Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

Se kdo pridruži analizi MELEM ZA KOŽNE BOLESTI (Vasič)

Default avatar
Pozdravljeni.

Ker je toliko dvomov o tej kremi tudi pri meni, sem se odločila kremo analizirati. Preklicala sem celo Slovenijo, ampak pri nas je to nemogoče analizirat oziroma se nihče noče ukvarjati s tem. Pa sem našla link iz Nemčije, kjer to delajo.

Njihov odgovor se glasi:

Dear Ms.,

thank you for your email.
We can offer a screening on Betamethasol dipropinate (BD) and Clobestasol propionate (CP) for Euro 350,00 per sample and + VAT. As sample amount we would need 2 boxes of one batch of cream.

for any further questions please do not hesitate tocontact us.

with kind regards

Jutta Weidlich


Ker je strošek precejšen, me zanima, če se kdo pridruži financiranju. Če se nas zbere več, manj bo na nekoga prišlo denarja. Kaj menite? Je kdo za?
Default avatar
Super. Malo še pa počakava, da še kdo prebere in se odloči.

LP
Default avatar
Spoštovani,

laboratorij vam ponuja testiranje na le dva od številnih možnih kortikosteroidov. Opozarjam vas, da vam negativen rezultat v tem primeru ne bi pomenil, da je krema res brez kortikosteroidov.

Lep pozdrav,
Vesna Tlaker Žunter, dr. med.,
zdravnica specialistka dermatovenerologije

Dermatovenerološka klinika, Univerzitetni klinični center Ljubljana
Medicinski center Medartis Nova Gorica, http://www.medartis.si/
Estetika Medartis, Ljubljana, http://www.estetika-medartis.si/
Default avatar
Pozdravljeni!
Ne vem ali vam bo ta informacija kaj v pomoč, vendar naš fantek ima težave s kožo in sem tudi hotela naročiti ta melem. No medtem smo bili pri našem pediatru, ki nam je povedal, da so v tej kremi dr.Vasiča našli 3 vrste močnih kortikosteroidov, to so jim povedali na konferenci (začetek marca 2013), ki jo je vodila mislim, da dr.Vodušek.

Morda se lahko obrnete k njej po več informacij glede te kreme.
Lep pozdrav.
Default avatar
Jaz sem tudi za. Ne vem več komu verjet, medicini al zeliščarjem ali sama sebi??Po neki zdravi pameti, mislim, da melem res ni naraven. Če že plačamo, potem moramo dobiti rezultat, da smo končno sigurni. Če pa so bile analize že narejene, potem pa naj se to tudi objavi. Kaj za vraga šepetajo in skrivajo. Sem slišala, da nekateri zdravniki(sicer redki) to kremo celo priporočajo, večinoma pediatri. Dermatologi in alergologi pa strogo proti. Doma imam melem, saj kdo ga pa nima, ki ima resne težave s kožo. Uporabim ga res redko, bi ga pa pogosteje, če bi bila sigurna, da je krema preverjana, vsaj na kortikosteroide.

mogoče bi bilo smiselno to objavit še na forumu ringaraja,alergije, tam se veliko debatera o melemu.

lp
Default avatar
Pozdravljeni.

Nisem se oglasala, vendar sem v tem casu vseeno poskusala zvedeti se kaj vec o tej kremi. Zavdam se, da laboratorij ponuja samo dve analizi, zato tudi nisem skrivala njihovega odgovora. Vem, da je veliko vrst kortikosteroidov, vendar nekje je treba zacet. Mogoce bo pa kateri drug laboratorij ponudil druge analize... Glede na celotno polemiko o tej kremi bi to bil vsaj prvi pravi korak k dokazom.

Te dni sem dobila tudi jaz od pediatrinje iz bolnice informacijo o tej kremi. Naj bi vsebovala vsaj tri v EU nedovoljene kortikosteroide. Zal nevedo katere, ker nimajo ustreznih vzorcev. O tem bi se naj pogovarjali letos marca. Ena studentka bi naj pisala diplomo o tej kremi, kaj vsebuje.... Ampak za enkrat se vedno ni dokazov.... Torej kaj s to nedokazano informacijo????

