Starševski čvek

samomorilske misli

Default avatar
Pri sestri že nekaj časa opažam samomorilske misli.Brezposelna je skoraj že tri leta.Veliko truda vlaga v iskanje zaposlitve, pa nikakor ne uspe,nimamo poznanstev.Ni več tako optimistična,vedrina je izginila, mene skrbi. Žre me to, ker ne znam razpoznati,kadar ona govori in so njene misli in besede samomorilske,ali je to zelo resno ali samo obupano razmišljanje.Kako se to vidi pri človeku,kako naj vem,da je,ali da ni resno nagnjena k samomoru.
Default avatar
Ni pomembno, če so to samo obupane misli ali resno razmišljanje. Ukrepaj, da ti ne bo žal!

Jaz sem isto tako padla v depresijo, o samomoru nisem govorila z nikomer, sem pa razmišljala v tej smeri. Govoriti nisem mogla, nisem spravila iz sebe niti tri besede na dan, kaj šele, da bi komu razlagala, kako se počutim in kaj razmišljam.
Pravijo sicer, da tisti, ki govori, ne naredi nič, ampak po moje je to klic na pomoč.
Default avatar
Na tvojem mestu bi ji aktivno pomagala.
Če je samska, brez obveznosti, potem je cel svet njen zaposlitveni bazen. Zakaj ne bi šla na drug konec države, Evrope ali sveta? Poskušaj ji dopovedati, da ni ujeta, da je cel svet pred njo. V končni fazi lahko spakira in gre na Tajsko prodajat kokice :-))
Ta občutek je po mojem zelo pomemben. Da zadiha, a veš.
Default avatar
Največjo škodo ji boš po moje nardila, če boš začela živet njeno življenje. Uči jo z vzgledom, rit pa mora premaknit sama! Če ne, to skoraj vedno napovejo. Kolikšna pa je dejanska verjetnost in morebiten način, se da pa sklepat iz karakternih lastnosti.

Lahko pa da gre za čist navadno čustveno izsiljevanje...

Meni je prijatelj v jeseni pripovedoval kako je doživljal svoj problem (btv ga imam tudi jaz). Kako si jaz pomagam je itak vedel, sem mu pa predlagal kako bi se dalo še bolje živet glede na omejitve. In ja, v pogovoru sem slišal: "bomo mi to drugače rešili". Takrat sem spoznal, da moram čimprej govoriti z njegovo ženo. Žal nas je prehitel....
Default avatar
Sem tudi jaz v tem...pa sem brez zaposlitve komaj par mesecev...pa je že safr na vrhuncu...kaj šele tri leta. Ja vse izgine...vsa vedrina, ves intuziazem. Pomagaj ji čimprej...ja lahko so samo besede...samo če je že globoko v depresiji, verjemi človek je pripravljen narediti marsikaj. Tudi jaz sem na tem..mislim ravno na samomor ne mislim...nikoli se ga ne bi upala narest. Samo ko me kdo pokliče...nimam se veselja z njim pogovarjat...samo ja, ne, aja pa nič novega. Pa 24 ur sem samo v hiši...sploh ne vem kako se je treba trenutno obleči---al je že tolk vroče za v jakno....al še vedno v bundi :)
Res pomagaj ji TAKOJ!!! Povabi jo na kavo, sprehod, na kakšen pohod...itd...majhne stvari naredijo ogromno. In počasi se ti bo odprla...večkrat boste šle prej se ti bo odprla...Človek misli da je sam v tem...ampak je res vsak dan več slovencev depresivnih. Res še posebaj če nima fanta oz družine...ki bi ji pomagal prebroditi. Ji pomagaj TI. Če tudi ti imaš družino si moraš vseeno vzeti čas zanjo...zdj nevem kako točno imate. Ali pa jo povabi naj gre zraven s tvojo družino.
Saj sigurno dela na tem, in išče službo. Zdj ko je tako slabe volje, tak vtis pusti tudi pri delodajalcih...četudi noče...se to vse vidi...zato ti resno pravim...pomagaj ji dokler je še čas. Iz lastnih izkušenj ti povem...najbolj ji lahko pomagaš ti kot sestra. Prijatelji sj so...samo njim se ne moreš tako zaupat.