Mejna in narcistična osebnostna motnja - za svojce

Odgovarjajo: dr. Leonida Zalokar, univ. dipl. soc. ped., certificirana transakcijska analitičarka – psihoterapevtka (CTA-P)

SIMPTOMI

Default avatar
Pozdravljeni,

Dajmo skupaj nekaj naredit!

Tukaj sem odprl novo temo z namenom, da se v tej temi zbirajo posamezni simptomi za lažje odkrivanje MOM, ki jih opažamo mi kot navadni smrtniki in ne psihologi, ter tako pomagamo tistim, ki tega pri svojcih še ne poznajo. Prosim tukaj vpisujte resnično samo simptome, z kratkim opisom, mogoče s kratkim primerom iz vsakodnevnega življenja ... Brez dodatnih komentarjev in dolgega pisanja prosim.
Hvala

Lep dan

Evo mojega prvega simptoma:

Pretirana občutljivost na kritiko

Primer: Če te je oseba z MOM prizadela in takšni osebi poveš, da te je z njenim vedenjem prizadela in kaj ne dela dobro, se taka oseba ponavadi krčevito brani, te obtožuje, da si vsega kriv ti, da si vzel zadevo preveč osebno, da ne vidiš zadeve objektivno, poslužuje se racionalizacije (sebi v prid)... Skratka ona ni nič kriva, ti si preobčutljiv/a in napačno doživljaš ta dogodek.
Default avatar
Lepo pozdravljeni.
Bom dodala mogoče komu prav pride.

SPREOBRAČANJE BESED IN SITUACIJ.-Vse kar sami počno, sprevržejo na svojce.Primer očita vam da varate, ter da imate druge, vi tega ne počnete, verjetno to oni počno sami.
NENEHEN NADZOR-Nadzor nad vašim življenjem in vsem kar počnete.Nenehne kontrole na mobi, navadne telefone, nenapovedani prihodi na vaše delovno mesto ( govorim iz svojih izkušenj ne posplošujem).
Z NJIMI NI NAROBE NIČ TI SI ZA V UMOBOLNICO-Na vsak način vas poskušajo prepričati, da ste res za zdravljenje, ampak verjemite, če predolgo vztrajate v takih odnosih, se na koncu to res zgodi.
MANIPULIRANJE Z SVOJCI IN PRIJATELJI.-Ves čas delujejo v smer, da vas očrnijo, ter o vas grdo govorijo neresnice, katerim pa tisti ki vas nikoli niso poznali lahko hitro nasedejo.
POKAŽEJO ZANIMANJE ZA VAS, A VSE DO TAKRAT DOKLER SE NE POSTAVITE ZA SEBE, POTEM PA STE SOVRAŽNIK ŠT. 1-Najprej vam leporečijo, povzdigujejo v nebesa, vam obljubljajo raj na zemlji, ljubijo edino in samo vas, ampak, ko prvič postavite mejo, ko prvič poveste da se s čim ne strinjate, bo spremenil taktiko in vas bo na vsak način poskušal "kaznovati".
IMAJO DVA OBRAZA, ENEGA ZA PUBLIKO, DRUGEGA PRAVEGA POKAŽEJO SAMO DOMA-Izven doma so oh in sploh, ponavadi zelo priljubljeni, partnerji so lahko srečni da jih imajo, v resnici svoj pravi obraz pokažejo, za štirimi zidovi, ko ni publike, ter ta obraz je njihov pravi.
SPOSOBNI SO DOBITI SVOJE, PA ČE RAVNO PREKO "TRUPEL"-Ker so popolnoma enpatični, se prav malo ozirajo na druge, ko si nekaj zapičijo v glavo, bodo zmanipulirali vse in vsakogar samo da dosežejo svoje.
LAŽEJO IN MANIPULIRAJO-So polni laži, ki jih če nisi pozoren spregledaš, sposobnost njihovega laganja presega vse meje, nič jih ne ustavi.
ONI SO ANGELI VI PA STE HUDIČ- Za publiko so reževi ki neznosno trpijo, vaše kaprice, manipuliranje, izživljanje, agresijo, ter vsakovrstno manipuliranje, zato lahko pričakujete, da vam ljudje obrnejo hrbet, ker jim nasedejo, ampak nikar si ne ženite k srcu tega, kajti tisti ki vas ZARES poznajo, se ne bodo nikoli obrnili proti vam, teh ostalih pa tako in tako ne potrebujete.

