Forum.Over.Net

Starševski čvek

JT: Kako si pomagati pri stresu, utrujenosti, izčrpanosti?

Default avatar

Andreja

Z nami je dr. Štrukelj. Pogovarjali se bomo o sodobnem načinu življenja, stresu, utrujenosti in izgorelosti. Svetoval vam bo, kako si ob tem pomagati.

Je profesorj in nekdanji dekan Farmacevtske fakultete, ki med mnogimi dejavnostmi predava tudi biotehnologijo zdravilnih učinkovin. Deluje na Farmacevtski fakulteti in na Inštitutu Jožef Štefan. Je odličen znanstveni in praktični raziskovalec naravnih zdravilnih učinkovin, soavtor mnogih svetovnih patentov in avtor preko 100 člankov v pomembnih mednarodnih znanstvenih revijah. Med drugim je soavtor patenta slovenske učinkovine.

Utrujenost in izčrpanost sta čedalje pogostejša spremljevalca našega vsakdana, še posebej spomladi.

Dobrodošli v pogovoru, hvala za vse vaše komentarje, izkušnje in zapise o tem, s čim si vi pomagate in kako se borite s to težavo sodobnega človeka.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

celiker

Kaj se na nivoju telesa dogaja, da se počutimo utrujeni in kako lahko pretentamo temo?
Default avatar

neved

kje se boste pogovarjali?

hvala
Default avatar

FriLLox

ljudje, predvsem se malo ustavite od dela in začnite delati v sebi in ne za svet okoli sebe.
mi je zelo žalostno gledat kako nekatere služba srka vase...
____________________
404 Not Found
nginx/1.6.2
Default avatar

ich hab

Diagnoza burn aut sindrom (po možganski kapi....)
kaj delati?
hvala za odgovor
Default avatar

stresna

Pozdravljeni,

imam težko situacijo v službi. Opazila sem, da se velikokrat tresem, kot bi me zeblo, pa me ne, da ne diham, se zalotim, da zadržujem dihanje. Vem, da proti stresu pomaga gibanje zato sem aktivna. Me pa kar malo skrbi, ker po gibanju nisem več polna energije ampak se tesnoba kar nadaljuje. Kaj mi je storiti?

Hvala.
Default avatar

Andreja

neved je napisal/a:
Kar v tej temi lahko postavite vprašanje.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.
Default avatar

Anka123

Pozdravljeni!

Že dlje časa opažam, da v obdobjih ko imam "gužvo" vsepovsod, ko me stvari malo utrudjio, se mi vedno okrog ost pojavi en tak ekcem, ki me zelo moti. Ni herpes...
A je možno, da to bilo res s stresom povezano? A lahko kaj naredim proti temu?
Default avatar

Borut_Strukelj

Celiker, pozdravljen

Utrujenost je seveda kompleksen pojav in vzrokov je lahko ogromno. Največkrat telesu primanjkuje mineralov, vitaminov in antioksidantov, v kolikor za vzrok ni bolezensko stanje ali psihična utrujenost. V telesu se porušijo uravnotežnostni mehanizmi na nivoju celic, meidatorjev in thiv, kar vodi posledično do utrujenosti.
Kako pretentati telo pri utrujenosti? Najprej poskušajmo ugotoviti fiziološki vzrok (pomanjkanje mutrientov, spanja, preveč psihičnega stersa) v kolikor ni bolje, se odpravimo k zdravniku. prekomerna utrujenost je lahko tudi znak začetka depresije.
Default avatar

Pika 303

Oče je prestal možgansko kap (stres, jasno), pa mi je farmacetka svetovala "naravno" pomoč, da mu damo Pycnogenol. Bi tudi vi to priporočali?
Default avatar

moj komentar

Kako se borim proti stresu, izčrpanosti?
1. Razčistila sem prioritete v svojem življenju in vsaki stvari dala primerno težo. Primer - nekoč sem se veliko sekirala zaradi sluzbe, sedaj se ne, težave jemljem bolj lahkotno, ne več globoko.
2. Odnosi doma - bolj polno se zavedam kratkosti življenja, dejstva, da se je brez veze kregati, nervirati glede drobnarij, bedarij (npr moževih nogavic na tleh). Dejstva, da smo trenutno druzina z dvema najstnikoma, kmalu bosta odšla iz gnezda, sedaj nam je na tej življenski časovnici dano, da živimo skupaj in ta čas kvalitetno, lepo izkoristimo.
3. Šport - zelo pomemben vidik proti stresu. Z možem sva si zastavila neke športne cilje in dela na tem. Šport ti da izjemno veliko energije, zadovoljstva.
4. Male drobne stvari - poskušam uživati v malih stvareh, mojih hobijih.

