Politični čvek

SPOMINSKI POHOD TEHARJE 2013

Default avatar
SPOMINSKI POHOD TEHARJE bo v soboto, 11. maja 2013

Zberemo se ob 9. uri pred železniško postajo v Celju, odkoder bomo šli po poti teharskih žrtev do spominskega parka Teharje.

Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 7.30 izpred dvorane "Tivoli".

Vabljeni!
Default avatar
V enem letu - od septembra 1941 do avgusta 1942 - je bilo po podatkih Muzeja novejše zgodovine Celje v skupaj šestih streljanjih brez kakršne koli obsodbe pobitih 374 ljudi, od tega 325 moških in 49 žensk. Najbolj črn dan je bil 22. julij 1942, ko je pod puškinimi cevmi okupatorja in ob pomoči domačih izdajalcev omahnilo sto ljudi!

Default avatar
Malo kasneje sem prebral še komentarje bralcev članka na MMC. Zanimiva sta zadnja dva komentarja:
1. In kaj se je potem dogajalo z rešenimi?
2. Da se je več kot polovica "pobeglih" vrnila, ker se je čutila bolj varno v zaporu, kot bi se zunaj, pa ni omenjeno v članku.

Kakor vemo so partizani pri Verdu ustavili vlak s "potniki" v internacijo v Italijo. 12 rešencev je na vprašanje partizanov odgovorilo, da bi šli domov. Ostali bi šli v "delovne bataljone" ali v partizane. Tistih 12, ki bi radi šli domov, so partizani postrelili.
Dobro so jih "rešili" internacije.

K drugemu bi dodal le to, kar smo se ravno danes doma zopet pogovarjali. Ljudje, ki so živeli (nekateri živijo še danes) v neposredni bližini bolnice Franje so se takoj po vojni mnogo bolj bali OZNE kot nemškega Gestapa ali enot SS.
Default avatar
Koavtor prijavi se pri Ginessu na tekmovanje za največjega kretena, zagotovo boš zmagal!
Lažnivec kot si bi lahko vedel, da zapore se ni nihče vrnil, ker jih ni bilo več! OZNE in tudi UDBE se v "starih časih" ni bal nihče, ki je bil samo malo pameten in pošte, balo so se le kriminalci! S to tvojo današnje UDBO pa je ravno obratno, bojijo se vsi POŠTENI državljani, kriminalci pa prav nič! Je jasno!
Kdo je pobijal ti je bilo tukaj že velikokrat povedano kdo je za zločine kriv ravno tako! Tisti, ki se je boril za svoj dom in svobodo zagotovo ne, v celoti pa so zato bili krivi okupatorji in še bolj domači izdajalci, ki so z njim sodelovali in bili večji zločinci od okupatorja!

"URADNO PREŠTETO- NAJVEČ SLOVENCEV NA NAŠEM OZEMLJU SO POBILI DOBOBRANCI!
10 jun 2012 Avtor Don Marko M Shranjeno v Brez dlake, Neprecenljivo, Realnost za jutri


