Mejna in narcistična osebnostna motnja - za svojce

Odgovarjajo: dr. Leonida Zalokar, univ. dipl. soc. ped., certificirana transakcijska analitičarka – psihoterapevtka (CTA-P)

Knjige - mejna osebnostna motnja in ostalo

Default avatar

GittaAna

Bom začela temo o tem, katere knjige je dobro prebrati, kadar imaš opravka z MOM in upam, da se boste pridrižili še ostali in napisali, kaj je pomagalo vam.

Slovenske:
Ne stopajte več po prstih : Randi Kreger, Paul Mason
Čustveno izsiljevanje - Suzan Forward, Dona Frazler
Strupeni starši - Suzan Forward
Nič več soodvisen - Melody Beatie ( slab prevod, boljša v angleščini)
Ženske, ki preveč ljubijo, Robin Norwod
Zaljubljeni v sanje - Sanja Rozman
Susan Forward, Joan Torres: Moški, ki sovražijo ženske in ženske, ki jih ljubijo

Angleške:
In Sheep's Clothing: Understanding and Dealing with Manipulative People - George K Simon
Understanding borderline mother- Christine Lawson ( odlična tudi če imaš takšnega partnerja )
I hate you, don't leave me - Understanding the borderline personality - Jerold Kreisman
Emotional Vampires: Dealing With People Who Drain You Dry - Albert Bernstain
Character disturbance - George k Simon
Surviving a Borderline Parent - Kimerlee Roth
Children of Selfabsorbed parents - Nina Brown
I Thought I Was the Crazy One: 201 Ways to Identify and Deal with Toxic People - Amorah
The sociopath next door - Marta Stout
Save people - How to find realtionships that are good for you - Henry Cloud, John Townsend
Boundaries - When to say yes in how to say no to take control to your life - Henry Cloud, John Townsend

Toliko sem se jih spomnila na hitro.

Praktični nasvet:
Angleške knjige najlažje in najceneje kupite na http://www.bookdepository.co.uk/
So poceni ( 10-15 eu) in pošljejo jih vam hitro in brez poštine.

GittaAna
GittaAna
Default avatar

Lunali

Bill Eddy & Randi Kreger: Splitting - Protecting yourself while divorcing someone with borderline or narcissistic personality

Dobra, ker je preplet psiholoških in pravnih nasvetov. žal spet samo v angleščini.
Default avatar

Anuk

Jaz sem pa ravno zaključila z branjem knjige

The Wizzard of Oz and Other Narcissists (Coping with the One-Way Relationship in Work, Love, and Family) - Eleanor D. Payson

Zelo dobra je, sploh za tiste, ki smo imeli narcistične starše.

GittaAna, a bomo enkrat v prihodnosti naredili interno knjižnico, da si bomo lahko knjige med seboj tudi izposojali? Ali pa da bi jih imeli možnost vsaj pregledati, preden jih naročimo sami.
To bi bilo fino.... :)
Čeprav ne vem, kako bi bilo to izvedljivo, glede na to, da nimamo svojega prostora, kjer bi knjige lahko hranili.
No, ja, to je bila samo ideja ... morda, nekoč, nekje :)
Default avatar

GittaAna

Se že pogovarjamo kako bi to izvedli Anuk..
Bi bila naša knjižničarka :-))) ?
GittaAna
GittaAna
Default avatar

Anuk

:))) GittaAna, trenutno se mi zdi, da bi bila prav z veseljem knjižničarka, ker je branje v tem času moja najboljša terapija. Ko me zvijejo čustva zaradi zadnje zveze, ki sem jo končala pred kratkim, grem hitro na internet ali pa vzamem v roke kakšno knjigo o MOM in se že po par prebranih stavkih bolje počutim. Včasih cele ure brskam po spletnih knjigarnah in iščem najboljše knjige na teme, ki me zanimajo. Zadnjega pol leta je to seveda MOM, predvsem visoko funkcionalna oz. narcistična. Zadnje čase pa preusmerjam pozornost nase (oz. na partnerje MOM) in iščem dobre knjige na temo zdravljenja žrtev teh zlorab. Edino zaradi financ moram malo pazit in se zavestno bremzat, ko bi najraje naročila kar vse knjige :)

