Starševski čvek

Kitajska in omejevanje rojevanja otrok

Default avatar

ni tako neumno

Včasih se mi je zdelo neumno. Zdaj jih vedno bolj razumem.
Default avatar

1+1

vsak, ki zna seštet 1+1 razume
Default avatar

megaboy

In Kitajska v gospodarskem vzponu, pri nas pa ob 140 000 brezposelnih in pomanjkanju delovnih mest še kar propagirajo za več otrok.
Še ti ki so že v večini ne bodo imeli služb.
Default avatar

ojoj joj

Ravno tako kot so kratkoročno usmerjenii oziroam je njihova politika uravnavanja rojstev izredno kratkoročno usmerjena, ste kratkovidni tudi vi sami. Nima smisla razlagat, ker videli in slišali boste le sebe. Morda si za začetek preberite, kakkšne so posledice tako zelo zelo nizke (prenizke) rodnosti ... pa ne čez 10 let, čez 30 in več. Katastrofalne, predvsem za gospodarstvo.

In s kakšno politiko in kakšno družbo je Kitajska dosegal tak hud gospodarski vzpon ... jaz se s te raje ne bi hvalila. Bi me bilo sram. Sploh pa ... iz debele 0, ni noben vzpon težak. Saj pravim, počakat treba še par let, pa se bo prava kalvarija šele pokazala. In se bo, ne bat.
Default avatar

Logika

kitajska je v gospodarskem vzponu ker ima ogromno ljudi, ki so pripravljeni delati za majhno plačo. Zaradi velike rodnosti je tudi povpraševanje po produktih na domačem trgu ogromno. Zato industrija in trgovina cvetita, kot še nikoli. Ko se bo standard delavcem dovolj dvignil, da ne bodo več pripravljeni cel šiht stati v strupeni vodi in barvati zastonjske cunje za zahodnjake, bo pa pravljice konec. Sledi socialna bomba. Tega se vlada boji, zato že danes omejuje število rojstev. Vedeti moramo, da kitajska družina tradicionalno ne pridela 1,5 otroka kot zahodne, ampak nekajkrat več. Zato ne primerjajte nas s kitajci. Razen seveda, če imate težave z logičnim razmišljanjem.
Default avatar

ni tako neumno

Logika je napisal/a:
Pravzaprav jih imajo lahko več, samo potem sami plačujejo stroške za otroke od šolnine naprej. Poznam probleme, ki jih prinaša ta njihov zakon.
In po kateri logiki je v tem času dobro imeti veliko družino, ko še tisti, ki so dokončali študij pri nas nimajo službe?
Bombaž pa v glavnem barvajo Indijci, ti razgledanost logična.
Default avatar

megaboy

ojoj joj je napisal/a:


Po 30.tih letih, odkar je kitajska uvedla omejitve rojstev je Kitajska v gospodarskem vzponu.
Kitajska posoja denar Evropski uniji in ne obratno, kot bi si kdo mislil.

Ima pa kitajska ženska danes v povprečju 1,5 otroka, leta 1971 pa je imela v povprečju 5,4 otrok.
Default avatar

kakšen egoizem!

ni tako neumno je napisal/a:
Mislim, da ti pametuješ samo za druge. Še ena, ki bi si vzela pravico, da bi drugim nekaj omejevala. Eni plače, ti otroke. Če bi pa tebi kdo omejil pravico do otrok, ki bi si jih zelo želela, bi bila pa druga pesem, a ne? Ampak saj ti tega ne razumeš, ker se v druge ne znaš vživeti!
Sem proti kakršnemukoli omejevanju človekovih pravic!
Default avatar

ni tako neumno

kakšen egoizem! je napisal/a:
Kaj ti bodo vse pravice, ko ne bo od kod vzeti? Kdo je egoističen??? Vsi delamo za svoje želje, ki so takšne in drugačne. Se pa človek mora postaviti v realnost in kdaj sam sebi reči, da nekaj pač ne bo šlo.
Default avatar

Kaj pa porečeš na to?

Zadnjič sem brala, da je na Kitajskem in v Indiji premalo žensk, ne spomnim se številk, ampak so drastične. Ravno zaradi omejevanja rojstev, si vsak želi sina in tako mladi fantje ostanejo brez mladih Kitajk. Pa smo tam. :D
Default avatar

megaboy

kakšen egoizem! je napisal/a:

Škoda da te kitajci pred 30-timi leti niso vprašali za nasvet.
Če bi te, bi jih bilo danes kakšna miljarda več kot danes, kaj bi ta miljarda danes jedla sicer ni znano, da pa danes ni lakote je pa predvsem zasluga vlaganj v pridelavo hrane in znanosti na tem področju, ki je povečala pridelke za nekajkrat, kar tudi precej stane.