Po skoraj 70ih letih je, končno, tudi uradno znano, katera stran je v vojnih in povojnih pobojih 2. svetovne vojne pobila največ Slovencev na naših tleh. Neslavni rekord je in bo za večne čase zapisan domačim izdajalcem – domobrancem. Domobranci, ki so v tistih letih delovali pod okriljem slovenske RKC, so, tudi v sodelovanju z okupatorjem, pobili 42.500 Slovencev. Končno je vse kristalno jasno…..
Saj ne da ni bilo jasno že leta prej, kljub poskusom sodobnih “domobrancev”, ki so predvsem po spletu netili sovraštvo in spore sklicujoč se na, zdaj jasno dokazano, neobstoječih tudi 100.000 žrtev, katere naj bi po njihovem zakrivili partizani. Ja, saj jim ni za zameriti – sprehajanja po polju ne denejo vsem enako dobro.
Večina evropskih držav, sodelujočih v 2. svetovni vojni, je praktično že kakšno leto po vojni zaključila s tovrstnimi seštevanji žrtev vojnih in povojnih pobojev, ter tako rešile vse dvome in nadaljevale v smeri skupnega razvoja.
Mi smo pač, nekdo že ve zakaj, na zaključek te zgodbe čakali skoraj 70 let, da nam je Inštitut za novejšo zgodovino (INZ) objavil podatke števila žrtev Slovencev med vojno in takoj po njej na naših tleh, katere so zbirali, tudi preverjali in nenazadnje zapisovali vse od 1997 leta.
Zdaj je tudi ta rezultat, končno in za vedno, na dlani.
Skupno število žrtev Slovencev med 2. svetovno vojno in takoj po njej na naših tleh je – 97.500.
Povzročitelji pa, poleg ostalih dejavnikov, praktično vse oblike oboroženih sil v takratnem času na naših tleh :
- na vrhu pobojev so tako pristale sile nemškega okupatorja in domači izdajalci, predvsem domobranci, ki so zakrivili poboje 42.500 Slovencev
- sledijo zavezniške sile in partizani, ki so zakrivili poboje 30.000 Slovencev
- 20.000 jih ostaja nerazvrščenih
- 5000 pa sodi med žrtve mobilizacije oz. drugo
Glede na status, ki so ga žrtve imele v času smrti tistega obdobja, je največje število umrlih bilo med partizani. Partizanov je okupator z domobranci ubil več kot 28.000, poleg dodatnih 5.000 aktivistov OF in partizanskih sodelavcev, medtem ko so domobranci med vojno in po njej imeli 14.000 žrtev.
INZ je seštel tudi delež žrtev po pokrajinah, kjer je bila v ospredju Ljubljanska pokrajina z 9,5 % žrtev, sledijo Gorenjska s 7,3 %, Koroška s 6,7 %, Primorska 5,6 %, Spodnja Štajerska 4,9 % in Prekmurje z 1,6 % žrtev.
Razlika med partizani in domobranci je bila seveda malenkostna – partizani so nas osvobajali in osvobodili, domobranci izdajali in prodajali….A mislim, da je ob vsem tem, v spoštovanju do vseh takratnih žrtev, zelo pomembno zavedanje, da danes živimo v 2012 in vse tiste žrtve pustimo v spokojnosti miru.
In zato, gospe in gospodje domobranci, tudi današnji – zdaj lahko, tudi uradno, nehate delati zdrahe, kregarije in kozlarije po naši mali lepi podalpski in v tišini in miru uživate domobranske pokojnine in rente, katere vam je Janša podaril v prejšnjem mandatu.
Na vas, spoštovane državljanke in državljani, tovarišice in tovariši ter njih potomci, ki razumete in spoštujete dragocenost svobode, katero so nam priborili naši partizani, ki ste živeli in živite in delate z mislijo zdravega napredka naše države v miru, elanu, ustvarjalnosti, strpnosti in zdravo pozitivno medčloveškimi odnosi, sem pa itak zelo upravičeno ponosen.
Čuvajmo in ohranjajmo to našo dragoceno podarjeno nam svobodo, ker je pred nami čas za nove skupno složne zmage. Zgodovine ni moč spremeniti, lahko pa poskrbimo, da se določeni deli le te ne ponovijo nikoli več!!!"