Cakam se na eno informacijo, vendar o njej vec, ko bom dobila odgovor. Upam, da bo to prihodnji teden. Vsak predlog je dobrodosel in bo upostevan. Bom odprla temo se kje drugje na forumih.

Lep pozdrav.
Default avatar
Tudi jaz se pridružujem. Čeprav nekako (morda naivno) menim, da v kremi ni kortikosteroidov, preden smo jo naročili sem brala cele forume, kako je kremica pomagala, kako so jo mazali cele mesece...same pozitivne stvari in niti ene negativne. Mi smo jo uporabljali cca 2 meseca, sedaj samo občasno, ker več ni potrebe. V kolikor pa se koža poslabša, pa je fajn vedeti, da lahko uporabimo kremico, ki je res naravna.

V kolikor se bo torej odločalo o testih, sem takoj za.

Kar se pa tiče dermatologov in alergologov, ki so tako proti....naj dajo rezultate analize v javnost oz. javno objavijo, če so kremo dejansko testirali (v kar dvomim, ker odkar sem kremico omenila pri zdravnikih, poslušam samo domneve...in predvsem poslušam, kaj vse naj kupim - seveda s ciljem, da zapravim pol plače za kreme, ki ne pomagajo NIČ...pa samo kot zanimivost si oglejte reklamni material pri dermatologih, pa vam bo takoj jasno, zakaj tako reklamirajo določeno znamko...).

LP
Default avatar
Pozdravljeni.

Po predlogu sem temo objavila tudi na drugih forumih. In hitro ugotovila, da uspesno. Hvala abcnet. Se dva sta se pridruzila na seznam tistih, ki smo pripravljeni koncno zaceti zbirati dokaze o tej kremi. Pa kakersnikoli ze bodo. Za enkrat nas je ze 5. Ce se zeli se kdo pridruziti se naj lepo prosim podpise na seznam. Zaradi lazjega pregleda seveda. Najlepsa hvala. Vsak predlog za izboljsanje odmevnosti ali cesarkoli drugega na to temo je dobrodosel in ga bom upostevala. Verjamem, da nam bo s skupnimi mocmi uspelo.

sancica88 tudi tebi se moram zahvaliti. Poklicala sem dr. Voduskovo. Moram reci, da sem bila zelo pozitivno presenecena nad njo. Ker sama vem, koliko klicev sem opravila za analizo te kreme in koliko so se bili razljicni ljudje sploh pripravljeni pogovarjati na to temo, me je prijetno presenetila. Se vec, glede na to, da je alergologinja (ti so vedno skocili v zrak, ce samo omenim to kremo) nam je pripravljena pomagat, seveda kolikor bo lahko. Pravi, da je slisala za to cudezno kremo, da analiz sicer ne more narediti lahko pa poskusa priti do kaksnih informacij. Naslednji teden se slisiva, ce je bila kaj bolj uspesna od nas. Skratka zelo prijetno presenecenje. To danes pri zdravnikih uradne medicine zal redko dozivis. ZAL....

Tony tebe bi pa prosila za informacijo o uporabi melema. Zanima me, kaksno obliko AD ste imeli. Moja ima hujso obliko. Po dveh mesecih sem poskusala kremo pocasi umaknit, pa se AD vraca nazaj. Sem iskreno vesela, da se vam ne vec. Hvala.

Ker mi je veliko razlicnih alternativnih zdravilcev govorilo o jetrih, sem hcerko samoplacnisko peljala na jeterne teste. Skupni bilirubin ima 7, meja za otroje pa je 1,5. Malo za tem sva imeli sistematski pregled. Pediatrinja je takoj vedela, da je bolj rumena, se preden sem ji pokazala izvide jeter. Je se katera od vas otroku naredila jeterne teste? Me zanima morebitna povezava jeter in AD-ja.

Lep pozdrav.

