Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Hrana s pretečenim rokom

Hrana s pretečenim rokom

Sem spodaj brala in se enim ne zdi nič takega uporabit take izdelke. Me zanima, res ne zavržete hrane s pretečenim rokom? Al mogoče pa kako le vržete stran?

jaz po pravici, če opazim, vržem v kanto, mi ne bi ratal, da sama pojem, nimam pa srca, da bi jo uturila možu, otrokom pa sploh ne. Se pa res zgodi, da npr.pri makaronih ne gledam datume, samo jih tud ponavad v dveh tednih od nakupa pojemo.

Odvisno od hrane . Riž, makaroni..so uporabni še po pretečenem roku, brez problema. In ja, pojemo pretečene izdelke pa še nobenemu ni nič bilo.
Drugo so pa mlečni izdelki, meso in podobno. Za to pa poskrbim, da do preteka roka sploh ne pride.

V spodnji temi se mi zdi bolj sporno, da ženska sploh ni dobila paketa od RK,ampak od nekoga, ki je delal zaloge in ji dal neke stare zaloge, ona pa hop na tv! In bo spet država kriva, da tala staro hrano…

Odkrito povedano, le redkokdaj pogledam rok, načeloma hitro pokvarljive hrane nimam doma v ogromnih zalogah, moka, sladkor, testenine, riž … pa sploh ne pogledam, pa tudi tu nimam doma zalog za eno leto.

Se zanašam na oči in nos 🙂

nova
Uredništvo priporoča

Odvisno od hrane.
– Mesa čez rok ne bi uporabila.
– Sladko/kislo smetano bi poskusila, če bi bil okus ok, bi jo pojedla.
– Razno suho hrano, tj. makarone, riž, začimbe, čaje, to bi pa brez problema porabila. Seveda če bi bil pretečeni rok do neke razumne meje, nekje do pol leta po roku bi se mi zdelo še čisto ok.