Na hitro skup zmetano, pa naj še kdo drug kaj doda.
Srečno vsem in ne dajte se lepo prosim, življenje je lahko lepo in ne vrtite se v začaranem krogu, ko lahko stopite ven.

Gemma
Default avatar
- Nikoli, ampak res nikoli nič kriva , si jo narobe razumel, ti si kriv, da je taka, to se ni zgodilo (četudi so bile priče), sem uboga, ne spomim se... Če ji dokažeš, da je nekaj storila, dobi totalen izpad. Če jo pokličeš nekaj dni kasneje, je kot da se nikoli ni nič zgodilo

- Vse, ampak res vse se vrti zgolj okoli nje. Nič drugega v resnici ni pomembno. Poveš, da imaš pljučnico in je prvo (in edino) vprašanje ali to pomeni, da ne boš mogle biti z njo ali ji pomagati Poveš, da imaš veliko dela, pa te pokliče točno takrat zaradi kakšne nepomembne malenkosti in zatrjuje, da je pozabila, da si ji prejšni dan povedal, da ne boš dosegljiv.

- Z lahkoto te izrabi tudi na izjemno grd način, da bi dosegla kak svoj cilj. Potem trdi, da ni res, ni vedela, ni mogla drugač ( glej točko 1)

- Z lahkoto se zlaže in to take laži, da si ob sapo. Če jo dobiš glej točko 1.

- Manpilura vsakogar in vsako stvar, da bi prišla do svojega, četudi gre za kakšno povsem nedolžno malenkost. Četudi pri tem za njo ostajo "trupla", ji je za to poponoma vseeno, razen kolikor so v napoto, ker jih je treba odstraniti. Če so ta trupla bližnji toliko lažje, saj tako ali tako nobeden ne bo verjel, da lahko kdo s svojimi domačimi tako grdo počne. Če je razkrita glej točko 1.

- Četudi navzven mila, prijazna, sočutna......itd....v resnici popolnoma nesposobna kakršne koli bližine, topline, sočutja, vse to uporablja zgojl za dosego javne podobe, ki je vedno, ampak res vedno na prvem mestu. Za ohranjanje te podobe je pripravljenja storiti čisto vse.

- Če je po njenem, če doseže svoje, če ji popustiš, dovoliš manipulacije je čudovita, "ljubeča"...če ne gre po njeno, če ne dobi tistega, kar od tebe pričakuje si najbolj grd člvoek na svetu ( ti grdi, grdi - ona tako zelo ubogaaaa..)

- Če......več kasneje, ker je zdele gužva..

Drugače pa dobra ideja!

GittaAna
GittaAna
Default avatar
Kako sem lahko to sploh pozabila....

- ekstremna ljubosumnost na moje uspehe. Kadarkoli sem bila v čem dobra ali mi je kaj uspelo je z različni podvprašanji poskušala minirati moj useh ( pri vsakem je pomemben ton-------kaj pa o tem mislijo drugi, je res tako dobro? Zdej je že super, ampak mene je tako zelo strah, da boš nekoč klošar? Si prepričana, da ti bo res tako uspelo, kaj pa če, sej to ti res znaš dobro, ampak da bi ti vedela tistega ali tisto.....) Seveda se je povsod naokoli, kdorkoli je hotel poslušati, hvalila z mojimi uspehi.

- uživanje v tuji nesreči, še posebej če je tvoja. Če je komu v bližni kdaj zgodilo kaj hudega, je dobesedno zacvetela, če se je kaj hudega zgodilo meni je bila videti skoraj vznesena v vlogi samaratianke in takoj ponudila sovjo "pomoč" ( vedoč da je pri zdavi pameeti ne bi nikoli sprejela)
Najbolj pa bi ji pasalo, da bi skupaj sedle in jamrale in da bi imela občutek, da imam tudi jaz tako zavoženo življenje kot ona ( po možnosti še dosti bolj).

