Forum.Over.Net

Politični čvek

Mencingerjev slovenski nacionalni interes

Default avatar

casnik.si

Egon Zakrajšek, ugledni v tujini delujoči slovenski ekonomist, je enkrat lani v Financah zapisal: „Kot zunanji opazovalec lahko rečem, da gre za slovensko fascinacijo z lokalnimi ekonomskimi teorijami, kamor se seveda uvršča tudi ‘teorija’ slovenskega nacionalnega interesa. EIPF je zasebno podjetje, to je z vidika svetovne ekonomije tako, kot bi imeli zasebni inštitut za fiziko, kjer bi bili ptolemajski fiziki, ki bi zagovarjali, da je Zemlja središče vesolja, Sonce pa se vrti okoli Zemlje, ves svet pa ve, da ni tako. Vse to je posledica slovenske intelektualne zaprtosti pred tujino, še zlasti na področju ekonomije. V Sloveniji imamo popolno enoumje.“

Kaj si mislite o slovenskih ekonomskih teorijah, njihovih zagovornikih in slovenskem nacionalnem interesu? Se strinjate z Egonom Zakrajškov ali s kritiki t.i. "neoliberalcev"?

Več: casnik.si
Default avatar

Boom

Če se ne motim, so bile omenjene teorije vedno priljubljene med desnico, čeprav so jih kakih dobrih trideset let nazaj, sicer s težkim srcem, uradno preklicali. Z neofevdalci pa se seveda noben pameten ne more strinjat.