Denar pa bi v zadnjih 30-tih letih kitajci namesto v gospodarstvo (Kitajska je v gopodarskem vzponu) vlagala v socialne transferje in dajala brezposelnim.
Default avatar

vzpon pa tak...

megaboy je napisal/a:
kitajska je v vzponu, ker ima še vedno ogromno poceni delovne sile in ker ima kam rast. še vedno govorimo o državi, ki je po razvitosti daaaaleč za evropskimi državami. ja, imajo pa presežke denarja, ker so neto izvoznik, ampak to jim ne koristi kaj dosti.

problem bo nastal čez 20 let, ko bo današnja razvajena kitajska mladina, ki je še trikrat bolj razvajena, kot slovenska, saj je eno edino ljubljeno dete oboževano kot mali cesar, prišla na trg delovne sile.
današnji delavci na kitajskem delajo kot živina za slabo plačo. mali kitajski cesarji tega ne bodo počeli
posledica bo.... takšna kot bo... da ne govorim o tem, da jim bo zaradi pomanjkanja žensk strmo padla nataliteta... ali pa jih bodo uvažali iz afrike, ker drugod po aziji je podobno...
Default avatar

megaboy

vzpon pa tak... je napisal/a:


Še enkrat.
Kitajska je drastično omejitev rojstev uvedla PRED 30-timi LETI. in ne danes. In takrat so ta ukrep uvedli zaradi jačanja ekonomske rasti in večanja življenskega standarda.

Tisti po tvoje razvajeni otroci so na trgu delovne sile že precej časa, in so tudi med tistimi ki garajo kot živina. čez 20 let bodo prvi šli že v penzijo, ne pa da bodo vstopali na trg delovne sile.
Default avatar

pa kje ti živiš?

vzpon pa tak... je napisal/a:

Kitajska je tako velika, da zaradi par razvajencev težko govoriš o celi generaciji razvajencev.
Večina je beda še vedno.
Pa kje najdeš take ???
Default avatar

quote

kakšen egoizem! je napisal/a:
Torej je človekova pravica, da se neomejeno namnoži in preplavi svet? Kaj pa recimo moja pravica do tega, da s prodajalko v trgovini govorim slovensko, ne kitajsko? Sama sem Kitajcem zelo hvaležna za to, kar so naredili, čeprav je kruto. Veš, koliko bi jih sicer že bilo in kaj bi to pomenilo za Kitajsko in za cel svet? Treba je gledati tudi na družbo v celoti, ne samo na individualne potrebe in pravice ljudi. In tudi koncept proste izdelave vedno večjega števila ljudi, seveda z vsemi pravicami, se ne izide.

Problem s pravicami je ta, da hitro trčijo v pravice drugih ljudi. Vpiti, da morajo imeti vsi ljudje vse pravice, je en velik absurd. Ne morejo. Ne gre.
Default avatar

takole je

quote je napisal/a:
No, ti se kar žrtvuj! In žrtvuj svoje življenje in želje za to gnilo driužbo! Ampak ne verjamem, da bi se ti čemu omejevala, ti bi omejevala pravice samo drugim! In ne primerjaj Slovencev in Kitajcev. Slovencev je premalo in zato je včasih Slovenija rojstva spodbujala.
Default avatar

Vzpon pa tak

pa kje ti živiš? je napisal/a:
Bo kar cela generacija... Verjemi...

http://en.wikipedia.org/wiki/Little_Emperor_Syndrome
Default avatar

megaboy

Vzpon pa tak je napisal/a:

Bi bilo zanimivo izvedeti, ali so ti kitajski sončki tudi še pri mamici v oskrbi do 30.ga leta in čez, tako kot v Sloveniji.
Default avatar

makaronka

Itak, da ni bilo prav, ker pa se tega zavedajo tudi sami, že razmišljajo, kako zadevo urediti.
Ker:
- za penzije ne bo/ni nikogar za delat (za povprečno 5,4 penzionistov, bo le povprečno 1,5 delavca glede na trend natalitete - iz zgornjih podatkov; sama imam podatek, da gre sistem v smeri 1 delavec na 4 penzioniste
- jim uradno manjka žensk (malo poguglajte na temo "China is running out of vagina") - enako v Indiji
- je sindrom razvajencev ŽE prisoten in ŽE predstavlja problem
- ker so deklice v tako deško obarvani družbi AGRESIVNE (se da preverit z guglanjem) in pretirano emancipirane (govorim o pretirani emancipaciji)
- ker je Kitajska v porastu gospodarstva samo zaradi izkoriščanja (poglejte si kak prispevek o miljonih kitajskih in drugih azijskih delavcev, ki delajo tisto, čemur se sploh ne reče delo, pač pa suženjstvo)
- o sociali in pravicah ne vedo nič kaj dosti

Večji problem je zame to, da bodo v parih letih polovili vse morske pse zaradi plavuti, kot pa to, da jih je veliko (večina je itak na rižu, ker si s svojimi plačami kaj konkretnega pač ne privoščijo če vas že skrbi za domače hladilnike)... Hrane na svetu pa je itak preveč (razviti svet je zavrže 40%, del pridelkov pa sproti uničujejo, da se na trgu obdržijo cene).