Dostikrat sem imela obutek, da bi bila najbolj vesela, če bi bila jaz na invalidskem vozičku , po možnosti tetraplegik, da bi me lahko imela povsem pod nadzorom in me po svoji volji mučila, kadar bi se ji zahotelo ali bila prijazna z menoj, če bi delala točno tako, kot bi mi ukazala in da bi lahko končno uživala ,zaslužen ugled Žrtve, ki se obenem še tako požrtvovalno trudi za druge. Vse napisano ni bilo mišljeno simbolično....msilim, da bi ji bi bilo res to všeč.


Mimogrede - govorim o mami
GittaAna
Default avatar
Presenečen nad hitrimi odzivi... odlično.
Evo še enega mojega, ki sem ga opazil

Pretirana tekmovalnost

Tekmujejo (lahko tudi na zelo subtilni način) ob vsaki priložnosti in z vsakim (celo s svojimi otroci)
Default avatar
Pretirana tekmovalnost

Tekmujejo (lahko tudi na zelo subtilni način) ob vsaki priložnosti in z vsakim (celo s svojimi otroci)[/quote]

To pa to, če otrokom kaj kupiš, moraš njemu ne isto več , hkrati pa imajo neznansko veselje vleči otroke na svojo stran in črniti drugega starša.

Še nekaj sem se spomnila , za vse tiste ki ste še v zvezi z takimi osebami, ves čas bodite pozorni in na preži, kajti tudi Momo-vci so, in samo čakajo, kako vam bodo lahko škodili, ter pazite na finance, da ne boste plačevali dolgovov za njimi kot nekateri.

Gemma
Default avatar
Še moje izkušnje z mamo:

-ekstremno poseganje v zasebnost (odpiranje pošte, ki potem včasih sploh ne pride do tebe; branje dnevnikov, najbolj intimnih misli; nenapovedan "obisk" tvoje sobe, stanovanja, ko te ni doma, kjer potem pretakne vsak kotiček in "pospravi", pri čemer marsikaj izgine, ostalo pa iščeš še vsaj dva tedna naokoli ... seveda moraš biti za to veliko žrtev hvaležen, sicer ...)

-bolestna obsedenost z denarjem, s čimer drži v pesti vso družino. Ko je treba denar dati od sebe, lahko samo pričakuješ dramo ... postane živčna, napadalna, vsi smo nehvaležni, samo jemljemo od nje.
Hkrati nadzoruje finance svojega moža - on nima dostopa do svojega denarja, občasno dobi žepnino (ljubi bog!). Ironija pa taka, da on zasluž več od nje, ampak celo življenje že naklada, kako je vse, kar ima, sama prigarala in kako ga je vedno podpirala in kako je ta denar samo njen.

-ko ne doseže, kar hoče, zboli. Včasih se kot triletnik vrže po tleh in hlini napade. Ko rečeš, da boš poklical rešilca, si čudežno opomore.

-laže. Brez očitnega razloga, o totalnih nepomembnostih. Laže, kot da je to olimpijska disciplina in ona naskakuje zlato.

-želi ti, da bi tvoji otroci s teboj tudi ravnali tako slabo kot ti z njo. Pravi, da samo čaka, da zrastejo, da se ti vrne milo za drago.

Toliko za zdaj, super tema!

Lep dan vsem!
Default avatar
ekstremno poseganje v zasebnost...uf tudi na to sem že skoraj pozabila ( šla hitro od doma in od tarkat nisem več nikoli več pustila blizu) Čeprav se še sedaj, ko se vidiva, namenoma vsede čisto, ampak res čisto zraven mene, tako da se me poskuša dotikati s celim telesom ali se me kako drugače dotakniti. Jak... zato ima sedaj prepoved približevanja na manj kot meter.

obsedenost z denarjem...Skopušnik je amater v primerjavi z njo. Eden zdanjih daril, ki sem ga dobila za rojstni dan od nje je pol gajbe krompirja ( se mi zdi, da ga je preveč kupila, pa je mislila, da ga je škoda, da bi ga stran vrgla). Razen v primeru,ko te skuša podkupiti, da bi od tebe kaj izsilila ali te na ta način (po njenem) pripravila, da bi počel to kar hoče in na način ki ga hoče. Govorimo seveda o majhnih zneskih.
GittaAna
Default avatar
Odlično nam gre... Čeprav je vse skupaj tragično in žalostno in vem kako se počutite, moram vseeno priznati, da se ob branju teh simptomov prav zabavam, ker so tako groteskne, da so že smešne...

