ob kateri uri imate kosilo ob nedeljah?
Ko pridemo od maše, grem koj v kuhinjo in začnem pripravljati. Okrog 11 ure pride tašča, malo kasneje še stric Poldi, ki živi sam.
Kosilo je na mizi natančno ob 11:59 in ob 12 se skupaj vsedemo in pojemo – potem sledi pogovor in sladica, nato pa kava v dnevni sobi ali na vrtu.
Pospravljam potem, ko tašča in Poldi odideta – ponavadi po 16 uri. Mož pa gre malo počit. Ko pospravim in pomijem ga zbudim, da gre s sosedom Francijem na pivo v gostilno pri trgu.
Potem, pa pogledam kako nadeljevanko ali malo štrikam – potem pa že sledi priprava večerje, ki jo imamo ob 18:30 – da lahko mož ob 19-ih gleda poročila.
Če sva ves dan doma( nikakvo vreme), potem med eno in poldrugo. Ponavadi pa nisva doma, takrat pa zelo odvisno kje sva in kaj počneva. Včasih jeva sendviče, pa potem zvečer kaj kuhanega, včasih zunaj kaj pojeva. Zdaj poleti bova bolj na sadju, sladoledu. Ma nimava nekega točnega urnika. Obroke prilagajava dejavnostim, ne dejavnosti obrokom. Načeloma jeva, ko sva lačna. Pri moji mami pa je bilo in je kosilo ob nedeljah točno vedno ob enih.
Pri nas praktično nikoli ne kuhamo, sploh pa ne v nedeljo. Vsak je, kadar je lačen. V nedeljo gremo običajno na izlete, hribolazenje, plezanje, smučanje, kolesarjenje… Pač nekaj zobamo vmes, semena, študenstko hrano, sadje, korenček, sendviče, čokolado…Urnikov hranjenja nimamo in jih nikoli nismo imeli, smo sami športniki.
Kašna je razlika med sredo, soboto ali nedeljo? In kakšno zvezo ima čas za družino s kosilom ob 12 h? Časa v kuhinji v vsakem primeru porabiš toliko, kolikor traja priprava obroka in potem pospravljanje, pa če je to ob 10 dopoldan ali ob 10 zvečer. Kakšna je razlika, če si namesto popoldneva z družino vzameš čas za dopoldan z družino, ob 12 poješ hitro malico (tako kot med tednom), potem se še naprej ukvarjaš z družino, npr. ob 17 pa imaš topel obrok, tako kot med tednom. Meni se zdi to čisto primerna razporeditev
– pozimi, ker lahko izkoristiš cel svetli del dneva, kosilo pa lahko komot ješ ob luči
– za izlete, delo itd, ker malico lahko vzameš s sabo in manjši obrok te tudi ne obteži in ne ustavi
– poleti, ker v opoldanski vročini bolj tekne kako sadje ali solata
Uf, meni je patole tako nezdravo,..nič kuhanega, nič toplega, nič na žlico, nič beljakovin, sama suha hrana,…..[/quote]
Tople hrane pa res ni (ampak ontogenetsko je bil človek tako in tako nabiralec;)))) beljakovine so v jogurtih, sirčkih, ki so namazani, pa v semenih tudi, ….pa ogromno vlaknin je v sadju in zelenjavi. Štos tega je prehranjevanje “po malem”, ko ti pač pač prija.
Takole živimo že dolgoooooo, tečem(o) tudi male maratone, težo imam pa tudi vrhunsko, pa ostali družinski člani tudi.