Med.Over.Net

Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Specialist Ortopedske medicine in Manualne terapije svetuje o diagnostiki in terapiji športnih poškodb ter odpravljanju bolečin s trigger point masažo, masažo stopal in drugimi fizioterapevtskimi tehnikami.

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Barbara Purkart

Bolečine v kolkih

Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni!

Glede na opisano, gre mogoče za okvaro ledvene medvretenčne ploščice. Pomagala vam bo trigger point terapija (http://www.fizioterapija.net/blog/trigg ... a-v-krizu/) v kombinaciji z mnulanimi tehnikami (http://www.fizioterapija.net/blog/bolec ... -terapija/) in pa ergonomski nasveti - kako narediti določene stvari.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Sari

Pozdravljeni,
na vas se obračam z vprašanjem. Sem 21 letna mamica, 17 mesecev po porodu. Že nekaj mesecev me muči ostra, pekoča bolečina v desnem kolku in desni roki, ki mi je decembra pričela otekati, z obremenjevanjem roke se pojavi še večja oteklost (roka postane tudi trda na otip) od ramenskega sklepa pa vse do prstov.
Občasno se bolečina pojavi o tudi po desni strani hrbtenice, ki je tudi zelo intenzivna. Bolečina se mi poslabša z gibanjem do te mere, da se morem uleči in podložiti hrbtenico na desni strani, da se stanje nekoliko umiri. Vse se začne z nekakšnim občutkom prijetnega vzdraženja (kot po telovadbi), nato pa se stopnjuje do ostre, pekoče bolečine. Moram še dodati, da mi desni kolk in rame ob premikih precej škripata.
Upam, da mi lahko kako svetujete.
Hvala in lp.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena!

Seveda vam žal brez pregleda ne morem kaj konkretno svetovati...glede na vašo starost, kratek čas od poroda in opisane težave je najverjetneje, da so vaše bolečine posledica nestabilnosti na eni strani in preobremenitve (dojenje, dvigovanje, prisilni položaji...) na drugi strani. Če je temu res tako, vam bo zelo pomagala trigger point terapija http://www.fizioterapija.net/blog/trigg ... cni-vozli/
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

kristinaaaa

pozdravljeni,
stara sem 19let in že nekaj let imam bolečine v kolkih. sploh v levem. Opažam da so bolečine v nekaterih gibih še hujše. med vožnjo z motorjem moram na vsake pol ure narediti pavzo, da se postavim pokoncno in da spet lahko funkcijoniram. sedeti po ''tursko'' je nemogoče ker me začne močno boleti, kot da bi mi kolk ''padel ven''. rolam 5min pa se že začnejo bolečine. pred leti sem imela slikanje kolkov. povedali so mi da imam obrabo hrustanca in pa vnetje.
bolečine so vedno hujše.
mi morda vi lahko poveste, če bo to vsako leto slabše? je potreben ponoven obisk zdravnika? je točno to kar so mi rekli oni?

hvala za odgovor, lep pozdrav Kristina
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena, Kristina!

Brez pregleda vam težko povem, kaj točno je narobe z vašimi kolki in če so imeli prav in kako bo naprej...

Glede na vaša leta in če gre res za vnetje sklepne ovojnice kolčnih sklepov, je zelo pomembno, da okrepite stransko ritno mišico - m. gluteus medius, ki je stabilizator kolka. Če je vzrok vnetju kolka nestabilnost, vam bo morda to olajšalo težave. Pri poslabšanju stanja so priporočljive tudi nihajne vaje za pomiritev sklepne ovojnice. Če ne povzročajo bolečine in če niste že tako preveč gibljiva, so priporočljive tudi raztezne vaje za vse obkolčne mišice.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

aleksandra89

Spoštovani!

Imam eno vprašanje. Ker sama nevem kaj bi to lahko bilo. Čeprav delam kot fizioterapevtka. Pred dvema tednoma so se mi pojavile bolečine v predelu križnice, občutek sem imela kot da se je nekaj vkleščilo in nisem mogla sedeti. Kasneje so te bolečine izvenele in se zmanjšale. Na kar se mi je pojavila udrtina pod desnim trohantrom stegnenice, videti je kot da bi mi atrofirale mišice, oziroma kot da je predel okoli trohantra zadebeljen, spodaj pa udrtina, na dotik je toplo in udrto, vidna je tudi ravna črta direktno pod trohantrom. Kaj bi to lahko bilo in od česa lahko to nastane? Hvala za vaš odgovor. Lp, Aleksandra.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena, Aleksandra!

Toplo na dotik lahko pomeni vnetje... glede na mesto ki ga opisujete je najpogosteje vnetje burze... pod prsti se navadno čuti mehkeje - kot tekočino.

Burzitis boli večinoma samo na mestu, kjer se burza nahaja, tako da je verjetno bolečina v križnici, ki je bila pred tem drugega izvora.

Črta se lahko pojavi zaradi otekline?
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

VST

Spoštovani!