Don Marko M

"10. maja 1945 sta se na Ljubelju sestala vojaški vodja domobrancev polkovnik Franc Krener in general SS Rōssener in se dogovorila, da bosta ti dve vojski v tajnosti izvršili udar na partizane, ki so držali linijo na Borovljah. To so domobranci skupaj z enotami SS storili v noči z 10. na 11. maj 1945, kar pomeni že v miru!!!!!!! Nemška vojska je sodelovala s težkim orožjem, domobranci pa s pehotnim. Napad se je pričel ob 20.30 brez vojne napovedi, čeprav je bil mir že sklenjen med zavezniki in nemško vrhovno komando."Mirovni dogovor je imel posebno klavzulo, da bo vsak, ki bo dvignil orožje po tem datumu, to je 8. maju 1945, uničen. V tem boju so domobranci ponovno pokazali vso svojo surovost, saj so mnogo ranjencev zmetali v Dravo, da so utonili. Tedaj je bilo ubitih nad 300 partizanov.To bi pomenilo, da so prve povojne poboje pričeli domobranci s pomočjo svojih nekdanjih gospodarjev.Da domobransko vodstvo ni mnogo razmišljalo o posledicah, ko bo vojna končana, je dokaz tudi to, da niso upoštevali tistega, na kar jih je leta 1944 duhovnik in član kraljeve begunske vlade v Londonu dr. Alojz Kuhar po radiu nenehno opozarjal: naj takoj prenehajo sodelovati z Nemci. Niso ga ubogali, enotam SS so še drugič prisegli. Vseeno menim, da je po toliko letih čas, da prenehamo s prepiri, hujskanjem in preobračanjem zgodovine!"

"Še neobjavljen dokument o nasilju domobrancev je nedavno v Arhivu Slovenije našel Stane Kirn, ko je iskal dokument, s katerim so želeli njega in še sedem sovaščanov podpeški domobranci spraviti v Dachau. Komaj polnoletna bratranca Janez in Anton Mavec se kljub pisnim pozivom nista hotela pridružiti ižanskim domobrancem, zato so ju na sveti večer aretirali z obtožbo, da sta »terenca«. Kirn v komentarju k dokumentu dodaja, da je iz dopisa mogoče razbrati, da so bili domobranci pod poveljstvom Gestapa in da so delovali po njegovih navodilih. Delovali naj bi veliko bolj surovo kakor Gestapo, zato naj bi poveljstvo Gestapa tudi prepovedalo zverinsko pobijanje. Če pozneje ne bi bilo te prepovedi, meni Kirn, bi domobranci verjetno oba fanta ustrelili že na Igu, kar je mogoče skleniti iz komandantove izjave, da je najmilejša kazen Dachau. Izjava, »da če ju izpustijo, potem domobranci lahko končajo z delom«, pa naj bi dokazovala, da je bilo edino delo domobrancev pobijanje, pretepanje in pošiljanje v nemška taborišča. Nemci naj bi oba fanta izpustili. Pozneje sta se pridružila partizanom!"

"Ker so Nemci in belogardisti izvedeli za to, so vas obkolili in ljudi nagnali na trg. Ujetega intendanta in obveščevalca so mučili in skupaj s šestimi domačini ustrelili. Trupla so zmetali v gorečo gostilno, ki so jo medtem z bombami zažgali."

" In domobrancem, ki so ostali doma in niso bežali na Koroško (večina zaradi propagande - rdeči vas bodo pobili), se v glavnem ni zgodilo nič. Koliko je bilo že pričanj preživelih domobrancev, ki so opisovali enake stvari kot g. Kirn, koliko je bilo pričevanj o temu, kako so beli bežali ponoči iz Ljubljane in grozili in koliko je bilo pričevanj o tem, kako so Ljubljančani spontano pričakali partizane s cvetjem, zastavami in s solzami v očeh. Ampak to nekaterim nič ne pomaga. Za take so pravi Slovenci le tisti, ki so bili ali ubiti med majem in avgustom 1945 ali pa tisti, ki jim je uspelo pobegniti v Argentino. Vse ostalo smo izmečki, ki smo ostali tu!"

