Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Srbski pasulj

Default avatar

Piknik

Ali kdo ima recept za srbski pasulj za 25 ljudi.
Default avatar

Mislim

Imam ga in odličen je.

Na osebo 12 dag fižola. Torej pišem recept za pet oseb vi pa ga priredite za 25 oseb.

60 dag namočenega fižola daš kuhat v toliko vode da je lepo pokrit dodaš 1 veliko žlico vegete, 1 veliko žlico paprike, malo ostre paprike če želiš ,5 žlic olja, sol, in eno večjo zrezano čebulo. To kuhaš kasnejo dodaš suho meso (dober je tudi brez mesa) ali kakšno klobaso. Pripraviš ne pretemno prežganje in ga dodaš v pasulj ter še kuhaš da je fižol mehak in pasulj okusen.
Default avatar

Dipladenija

Mislim je napisal/a:
Imam ga in odličen je.

Na osebo 12 dag fižola. Torej pišem recept za pet oseb vi pa ga priredite za 25 oseb.

60 dag namočenega fižola daš kuhat v toliko vode da je lepo pokrit dodaš 1 veliko žlico vegete, 1 veliko žlico paprike, malo ostre paprike če želiš ,5 žlic olja, sol, in eno večjo zrezano čebulo. To kuhaš kasnejo dodaš suho meso (dober je tudi brez mesa) ali kakšno klobaso. Pripraviš ne pretemno prežganje in ga dodaš v pasulj ter še kuhaš da je fižol mehak in pasulj okusen.
Tole pa ni niti mrzli bratranec od srbskega pasulja;)
Default avatar

to ni pasulj

Mislim je napisal/a:
Imam ga in odličen je.

Na osebo 12 dag fižola. Torej pišem recept za pet oseb vi pa ga priredite za 25 oseb.

60 dag namočenega fižola daš kuhat v toliko vode da je lepo pokrit dodaš 1 veliko žlico vegete, 1 veliko žlico paprike, malo ostre paprike če želiš ,5 žlic olja, sol, in eno večjo zrezano čebulo. To kuhaš kasnejo dodaš suho meso (dober je tudi brez mesa) ali kakšno klobaso. Pripraviš ne pretemno prežganje in ga dodaš v pasulj ter še kuhaš da je fižol mehak in pasulj okusen.
To ni noben pasulj. To je nekakšna fižolova čorba.
Default avatar

tudijaz

Jaz ga bom ravno jutri kuhala. Nevem če je to ravno srbski, naredim ga pa takole:

Fižol imam namočen čez noč, jutri bom vodo odlila in nalila svežo. Nato dodam v lonec lovorjev list, žličko rdeče paprike, česen, timijan, mlet poper, sol, narežem korenček na kolobarje, dodam peteršilj in kuham do mehkega. Tik pred koncem popražim panceto, čebulo in naredim prežganje. Na koncu pokisam in dodam še malo hude paprike ali čilija. To je to.
Default avatar

wefwfre

@Dipladenija in @to ni pasulj

zakaj pa vidve ne povesta kako se ga naredi? kritizirat pa znata, ne ...
Default avatar

srpkinja

sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče "prosto ko pasulj".

In to je to. Dober tek!
Default avatar

jova

srpkinja je napisal/a:
sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče "prosto ko pasulj".

In to je to. Dober tek!








to ,kar si ti tu napisala nima veze z pasuljom.To je zelenjavna enolončnica.
Default avatar

NYCI

Od vseh naštetih je najboljši recept ravno od srpkinje.
Default avatar

ne hvali se

srpkinja je napisal/a:
sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče "prosto ko pasulj".

In to je to. Dober tek!
A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?
Default avatar

Ovšak

Od vseh narodov so Srbi med boljšim. Pojdi tja pa boš vidla. So prijateljski in zelo ustrežljiv. In niso hinavski in nestrpni tako kot si morda ti sama. Se motim?
Default avatar

Dipladenija

wefwfre je napisal/a:
@Dipladenija in @to ni pasulj

zakaj pa vidve ne povesta kako se ga naredi? kritizirat pa znata, ne ...
Ne vidim smisla podpirati lenobe. Milijavžent krat je Jova napisala recept za pravi srbski pasulj. Pa mimo grede, če bi še kakšen njen recept poskusili narediti, bi vedeli, kaj je prava južnaška hrana; ne kr neki, pa vegeta, pa moka, pa bla bla bla....

Kar rokave zavihat pa veselo na delo;)
Default avatar

Dipladenija

ne hvali se je napisal/a:
srpkinja je napisal/a:
sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče "prosto ko pasulj".

In to je to. Dober tek!


A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?
In po vsej verjetnosti z njo tudi prave srbske recepte;)
Default avatar

srpkinja

@ne hvali se

Nisem se hvalila. Nisem pa vedela, da je za nekatere dovolj že to, da omenim svojo narodnost (izrecno zaradi konkretnega vprašanja po srbskem pasulju), da popenijo. Če bi nekdo hotel recept za italijanske pizze pa bi se gor podpisala kot italijanka, a bi te to tudi motilo? Ali kot japonka za suši? Nemka za klobase z zeljem? Hrvatica za solato iz hobotnic?
E, žalostno je to, da ne preneseš niti omembe neke druge nacije, ne da bi žalil/a. Ali to velja samo za srpsko nacijo v tvojem primeru? Ma, dol mi visi za takšne ljudi, ki iz najbolj navadnega recepta vidijo politiko in kažejo svojo nestrpnost. Verjemi, če bi se mene kaj vprašalo, ne bi bilo nikoli nobene vojne na svetu. Pa so, žal, ampak zaradi takšnih kot si ti, takšnih, ki sovražijo ljudi tudi takrat, ko sploh ni nobene potrebe. Zaradi recepta za pasulj?!
Pa tudi tebi dober tek želim.
Default avatar

še ena Srbkinja

ne hvali se je napisal/a:
srpkinja je napisal/a:
sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče "prosto ko pasulj".

In to je to. Dober tek!
A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?
Ali se ne damo! Još nas ima in v Sloveniji nas je vsaj 45.000!
Default avatar

zakipaki

sem iskala dober recep in naletela.....ne vem kaj ima recept z vojno,vem pa da potrebuješ pomoč saj ne ločiš hrano od vojne...pomoje moraš zelo trpet da nosiš še pri receptih tako sovraštvo.....
Default avatar

Ljotićevac

ne hvali se je napisal/a:
srpkinja je napisal/a:
sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče "prosto ko pasulj".

In to je to. Dober tek!
A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?
Že spet nakladaš, blebetaš in širiš tvoje bedne laži.
Default avatar

nič hudega

ne hvali se je napisal/a:
srpkinja je napisal/a:
sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče "prosto ko pasulj".

In to je to. Dober tek!
A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?
Nič hudega, je pa zato Ljubljana naša, najlepše mestu na svetu. BUM, a fejst boli? :D
cron