Prosim Vas za mnenje:
Star sem 42 let, pred približno šestimi leti sem po padcu pri delu v gozdu ; padel sem skupaj z daljšim kosom drevesa naprej občutil bolečino v križu. V nadaljnih letih se mi je bolečina začela širiti v desno nogo včasih tudi v levo, nekaj časa sem občutil mravljinčenje, nekajkrat sem občutil kot da bi se mi po nogi razlila "tekočina", tudi topel občutek. Zaradi močne bolečine večkrat ne morem več stati. Tudi če se usedem ali uležem bolečina ne poneha, ponoči slabo spim, pogosto menjam položaj a se velikokrat zaradi bolečin zbudim in moram vstati. Na desni strani zadnjice zgoraj- pri strani je občutiti nekaj trdega iz česar tudi večkrat izhaja bolečina v nogo. Ta predel je tudi večkrat vroč. Zadnji mesec mesec me boli tudi desno koleno, bolečino pa občutim tudi na desni strani narta kjer so mehka tkiva.
Osebna zdravnica je po pregledu rtg slik ocenila da je to stara poškodba - naj bi bila počena medenica, obiskal sem ortopeda, ki pa je podal nasprotno mnenje, da na sliki tega ne vidi. Dobil sem napotnico za nevrološki pregled kjer so mi preko igel dajali eletrične impulze, a tudi tam so rekli da se vse odziva vredu. Zaradi nerazumevanja iz strani zdravnikov zdaj trpim bolečino, ki pa je zmeraj bolj neznosna. Ne pomagajo mi nobena zdravila za bolečine (nalgesin, naklofen ibuprofen ..) Večkrat sem opravljal težja fizična dela,vedno sem bil dobro telesno pripravljen, tudi zdaj se trudim da ohranjam telesno kondicijo vendar me bolečina ovira, posledično sem tudi brezposelen, vendar mi že manjša gospodinjska opravila (npr kuhanje) po pol ure izzovejo bolečino zaradi katere ne morem stati na nogah - če ta ni bila že prej prisotna od jutra ali od prejšnjega dne.
Prosim Vas za mnenje
Hvala lep pozdrav
Default avatar

Kristinck

Pozdravljeni.
Je morda ta tema še aktivna? Resnično potrebujem Vašo pomoč, ker obisk pri zdravniku odpade.

Večino svoje mladosti sem opazovala pokanje v desnem kolku. Nikol nisem imela težav z gibanjem. Ukvarjam se z jogo, hodim na sprehode in skrbim za 12m hči. Predvčerajšnjim se je pojavilo rahlo spikanje v desnem kolku, ki sem ga izzvala z določenimi gibi. Včeraj se je bolečina okrepila na več različnih gibov. Danes ponoči sem komaj kaj spala. Nikakor nisem našla mesta kjer me ne bi bolelo. In zjutraj-komaj se oprem na desno nogo. Nikakor se ne morem zravnat z desnim kolkom, ker me takoj zaboli.
Boli me na sprednji strani kolka, v dimljah, dol do kolena in tudi do gležnja.
K zdravniku ne bi šla ker me bo napotil na slikanje jaz pa sem v 5tednu nosečnosti :(
Stara sem 29let, 63kg, zdrava in gibčna.
Kaj naj storim da omilim težavo?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Default avatar

Speedy113

Sem aktiven rekreativen športnik kateri trenira 3-4x tedensko. Star sem 28let in do sedaj nisem imel problemov s kolki/boki, do sedaj. Sedaj me oba kolka bolita in nevem kaj napraviti, da se teh bolečin rešim. Boli me nekje na narastišču kvadricepsa vendar bolečina seva nekam v notranjost kolka, kot bi me nekdo zbodel z iglo, drugače je prisotna napetost v področjih bokov. Največje težave imam med spanjem, ko ležim na boku in me boli (mogoče celo bolj bok na katerem ne ležim in je raztegnjen). Med samo športno aktivnostjo se bolečina ne poveča ali zmanjša. Zanimivo je ker me bolita oba boka, vendar ne najdem odgovora za to bolečino. Nevem ali bi moral mirovati?hladiti?greti?iti k zdravniku?

Naj še povem, da imam zadnje čase probleme z bolečinami tudi drugod po skeletu (vendar se te selijo), če ima tu kaj kak vpliv?
Hvala za pomoč!
Default avatar

nejkaaa

Pozdravljeni,

stara sem 21 let in pred približno 2 mesecema so me začeli boleti kolki. Bolečina še nikoli ni bila močna, vendar je praktično konstantna (večino časa čutim malo pritiska, ki pa še ni boleč v obeh kolkih). Bolečina se poveča ob odpiranju oz. širjenju nog navzven. Bolečina je večja tudi, ko težo prestavim samo na eno nogo. V družini imamo dedne težave s kolki. Kje je težava in kako jo odpraviti?

