Starševski čvek

Otroci otrok s posebnimi potrebami

Default avatar
A bodo njihovi otroci tudi s posebnimi potrebami, ve kdo?
Default avatar
Joj kakšne sprašuješ. Verjetno odvisno od tega zakaj je nekdo s posebnimi potrebami, kajne???
Default avatar
Ja eni mislijo, da so od genov, drugi, da so od okolja. Tretji, da od cigaret.
Default avatar
Veliko ljudi sposebnimi potrebami nima otrok.

Sicer se pa genij navadno rodi čisto povrečnima staršema.
Dva genija pa imata malo možnosti, da se jima rodi genij-torej biti genij ni gensko pogojeno!
Default avatar
imata kar veliko možnosti, da se jima rodijo geniji.


Preglejte statistiko dijakov Bež. gimnazije. Točno se vidi, da so otroci otrok teh dijakov tudi dijaki omenjene gimnazije. Podobno bo čez leta pisalo o Škofijski gimnaziji, četudi bo kakšen duhovnik.
Default avatar
dva genija je napisal/a:
Najprej, mulci z Bežigrajske niso geniji. Ampak to ni point. To da so bili njihovi starši na tej šoli, pomeni, da so o tej šoli slišali več in pretežno dobre stvari, če so se starši tam imeli fajn, tako da so tudi zaradi tega bolj naklonjeni vpisu tja. Pri nas recimo večina žlahte dveh generacij hodi na Bežigrajsko. Pa nismo nobeni posebni geniji. Ampak če si ti hodil na bežigrajsko in te otrok vpraša, a naj grem na bežigrajsko ali na Vič, najbrž rečeš, jaz sem se imel na bežigrajski fajn, za Vič pa ne vem. In tako vplivaš na izbiro.

Pa še odgovor avtorici: kot so že drugi rekli, je malo odvisno od tega, za kakšne posebne potrebe gre in kaj v mešanico prinese druga stran.
Default avatar
Odvisno od marsičesa, prvič od vrste PP, drugič od tega, ali se bodo otorkove PP sanirale in bo kot odrasel živel normalno življenje ali pa se bodo starši skrivali za papir in ga imeli za razlog in izgovor, da njim ni treba ničesar naredit. Kdor ima otroka s PP, z resničnimi PP, si z vsemi močmi prizadeva, da bo te PP v največji možni meri saniral. Kdor pa ima samo odločbo, ki jo je izsilil za svojo lenobo in nevzgojo - ta bo pa verjetno imel vnuke s še precej hujimi in večjimi "PP", kot jih imajo njegovi otroci. Okoli sebe poglejte, pa vam bo jasno, o čem govorim!
Default avatar
Sprva me je tvoje vprašanje zbodlo,povem pa ti lahko,da sem sama odrasla ženska s posebnimi potrebami in imam sinčka,ki je čisto normalen in zdrav fantek.
Ponavadi je tako,da imajo invalidni starši potem zdrave otroke.Tako občutim jaz,mogoče se pa marsikdo z mano ne bo strinjal.
Default avatar
Ne vem, če se zavedate, da smo vsi tisti, ki smo v otroštvu nosili očala, bili otroci s posebnimi potrebami. Biti otrok s posebnimi potrebami pomeni zelo različne stvari.
Default avatar
Odvisno o kakšnih posebnih potrebah govoriš.
Otrok s posebnimi potrebami imaš celo palato- od telesno invalidnih, gluhih, naglušnih, slepih, motnjami v duševnem razvoju, SAM itd.
Motnje, ki so gnsko pogojene, se seveda lahko prenesejo na potomce, lahko pa tudi ne, to se ve koliko je statističnih možnosti.
Če pa konkretno sparšuješ za starše z nižjimi intelektualnimi sposobnostmi je pa približno takole- veliko njihovih potomcev tudi sledi svojim staršem, pa ne vedno zaradi genskega materiala, ampak ker enostavno nimajo ustrezne spodbude doma.
Default avatar
Prirojene posebne potrebe: velika verjetnost dedovanja, ni pa nujno.
Če je vzrok genetski, je verjetnost toliko večja, če je vzrok poškodba/hiba zaradi zunanje sile ali česa podobnega, pa ni verjetnost nič višja, kot pri tistih, ki posebnih potreb nimajo.

Primer1: 2 osebi z downovim sindromom imata otroka: otrok bo skoraj 100% tudi imel downov sindrom.
Primer2: 2 osebi s shizofrenijo imata otroka: otrok ima cca. 35% možnosti, da bo imel shizofrenijo.
Primer3: 2 pritlikavi osebi imata od 0-100% verjetnost, da bo otrok pritlikav (seicer je verjetnost za nepritlikavost zelo zelo majhna, a vendarle obstaja).
Primer4: 2 zdravi osebi imata otroka s cerebralno paralizo zaradi zapletov pri porodu
Primer5: 2 zdravi osebi imata xy% verjetnost, da bo otrok shizofrenik, z downovim sindromom.

Lahko tudi 2 "čudaka" vzgojita čudovitega človeka, lahko pa 2 cvetki in vzgleda družbe vzgojita celega &%$##%


Genetika je takšna loterija in obsežna znanost, da je možno marsikaj.


Kaj konkretno si pa imel/a v mislih?
Default avatar
Dve osebi z DS NIKOLI ne moreta imeti otroka, ker so moški z DS neplodni! Lahko pa zanosi ženska, ki ima DS z zdravim moškim. Moški z DS pa so praviloma neplodni!
Default avatar
otroci s posebnimi potrebami so v večini otroci z odločbo, večinoma je jo dislexija (vsi otroci s prirojenimi hibami so izvzeti), ki jim odločba pomeni neko oporo, da gredo skozi šolanje s čim manj učenja (in znanja). Odločba podpira lenobo, ne privzgoji delovnih navad in ti otroci se niti ne potrudijo, da bi dobili boljšo oceno kot tri. (večina). Vprašanja so jim servirana vnaprej, odgovori tudi.. In tudi njihovi otroci bodo takšni, ker jim starši ne bodo znali priučiti del. navad. Otroci s posebnimi potrebami ponavadi niti ne končajo srednjo šolo..
Pišem izključno iz izkušenj, ki jih imam s takimi otroki, izjeme seveda so, dopuščam pa tudi možnost, da nimam v celoti prav.
Default avatar
trixy je napisal/a:
Žaljivo do konca.
Spomnim se podobnega primera, ko je učiteljica prerokovala fantu podobno, kot ti, pa okarakterizirala ga je tudi, da niti srednje šole ne bo naredil. Pa je ta fant doktor znanosti na področju računalništva. Potem pa se še taki osebki hvalite z izkušnjami in s tem, da delate s takimi otroci. Jaz bi takim prepovedala delo z njimi.
Default avatar
trixy je napisal/a:
sploh nimaš prav.ne delno, ne v celoti-in tvoje izušnje so očitno zelo omejene.
dvajset let že delam z otroci s posebnimi potrebami in tvoje teorije ne pijejo vode. pa še nekaj-a disleksija je pa ( s tvojo strokovno terminologijo) "pridobljena hiba", pa ACDH, SDI, SAM.
Default avatar
napaka! je napisal/a:
Hvala za opombo! :)
Default avatar
kokolino je napisal/a:
Na žalost je v našem izobraževalnem sistemu veliko takih, ki sploh ne bi smeli delati z ljudmi, še posebno ne z mladimi!