Evo še ena:

Nelogično razmišljanje in razlage

Njihove misli in razlage so tako nelogične, da je prav fascinantno, kako lahko nekdo iz ovce naredi burek in pri tem verjame da ima prav, čeprav oba gledava srednje veliko žival bele barve, odeto v volno in dela meeeehhhh,... ta oseba ob tebi gleda to isto žival (vuneni travojed) in te vpraša kaj ti misliš a je sirni ali mesni!?

Nasvet: Bog ne daj da rečeš karkoli, ampak jo takoj vprašaj kaj ona misli kakšen je in ji njen odgovor potrdi! (Da bi odprl/a debato o tem, da je to dejansko ovca in ne burek niti ne razmišljaj...)
Default avatar
......
....
...bili smo na zabavi, plesu, večerji - v družbi seveda...karkoli....imela sva se super, užival je on, uživala sem jaz in niti slučajno se mi ni zdelo, da bi sploh karkoli lahko bilo narobe...DOKLER!!!!!! me ni naslednji dan vprašal "a je pa blo včeri vse v redu?" seveda mi ni bilo jasno, kaj ni bilo v redu in ko sem ga vprašujoče gledala, sem poslušala očitke, da sem se preveč razživela, da se tako ne spodobi, da sem kaj preveč rekla, da sem izzivala druge moške, da sem se premalo posvečala njemu......skratka ni in ni bilo konca naštevanja krivde. In kaj sem običajno naredila.....povlekla sem se vase (nisem še vedela za MOM) in sprejela krivdo, se opravičila - to je vedno zahteval od mene in še mislila sem si....pa saj ima prav, če ne bi naredil to, rekla to.....RES SEM KRIVA! Potem pa me je objel in rekel....no,no, saj ni kaj takega, pozabi....
Jaz sem bila pa popolnoma sesuta in do konca zmedena!!!!!!
Default avatar
Pozdrav vsem:

- pretirano poseganje v zasebnost (odpiranje osebne pošte). To je pa mene tako razjezilo, da sem odprla storitev "poštno ležeče" za 4,5 eura na leto, pa je mir. Če nisem 20 x rekla MOM-u, da naj pusti mojo pošto pri miru, ampak ni zaleglo nič.

- nobenih pooblastil na svojem TRR, ker bo stalno kontroliral koliko financ imaš. Če ti jih bo zmanjkovalo za sprotno življenje, pričakuj, da te bo teroriziral še bolj, ker bo vedel, da si bolj na tankem ledu. Istočasno pa ne pričakuj, da ti bo kaj prispeval za položnice ali napolnitev hladilnika.

- bog ne daj, da imata samo en "družinski avto", ker boš večinoma hodila po opravki s busom ali vlakom. Tudi, če bodo zunaj padale "ošpičene preklje" z neba in boš morala k zdravniku na pregled. Ko se bo pa njemu zdelo primerno, ti ga bo sam ponudil, kot največji dobrotnik.Tisto "družinski" je za ostalo publiko, za doma je njegov !!!! Edina rešitev, da si priskrbiš svojega.

- če se komu v tvoji družini pripeti kakšen fiasko, bo tako triufiral, da bo že kar hodil po eni nogi. Če pa rečeš, kaj čez njegovo familijo, si pa največja nesramnica, predrzna in lažnivka.

- prijazost bo "glumil" vedno takrat, ko bo od tebe kaj pričakoval. Če ga moraš s tem istim "družinskim avtom" kam peljat ali ga iskat, ker on ne more istočasno voziti dveh, boš "zasuta s prijaznimi besedami", celo kakšno pecivo ti bo prinesel servirano po vseh normativih. Ti nekaj časa, samo gledaš (kaj neki spet rabi), dokler ne "izrazi svoje zveličane želje."

