Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Srbski pasulj

Srbski pasulj

Ali kdo ima recept za srbski pasulj za 25 ljudi.

Imam ga in odličen je.

Na osebo 12 dag fižola. Torej pišem recept za pet oseb vi pa ga priredite za 25 oseb.

60 dag namočenega fižola daš kuhat v toliko vode da je lepo pokrit dodaš 1 veliko žlico vegete, 1 veliko žlico paprike, malo ostre paprike če želiš ,5 žlic olja, sol, in eno večjo zrezano čebulo. To kuhaš kasnejo dodaš suho meso (dober je tudi brez mesa) ali kakšno klobaso. Pripraviš ne pretemno prežganje in ga dodaš v pasulj ter še kuhaš da je fižol mehak in pasulj okusen.

Tole pa ni niti mrzli bratranec od srbskega pasulja;)

nova
Uredništvo priporoča

To ni noben pasulj. To je nekakšna fižolova čorba.

Jaz ga bom ravno jutri kuhala. Nevem če je to ravno srbski, naredim ga pa takole:

Fižol imam namočen čez noč, jutri bom vodo odlila in nalila svežo. Nato dodam v lonec lovorjev list, žličko rdeče paprike, česen, timijan, mlet poper, sol, narežem korenček na kolobarje, dodam peteršilj in kuham do mehkega. Tik pred koncem popražim panceto, čebulo in naredim prežganje. Na koncu pokisam in dodam še malo hude paprike ali čilija. To je to.

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?topic_ID=867

prirediš za 15 oseb

@Dipladenija in @to ni pasulj

zakaj pa vidve ne povesta kako se ga naredi? kritizirat pa znata, ne …

sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče “prosto ko pasulj”.

In to je to. Dober tek!

to ,kar si ti tu napisala nima veze z pasuljom.To je zelenjavna enolončnica.

Od vseh naštetih je najboljši recept ravno od srpkinje.

A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?

Od vseh narodov so Srbi med boljšim. Pojdi tja pa boš vidla. So prijateljski in zelo ustrežljiv. In niso hinavski in nestrpni tako kot si morda ti sama. Se motim?

Ne vidim smisla podpirati lenobe. Milijavžent krat je Jova napisala recept za pravi srbski pasulj. Pa mimo grede, če bi še kakšen njen recept poskusili narediti, bi vedeli, kaj je prava južnaška hrana; ne kr neki, pa vegeta, pa moka, pa bla bla bla….

Kar rokave zavihat pa veselo na delo;)

A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?[/quote]

In po vsej verjetnosti z njo tudi prave srbske recepte;)

@ne hvali se

Nisem se hvalila. Nisem pa vedela, da je za nekatere dovolj že to, da omenim svojo narodnost (izrecno zaradi konkretnega vprašanja po srbskem pasulju), da popenijo. Če bi nekdo hotel recept za italijanske pizze pa bi se gor podpisala kot italijanka, a bi te to tudi motilo? Ali kot japonka za suši? Nemka za klobase z zeljem? Hrvatica za solato iz hobotnic?
E, žalostno je to, da ne preneseš niti omembe neke druge nacije, ne da bi žalil/a. Ali to velja samo za srpsko nacijo v tvojem primeru? Ma, dol mi visi za takšne ljudi, ki iz najbolj navadnega recepta vidijo politiko in kažejo svojo nestrpnost. Verjemi, če bi se mene kaj vprašalo, ne bi bilo nikoli nobene vojne na svetu. Pa so, žal, ampak zaradi takšnih kot si ti, takšnih, ki sovražijo ljudi tudi takrat, ko sploh ni nobene potrebe. Zaradi recepta za pasulj?!
Pa tudi tebi dober tek želim.

A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?[/quote]

Ali se ne damo! Još nas ima in v Sloveniji nas je vsaj 45.000!

sem iskala dober recep in naletela…..ne vem kaj ima recept z vojno,vem pa da potrebuješ pomoč saj ne ločiš hrano od vojne…pomoje moraš zelo trpet da nosiš še pri receptih tako sovraštvo…..

A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?[/quote]Že spet nakladaš, blebetaš in širiš tvoje bedne laži.

A sploh veš, da ste Srbi vse vojne izgubili?[/quote]

Nič hudega, je pa zato Ljubljana naša, najlepše mestu na svetu. BUM, a fejst boli? 😀

New Report

Close