Tako da ko bo ustanovitev knjižnice aktualna, me vsekakor štej zraven :)

Razmišljala sem tudi o tem, da bi lahko tu kdaj objavljali tudi kratke povzetke knjig, ki smo jih prebrali... ali pa morda samo par najbolj zanimivih glavnih misli, odstavkov iz knjig.
To bi bilo super za tiste, ki ne znajo angleško. Ravno danes je na skupini za samopomoč ena gospa to izpostavila, češ kako smo tisti z znanjem angleščine v prednosti, ker imamo dostop do angleške literature in do vseh možnih informacij na spletu.
Kar je čisto res....
Default avatar

GittaAna

Anuk daj prosim napiši vse knjige, ki so zanimive, kaj bi tudi sama kupila, pa si lahko delimo. Bom res poskusila najti en prostor in način, da bi si jih lahko izmenevali.
Povzeti in misli bi bili super, predlagam, da komur kaj šine ( kakšna zanimiva misel ali idejo ali,,,,ki jo je odkril, da kar odpre novo temo in se lahko začnemo pogovarat.
gittaana
GittaAna
Default avatar

Anuk

GittaAna, temu se bom pa enkrat malo bolj posvetila oz. bom skušala v svoji gori papirjev poiskati seznam, ki sem si ga enkrat naredila.
Spomnim se, da sem razmišljala, da bi si kupila še katero od knjig Randi Kreger, avtorice knjige "Ne stopajte več po prstih", in sicer:
•The Essential Family Guide to Borderline Personality Disorder: New Tools and Techniques to Stop Walking on Eggshells (Hazelden, 2008) ali
•The Stop Walking on Eggshells Workbook: Practical Strategies for Living with Someone with Borderline Personality Disorder (New Harbinger, 2002)

Ampak to je bilo še lani, ko sem si še močno želela ostati v partnerstvu z MOM osebo in me je predvsem zanimalo, kako bi lahko izboljšala svojo komunikacijo z njo. Doma imam še dve neprebrani knjigi na to temo:

1) When Hope is Not Enough (A how-to guide for living with and loving someone with Borderline Personality Disorder), avtor: Bob Dobbs

2) Loving Someone with Borderline Personality Disorder (How to Keep Out-of-Control Emotions from Destroying Your Relationship), avtorica: Shari Y. Manning, PhD

Obe sem malo brala in sem videla, da je v obeh nekaj zelo uporabnih nasvetov za izboljšanje komunikacije. Včasih moramo samo uporabiti drugo besedo oz. prav formulirati vprašanje, pa je veliko manj možnosti, da bi izzvali izpad pri MOM osebi. Čeprav popolnoma preprečiti se tega ne da, ampak če ti je jasno, s čim imaš opravka in se naučiš pravih besed in odzivov, si lahko tak odnos precej olajšaš.

Obe knjigi sem imela s sabo na zadnjem srečanju skupine za samopomoč, da bi ju posodila enemu gospodu, ki se muči s svojo MOM ženo in hoče z njo ostati, pa ga tokrat ni bilo. Če morda bere ta forum in bi ga knjigi zanimali, se mi lahko oglasi prek zasebnega sporočila.

Zdaj me pa veliko bolj zanimajo knjige o tem, kako se zdraviti po emocionalni zlorabi, ki sem si jo vsakič znova priklicala v svojih intimnih odnosih.
Default avatar

GittaAna

Changing course - Healing from loss, abadonment and fear Claudia Black
Healing the child within - dsicovery and recovery for adult children of dsyfunctional families - Charles Whitfield
Children of the Self-Absorbed: A Grown-Up's Guide to Getting Over Narcissistic Parents - Nina Brown
Safe People: How to Find Relationships That Are Good for You and Avoid Those That Aren't - Henry Cloud
GittaAna
Default avatar

chagall

Malo obnavljam tole temo.
Dodala bi še par naslovov knjig.

