Med.Over.Net

Kardiologija

Odgovarjajo: prim. Boris Cibic, dr. med., spec. kardiolog

Bolezni srca in ožilja. Krvni tlak. Bolečine in skrb za zdravo srce.

prim. Boris Cibic , dr. med., spec. kardiolog

Boris Cibic

Pekoča-ostra bolečina v desnem delu prsnega koša

Default avatar

maziku

Pozdravljeni

Star sem 36 let.Prebližno en mesec sem imel probleme s sinusi-vnetjem. Osebna zdravnica mi je rekla,da "slisi" v pljučih nabiranje sluzi. A da to ni nic kaj takega,da se bo uredilo. Sedaj jemljem Hikoncil in je ze obcutno bolje glede sinusov.Pred tednom dni,pa se mi je začela pojavljati pekoča -ostra bolečina v desnem delu prsnega koša ali v pljučih(nevem tocno v čem je razlik) vglavnem v denem delu prsnega koša nekje na sredini. Ta bolečina se pojavi ko sedim,ali lezim na desnem boku ali ko globoko zajamem sapo;takrat začnem pokašljavati in zelo neprijetno boli.Kot da bi mi nekdo nekaj tiscal skozi prsni koš. Bolečino bi opisal kot,pekočo,ostro,močno a zmeraj na enem in istem mestu.Takrat tudi težko diham.Bolečino čutim tudi ce kaj malo težjega dvignem.Ko stojim,hodim je vredu.Moram priznat,da me je to kar vredu prestrašilo.
Zanima me,ali je to v kakšni povezavi-posledica z vnetimi sinusi ali je to kaj druga.

Lep Pozdrav in hvala za odgovor
Default avatar

Boris Cibic

Glede na tekst v katerem je navedba prehlada, bi posumil, da prebolevate tudi blago vnetje rebrne mrene. Priporočam jemanje zdravila proti bolečinam vsaj nekaj dni. Pričakujem, da bo bolečina kmalu manjša in, da bo povsem popustila v teku enega - dveh tednov ali še prej.
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

Tatjana U

Spoštovani
Več kot dva meseca me ostro zbada v desni polovici prsnega koša. Zbadanje je vezano na gibanje in globoke vdihe. Bolečina je zelo intenzivna in kratkotrajna, ostra in hitro mine. Ostane le občutek močne toplote na mestu zbvadanja, tik ob prsnici. Prosim za usmeritev.

LP
Tatjana
Default avatar

Boris Cibic

Upam, da ne sumite, da je bolečina posledica organske prizadetosti srca. Ker nastopa ob gibanju in globokih vdihih, kaže na možnost, da je posledica manjših sprememb v hrbtenici. Ali ste že kdaj "preventivno" vzeli tableto proti bolečinam (aspirin, lekadol, itd.)?
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si
Default avatar

ania_91

Pozdravljeni !

Stara sem 22 let in imam SLE, jemljem tudi medrol, zdravila za zmanjševanje pritiska, kalcij, aspirin protect. Par dni že me v desnem delu prsnega koša, nekako v predelu dojke špikne, ne traja dolgo in se mi ponovi večkrat na dan. Prejšnji teden sem bila pri zdravniku, mi je poslušala srce in ni bilo nič posebnega, dala sem tudi kri in vodo pa ni bilo sprememb. imam pa precej nizko raven železa v krvi 10.7. Kaj bi to lahko bilo ?LP
Default avatar

Boris Cibic

Na vaš dopis sem že odgovoril. Ni mi jasno zakaj se je odgovor izgubil. Bodite brez skrbi. Zbodljaji na desni strani prsnega koša niso nikdar posledica prizadetosti srca, pač pa drugih organov (rebrna mrena, rebrni živci, itn.). V zelo visokem odstotku so posledica živčnih stresnih vplivov (večje duševne in včasih tudi večje telesne obremenitve). Bolnikom svetujemo zdrav način življenja, sprehode in po potrebi blaga pomirjevala (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji).
Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
www.zasrce.si