ARTHRON - fizioterapija

Odgovarjajo: dr. Renata Vauhnik, dipl. fiziot.

zlom komolca-fizioterapija

Default avatar

florence

Pozdravljeni!

Pišem zato, ker želim pridobiti še dodatno mnenje, sama sem namreč na vse komentarje v dvomih.

Stara sem 26 let. 1. maja sem si pri padcu s kolesom (ulov na iztegnjeno roko) zlomila zgornji del koželjnice.

Na urgentnem oddelku bolnišnice je bila predpisana diagnoza: Fr.subcapitalis radii dex; terapija: nadkomovčna mavčna longeta, mitela, hlajenje z ledom preko povojev. Napotena sem bila v UKC. Tam so me po ugotovljenem zlomu glavice in vratu desnega radiusa 6.5. sprejeli. Diagnoza S512 Zlom zgornjega dela koželjnice, vrat/ fractura intraart.capituli radii dex.
Epikriza: Na dan sprejema so longeto odstranili, aspiriral komolčni sklep, kjer so dobili nekaj cm3 sveže krvi, nato so aplicirali Xylocain intraartikularno. Po aplikaciji se gibljivost izboljša, ni več blok rotacije, tako da do 2/3 naparvi pro in supinacijo, ekstenzija zaostaja za 20 stopinj, fleksija gre do 120. Ponovijo rtg slikanje, ki pokaže stanje impresije zloma glavice radiusa n avratu z angulacijo 40 stopinj.
Minimalen prost fragment anteriorno.
Glede na dobro gibljivost in rtg sliko se odločijo za konzervativno zdravljenje, dobim mitelo, povejo mi katere vaje in kako naj jih izvajam. 8.5. so mi ponovno aplicirali Xylocain v sklep, nadaljujem z vajmi. Dogovorimo se za konzervativno zdravljenje naprej. 13.5 sem bila odpuščena domov.

14.5 sem bila na pregledu, izvid: lepo giblje v komolcu. Pride v fleksiji od obraza. Izteg zaostaja za 30 st. Boljše gre pronacija, kar je tudi pomebnejše, pribl. polovica giba supinacija. Večjih bolečin nima. Nima več imobliziranega komolca ga pa še vedno hladi. Damo ji napotnico za ambulantno FTH v zdravilišči Laško, predvsem prosim za čim več hidrogimnastike ter kontroo v primeru težav prej.

17.5 sem na pregledu pri fiziatru dobila naslednje izvide:
Pacientka se s težavo obleče in sleče. Gibljivost desne rame je terminalno omejena. Desni komolec je v fleksiji, rahlo občutljiv na palpacijo, gibljivost je omejena. Desni komolec je rahlo zatečen. Groba moč desnice je oslabljena, pronacija, supinacija so minimalne. Negira senzibilitetne motnje, refleksi prisotni semetrično.
Dobim fizikalno terapijo:
10x bazen-vaje za CH D ZG OK(D komolec)-čimprej
2X kriopak D komolec
10x asistirane vaje D komolec-previdno
10x magnetna terapija-celjenje D komolec

Sedaj pa me zanima vaše mnenje, predvsem glede fizioterapije. Je morda prezgodaj za fizioterapijo. Namreč travmatalog na UKC mi je dejal da moram izvajati najprej vaje sama, šele nato pride na vrsto fizioterapija ter da moram čim več plavati. Travmatolog mi je nato 14.5 dal napotnico za fiziatra, pri katerem sem bila na pregledu 17.5 ta pa mi je predpisal zgoraj omenjene terapije s katerimi začnem 27.5. Torej poškodba je bila 1.5. prvi dan izvajanja terapije pa bo 27.5. Ali je terapija prezgodaj pa me skrbi zato, ker me je tudi fiziatrinja vprašala, kako da sem tako zgodaj pri njih, saj ni niti mesec od poškodbe. Kljub vsemu mi je potem dejala, da imam terapijo tako hitro, ker sem mlada.
Fiziatrinja je predlagala tudi zdraviliško zdravljenje.


Torej zanima me vaše mnenje glede same poškodbe, glede »zgodnosti« fizioterapije ter koliko časa se taka poškodba zdravi. In še to, ali sicer za takšne poškodbe pripada zdraviliško zdravljenje oz kaj priporočate vi? Kakšne pa so posledice takšne poškodbe? Je mogoč tudi kasnejši operativen poseg?


Hvala in lep pozdrav.
Default avatar

Renata_Vauhnik

Spoštovani,

Predlagano fizioterapevtsko zdravljenje je ustrezno. Odgovor glede zdravljenja vam je posredoval tudi dr. Pilih.

Lep pozdrav,
Renata Vauhnik
ARTHRON, Sklepne in športne poškodbe
Ljubljana, Celje, Maribor, Nova Gorica
041 654 330, [email protected], http://www.arthron.si

Moderatorji

dr. Renata Vauhnik , dipl. fiziot.
Renata_Vauhnik