- sam se ni sposoben lotiti ničesar, vedno mu kaj manjka, vedno mu kdo nagaja, vedno ga kdo ali kaj ovira. Začne pet stvari na enkrat in nikoli ničesar ne zaključi. Vedno boš morala "kaj pospravljat ali popravljat" za njim. Ker se bo večinoma skregal z vsemi vpletenimi, potem pa tebe poslal "za mirovnega posrednik."

Ljudje božji, kaj ni to bolj naporno kot "svetovna vojna." Tvoje želje in potrebe bodo vedno spregledane, prezrte ali zatrte. Lahko se samo pobereš in se po določenem času spet postaviš v zravnan položaj.
Default avatar
Aja, še to sem pozabila:

kadarkoli smo bili v družbi in se lepo pogovarjali je MOM-o samo poslušal. Ko sem povedala svoje mnenje, vic ali karkoli drugega je zajel sapo in lepo počasi rekel: ne tega pa nisi prav povedala.....in je razlagal svojo štorijo.

Torej mene je povsem degradiral, ker kao nimam niti sto pik v glavi.....Ampak istočasno je bil zelo prijazen in vsi so to razumeli kot štos....

Mene je seveda zelo rakurilo, da me je vedno nekaj popravljal in pripovedoval stvari, ki so se zgodile, še preden sem ga poznala. On je celo vedel vse o mojem otroštvu. Saj sem ga potem nadrla, ampak ni pomagalo. Zdaj ne hodiva več nikamor skupaj. Pa je mir.

Tudi sama sem se veliko preveč na glas smejala (me je cela gostilna gledala), pa plesala sem preveč izzivalno (ma dajte no kako boš izzivalno plesal navaden valček v navadni oštariji), ja pa čisto sem neumna na 70-letnega soseda, ker sem mu včasih skuhala kofe (pravi žrebec vam rečem, včasih hodi z berglo).

Teh nebuloz je za eno debelo buklo, res ni drugega kot, da se smeješ. Meni ni še na misel prišlo, da bi se opravičevala za karkoli. Ampak, vseeno te jezi, da se moraš ukvarjat s takšnimi budalaštinam.
Default avatar
Zanimiva tema. Kar veliko ste napisali, pa vendar bi še dodala:

- če ni po njegovem, te vseskozi psihiatrira, da živiš v svojem svetu, da si skrajno sebičen, da ti ni pomoči,

- s teboj (in običajno tudi z drugimi) se ne uspe več pogovarjati brez sočasnega stika z virtualnim svetom preko računalnika in je v pogovoru prisoten le toliko, da ti lahko pove, kako si čuden, škodljiv, zamerljiv, skratka ničvreden;

- če pa si že vzame kratek čas za kratek pogovor, brez prstov na računalniku, potem lahko samo pričakuješ kaj vse nemogočega boš izvedel o sebi. Povedal ti bo tudi, da si na sploh nemogoč za pogovor,

- če te slučajno zanese in v svoji naivnosti slučajno poveš kaj te prizadene, boš ravno tega najbolj deležen v zelo obilni obliki,

- je umetnik v zaznavanju tvojih šibkih točk, ki mu služijo za manipuliranje in upravljanje s tabo, na koncu jih bo proti tebi zanesljivo izrabil za maščevanje,

- je zelo dober organizator raznih dobrodelnih akcij za reveže in to pomožnosti pod okriljem pomembne organizacije,

- je umetnik v sprevračanju besed.

Toliko zaenkrat.
Default avatar
Uuuuu, še eden, še eden:

"Šimfanje" - opravljanje drugih

(to izhaja iz zavidanja): Izredno radi opravljajo druge... Aleluja če se najdeta dva taka skupaj (imam dve taki v primarni familiji), potem je vremenska napoved: Dež, toča, neurje,... neizbežna...
Vsi okrog njih so prizadeti, pa čudni, pa zavidajo njim, pa nimajo pojma, so nesposobni...

(tukaj me je prešinila ideja ali to ne izhaja iz projeciranja?)
Res ne morem verjet kaj se v odnosu s takim obsebkom vse dogaja.

Lp
NKV...
Default avatar
Ja, skopušnost je pa ekstremna. 30 eurov je za darilo že "velik d'nar." Ampak, se pa zgodi vedno kaj takšnega, da ga "useka po žepu." Pravijo, da ne moreš nikoli tako stisniti pesti, da ne bi mivka ali voda pronicali skozi.
Default avatar
Nekdokive... je napisal/a:
Če opaziš, da nekdo laže ali manipulira, to ne pomeni, da lažeš ali manipuliraš tudi ti.

