Med.Over.Net

Cepljenja

Odgovarjajo: Nina Pirnat, dr.med, specialistka epidemiologije

Premišljujete, če bi se cepili? Ste v dilemi zaradi morebitnih reakcij? Posvetujte se o različnih vrstah cepljenj: obveznih, prostovoljnih, preventivnih in pred potovanji. Preberite in vprašajte, zakaj se je sploh priporočljivo cepiti.

Nina Pirnat , dr.med, specialistka epidemiologije

Nina P

Se mi cepljenje proti HPV splača?

Default avatar

SinusRectus

Pozdravljeni!
Zanima me, ali bi mi priporočali cepljenje proti HPV, glede na to, da sem imela že 4 spolne partnerje - enega resnega fanta (po slabem letu sem začela z jemanjem tabletk in nisva več uporabljala kondoma), 3x pa je šlo za krajšo avanturo (vedno s kondomom). Stara sem 22 let. Obstaja verjetnost, da sem te HPV-je že 'prebolela'? Zanima me predvsem iz finančnega vidika, saj so cepiva zelo draga, sploh za študentski žep. Lep pozdrav in hvala za odgovor! :)
Default avatar

Nina P

Spoštovani, tipov virusom HPV je preko 100; za nastanek raka materničnega vratu sta odgovorna predvsem 2 tipa, za na nastanek bradavic pa druga 2 tipa. Predvidevam, da ste pri ginekologu že bili in ni opazil kakršnihkoli sprememb na materničnem vrati, kar pomeni, ali da sploh še niste bili okuženi, ali pa da okužba ni povzročila sprememb. Glede na mladost in verjetnost, da boste splolne partnerje še menjavali, vam cepljenje vsekakor priporočam in to tako proti tipom, ki povzročajo rak materničnega vratu, kot proti bradavični tipom.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Tianna

Pozdravljeni! Mene pa zanima, ali se splača cepljenje proti HPV tudi za istospolno usmerjene ženske. Spolnih odnosov z moškimi nisem imela in jih tudi ne nameravam. Torej, kakšna je verjenost za prenos HPV z druge ženske in ali se mi potemtakem cepljenje vseeno splača. Lep pozdrav.
Default avatar

Nina P

Spoštovani, tveganja za nastanek raka materničnega vratu zaradi okužbe s HPV pri vas ni (tudi tveganje za raka materničnega vratu nasploh je bistveno bistveno nižje, saj so za 80% odgovorni virusi HPV, pa herpes virusi, z vsemi se okužite ob spolnih odnosih), ker ne boste imeli spolnih odnosov s prodiranjem penisa.
Cepljenje bi vas zaščitilo pred najpogostejšima sevoma genitalnih bradavic, ki pa se prenašajo on neposrednem stiku koža koža, oz. koža sluznica, do katerega bo prihajalo tudi ob stku z ženskami. Iz tega stališča je cepljenje smiselno.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Vesoljk4

Pozdravljeni!

Včeraj sem nadomestno ginekologinjo, spraševala glede HPV cepljenja. Sama sem po tem ko sem videla kaj je preživela prijateljičina mama z rakom materničnega vratu postala dokaj paranoična in sedaj sem striktno odločena, da če lahko nekaj preprečim to tudi bom. Torej spraševala sem glede testiranja in glede cepljenja, in pri njej naletela na dokaj negativen odnos. V smislu, da je pri meni cepljenje nesmiselno in da ga tudi nihče ne bi opravil, da je cepljenje razumljivo samo za deklice pred začetkom spolne aktivnosti. Stara sem 28 let in do sedaj sem imela samo enega spolnega partnerja. Tudi zadnji PAP testi izpred dveh let niso pokazali ničesar.
Torej me sedaj zanima, če je testiranje in cepljenje res nesmiselno. Zanima me tudi, kje v Ljubljani ali okolici bi to lahko opravila, ker moje ginekologije, pri kateri bi lahko opravila testiranje še nekaj časa ne bo, ta nadomestna pa tega ne opravlja.

Najlepša hvala za odgovor.

Lp
Default avatar

Nina P

Spoštovani, menim, da v vašem primeru testiranje nikakor ni smiselno (1 sam partner, ves čas negativni izvidi), cepljenje pa vsekakor. Cepljenje lahko opravite na področnem Zavodu za zdravstveno varstvo.
Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Default avatar

Vesoljk4

Najlepša hvala za odgovor. :-)