1. Ajnesk2013
2. pk986
3. abcnet
4. Tony
5. ThinkPink
Default avatar
Tony=ThinkPink (na RR sem registrirana kot ThinkPink), tako da smo samo 4, zaenkrat.

Naš dojenček je pri starosti 4 mesece sprva dobil lišajček na desni lički, ko smo ga odpravili in uvedli strogo dieto na KM, arašide (na kar je edino dokazano alergičen) idr. je kljub strogi dieti začel dobivati pikice po celem telesu, najbolj po trebuščku in hrbtu, nato okoli pikic rdečina, nato sem preden se je uspel razviti ekcem uporabljala sprva Elidel, nato sem slišala za tole kremico. Za njo sem slišala od sosede, ki jo je priporočala, saj je njena kolegica z njo ozdravila otroka. Kremico sem seveda nemudoma naročila, saj je bilo sploh rečeno, da je super in čisto naravna. Nato sem seveda (verjetno kot vsi) podvomila v to, da je čist nature, saj je edina delovala super. No in na raznih forumih sem naletela na debate o tem, da vsebuje kortikosteroide, pa seveda nobenega tehtnega dokaza o tem. Odločila sem se, da jo še naprej uporabljam saj: niti en ni pisal o kakršnem koli negativnem učinku, je pomagala vsem, ki jih kortikosteroidne kreme niso pomagale, več oseb je pričalo o popolni ozdravitivi, nazadnje smo tudi sami govorili (oz. mož) z dr. Vasićem, ki je jasno rekel, da ni dodanih kortikosteroidov in da komot lahko mažemo, tudi ko ni ekcema. Nadalje sem jo uporabljala bolj previdno in sicer nekako tako: ko je dobil pikice, sem ga cca 3 dni mazala zjutraj in zvečer zelo natanko, potem 3 dni pavze in spet ponovila. Pri enih 7 mesecih so se pikice zelo umirile, kožo ima mehko, vlažno, nič suhe. Sedaj se mu na hrbtu pojavljajo rdeče pikice (posamično) in koprivnica po stiku z vodo ali če se spoti, ko mu je vroče, npr. Koprivke izginejo, ko se koža osuši, pikice pa ostajajo. Po mojem ima pač občutljivo kožo kot jaz (npr. ko sem po tuširanju cela rdeča, ko se spotim se bi pa lajko spraskala do krvi, ker me vse srbi). Tako da kreme trenutno sploh ne uporabljam oz. minimalno, ko dobi malo več pikic.

Aja, ko sem ga namazala z Adermo, ko jo pediatri tako hvalijo, je bil ves lisast, revček. Tako ga sedaj negujem samo z olivnim oljem v belobazi, kopam samo v navadni vodi, ki ji dodam par kapljic olivnega olja, vse ostalo je preveč agresivno.

LP
Default avatar
Pozdravljene!

Res me zanima raziskava, na podlagi katere so slovenski alergologi ugotovili, da vsebuje te nedovoljene kortikosteroide? Zakaj je ne bi objavili? To se mi zdi dokaj neodgovorno širjenje informacij oziroma strašenje ljudi, brez dokazov.

Jaz bi sofinancirala, vendar me moti to, da ne bodo analizirali celotnega spektra koritkosteroidov. Koliko vrst kortikosteroidov pa sploh obstaja? Verjetno stalno delajo nove..

Moje izkušnje pa so take:
- starejša hčerka je okoli 1 leta in pol imela izbruhe atopičnega dermatitisa predvsem v pregibih. Posebej ponoči se je spraskala tudi do krvi.
Šli sva na preiskave, alergija na pršico. Zdravnica predpisala elidel in elocom, ki nista bila posebej učinkovita. Tudi razne aderme, psoren ipd. sem poizkusila, pa ni bilo nobenega rezultata. Potem sem malo prečekirala forume in rekla, ok verjetno je 'nateg' s tole čudežno kremico iz srbije, pa še dokaj draga je bila, vendar sem si rekla: 'je...., še tole poskusimo.'
Malo sem jo namazala po pregibih in je delovalo!
Po malem sem jo mazala, kadar so bile težave, ki pa so pri njej k sreči kmalu izzvenele, tako da je ne mažem več, razen če se ji kje pojavi kak izpuščaj ali se praska.