Sanja Rozman - Peklenska gugalnica
Alice Miller - Upor telesa (telo terja resnico)
Alice Miller - Drama je biti otrok
Forward Susan - Strupeni starši
Victoria Secunda - Če škripa med hčerjo in materjo

Kako ste v sebi doživeli kaj od prebranega?
Default avatar

crayola

Pozdravljeni,
Na you-tubu obstaja veliko objav, ki so meni osebno pomagale bolj, kot vse knjige. Ljudje, ki so preživeli epizodo/epizode z narcisi. Meni osebno so najljubše naslednji avtorji:
Inner integration by by Meredith Miller
Joanna Kujath
The Little Shaman Healing
Bojda je odlična tudi knjiga PSYHOPATH FREE ( dobim jo v naslednjih dnevih, ko preberem lahko podam oceno)
Pomagali so mi razumeti s čim se spopadam, da nisem jaz tista,ki je nora. V času, ko padeš v njihov - narci ˝špil˝ pojma nimaš kaj se ti je zgodilo. Težko pa najdeš tudi sogovornika. Oseba, ki ni šla čez niti približno ne more dojeti, kaj ji razlagaš. Žal.
Obstaja veliko literature na temo otrok in Nom staršev. Nisem pa zasledila nobene na temo NOM najstnik ( otrok) in njegov skrbnik.
Običajno me ob omembi tega vsi kamenjajo, češ, da otrok pa ne more niti NOM. O ja, po moji izkušnji je lahko. Igrice, poneumljanje, triangulacije, projekcije, teptanje drugih, patlološke laži, narcisistično strmenje, manipulacije,...in še bi lahko naštevala. Verjemite,...10 letnik obvlada v ˝0˝.
Vkolikor obstaja kakšna knjiga, kako vsaj omiliti nom pri najstniku oz otroku in zaščititi ostale družinske člane, bom več kot hvaležna za informacijo.
Default avatar

chagall

Crayola, knjig na to tematiko za otroke tudi jaz ne poznam. Gotovo pa je, da je otrok od nekoga iz širšega ali ožjega okolja "kopiral" odzive in jih ponotranjil.
Takšni odzivi se potem vdelajo v strukturo osebnosti in čedalje manj jih je možno sploh regulirati. Pomoč se pa da poiskati pri strokovnjakih, ki se na borderline spoznajo in tudi znajo konkretno svetovati.
Default avatar

chagall

Tule je izsek iz knjige dr. Ruglja. Ne objavljam zaradi polemiziranja o njem samem, le njegov zapis.

dr. sc. med. JANEZ RUGELJ, dr. med.
(simpozij za delegacijo psihiatrov iz ZDA, 10.10.02;
vodja delegacije: dr. David A. Deitch, prof. psihiatrije)

2. Bistvo nevroze je najbolj prepričljivo opisala Karen Horney, ki izrecno poudarja, da gre pri nevrozi za karakterno deformacijo ter da nevroza nastane zaradi nespodbudnega vzdušja za psihosocialni razvoj otroka v primarni družini in zaradi agresivnega vedenja staršev do otrok, česar psihiatri domala po celem svetu ne razkrivajo jasno in zato posredno ščitijo psihopatsko strukturo staršev, ki generirajo »ljudi v stiski«. Še huje: psihiatri tako prikrivajo patologijo relevantnih državnih inštitucij, ki prikrivajo patologijo visokega odstotka družin.
Default avatar

strelica

Pozdravljeni,

prosila bi za priporočilo kakšne knjige, ki opisuje MOM/MNOM partnerja. Kako se zaščititi pred njim ipd. Pred letom in pol sem namreč končala zvezo, v kateri se nama je rodila tudi hčerka, saj enostavno nisem več zmogla. Vendar se ga nisem rešila, še vedno najde milijon načinov, da se vmešava v moje življenje in me nadzira, sploh sedaj, ko imam novega partnerja (včasih se mi zdi, da je veliko huje kot je bilo prej, ko sem bila z njim še v zvezi). Na njegove izpade in čustvena izsiljevanja bi si želela odreagirati drugače kot z vidno prizadetostjo, jokom, živčnostjo, raztresenostjo in slabo vestjo. Naj omenim še to, da je nepopravljiv mamin sinko, ki mu je mama vse na svetu in samo njej zaupa. Morda mi bo kakšna knjiga pomagala vsaj delno doseči to, da se ga rešim. Če ne druga, da mu jo vržem v glavo :) (hec)
Default avatar

