Starševski čvek

ogrožene mlade mamice zastonj na kavo

Default avatar
"Slišala sem, da imajo na Primorskem že mineštre na zalogo," nam je povedala Ivana, ki ugotavlja, da so v njenem lokalu na Krekovem trgu dobri ljudje, ki so prispevali že veliko srčnih kav!

Ste že slišali za pobudo Kava na zalogo? Ideja izvira iz Neaplja, vendar je bila dolgo aktualna le ob božičnih praznikih. Zaradi gospodarske krize so tradicijo spet razširili čez vse leto in tudi - čez mejo. V Veliki Britaniji so se nad njo navdušili v verigi kavarn Starbucks, prvi ponudniki kave na zalogo so zdaj tudi na Dunaju in pri nas. Gost pride v kavarno, spije kavo, plača pa dve. Ena je za nekoga, ki si kave ne more privoščiti.

Na tabli so narisani srčki
Ivana iz Kljukec bara nam je predstavila tablo, kjer je evidenca plačanih in popitih kav. "Kdor plača, narišemo srček, ker so to srčne kave, pikico pa narišemo, ko nekdo srčno kavo popije. Več je vplačanih, a tudi število popitih narašča, saj mediji o tem kar precej poročate." Srčna kava je predvsem namenjena socialno ogroženim. "Se pa tudi zgodi, da kdo doma pozabi denarnico in lahko spije srčno kavo, pa naslednji dan plača kakšno na zalogo."

Umetniki z dobrim srcem
Ivana meni, da bi lahko srčne kave večkrat popile mlade mamice z otroki: "Tudi one so ogrožene. Peljejo v vrtec in so proste ... lahko bi prišle na kavo. Zdi se mi, da je nekaterim nerodno, čeprav jim ni treba biti. Pri nas so še dobri gostje. Veliko umetnikov se zadržuje v lokalu in opažam, da imajo tisti socialni duh. Do zdaj so največ prispevali in prijetno so se počutili, ker so naredili nekaj dobrega."

Tistim s Ferrarijem ne bi postregla
V zadnjih dneh opaža, da "stranke rečejo, ali lahko dobijo en srček. Očitno je, da so pobudo zasledili v medijih." Na začetku, pred mesecem ali dvema, so hodili le brezdomci, zdaj pa je vedno več primerov, ko nekdo pozabi denarnico, dobi kavo na zalogo, se vrne in plača dve. Bi brezplačno kavo postregla tudi gostu, ki bi se pred lokal pripeljal v Ferrariju? "Ne, to pa res ne."

Na začetku ni bilo veliko zanimanja
V sosednjem baru Pri Čoklu smo lastnika Tineta Čokla vprašali, kakšne so njegove izkušnje. "Na začetku so bili upravičenci za kavo morda v zadregi, zdaj je drugače. Moja misel je: kava je namenjena ljudem in naj se popije. Ni njeno poslanstvo, da se postara v omarici. Zato pet vplačanih kav spremenimo v 100 gramov sveže mlete kave, primerne za turško pripravo, torej za domačo rabo, in to odnesemo ljudem, ki potrebujejo pomoč."

Kavo odnese tudi v Varno hišo
"Kava od nas potuje na različne lokacije, kjer so, po našem mnenju, upravičeni do brezplačne kave. Zdaj smo dodali še Varno hišo. V petek smo na tabli zbrisali 22 kav in to spremenili v dobrih 350 gramov zmlete kave. Odnesli jo bomo Varni hiši. Izvedeli smo, da si stanovalke Varne hiše svoje zgodbe pripovedujejo prav ob kavi. Štejem si v čast, da je kava zbližala ljudi."