Torej projeciranje odpade, razen, če obenem, ko opaziš, da nekdo prekomerno šimfa zanikaš, da bi ti kdaj šimfal tudi ti . Jaz? ni šans, jaz nikoli, nisem kriv, to počnejo zgolj drugi.... V tem drugem primeru stvari, ki jih ne vidiš in ne prepoznaš ali priznaš pri sebi projeciraš na druge. Tako vsaj pravijo v buklah :-)

Torej ali kdaj šimfaš ali ne ( zmerno mislim...)?
GA
GittaAna
Default avatar
Jaz sem pa opazila, da se iz lastnih napak ničesar ne naučijo. Nenehno jih ponavljajo pa ne gre za male "napake!".
Default avatar
GittaAna je napisal/a:
Jaz, da bi šimfal??? Jaz res nikoli, nikdar, niti pod razno... Vsi okrog mene res samo šimfajo, jaz pa se vedno vzdržim. Kako mi lahko sploh kaj takega poveš GittaAna? Ti si tista, ki samo šimfa! Evo to dobi človek, ki želi pomagati... res hvala! zdaj pa ne bom več pisal na ta forum in ne bom delil svojih izkušenj! Vi boste na slabšem! Pa samo pomagati sem želel s svojim znanjem, ki ga tako ali tako imam največ, dobim pa tole...

Hahahaha, to je hec, da ne bo kdo mislil, da resno mislim,... ;-)
...ampak nekako takole sem jaz doživljal odzive na kakršno koli kritiko.
Okrog šimfanja pa takole, seveda kdaj pa kdaj šimfam (zadnje čase sem določeno osebo kar precej ;-), ampak se mi zdi da je to v mejah normale in to mi nikakor ni edini moto pogovora, pri njih pa je to da šimfajo druge, edino kaj se res z veseljem pogovarjajo...

S projekcijami pa sem misli na stavek "Vsi okrog njih so prizadeti, pa čudni, pa zavidajo njim, pa nimajo pojma, so nesposobni...", ker to vse so res oni, pa sami tega ne vidijo... ;-)

Lep dan vsem skupaj
Default avatar
Bolj po naključju sem zašla na ta in sosednji forum, ker ima kolega težave in bi mu rada pomagala ...

Jaz sem že dolgo ločena, bivši mož me je psihiral, pa tega niti nisem znala točno opredeliti. Zdaj se mi vse bolj dozdeva, da ima MOM, ampak v taki prefinjeni obliki (je zelo inteligenten), da ne moreš niti s prstom pokazat - če recimo primerjam z ženo od tega kolega. Kar precej značilnosti, ki jih opisujete, bi lahko pripisala tudi bivšemu možu.

Moj bivši mož je bil recimo ob vsaki kritiki tudi zelo "užaloščen" in prizadet. Bolelo ga je. Ne vem, ali res ali ne, vsekakor je imelo velik učinek name, se pravi, sem nehala govorit o stvareh, ki so me motile.

Rabila sem nekaj let, da sem se sploh znala zdravo prepirat z naslednjim partnerjem. Reagirala sem podobno kot bivši mož - ampak na srečo je bil ta partner tako v redu in prizemljen, da sem se otresla te teatralne prizadetosti in so prepiri postali konstruktivni. V mislim imam seveda normalne prepire oz. malo burnejše debate, ki pač občasno pridejo na vrsto, pa če se imaš še tako rad.
Default avatar
vilinka13 je napisal/a:
Meni se je dogajalo podobno, samo da so bili očitki veliko bolj subtilni. Ali ti moja pozornost ni dovolj? Žalosten sem bil, ker ... Ne prenesem, da te kdo drug gleda ... Bi napisala še en konkreten primer, pa se bojim, ker je tako poseben, da bi me prepoznal.

Moderatorji

dr. Leonida Zalokar , univ. dipl. soc. ped., certificirana transakcijska analitičarka – psihoterapevtka (CTA-P)
Leonida Zalokar