Starševski čvek

dm tek - vprašanja

Default avatar
Prvič razmišljam da bi se udeležila DM teka. Sicer ne tečem in sem sicer fizično neaktivna. Napadli so me odvečni kilogrami, zato sem resno začela razmišljat da bi začela tečt. Na 168 cm tehtam 80 kg, štejem 42 let.

Danes sem šla tečt, za krog 400 m sem porabila 3minute in pol, pretekla sem 2 kroga, nato enega hodila, pa spet tekla 1 krog in pol. Več si za prvič nisem upala, poleg tega imam dan ko se mi najbolj uliva M. Zdaj se počutim odlično.

Bojim pa se da so moje misli na DM tek kar malo previsok cilj, čeprav imam namen naslednje dni teči skoraj vsak dan (glede na vreme in družinske obveznosti).

Če se prijavim ne vem v kateri katergoriji bi bila, ali je to po letih (36-50) ali se deli po katergoriji (nad 40 minut).

Drugo me zanima kako za vraga pritrdiš na supergo čip, če nimaš klasičnih vezalk? Imam tiste superge, kjer samo potegneš in se zategne (ne vem kako se reče).

Koliko od vas misli da je moj namen preteči DM tek utopija in koliko vas pravi naj poizkusim izpeljati zastavljeno?

Mimogrede, že vsaj 3 leta nisem nič rolala, tako da bi se spravila tudi na rolarje. Pa tudi kolo bi rada usposobila, da bi se lahko peljala v službo oddaljeno 5,5 km v eno stran, kar sem počela 2 leti nazaj.

V zadnjem letu sem se res zapustila, kar se tile kondicije in gibanja :(

Hvala za vsak nasvet in mnenje.
Default avatar
Ne vem, zakaj bi sploh rinila v tisto gužvo? Jaz tečem že leta, ampak nikoli ne grem na razne maratone, ker nisem ovca in mi ne odgovarjajo take množične prireditve. Tečem zato, ker mi je fajn in se dobro počutim.
Default avatar
Bila bi v katergoriji nad 40 minut,kam se pa čip pritrdi pa nimam pojma,tudi jaz nameravam letos it prvič,če bom našla družbo. Greš sama?
Jaz pravim,da pojdi. Če ne bo šlo vseskozi tečt,boš pa hodila,pa kaj,na koncu boš ponosna sama nase,ker si naredila nekaj zase.
Default avatar
Bravo avtorica!

Tudi jaz sem točno tako začela kot ti, imela sem kot ti 42 let, visoka sem (še vedno) 170 in imam po 6 letih teka 20 kg manj, tudi jaz sem začela s skoraj 80kg...

Le da nisem bila tako hudo ambiciozna, sploh pa mi ni na misel prišlo, da bi v tako zelo zelo kratkem času šla na kakšno tekmo. Ko sem začela, sem 2 leti tekla samo za svojo dušo in svoje zadovoljstvo, šele po 2 letih sem se začela ozirati za tekmami in to zato, ker te tekme poživijo vsakdanji trening, ti dajejo nov zagon, novo motivacijo, sem še vedno le 'doma' in tečem samo v Ljubljani, na Teku trojk in Ljubljanskem maratonu. To mi zadošča.

Bojim se, da je to le prehud izziv za tako kratek čas, saj je DM tek, že čez slab mesec, in boš, če boš tekala vsak dan 'k zmešana' tko naveličana, utrujena, da se zna zgodit, da se naveličaš teka ...

Sej teh raznih tekov je ogromno, in priložnosti bo še veliko.

Kako namestiš čip na supergo brez vezalk pa ne vem... menda se ti bo še kdo javil....

