Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Čutilo za okus

Čutilo za okus

Imam vprašanje glede čutila za okus.

Čutilo za okus naj bi človeka ščitilo.

To pomeni, da če je hrana neprijetnega okusa, da pomeni, da je hrana strupena ali kako drugače nevarna.

In da če je hrana dobrega okusa, da je dobra in primerna za uživanje – ne škodi zdravju.

Torej, če povzamem:

– hrana, ki je dobrega, sladkega, prijetnega okusa, je dobra in primerna za uživanje
– hrana, ki je slabega, trpkega, grenkega, neprijetno kislega okusa, je strupena, pokvarjena, neprimerna za uživanje, škodljiva zdravju.

Tu pa se zatakne: hrana dobrega, sladkega, prijetnega okusa ni tudi zdrava hrana.

Hrana dobrega, sladkega, prijetnega okusa je predvsem mastna, sladka, ocvrta hrana – ki pa ni zdrava.

Nasprotno pa je marsikatera zelenjava in marsikatero sadje, ki se jih zelo priporoča, slabega, neprijetno pekočega (npr. čebula, česen, feferoni), trpkega (radič, zelena solata in mnoga druga zelenjava, jabolka), grenkega (grenivka in druge vrste agrumov), neprijetno kislega (npr. kisle sorte jabolk) okusa. Vsa ta hrana naj bi bila zdrava kljub temu, da nas okušalne brbončice svarijo pred neprijetnim, trpkim, grenkim in neprijetno kislim okusom, ker naj bi bila takšna hrana strupena, pokvarjena ali pa neprimerna za uživanje.

Kaj se je zgodilo z našim čutom za okus, da nas vabi k nezdravi (npr. mastna in sladka hrana), strupeni (ocvrta hrana), rakotvorni (ocvrta hrana) hrani in nas odvrača od zdravega sadja in zelenjave?

Spoštovani!

Okus se je razvijal tisočletja, da bi nas vodil pri prehranjevanju v velikem pomanjkanju, in se ne bo nikoli uspel prilagoditi spremenjenim zahtevam – torej se po okusu ne smete ravnati, kaj je zdravo in kaj ni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Če bi ljudje danes živeli in delali tako, kot so naši predniki pred 1000 leti (tj. vse na roke, hodili so peš, stol so morda poznali, vendar pa sedečih del skorajda ni bilo – stol bi mirno lahko bil luksuz v tistem času… ), bi bila hrana, kakršno uživamo danes, razen redkih izjem (ocvrta hrana na starem olju), zdrava, saj bi vse dodatne kalorije koristno porabili in se ne bi zredili… Glede na to, da ljudje danes samo sedimo in se skoraj nič ne gibljemo, vozimo se z avtom, itd., je pa takšna hrana, ki jo imamo, zelo nezdrava, ker redi, ker kalorij ne porabimo. Torej, največji problem prehrane je, razen v redkih izjemah, njena redilnost.

New Report

Close