Običaj prihaja iz Italije
Kdo je dal pravzaprav pobudo za kave na zalogo? Gostinci ali gostje? "Gostje. Gostinci smo se le odzvali na njihov predlog. To ni nek mehanizem, s katerim bi želeli opozoriti nase in zvišati svoj promet. Je pa to gotovo lepa gesta, kako pomagati nekomu, ki si ne more privoščiti tega užitka. Običaj prihaja iz Italije, ki je 'kavopivska' dežela, kjer je doma tudi espreso. Tam so uvedeni ti vzorci potrošnje, kava pa je tudi neke vrste medij komuniciranja. Če hočeš brzdati ljudstvo, jim pusti kavo oziroma ne je preveč dražiti. Kava vsekakor povezuje ljudi."
Default avatar
Ne vem, no, jaz nisem za take akcije. Ne bi plačala za nekoga drugega, koristila pa tudi ne bi. Sama si ne privoščim kav vzunaj, ali pa druge pijače. Saj se lahko kavo popije tudi doma ali pri prijatelju.
Default avatar
Kakor komu paše. Meni je ideja všeč. Tisti, ki mu ni všeč, pač ne plača dodatne kave.
Če bodo to kdaj uvedli v kavarni, kjer redno pijem kavo, bom tudi jaz plačala kdaj pa kdaj srčno kavo. In če nekaj poklonim, se ne obremenjujem več, če bo spil srednješolec, študent, nekdo, ki je pozabil doma denarnico, mamica z vozičkom ali brezdomec....
Default avatar
Meni je simpatična ideja in sodelujem. Vedno pustim vedno še za eno kavo za koga drugega. S tem da res ne hodim pogosto, ker si tudi ne morem več privoščiti, ampak tri, štiri evre vsakih nekaj tednov pa že lahko pogrešam.

Ne gre za to, da kavo lahko popiješ tudi doma. Mah eni gledate res preveč ozko.
Default avatar
Zastonj kava je boniteta tistega, ki jo spije, in mora kot taka it v dohodnino.
Default avatar
Jaz tudi spadam med navdušence in podpornike. Upam, da se razširi po celi Sloveniji in mogoče na širšo ponudbo.
Default avatar
Meni pa ta ideja ne sede. Ima sicer pozitivne posledice za nekoga, ampak tudi negativne za drugega. Zakaj torej delati slabo komurkoli?

Naj razložim. Natakerji in natakarice so ena najslabše plačanih kategorij izkoriščanih delavcev. Mizerna plača, vse mogoče vrste odbitkov ki si jih izmisli marsikateri lastnik, plačila manjkov iz svojega žepa, velikokratdelo na črno brez vsakih bonitet. Zato sem vedno rad dal natakarjem napitnino. Drobiž, ki ti pač ostane. Od nekaj centov, do evra ali dveh. Odvisno od mojega zadovoljstva s postrežbo. Saj ni dajalo veliko ljudi napitnino, ampak nekateri pa smo jo. Danes že velik del tistih daje denar raje za famozno kavo. Da jo lahko pretežno pijejo klošarji, ulični postopači, naključni zastonjkarji. Morda sem pa tja celo kdo, ki bi si to kavo res zaslužil. Tista natakarica, ki pa mora po novem ves ta marginalni svet pedenati od spredaj in od zadaj, pa od sedaj naprej dobiva spet le še svojo borno mezdo. Zato NIKOLI ne bom dajal za brezplačne kavice. Čeprav vem, da me bo čedalje več ljudi gledalo postrani. Češ da sem škrt. Ker oni so trendy pa inn. Jaz pa izumrli dinozaver z nekimi brezveznimi napitninami...
Default avatar
Krokar je napisal/a:

najmanjši problem je kelnarci rečti - daj še nekaj si zase zravno računaj :-)
Default avatar
floraj je napisal/a:
podpišem......
drugače pa po kafičih vidim posedat v večini ravno tiste ki so na socialki in cigarte za cigarte uničujejo. Kaj morda gre tudi za srčne cigarete ne le kavice?!
Default avatar
Krokar je napisal/a:
Big like!Mislim enako,ker v gostinstvu je dejansko tako.vem iz prve roke!