IN srečno!
Default avatar
jaz ti predlagam da se prijaviš, že zaradi tega da greš na skupne treninge kjer ti bojo razložili pravilno tehniko teka. ker to je v tvojem primeru, ko pišeš da imaš kar precej preveč kg in da se do sedaj še nisi ukvarjala s tekom lahko velik problem. Z nepravilno tehniko kaj hitro poškoduješ kolena in s tvojo rekreacijo bo za nekaj časa konec. Jaz bi na tvojem mestu najprej začela s hitro hojo, za zgubit odvečne kilograme je že dovolj pol ure hitre hoje, da dosežeš srčni utrip okoli 140 in potem še doma nekaj počepov (3x15 ponovitev) pa trebušnjakov in izpadnega koraka, dosti pij vode ali nesladkanega čaja, spremeni prehrano, dovolj bo da črtaš beli krug in sladkor in boš doživela že veliko preobrazbo v treh mesecih. Tudi na DM teku lahko hodiš, prijavi se v zadnjo skupino, ni pomembno kakšen čas dosežeš, važno je da ti potane gibanje v naravi užitek. Srečno
Default avatar
ne se rint pod 40minut, k one pod 40, bodo zagrete k pr norcih :)
počas se dalč pride, in res greš na tek zase. ko sem šla jaz prvič, na primer, nisem pričakovala klanca.. uf, kaj hujšga - pa sem bla pridna sem doma trenirala , ampak tam sem pa komaj prisopiala na vrh :)

takle dogodek je samo potrditev , da zmoreš kar si si zadala - pridt v cilj :) , rezultat ni toliko važen
Default avatar
počas pa ziher je napisal/a:
Točno, to je moj cilj, zdržati do cilja. Sem pa videla v videu da je na poti tudi klanec, tako da razmišljam, če mi bo čas dopuščal, da se res udeležim skupnega treninga, da začutim traso.
Default avatar
Bravo, čestitke! Samo ne pretiravaj. Teci vsak drugi dan in počasi stopnjuj dolžino proge, čas pa sploh ni pomemben. Zagotovo ti bo uspelo. Tudi jaz sem začela pri 42 in zdaj že tretje leto tečem. Grem pa le na DM in 10-tko na lj. maratonu. Tekla sem redno na 6-7 km, edino 1 teden pred tekmo sem pretekla 10km in potem sem kar šla.... Tako, da imaš še dovolj časa mesec dni. Ene štiri dni pred Dm-om preteci teh 5km, potem pa obvezno par dni počitka in bo šlo...
Pogumno...
Default avatar
razmišljam je napisal/a:
Joj, sorry samo si totalno nerealna.. Pretekla si dober kilometer in kar misliš, da boš s svojimi 80 kg in 42 leti in brez kondicije z lahkoto pretekla ta DM tek? Ne razumem, zakaj tako rineš na ta DM tek. A tečeš zase ali zaradi tega brezveznega DM dogodka? Samo škodo si boš naredila, ker te bo minila vsa volja, ko boš videla, da ni glih tako lahko. Nočem ti zbijat volje, ampak pojdi korak po korak.
Default avatar
meni brezveze je napisal/a:
Seveda ga bo pretekla, če je prvi dan 1, 4 km pretekla, bo v 4 tednih hitro napredovala do 3,5kratne razdalje. Kondicijo pa zagotovo dobi, če teče 1 mesec, redno vsak drugi dan.
Default avatar
Jaz sem bila lani prvič na dm teku; zame je bil klanec kar napor in sem ga prehodila. Pa nisem bila edina :) Jih je veliko hodilo, tako da se ne sekiraj. Kolikor boš lahko tekla, boš tekla, drugo boš hodila. Zame, ki nisem tekačica, je bilo zelo lepo doživetje!
Default avatar
Pojdi, itak ne boš nič tekla, ker je gneča neznosna in večina žensk pride tja le po vrečko z darili, majčko z napisom in na klepet s prijateljicami. Klepetajo pa tako, da jih je po, najmanj, šest v vrsti in se držijo za roke :-)))
Default avatar
ha,ha,ha koprčanka2, si me nasmejala, ampak točno tako je, zato se jaz tega teka ne udeležujem že nekaj let. Pretiravnje z vsakodnevnim tekom in preveliko težo pa bo povzročilo samo kakšno poškodbo. Začeti je treba počasi in po pameti.