"Nekateri duhovniki so bili še bolj bojeviti od svojega nadrejenega škofa. Peter Križaj, oboroženi duhovnik, kurat bizoviških in urhovskih morilcev je »v obrambo vere in Boga« storil veliko grdobij in zločinov. V knjigi je opisano tudi kako se je obnašal med mašo v nedeljo 22. novembra 1942, citiram: »Na oltar je, kot običajno, na eno stran obredne knjige položil bombo, na drugo pištolo. Ko je odhajal s prižnice, je s seboj vzel pištolo in jo položil kraj sebe na rob prižnice. Med pridigo je tolkel po nji, jo jemal v roke in grozil vsem, »ki so proti veri in bogu«. To je storil večkrat. Na procesu proti njemu, oktobra 1945 je izjavil: »Delal sem samo to, kar sta mi ukazala prevzvišeni škof Gregorij Rožman in sveti oče papež.«

Čas je, da s tvojimi lažmi in vojno sam prti vsem in sam s seboj končaš in čimprej greš na psihiatrijo!!
Default avatar
Aja, jaz se pri Ginessu na tekmovanje za največjega kretena seveda ne bom prijavil. Bi ti bil prevelika konkurenca.
Default avatar
Porazne ekonomske razmere v Sloveniji po vašem mnenju ni samo posledica zadnjih dvajsetih let, ampak gre za dediščino socialistične Jugoslavije?

To je dediščina zadnjih 50 let. Ne 70, ampak 50. Prva povojna generacija, ki se je naučila delati v kapitalističnem sistemu, je bila v veliki večini pozitivistična, moralna in etična. Še 20 let po vojni so bili ljudje zanesenjaški. Bili so revni in trpeli lakoto, a ustvarili so več, kot so porabili. Potem pa smo dobili generacijo iz Kumrovca, ki nam večinoma še vedno vlada. Uničili so številne pozitivne plati socializma. Socializem namreč ne pomeni, da nekdo lahko brezskrbno porablja to, kar so drugi ustvarili. Ne, njegov namen, če ga prav razumem, je ta, da morajo biti profiti, ki so ustvarjeni v družbi, enakomerno porazdeljeni. Socializem kot ideja ne pozna lobijev, ki so priročni in dobičkonosni samo za nekatere. Lobiji, ki so nastali v komunizmu, pa delujejo danes po pravilih divjega kapitalizma in zaslužek grabijo izključno zase in, to je najhuje, le kratkoročno. Zapleni, kar se da zapleniti, potem pa drugam.

Generacijo iz Kumrovca lahko danes z nekoliko drugače imenujemo strice in tete iz ozadja?

Niso samo strici in tete iz ozadja, so tudi nečaki in vnuki. Mnogi še danes hodijo v Kumrovec. Seveda parafraziram. Gre za tiste ljudi, ki mislijo, da jim Slovenija pripada in da imajo nad njo lastninsko pravico. Oni so nam ugrabili državo. Gre za tiste ljudi, ki bi morali podleči lustraciji. Ker smo se med osamosvojitvijo morali soočiti celo z vojno, morda takrat res ni bilo časa pripraviti natančne lustracijske zakonodaje. A to danes plačujemo, kriza je le uvod v dokončno katarzo. Če krize ne bi bilo, bi bili mi ujetniki nekaj desetin lobijev oziroma družin iz prejšnjega sistema, ki bi nas lahko pripeljala do južnoameriškega, fašističnega tipa diktature.

A preti Sloveniji res taka nevarnost?