- Mlajša hčerka- ima po obrazu suhe 'zaplate', mažem jo po potrebi, dokaj redno.

In preizkušeno imam na sebi, saj v celem življenju še nisem našla kremice, ki bi mi bolj usrezala. Kakšen dan, če sem brez nje, se mi takoj pojavijo dermatitični izpuščaji. Upam, da to ni zaradi kortikosteroidov v njej... vendar, sem bila v življenju pred kremico res vedno vsa pikasta po obrazu. Na primer, ravno pred 3 dnevi jo je zmanjkalo (jutri naj bi jo dobili) in sem se 2 x namazala z Weledo, sem že vsa dermatitična okoli oči. Glede na to, da jo redno uporabljam (1 x dnevno) bi mi morali kortikosteroidi že stanjšati kožo- ali kako?

Res sem zadovoljna z njo, bi pa rada pregnala dvome, ki se širijo po spletu...

Sledim temi.
Default avatar
Se popolnoma strinjam s predhodnico. Zagotovo vedo, da krema vsebuje tri vrste močnih kortikosteroidov, samo ne vedo katere. Ce to ni malo čudno. Tudi sama sem govorila z dr. Voduškovo konec januarja in takrat naj krema še ne bi bila testirana.

Se strinjam, da testiranje samo na dve vrsti steroidov ni pretirano smiselno, saj ne bomo nič z lažjim srcem mazale naših otrok z melemom, če bomo vedele, da dveh vrst steroidov ne vsebuje, vseeno pa lahko kakšne od preostalih.

Sicer je tudi meni Vasić zatrdil, da je krema popolnoma naravna, ampak čisto zaupati pa tudi ne morem, tako da hčerine težave dokaj uspešno rešujem z Adermo in Atopiclairom, melem pa uporabim mogoče enkrat ali dvakrat na mesec na najbolj kritičnih predelih. Če bi vedela, da je zagotovo popolnoma naraven, pa ne bi puščala eurov v lekarni, ampak bi uporabljala samo melem, ki jetudi mnogo bolj učinkovit od Aderme. Kakor koli že, farmacevtski lobi je močan, tistih, ki imajo koristi od njega, pa tudi ni malo. Na žalost.
Default avatar
Pozdravljene!

Tony tebi najprej hvala za izcrpno informacijo. Moja zgodba je zal dosti bolj huda in kruta, zato vas niti nocem strasit v kaksno hudo obliko se lahko ta AD obrne. Cim poskusam kremo umikat, se stvar vraca in se tezko spet pomiri, kjub melemu. Sem iskreno vesela za vse, ki lahko krotite AD.

Mellly in cvetaca in vsem ostalim, ki tako mislite. Po svoje imate prav, da tako razmisljate. Vem, da sta le dve vrsti kortikosteroidov od mnogo, mnogo vrst. Sem precej prebrala tujih internetnih strani in ugotovila, da sta ta dva kortikosteroida (ki ju ponuja ta laboratorij) med najpogosteje najdenimi med zeliscnimi kremami, ki bi naj bile naravne. Zato menim, da sta ta dva postopka analize v vseh teh letih, nekaterim zainteresiranim laboratorijem bolj dostopna kot pa vsi drugi postopki. Sem pa v enem izmed zgornjih postov tudi napisala, da iscem se druge laboratorije, ki bi ponudili vec analiz. Vendar nekje je treba zaceti, zato sem zacela dajati pobudo za analiziranje in zbiranje tistih, ki bi zeleli k temu doprinesti.