Ljudje pogosto zmotno mislijo, da morajo zavreči hrano, kateri je potekel rok, pa tudi če je bilo to včeraj, čeprav je morda še vedno užitna. Pomembno je poudariti, da datum, natisnjen na embalaži, pomeni priporočen rok uporabe, do tega datuma se živila smejo prodajati. Veliko pa je odvisno od nas samih, ali hrano pravilno shranjujemo. Ta se lahko pokvari tudi, če ji še ni potekel rok, v primeru, da jo hranimo pri napačni temperaturi. Res pa je, da moramo biti veliko bolj previdni pri živilih, za katera je znano, da se hitro pokvarijo.Ljudje se najbolj bojimo živil, za katera je splošno znano, da so hitro pokvarljiva. Gre predvsem za sveže izdelke, kot so mleko, skuta, jajca, jogurt, sir ali majoneza ter meso in mesni izdelki. Konzervirana hrana, riž ali testenine so za razliko od svežih proizvodov užitni še kar nekaj časa po pretečenem roku. Mleko naj bi bilo užitno še teden dni po roku uporabe, če je embalaža zaprta in ga hranimo pri ustrezni temperaturi. Pa tudi kak dan pozneje je mleko še užitno, morda le ne bo več tako okusno, izgubilo pa bo tudi nekaj hranilnih vrednosti. Jajca v hladilniku zdržijo od tri do pet tednov, torej ni treba, da jih vržete stran, ko preteče rok, neodprta majoneza lahko v hladilniku zdrži še mesec dni po pretečenem roku, pa bo še vedno užitna. Do dveh tednov po pretečenem roku bo užitna tudi skuta, medtem ko jogurt lahko mirno pojeste tudi teden dni po tem, ko mu je že pretekel rok uporabe, če ga boste le hranili v hladilniku. Zelo pozorni bodite pri mesu. Perutnina v hladilniku zdrži do pet dni, pa je še vedno užitna, meso v kosih prav tako lahko hranite na hladnem od pet do šest dni, izdelke iz mletega mesa do dva dni, divjačino do dveh tednov, pri ribah in morskih sadežih pa pazite, da jih ne zadržujete v hladilniku več kot tri dni. Meso v zamrzovalniku bo zdržalo od šest mesecev do enega leta.Če sadja ne hranite v hladilniku, glejte, da bo čim dlje od sončne svetlobe. Najbolje je, da ostane v papirnati vrečki nekje na hladnem in temnem, tako bo najdlje ostalo sveže. Suhomesnati izdelki, če so dobro osušeni, lahko zelo dolgo trajajo. Če jih boste vakuumsko zapakirali, bodo ostali sveži dlje časa. Da bi sveže meso ohranili čim dlje užitno, je najbolje, da ga prelijete z oljem ali maščobo, še boljše pa je, da ga razrežete in naoljenega shranite v posodo, da zrak ne bo mogel priti v kontakt z njim. Tudi trde sire je najbolje hraniti v olju, ne boste verjeli, pri takem načinu shranjevanja bodo užitni par mesecev. Polmehke sire, ki se pokvarijo hitreje, pa je najbolje vakuumsko zapakirati. Za jajca pravijo, da bodo uporabna dlje časa, če jih boste premazali z voskom, saj tako zrak ne bo mogel prodirati skozi pore jajčne lupine.
Bodite pozorni tudi na to, da hrano shranjujete v čistih posodah in prostorih, daleč od škodljivih kemikalij. Tudi tisto, ki jo skuhate in jo želite shraniti za naslednji dan, najprej ohladite, nato pa jo dajte nekam na hladno. Nobene hrane ne smete hraniti na toplem ali pri sobni temperaturi, saj so takšne temperature idealne za hitro bohotenje bakterij.
Preden določeno živilo, za katerega niste prepričani, ali je še vedno užitno, daste v usta, ga najprej povohajte, preverite barvo ali prisotnost morebitne plesni. Če je ta plemenita, je v redu, sicer pa so plesni zdravju škodljive. Največkrat se pojavijo na žitih, sadju, zelenjavi in oreščkih, lahko pa tudi na sadnih sokovih. Ker za svoj obstoj potrebujejo kisik, se vedno pojavijo na površini hrane. Ob razmnoževanju tvorijo strupene toksine. Najpomembnejši mikotoksini so aflatoksini, ki so strupeni za jetra, ohratoksin A, ki je škodljiv za ledvice, fumonizin, ki je strupen za živčevje in pljuča ter patulin, ki slabi imunsko odpornost organizma. Večina mitoksinov je tudi potencialno nevarnih za razvoj rakavega obolenja. Slabost, bruhanje, drisko in ostale prebavne motnje prav tako lahko povzroči pokvarjena hrana, ki vsebuje škodljive bakterije. Da bi se izognili vsem nevšečnostim, pa je seveda najbolje uživati svežo hrano, ki ima tudi največ hranilnih vrednosti.

Kopirano z enega članka in upam, da vam bo koristil.

Lep pozdrav!

ta rok pomeni, da do tega datuma mora biti hrana nepokvarljiva in ne da je do tega roka nepokvarljiva. Torej, ce ima jogurt rok trajanja 10.5 pomeni, da proizvajalec garantira, da je do 10.5 nepokvarjen. To ne pomeni, da je 6.5 pokvarjen.
Ker se tako radi primerjamo z Nemcijo naj povem, da se v Nemciji zadnjih par let spet in spet ponavlja kaj ta datum pomeni in se osvesca ljudi, naj ne mecejo hrane kar tako stran.

Ta tema se očitno nanaša na moje pisanje v temi riža in RK. Ja, meni osebno se ne zdi čisto nič sporno skuhati riža, s pretečenim rokom uporabe in ga pojesti, ker nima bit z njim kaj narobe, ker če se držiš navodil hranjenja takih živil (če preberete rok uporabe, gotovo natančno preberete tudi navodila hranjenja – eni nismo tako natančni in se zanašamo na vid in vonj), se notri lahko kvečjem zaredijo molji, ki jih pa takoj opaziš in ga zavržeš.
Pri vseh teh zadevah ki so suhe (testenine, riž, ješprenj, pšenični zdrob ipd) se ne zanašam na rok uporabe, ampak na lastni vid in vonj živila. Pravzaprav pa ti vsaka hrana da vedeti kdaj ni ok, meso, mlečni izdelki – splesnijo, dobijo vonj itd.

Pa bi v trgovini tak izdelek mirno tudi kupili?

Meni je eno porabit tako stvar, ki jo že imaš doma in si jo nabavil, ko je bila še neoporečna, drugo pa je tako stvar nekomu dati (še pomnite teme o pretečenih čokoladah tam okoli novega leta).