Ti lobiji drugače misleče ozmerjajo s psovko fašisti, a prav njihovo ravnanje in obnašanje je najbolj značilno za fašistične prijeme. To so ljudje, ki vedno sedijo na dveh stolčkih. Primer tega je »oče naroda«, ki je bil krščanski socialist do leta 1944, v partijo pa je bil tajno vpisan že od leta 1942. Na plano je kot komunist prišel šele leta 1944, ko je bilo že jasno, da bodo komunisti zmagali. Skratka dva stolčka, takih ljudi, ki bodo danes zagovarjali eno stališče, jutri pa drugačno, je zelo veliko. Taki ljudje nikoli ne gledajo na to, kaj je etično in kaj bo dolgoročno koristilo narodu. Zanje je pomembno le, da pospravijo denarce v svoj žep. Ti ljudje nikakor niso državniki, ampak navadni politikanti. Narod mora presoditi, ali bo takim ljudem verjel ali se bo odločil za kako spremembo.
Default avatar
Koavtor prijavi se pri Ginessu na tekmovanje za največjega kretena, zagotovo boš zmagal!
Lažnivec kot si bi lahko vedel, da zapore se ni nihče vrnil, ker jih ni bilo več! OZNE in tudi UDBE se v "starih časih" ni bal nihče, ki je bil samo malo pameten in pošte, balo so se le kriminalci! S to tvojo današnje UDBO pa je ravno obratno, bojijo se vsi POŠTENI državljani, kriminalci pa prav nič! Je jasno!
Kdo je pobijal ti je bilo tukaj že velikokrat povedano kdo je za zločine kriv ravno tako! Tisti, ki se je boril za svoj dom in svobodo zagotovo ne, v celoti pa so zato bili krivi okupatorji in še bolj domači izdajalci, ki so z njim sodelovali in bili večji zločinci od okupatorja!
__________________

Hvala za prijazen odgovor. Ozne so se zelo bali sorodniki moje žene iz neposredne bližine bolnice Franje. Vsi so bili partizani in vsi so delali v okviru bolnice. Nekateri so še živi. Eno sorodnico, partizanko (še je živa) so po vojni zaprli. V Ferdrenku je bila. V zahvalo, ker je dobro skrbela za partizane, doma kuhala (za partizane) in kurila kmečko peč, kamor so se pozimi hodili gret partizani. Na kmečki peči so vsi molili rožni venec, ko je stara mati začela z molitvijo. In ta stara mati je nedoraslega mladeniča-partizana (17 let je imel) rešila gotove smrti, ker so ga hoteli partizani kar ustreliti.
Default avatar
Klasika+

Se strinjam. O, še marsikaj bi bilo potrebno dodati, a ne bom.
Ko pa omenjaš "očeta naroda", Janeza Stanovnika, bi dodal samo to, da je bil bratranec knezoškofa ljubljanskega dr. Antona Bonaventure Jegliča, ki je dal zgraditi "Škofove zavode" v Šentvidu nad Ljubljano.
Default avatar
klasika + je napisal/a:
Pred časom je nekdo na nekem forumu takole odgovoril nekomu:
"Pa ti res misliš, da temeljita denacifikacija in totalen družbeni kolaps, soočenje z resnico ena na ena v Nemčiji nima nobene zveze z njeno kasnejšo uspešnostjo?"

To je samo en stavek iz obširnega odgovora. Dokler se pri nas ne bomo soočili z zločinsko preteklostjo "osvoboditeljev" z "resnico ena na ena", nimamo izgledov za napredek, ampak samo za nazadovanje. Dokler tako masovni poboji med vojno in po vojni ne bodo obsojeni z najvišjih državnih mest, bomo priče najhujšemu gospodarskemu kriminalu in ropanju naroda. Kajti, če tako hud zločin ni obsojen in kaznovan, je dovoljeno vse. Proti temu je gospodarski kriminal prava malenkost. Zato pa kradejo in ropajo milijarde nam vsem na očeh.
Zato je problem mnogo globji kot navajaš v svojem tekstu
Default avatar
TEHARSKA ŽRTEV je napisal/a:
Upam, da je zate Delo dovolj verodostojen časnik. Navaja namreč drugačne številke. Preberi osnovni članek, znotraj članka pa je še en link.
Default avatar
Teherje, sramota današnjega časa. Več bi se morali spominjati ljudi, ki so tam ubiti, mučeni, zaničevani,... Kje so tisti, ki bi morali več narediti , za spravo ?
Default avatar
Koavtor, A si ti sploh pismen??? Očitno ne! Daj preberi še enkrat kaj piše in ne laži!!! Bo šlo??? Vem, da bo zate zelo težko brez laži, ker drugega ne znaš!
Default avatar
Koavtor a si bil včasih Pohar.ali pa František,Stalno pregrevaš 70 let staro zgodovino,a si fosil,pa ne moreš živeti v sedanjosti!?
Default avatar
janoš je napisal/a:
Kako to misliš? Kdo je pogreval zgodovino ob 27.aprilu? Zakaj tudi njim ne očitaš? Kdo je pel 70 let stare partizanske pesmi v Stožicah in se spominjal 70 let v preteklost?