Lep pozdrav
Default avatar
Mene pa zanima kdo, kje in kako testirajo druge kreme, ki gredo v prodajo in v katerih zagotavljajo, da kortikosteroidov ni. Take kreme, ki delujejo so npr. euten, atopiclair, blue cup,..torej????Po mojem se da preverit na splošno prisotnost vseh, nekaj skupnega pa ja imajo ti kortiki. V današnjih časih, z vso tehniko in tehnologijo, ne verjamem da je to nemogoče al je samo nam "navadnim smrtnikom" to nedostopno. Ne vem mogoče se pa motim.

ajnesk2013 vsa pohvala za tvoj trudlp
Default avatar
Pozdravljeni!

abcnet hvala za namig. Se enkrat sem pogledala za euten kremo in nasla spodnji link.

http://forum.roda.hr/threads/77196-Eute ... IZ-PRODAJE

http://www.kupac.hr/vijesti/vasa-pitanj ... roida.aspx

Preberite, ce se niste vedeli. Ena serija eutena je bila konec lanskega leta na hrvaskem umaknjena iz prodaje zaradi vsebnosti kortikosteroida. V Sloveniji v Brezicah si jo kjub temu baje lahko kupil v lekarni, samo prej si jo moral narociti. Sedaj je nova serija eutena in jo spet prodajajo. Laboratorij, ki mi je ponudil to analizo za ta dva kortikosteroida, pa je ravno ta v Kolnu. Pisala sem jim, ko sem na bioeliksir europa spletni strani, odprla pdf Euten - testiranje na kortikosteroide, in pogledala kdo je analiziral kremo.

http://www.bioeliksireuropa.hr/krema-bi ... uten2.html

abcnet mislim, da je cas, da nekdo da pobudo in da vstraja. Samo pisanje nam ne pomaga do dokazov. Upam, da sem koga svaj malo vzenirila in da bo se kdo poskusal poiskati kaksen laboratorij, ki bi testiral kremo. Verjamem, da nam bo s skupnimi mocmi vendarla uspelo, in prepricalo tudi tiste, ki se za enkrat se raje drzijo malo ob strani.

Ce ima kdo kaj casa za internet, mi lahko malo pomaga in isce podjetje, ki je v Sloveniji, in zbira taksne vzorce in jih vozi v Italijo v nek velik laboratorij. Preverjana in zanesljiva informacija, ki sem jo dobila, ko sem klicala po Sloveniji za analizo kreme. Jaz sem iskala, vendar nisem nasla. Casa pa nimam tako veliko, da bi lahko vse sama poiskala. Zato naprosam, ce kdo utegne, naj malo poskusi sreco.

Lep pozdrav
Default avatar
Zdravo!
Se strinjam z vsemi vami. Edino kaj bi predlagala je, da se mogoče krema najprej testira na splošno vsebnost kortikosteroidov ker vsi ti imajo neke skupne kemijske lastnosti. Mogoče bi takšna analiza bila cenejša kot pa testiranje na posamezne kortikosteroide.
Se pridružujem akciji testiranja in lep pozdrav vsem
Default avatar
Ajnesk2013, hvala za trud - verjamem, da klicanje naokoli in pridobivanje informacij, vzame veliko časa in energije. Jaz kaj več kot tu pa tam malo pobrskati po netu in sofinancirati, če bomo oz. boš našla kakšnega, ki bo analiziral kremo, žal ne morem. Doma imam dva otroka, porodniška se izteka...

Me pa zanima, če je kdo poiskusil tole kremo: http://www.rodamia.si/
- kremi se reče damia Rosina krema (na forumih jo hvalijo, da je kot Euten Bioeliksir). Baje ne vsebuje kortikosteroideov, vsebuje pa salicilno kislino. Bolj kot razmišljam (nimam več blage veze o kemiji in sem totalni laik) se mi dozdeva, da morda naš zloglasni melem vsebuje prav salicilno kislino (ki je iz vrbovega lubja - ki pa je ena izmed sestavin melema). Salicilna kislina naj bi kožo mehčala in enkrat, ko sem melem nanesla na herpes (ki sem ga imela od ustnic do nosa, tako da nisem mogla niti ust odpreti, brez da bi zakričala od tiste pikajoče bolečine), se mi je herpes tako zmehčal, da sem po eni uri po nanosu lahko normalno jedla, govorila itd...

Morda katera ve kaj koži bolj škodi (dolgoročno) otroški koži: kortiki ali salicilna kislina? Oz. če ima še kakšna uporabnica izkušnje po uporabi enega in drugega?