Tiska

Tudi sama se najbolj zanimam za knjige, ki se nanašajo na MOM najstnika. Ker ni moj otrok, se ne morem obrniti z njim na strokovnjake. Vsekakor pa ne morem stati križem rok. Že tako imam dovolj dela z njegovim MOM očetom. V pomoč mi je: Ne hodi po prstih in Čustveni vampirji. A je tam vseeno premalo poudarka na mlajše osebe, čeprav se ti vzorci že takrat začnejo. V našem primeru gre za precej razvit najstniški primerek, ki napoveduje ne preveč rožnato prihodnost moje družine. Ima kdo kakšno primerno literaturo?
Default avatar

Leonida Zalokar

Pozdravljeni. Danes se končno tudi pri nas priznava (kar je bilo v tujini poznano že prej), da se mejno osebnostno motnjo lahko diagnosticira tudi pri mladostnikih, v redkih izjemnih primerih pa tudi pri otrocih pod 13 let starosti - in sicer takrat, ko so osebnostne značilnosti še posebej neprilagojene, trajne in niso vezane na posebno razvojno obdobje (npr. adolescenco), duševno motnjo ali kulturno ozadje. Te značilnosti pa morajo za postavitev MOM pri otrocih in mladostnikih trajati vsaj eno leto. MOM je edina osebnostna motnja,
ki se diagnosticira pri otrocih in mladostnikih - značilnosti MOM pa so podlaga vsem drugim osebnostnim motnjam. Veljajo enaki diagnostični kriteriji kot pri odraslih. Obstaja več literature, modelov pomoči (za terapevte, učitelje, vzgojitelje, starše), v aktualnem obdobju pa se s svojimi pozitivnimi rezultati -evidence based raziskave- omenja in priporoča AIT (adolescent identity treatment), ki pa se ga zaradi svoje uporabnosti priporoča vsem, ki imajo opravka z otrokom/mladostnikom z MOM. Jedrna patologija oseb, motenj mladostnikov je motnja v identiteti in funkcioniranju v medosebnih odnosih. S tehnikami KLARIFIKACIJE, KONFRONTACIJE in INTERPRETACIJE pri otroku in mladostniku dosežemo t.i. mentalizacijo - zmožnost razumevanja mentalnih stanj, ki so v ozadju vedenja, pri sebi ali drugih ljudeh, sposobnost samoreflektiranja in reflektiranja misli drugih itd.....Knjiga AIT je prosto dostopna na spletu, spodaj povzetek metode. Lep večer vsem - Leonida

[AIT (Adolescent Identity Treatment) - an Integrative Treatment Model for the Treatment of Personality Disorders].

Schlüter-Müller S1.
Author information
Abstract
AIT (Adolescent Identity Treatment) - an Integrative Treatment Model for the Treatment of Personality Disorders Personality disorders are patterns of maladaptive personality traits that have an impact on the individual throughout the life span. Borderline Personality Disorder (BPD) is a very severe, but treatable mental disorder. Identity disturbance is seen as the central construct for detecting severe personality pathology - and, most notably, borderline personality disorder - in adults and adolescents. Crises in the development of identity usually resolve into a normal and consolidated identity with flexible and adaptive functioning whereas identity diffusion is viewed as a lack of integration of the concept of the self and significant others. It is seen as the basis for subsequent personality pathology, including that of borderline personality disorder. Although BPD has its onset in adolescence and emerging adulthood the diagnosis is often delayed. In most cases, specific treatment is only offered late in the course of the disorder and to relatively few individuals. Adolescent Identity Treatment (AIT) is a treatment model that focuses on identity pathology as the core characteristic of personality disorders. This model integrates specific techniques for the treatment of adolescent personality pathology on the background of object-relation theories and modified elements of Transference-Focused Psychotherapy. Moreover, psychoeducation, a behavior-oriented homeplan and intensive family work is part of AIT.

Moderatorji

dr. Leonida Zalokar , univ. dipl. soc. ped., certificirana transakcijska analitičarka – psihoterapevtka (CTA-P)
Leonida Zalokar