A nisi malo smešen? A eni lahko pogrevajo zgodovino? In to zaresni fosili z velikimi brki! Zakaj pa njim nič ne rečeš, da pogrevajo zgodovino?
Default avatar
Pa kdo si ti gnida da boš komandiral in ukazoval kdo bo kaj delal! Partizanske PESMI SO JIH PO JEJO IN JIH VEDENO BODO POŠTENI SLOVENCI, KAR PA TI ZAGOTOVO NISI!!!

In pojejo jih po celem svetu, kar je živi in JASEN signal, da je vaših svinjarij in kriminala KONEC!!!
In da ne boš hodil tako zabit po svetu naj ti povem, da je zborovodkinja zmagala KOT OSEBNOST LETA!!!!Default avatar
TEHARSKA ŽRTEV je napisal/a:
Default avatar
TEHARSKA ŽRTEV je napisal/a:
Prebral sem, kaj piše v copipejstanem blogu. Navaja, da so domobranci pobili 42.500 ljudi. Nekaj mi povej: kje so grobovi teh 42.500 ljudi? Jugoslovanska oblast je skrbno označevala grobove padlih partizanov in pobitih ostalih. Vemo za Sv. Urha, kjer naj bi bilo pobitih nekaj sto ljudi, vemo za Kozlarjevo goščo, kjer naj bi bilo pobitih do 100 ljudi, ne govori se veliko oTurjaku, kjer so domobranci nekaj dni pred koncem vojne pobili okoli 20 ljudi, med njimi Vita Kraigherja. Kje so ostali grobovi? Kje so spominske komemoracije in slovesnosti za tako pobitimi?

Na temu linku na Delo:
http://www.delo.si/druzba/znanost/civil ... eniji.html
so navedene drugačne številke. Partizanski tabor je med vojno pobil 4200 civilistov, oborožena protirevolucija (vaške straže, domobranci) 500 civilistov. Upoštevane so samo dokazane žrtve, je pa zanimiva številka 500 pri "oboroženi protirevoluciji".
Resnega, znanstvenega in odgovornega dela se je lotila dr. Vida Deželak Barič. Za tako delo potrebuješ nekaj let, obiskati moraš ogromno arhivov, pregledati na tone papirjev. To ni neresno blogersko delo "don Markota", ki je pregledal nekaj številk in tabel in neodgovorno "usekal" neko številko.
Za svoja pisanja po forumih moramo biti tudi odgovorni in jih jemati z vso resnostjo. Jaz se tega zavedam, zato tudi pišem odgovorno in po resnici.
Lep pozdrav!

PS
Imel sem nekaj težav z računalnikom in internetnimi povezavami, zato se opravičujem za copy/paste teksta, ki nima mojega odgovora.
Default avatar
PEVEC je napisal/a:
Nič nisi povedal o "pogrevanju zgodovine" in o tem, da jaz "ne morem živeti v sedanjosti " in sem "neki fosil" zaradi tega. Vse to mi očita @janoš.

A partizansko obujanje spominov ni "pogrevanje zgodovine" in ne pomeni tega, da "ne morejo živeti v sedanjosti"? To je bistvo mojega prejšnjega posta!!!

Čudno, prečudno! Drugim z vso jezo očitate natančno tisto, kar sami počenjate. Neverjetno!