Hvala za odgovor.
Default avatar

Pikapolonica9292

Pozdravljeni,

Stara sem 21 let in imam težave s kolki. Kot majhna deklica (stara 2-3leta) sem bila na preiskavah zaradi kolkov, mami pravi da je bilo takrat menda ugotovljena nekakšna obraba hrustancov oziroma da nekaj ni blo v redu. V to se sicer nisem spuščala, niti razmišljala v tej smeri, do pred kratkem. V kolku mi vedno poka, če noge pokrčim in obrnem navzven je občutek kot da bi se nekaj zaskočilo, in dokler ne odskoči boli, vendar temu nisem posvečala posebne pozornosti.. sedaj pa me kolka bolita že ob navadni hoji, čepenju, sedenju.. bolečina se skratka veča in traja dlje časa kot ponavadi.. Zanima me, kaj bi to bilo.. kaj sledi, kam naj se obrnem? Na osebno zdravnico?

najlepša hvala za Vaš odgovor, Lep pozdrav.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni, VST!

Žal vaam takole po forumu brez pregleda, ne morem kaj dosti pomagati... Zadeva ni enostavna, saj traja že kar nekaj časa in je najverjetneje ena stvar vodila v drugo.... Svetujem vam, da obiščete fizitoerapevta specialista za ortopedsko medicino, da vas pregleda in ugotovi katera terapija/pristop bi vam koristil in povrnil kvalitetno življenje.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena, Kristinčk!

Kako je sedaj z vašo nogo?
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni, Speedy 123!

Žal vam brez pregleda težko kaj konkretno pomagam, saj opisane bolečine lahko izvirajo iz zelo različnih tkiv: lahko je prenesena bolečina iz križa, kolčnega sklepa, prostate, črevesja, lahko gre za trigger točke v mišicah, natrganine različnih mišic.... in vsaka od teh stvari zahteva svoj določen postopek rehabilitacije.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljeni, Nejka in Pikapolonica!

Glede na opisano, gre morda za težave s prirojeno slabšo kvaliteto hrustanca v kolčnem sklepu. V tem primeru se odsvetuje kakršnekoli težje obremenitve kolčnega sklepa kot je tek, poskoki, hoja v hribe... ne izzivati bolečine, ker se bo zadeva poslabšala. Ohranjati je treba gibljivost kolkov in krepiti mišio gluteus medius, ki je glavni stabilizator kolčnega sklepa.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

trubadur

Pozdravljeni,

Pisem vam v upanju, da mi lahko pomagate.
Pred tednom dni sem rodila. V zadnjih tednih nosecnosti sem imela bolecine v kolku in prednjem delu medenice. Predvsem bolecina v desnem kolku se je stopnjevala do te mere, da sem zadnje dni postala bolj ali manj nemobilna. Nisem mogla dvigniti noge pri hoji po stopnicah, niti iti v kad, obracanje ponoci zelo bolece itd.

Po porodu je bolecina skorajda izginila in se le postopoma vracala. Dokler nisem 3. dan vstala s kavca in nisem mogla stopiti na nogo. Od takrat spet sepam pri hoji in ne morem stopiti na nogo. Boli me v predelu kolka, na zadnjici, bolecino vcasih cutim tudi blizu sramne kosti, na notranji strani. ker prilagajam hojo, me vcasih boli tudi koleno, spodnji del hrbta...

Vse je se kar neznosno, se posebej, ker ne morem veliko poceti z dojenckom. Kaj mi svetujete? sem v tujini, zdravniki predlagajo fizioterapijo, na katero moram cakati.

Hvala za odgovor. lp.
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena!

Bolečine so lahko zaradi razrahljane medenice. Poskusite hoditi z medeničnim pasom, če vam bo kaj pomagalo.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar

speedy123

Pozdravljeni, komaj zdaj sem videl vaš odgovor za katerega se zahvaljujem! Ampak moji problemi še kar vztrajajo, čeprav so vmes izzveneli... sedaj me boli tudi v križu. Od nekdaj imam tudi probleme s črevesjem (vendar točnega problema še zdravniki niso odkrili).

Hodim tudi na masaže (Kitajska tradicionalna...) vendar brez uspeha, da bi me nehalo boleti in v področju kolka in hrbtenice. Zanima me ali obstaja strokovnjak ki bi mi lahko svetoval Oz ugotovil kje je problem? Mi lahko kakšnega tudi svetujete?
Default avatar

Barbara Purkart

Pozdravljena!

Če gre za bolečine zaradi nestabilnosti, ohlapnosti medeničnega obroča, potem ne pomagajo nobene masaže... potrebno je medenico stabilizirati. To pa ni tako enostavno, saj ne obstaja enoskelpna mišica, ki bi stabilizirala medenico...

Svetujem vam, da obiščete fizioterapevta specialista za Cyriax ali ortopedsko medicino. On ima znanje, da ugotovi kaj naj bi bilo narobe.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66