

moje mnenje

pollyanna je napisal/a:
lov na pošasti je cela tovarna :-)

zdaj jih je že okrog 50, s tem da je vmes nekaj takih, ki so dvojne in neoštevilčene ... skratka tega je ful in vse so zelo zanimive, otroke potegnejo.

moj je trenutno v Narniji
Default avatar

Katalenca_

za katalenco je napisal/a:
O hvala :) bom bom.
Default avatar

mikimiska83

Ne vem koliko je star sin, ampak tudi Desa Muck ima zanimive knjige, Boris A. Novak tudi. Pa knjiga 5 prijateljev, Skrivnosti Enid Blyton mislim, da je avtorica, bi po moje bile tudi zanimive. Pa Grozni Gašper tudi.
Default avatar

ni mi bilo jasno

...zakaj tvoj sin noče prati in kaj... :))