Že 100x povedano- rok uporabe je datum, do katerega mora biti živilo zdravstveno neoporečno. Predpogoj je pravilno skladiščenje. Včasih (nekaj let nazaj) sem tudi jaz vse kar stran metala. sedaj vedno pregledam. Jajca so praviloma dobra še kak teden po pretečenem roku. Navaden jogurt (v hladnih mesecih) zdrži veliko čez rok. Sploh suha živila- puding iz vrečke je dober kar nekaj časa po pretečenem roku. Običajno hitro vidiš,da živilo ni več užitno- spremeni barvo, vonj, okus oz. konzistenco. Živila, ki začnejo plesneti, zavržem- pri plesni namreč gredo toksini v živilo in jih zaužiješ, tudi če plesen odstraniš. Ni dolgo nazaj, ko je bila ena dokumentarna oddaja o ljudeh, ki po Evropi zbirajo hrano iz zabojnikov marketov. Za se zjokat, koliko užitne hrane gre v smeti. Takrat sem se res zamislila, kako uničevalno je to noro spodbujanje potrošnje. Sem se pa sama navadila, da mi npr. od zelenjave ostane kak kos viška, gre takoj v zamrzovalnik.

Ja, na nos pa na zdravo pamet 😉

Se mi kdaj zgodi tudi, da “najdem” v hladilniku recimo kak jogurt s pretečenim rokom, če ni napihnjen, je OK. Pa kak prašek za puding se mi je že tudi kje zadaj v omari zataknil in mu je rok potekel, pa mu ni čisto nič manjkalo, ko sem ga skuhala.

uff, dobre ste. jaz še v trgovini, ko kupujem zmer vzamem datum z najdaljšim rokom uporabe, to recimo pri mesu in mlečnih izdelkih in se trudim, da vedno porabim že pred tem datumom. Ma, ne bi mogla dat otroku, recimo hrenovke, teden čez rok, tud če bi se mi že sami zdel, da je dobra. in evo, pri čemerkoli porajtam, da je čez rok, gre v kanto. ajd cuker in sol ne, ker dam v drugo embalažo. Tko, da če mi bo kdaj ostal kake 10 dag pretečenga kufeta, vas povabim nanj, ker drgač gre via kanta.

Jaz z veseljem pogledam, kadar vidim konkretno v našem Mercatorju, da prodajajo Emonec turško kavo znižano za 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, rok trajanja pa je še dober mesec … itak da kupim, saj jo porabim bistveno pred iztekom roka trajanja 🙂

No, kar se tiče mlečnih izdelkov, predelanih mesnin (hrenovke, paštete, salame), izdelkov iz jajc, kupljenih pudingov ipd. svežih zadev, sem tudi sama pozorna na rok uporabe. Je pa res, da se to pri nas sploh ne je več oz. res redko. Predelanih mesnin že 2 leti sploh ne več, izdelke iz jajc delam sama doma iz domačih, puding skuham sama. Mlečne izdelke posebno kake jogurte, sem pa tudi pozorna. Nimam pa nič proti pretečenim žitom, rižem, zdrobom, če le ni notri kake zalege.

Moja sestra dela v trgovini, kjer morajo izdelke s potečenim rokom kupovati prodajalke in jih prinese domov in reči moram, da je do zdaj še vsak izdelek, kljub potečenemu roku bil užiten.

MORA kupovati????? je dost neumna če to dela!!!namest da bi inšpekcijo poklicala

super, hvala

MORA jih kupovati ja, če jih ne, ji grozijo z odpovedjo pogodbe. In kaj bo inšpekcija naredila? Napisali kazen za par 100 eur podjetju in čao, isto se bo delalo dalje. Poleg tega kako bodo dokazali, da prodajalke morajo kupovati izdelke potečenega roka? Če komu kaj ne paše, lahko da odpoved – to je odgovor nadrejenih.


zakaj obstajajo računi???

Kaj pa Karl Erjavec? Pokvarjen čeprav mu še ni potekel rok uporabe?

Eni s tem nimamo težav. S mo tako razvajeni, da če nam zapaše zrezek, se spakiramo v štacuno v nedeljo, ga kupimo, spečemo in pojemo. Ni nekih zalog, ki bi se lahko pokvarile.

New Report

Close