Srbski pasulj
Imam ga in odličen je.
Na osebo 12 dag fižola. Torej pišem recept za pet oseb vi pa ga priredite za 25 oseb.
60 dag namočenega fižola daš kuhat v toliko vode da je lepo pokrit dodaš 1 veliko žlico vegete, 1 veliko žlico paprike, malo ostre paprike če želiš ,5 žlic olja, sol, in eno večjo zrezano čebulo. To kuhaš kasnejo dodaš suho meso (dober je tudi brez mesa) ali kakšno klobaso. Pripraviš ne pretemno prežganje in ga dodaš v pasulj ter še kuhaš da je fižol mehak in pasulj okusen.
Jaz ga bom ravno jutri kuhala. Nevem če je to ravno srbski, naredim ga pa takole:
Fižol imam namočen čez noč, jutri bom vodo odlila in nalila svežo. Nato dodam v lonec lovorjev list, žličko rdeče paprike, česen, timijan, mlet poper, sol, narežem korenček na kolobarje, dodam peteršilj in kuham do mehkega. Tik pred koncem popražim panceto, čebulo in naredim prežganje. Na koncu pokisam in dodam še malo hude paprike ali čilija. To je to.
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?topic_ID=867
prirediš za 15 oseb
@Dipladenija in @to ni pasulj
zakaj pa vidve ne povesta kako se ga naredi? kritizirat pa znata, ne …
sem čistokrvna srpkinja in kuham odličen pasulj po receptu svoje stare mame. Fižol čez noč namočiš, naslednji dan ga daš v lonec, zaliješ z vodo, zraven takoj dodaš nasekljano čebulo (koliko fižola-toliko čebule), malo sesekljanega korenjčka (1-2), peteršilja, cela česnova glavica in kos sesekljane zelene, lovorjev list, suhi vrat (toliko kolikor je fižola) in kos pancete in malo soliš. Kuhaš na malem ognju dokler fižol ni kuhan (cca. uro in pol do dve). Potem na samem koncu, ko je fižol že fino skuhan dodaš še malo paradižnikove mezge in mlete pekoče paprike, poper in še malo kuhaš. Ne potrebuješ nobenega prežganja, ker se fižol in ostalo lepo razkuha in je že dovolj gost.
Količino sestavin za toliko ljudi ne obvladam, delam po občutku. Ko kuham doma uporabim približno pol kg fižola, pol kile čebule, pol kile suhega vratu, manjši kos pancete (za boljšo aromo), par korenjčkov, eno korenino peteršilja, 1/4 gomolja zelene, 1 česen, par lovorjevih listov, na koncu 2 žlici paradižnikove mezge in 2-3 žličke mlete pekoče paprike. Vode dodaš na začetku toliko, da vse lepo pokrije. Ti izračunaj koliko materiala potrebuješ za 25 oseb, moje količine so za približno 5-6 oseb. Ne sekiraj se in ne kompliciraj, pasulj je enostavno kuhati, zato se reče “prosto ko pasulj”.
In to je to. Dober tek!
@ne hvali se
Nisem se hvalila. Nisem pa vedela, da je za nekatere dovolj že to, da omenim svojo narodnost (izrecno zaradi konkretnega vprašanja po srbskem pasulju), da popenijo. Če bi nekdo hotel recept za italijanske pizze pa bi se gor podpisala kot italijanka, a bi te to tudi motilo? Ali kot japonka za suši? Nemka za klobase z zeljem? Hrvatica za solato iz hobotnic?
E, žalostno je to, da ne preneseš niti omembe neke druge nacije, ne da bi žalil/a. Ali to velja samo za srpsko nacijo v tvojem primeru? Ma, dol mi visi za takšne ljudi, ki iz najbolj navadnega recepta vidijo politiko in kažejo svojo nestrpnost. Verjemi, če bi se mene kaj vprašalo, ne bi bilo nikoli nobene vojne na svetu. Pa so, žal, ampak zaradi takšnih kot si ti, takšnih, ki sovražijo ljudi tudi takrat, ko sploh ni nobene potrebe. Zaradi recepta za pasulj?!
Pa tudi tebi dober tek želim.