Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

Bolečine v kolkih

Default avatar

VBMS

Pozdravljeni,

moje težave s kolki so podobne, kot jih opisuje Speedy123. Stara sem 44 let, brez posebnih zdravstvenih težav, krvna slika (refer.amb. jun17 brez posebnosti), kakšne osteoporoze tudi nimam..

Bolečine v kolkih so se začele približno dve leti nazaj, v glavnem sem jih povezovala z aktivnim gibanjem (rolanjem, tekom npr.). Bolečine so že od začetka najbolj občutne ponoči, sprva so bile občasne, zdaj pa mi motijo nočni spanec. Takoj, ko se uležem na hrbet - zravnam, že začutim bolečine na notranji in zunanji strani kolkov. Boli me tudi med ležanjem na boku. Zdaj ugibam, da bolečina ni povezana z aktivnostjo, ampak ravno obratno?

Zjutraj, ko vstanem, me boli tudi v križu, bolečina se širi v kolke (ne pa tudi v noge). Ko se telo segreje, se bolečine zmanjšajo oz. čez dan praktično niso prisotne.

Maser, ki mi občasno zmasira hrbet, mi je razložil, da je bolečina v kolkih zelo verjetno posledica sedenja. Dejansko cca 9 ur dnevno sedim (delo v pisarni, za PC, vožnja v avtu 1,5h vsakodnevno) in da se po letih sedenja zadnja mišica raztegne, sprednja pa skrči in da to privede do zategovanja v križnem predelu in do takih bolečin. Naj še omenim, da imam od otroštva diagnosticirano skoliozo (zamaknjen desni kolk za 5 stopinj, kolikor se spomnim...).

Res je tudi, da zadnje mesece zaradi poškodbe kolena (padec) nisem toliko aktivna. Zdaj sem spet začela s hitro hojo 2-3 tedensko po 5 km, tibetanskimi vajami in vajami za hrbet zjutraj ter enkrat tedensko pilatesom. Predvidevam, da bo, če je dejansko zgoraj opisano krivec za bolečine, "sanacija" tudi trajala nekaj časa.

Kakšno je vaše mnenje, bi lahko bil izvor (predvsem nočnih) bolečin zaradi mišičnih "nepravilnosti" ? Je potrebno slikanje oz. obisk pri ortopedu? Svoji zdravnici sem enkrat omenila težave, pa je svetovala čim več gibanja.

Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav!
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Bolečine na zunanjem delu kolka so lahko zaradi draženja sklepne ovojnice kolka, trigger točk v mišicah, draženja mešičkov - burz, lahko pa gre za preneseno bolečino iz hrbta. Zato vam svetujem, da obiščete fizioterapevta specialista za ortopedsko medicino, da vas pregleda, ugotovi kaj je in vam lahko potem tudi pomaga z najustreznejšo terapijo.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Cosmic

Pozdravljeni.

Sem v 33.tednu druge nosecnosti. Imam hude bolecine v kolku, v dimljsh in na ritnici katera se vcasih nadaljuje po stegnu do kolena. Imam ze bergle ker tezko obremenim nogo in ob aktivnosti se samo se poslabsa vse in se bolj boli. Najbolj ko se vsedem in vstanem ali rotacija noge. Mogoce otrok pritiska na zivec in zato boli? Verjetno je lahko tudi vneto. Vse se je zacelo 1 mesec nazaj, prej nikakrsnih problemov.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Bolečine so lahko zaradi okvare medvretenčne ploščice, lahko so bolečine zaradi hormonske razrahljanosti sklepov, lahko pa otrok pritiska....
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Gugalnica

Pozdravljeni ga. mag. Barbara Purkart!
Prosim za napotitev oz. vaše mnenje. Zelo bom hvaležna zanj.

Januarja 2016 sem drugič rodila. Naravno in brez komplikacij.
Že v nosečnosti pa sem imela bolečine v levem kolku in sramni kosti, kar sem povezovala z nosečnostjo, ki je bila blizu prvi.
Nihče od stroke ni predlagal ukrepov, sama pa sem bila nevedna.
Imela sem tudi diastazo rektusov oz. jo imam še danes.
Po porodu sem se spoznala s sanacijo diastaze, ki ni dokončana, na kilo pa sicer ne sumim. Osebna zdravnia me je poslala na lučko 4m po porodu.
Bolečina je še vedno prisotna. Včasih bolj včasih manj. s spomočjo Vadbene Klinike z Aljo Malis sem se okrepila, kar se tiče trebušne stene, ampak je bolečina vedno prihajala nazaj.
Od 19.6.2018 pa so začetka septembra sem bila vredu.
Ker pa so bile bolečine pred tem dnevom velike, sem se v septembru naročila na terapije pri dr. Vladimirju Borisovu.
Septembra sem imela šest terapij. V oktrobu pa naj bi še vedno bolj kot ne mirovala oz. izvajala raztezne vaje.
Občutila sem močne bolečine,ki so minile v dveh tednih, sedaj pa se nadaljuje normalna bolečina kolka. K njemu ne vidim smisla, da se vrnem.
Ne vem kaj naj storim. Sedaj ne upam niti telovaditi več, saj se bo, po nasvetu Borisova, mišica spet zakrčila, čeprav si masiram hrbet.
Brez telovadbe za moč pa si ne predstavljam življenja, saj si z njo krepim tudi mišice medeničnega dna in glavno medenično mišico. Nič od tega nimam niti povprečno okrepljeno....

Kje čutim bolečino? Nekje notri, prav v žarišču kolka, včasih imam občutek kot da bi imela toplega. Hodim lahko normalno, vendar z bolečino, ne pomeni pa da šepam.
Križ me ne boli, ker sem tudi pozorna na pravilno telesno držo....

Slikanja nisem opravila, bi mi magnetna resnonanca težave lahko prikazala na papirju? NIhče mi ne zna povedati kaj se je zgodilo oz. se mi dogaja s kolkom.

Naj začnem telovaditi ali naj vse opustim?

Imam 30 let in sem brez posebnih fizičnih obremenitev (vsakdanje).
Še enkrat hvala za odziv!

Lepo pozdravljam!
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Žal vam brez pregleda ne morem kaj konkretnega svetovati... lahko gre za nestabilnost medeničnega obroča - ali morda lažje hodite nazaj in morda brez bolečine? ali pa gre morda za nestabilnost kolka... ali pa za protruzijo diska v ledvenem delu,,,
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66