Hormonske motnje

Odgovarjajo: asis. dr. Edi Pirnat, dr. med., spec. internist-tirolog

Nizek testosteron

Default avatar
Pozdrav,

Sem star 24 let in sem zaradi določenih težav opravil testiranje za vrednost testosterona.

Težave so:
- majhna poraščenost (na obrazu deli, kjer dlak preprosto ni etc)
- težave z težo (hitro pridobim na teži, če se ne ukvarjam ogromno z športom in pazim na prehrano)
- maščoba se nabira le na bokih in prsih (ki so tudi občutljive na pritisk), v primeru, da pridobim na teži se pravzaprav vidi ginekomastija
- za ohranjanje teže se ukvarjam z plavanjem, fitnesom - mišic dejansko ne pridobim (prehrana itd je ok), v primeru, da si vzamem kakršenkoli odmor pa še izgubim to malo kar imam in se poredim
- zjutraj se spodaj ne dogaja nič več (drugače je ok)
- potem pa so tukaj tudi kakšni psihološki znaki
No, pa gremo k rezultatu testiranja.
Rezultat je bil enkrat 355ng/dl in drugič 460ng/dl (ref vrednosti tam 300-1100). Oseben zdravnik in potem tudi endokrinilog sta mi dejala, da je rezultat vredu.Za drugega celo da je super.

Jaz sem stvari malce sam preveril in ugotovil, da je to pravzaprav testosteron približno 80 letnika. Ne vem kaj je super glede tega! Te referenčne meje so postavljene z podaki moških starimi med tam 20 in 90 let in še za te se ni gledalo, če imajo diabetes in podobne težave kot sam. Torej ja, moj T je "normalen", ampak je takšen kot bi ga mel kak 80 letnik. Kako je lahko to normalno za 24 letnika?
Sumim tudi, da zna bit estrogen visok, torej prihaja do aromataze. Ampak glede na to kako "super" je moj testosteron in vsi simptomi, me za to ni dal nihče testirat.

LP,
Miha
Default avatar
Spoštovani!

Vrednosti testosterona pri vas so v spodnjem območju normale. Testi za določitev testosterona so dokaj nezanesljivi. Zdravljenje je potrebno, kadar so vrednosti izrazito znižane.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdrav,

Hvala za odgovor.

Med simptomi sem pozabil omenit tudi.. da je npr poraščenosti vedno manj. Sploh po obrazu - na ličnicah dlak več skoraj nimam, pred časom so še bile (primerjam slike).

Sicer sem na testih za T že bil pred približno letom in pol, takrat je bil ravno na minimalni vrednosti (približno 290). Takrat sem začel prešel na ketonsko dieto (max 30g hidratov/dan - no tu pa tam več) in začel jemat Vitamin d3 (5000ui), cink ter ostale vitamine/minerale. Prav tako sem 3x tedensko dodal vadbo za moč.

Od takrat se je stanje malce izboljšalo - manj maščobnega tkiva na prsih itd. Pred tem sem tudi bil zelo utrujen vsak dan (med 14 in 16 sem vedno moral spat - takrat niti nisem npr. vozil, saj bi za volanom zaspal), sedaj je utrujenost prisotna občasno. Tudi samo merjenje je nato pokazalo višje vrednosti.

Vprašanje je le, glede na to da sem star 24 in z takšnimi težavami, kako bo čez nekaj let.... Z starostjo se mi hormonsko stanje prav gotovo ne bo izboljševalo... no in kako bom lahko vzdrževal tak življenski stil, da se sploh počutim Ok.

Nizek testosteron pri mojih letih je običajno simptom česa drugega, kar je malce bolj zaskrbljujoče kot sama nižja vrednost testosterona. Zgleda, da bom moral potrpet in k zdravniku čez 10 let, ko bodo moje vrednosti res pod temi magičnimi mejami. Super.
To, da se vrednosti testosterona ne gledajo po starosti niti približno nima smisla. Kot, da bi imeli podobno narejene mejne vrednosti za ostrino vida... potem bi bilo 3/4 mladih brez očal, saj bi videli čist "normalno".

LP,
Miha
Default avatar
Dobil še več krvnih izvidov... torej:

LH = 1.8
FSH = 2.5
Prolactin = 15 (povprečje treh merjenje)
Cortisol = 783 nmol/L

Referenčnih vrednosti ni bilo podanih. Sem sam poiskal.. in sicer LH (2 - 12), FSH (1 -8), Prolactin (2,7 - 13), Cortisol (5, Prolactin pa <10. ... Da sploh ne omenjam Cortisola.
Tole pravzaprav kaže na sekundaren hipogonadizem.

Sedaj je seveda jasno zakaj je Testosteron nizek (kot sem rekel v prejšnji objavi - je simptom). Sedaj je le potrebno razvozlat če je zaradi visokega prolactina ali preprosto nizkega LH.

LP
Default avatar
Spoštovani!

Glede na navedene izvide je možmo, da gre za sekundarni hipogonadizem. Priporočam ponoven pregled pri endokrinologu.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdrav,

Edi, sem upošteval vaš nasvet in šel ponovno k drugemu endokrinologu, ampakbrez kakršnegakoli uspeha. Izvidi so podobni kot pri prvem (nizki LH,FSH etc.)
Drug endo me je sicer dal na malce bolj obširne preiskave.. no, novi izvidi so takšni:
S-DHEA-S 6,7 umol/L (3,6-12,9)
S-Testosteron 16,8 nmol/L (8,8 - 30,6)
S-Testosteron prosti 32,1 pmol/L (31,0 - 94,0)
FSH 2,07 E/L
prolaktin 12,7 (2,5 - 17)
Estradiol 0,16 nmol/L (0-0,21)

Bil sem tudi na DXA, kjer so mi izmerili kostno gostoto (L1-L4) z T-Score -1,1.. WHO Classification : Osteopenia

Glede na rezultate prej (bil visoko) sem pričakoval kak test kortizola, ampak nič. Endokrinolog mi je le dal napotnico za kirirga plastika, ker imam ginekomastijo (od česa le...).

Pred časom sem bil v tujini pri specialisti za moški trt, ki ni mogel verjeti, da je to lahko kakorkoli "OK" za 26 letnika. T/E je v rangu tam 60 letnega moškega. Super.
Tukaj res več ne vem kam se obrnit!
Default avatar
Spoštovani!

Vrednosti testosterona so dejansko nekoliko nižje, so pa še v okviru normalnih vrednosti. Glede na vašo starost bi morda prišlp v poštev dodajanje testosterona v obiki mazilla (Androtop),

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Default avatar
Pozdrav Edi P,

Morda bi prišlo v poštev, ampak kot sem napisal... glede na to ,da sem pri endokrinologu že bil in je vse "ok".. kakšne so omje naslednje možnosti? Kaj bi priporočali?

Hvala
Default avatar
Spoštovani!

Androtop Vam lahko predpiše tudi izbrani specialist družinske medicine.

Lp
**************************
Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Moderatorji

asis. dr. Edi Pirnat , dr. med., spec. internist-tirolog
Edi P