Strinjam se tudi z Nelee, ampak kje bi lahko kremo testirali?
Default avatar
Ojla!

Tony: Pogledala sem to spletno stran ro-damia in glede na napisano, me mika, da bi poskusila. Malo bolj varno bi se počutila, ker je slovenska firma in so 'kao' bolj pod nadzorom. Vendar verjetno, če nihče ne da v analizo, nihče na more 100% vedeti kaj je notri (samo tisti, ki jo izdela ;)

Na Hrvaškem je dala prepoved za euten 'Sanitarna inšpekcija ministrstva za zdravje'- torej te preglede financira Ministrstvo za zdravje tudi pri nas? Vendar ker je melem srbski in se tako uradno ne prodaja, verjetno tekom te poti ne moremo nič. Pomislila sem tudi na Zvezo potrošnikov slovenije, malo bom prečekirala njihovo stran.

Potem sem pomislila še na kolegio farmacevtko, ki prodaja v lekarni, če mi lahko malo razjasni vse te pojme- kaj se lahko prodaja, kdo in kdaj analizira...

In, joj, ravno danes sem dobila novo vazico melema. Glede na stanje moje kože si nisem mogla kaj, kot da se namažem. Počutila pa sem se kot 'kriminalec'.. Joj, kako bi mi odleglo, če bi izvedela da obstajajo tudi čudežne kremice, kot je tale naš melem. Hčerkice pa nisem več upala namazati... Lahko noč!
Default avatar
Ojla!

Tony: Pogledala sem to spletno stran ro-damia in glede na napisano, me mika, da bi poskusila. Malo bolj varno bi se počutila, ker je slovenska firma in so 'kao' bolj pod nadzorom. Vendar verjetno, če nihče ne da v analizo, nihče na more 100% vedeti kaj je notri (samo tisti, ki jo izdela ;)

Na Hrvaškem je dala prepoved za euten 'Sanitarna inšpekcija ministrstva za zdravje'- torej te preglede financira Ministrstvo za zdravje tudi pri nas? Vendar ker je melem srbski in se tako uradno ne prodaja, verjetno tekom te poti ne moremo nič. Pomislila sem tudi na Zvezo potrošnikov slovenije, malo bom prečekirala njihovo stran.

Potem sem pomislila še na kolegio farmacevtko, ki prodaja v lekarni, če mi lahko malo razjasni vse te pojme- kaj se lahko prodaja, kdo in kdaj analizira...

In, joj, ravno danes sem dobila novo vazico melema. Glede na stanje moje kože si nisem mogla kaj, kot da se namažem. Počutila pa sem se kot 'kriminalec'.. Joj, kako bi mi odleglo, če bi izvedela da obstajajo tudi čudežne kremice, kot je tale naš melem. Hčerkice pa nisem več upala namazati... Lahko noč!
Default avatar
Pozdravljeni!

Poslala sem email zastopnikom za Atopiclar in Blue cap, ce njihov proizvajalec slucajno lahko nudi analize. Odgovorila sta oba, da zal ne. Za Blue cap so opravili analize v laboratoriju v Beogradu, mi je poslala pdf za analizo Blue cap, kjer se vidi kateri laboratorij je. In tudi tega mojega iz Kolna. Iz atopiclara pa so rekli, da je v Sloveniji za preizkušanje zdravil odgovoren Zavod za farmacijo in preizkušanje zdravil na Ptujski cesti 21 v Ljubljani. Sem tudi njim poslala mail.

Imam pa dobro novico. Email sem poslala tudi na nas dermacenter v LJ. Dr Pirs je odpisal

Pozdravljeni,

pravilno razmišljate. Podobne izkušnje imamo z raznimi kitajskimi in indijskimi kremami.

Vsekakor sem za, bom takoj povprašal kako bi to najlažje izvedli, bomo se povezali z laboratorijem v tujini.
Vam sporočim kako naprej,

S pozdravi,
B. Pirš

Moderatorji

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog
B. Kralj