In to je to.
Default avatar

Borut_Strukelj

Ich Hab, pozdrav,

V primeru izgorelosti po možganski kapi je poleg navodil lečečega zdravnika in delovne terapevtke potrebno upoštevati daljšo regeneracijsko dobo, ki jo možkani potrebujejo za odstanitev posledic kapi. Nekatere poškodbe pri tem so reverzibilne, nekatere žal ostanejo. Zelo pomemben je nemoten spanec, zaradi specifične sestave možganovine pa tudi esencialna hranila, kot so omega nenasičene maščobe in odstranjevanje radikalov, saj je v procesu zdravljenja prisotno vnetno stanje. V tem primeru priporočamo lipofilne antioksidante, kot je vitamin E in antioksidante iz skupine polifenolov (piknogenol, abigenol).
Default avatar

Borut_Strukelj

Pika 303, pozdravljena

Prosim, poglej odgovor, ki sem ga dal Ich Hab,

lep pozdrav,
Default avatar

sonce 555

Kaj pa šport?

Brala sem članek o tem, da čeprav športaš, kar naj bi bilo dobro za telo, je to tudi stres za telo. In da ti pade odpornost in da se organizem tudi s tem na nek način bolj "izčrpa" ali nekaj takega...
Da se radikali ustvarjajo...menda...
Koliko je to škodljivo?
Default avatar

Borut_Strukelj

Stresna, pozdravljena,

Težki odnosi v službi so prav gotovo en od pomembnih dejavnikov stresa, izgorelosti in posledično pomanjkanja energije. Gibanje je prav gotovo en od najpomembnejših odstranjevalcev stresa in tesnobe. Pri opravljanju dela, še posebej, če smo vestni in menimo, da dobro delamo, moramo pogledati ne le, kaj smo mi naredili za sistem, ampak tudi, kaj je SISTEM naredil za nas! Kljub temu, da je zamenjava delovnega mesta ali celo organizacije trenutno izjemno tvegana, je naše zdravje prvo. Predvsem se povezite s podobno mislečimi v službi in poskusite ugotoviti, ali imajo podobne težave. Nikoli ne izklopite tudi potencialne bolezenske osnove, a ta je običajno posledica in ne vzrok osnovnega problema.
Default avatar

šugr

Pozdravljeni!

Ker sem imela nosečniško sladkorno, so mi verjetnost te bolezni z leti. Seveda me to spremlja v glavi in si predstavljam, da ime tudi stres lahko nekaj pri temu...
Ali lahko kaj naredim (poleg mehkih tehnik), od naravnih učinkovin, recimo, da bi se temu izognila na stara leta?
Default avatar

Borut_Strukelj

Anka 123, pozdravljena,

Kako pa veste, da ni herpes? Seveda je izpuščaj ali ekcem lahko posledica stresa, saj gre verjetno za psihosomatsko stanje. Poleg sprostitve (ja, to je ena izmed najpomembnejiših nalog, ki jo morate narediti), si lahko pomagate tudi z lokalnimi mazili, ki omilijo vnetno stanje. Pri tem ne priporočam mazil s kortikosteroidi, čeprav so učinkovita, a predvidevam, da se vam nevšečnost pogosto dogaja in bi prekomerna uporaba kortikosteroidnih mazil lahko izzvala neželjene stranske učinke. V lekarnah dobite mazila na rastlinski osnovi s propolisom. Eno takih je Herstat mazilo.
Default avatar

ich hab

Borut_Strukelj je napisal/a:
hvala za odgovor.
stanje je tako že 2 leti, počasi prihajam k sebi, sicer sem delno upokojena, saj še želim delati, vedar nisem več uspešna. težave s spominom so precej moteče, spreminjajoče počutje, nekaj časa sem jemalaecytaro, vendar sem po tem samo spala, sama sem prekinila z jemanjem (vem, da mi je pomagalo, vendar ne želim biti odvisna od zdravil) tudi aspirin 100 sem prenehala jemati (ali obstaja kakšno nadomestilo ta aspirin) zdravniku ne upam povedati,
jemljem dodatke kot so cink, bkomplesk, laneno olje, svetlinovo olje,
imam tudi težave med vožnjo, zaradi tega sem se omejila le vožnjo avtomobila v službo (avtobusa nimam) ostalo ne grem več na daljšo pot, saj me utrudi in dobim hud glavbolo
Default avatar

Sasha 5

Pozdravljeni!

Vidim da ste v odgovorih omenjali Piknogenol in Abigenol. A ni Abigenol slovenska zadeva? Kakšna je razlika?