Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

ROJSTNI DNEVI IN VOŠČILA

Default avatar
Pozdravljeni! Morda je tema, ki jo odpiram, malo hecna, ampak resnično me zanima vaše mnenje, kako vi gledaste na stvar, kaj vi menite o tem...

In sicer, sama zadnje čase veliko premišljujem o smislu rojstnodnevnh voščil, opazujem ljudi, kako se obnašajo, ko voščijo drug drugemu za rojstni dan, kaj si ob tem povejo, koliko bližine drug drugemu namenijo itd.
Sama sem namreč ena tistih, ki svojega rojstnega dneva strašno ne mara, saj sem človek, ki se nerad izpostavlja, ne mara "biti v središču pozornosti". Poleg tega pa se mi pogosto zdijo ta voščila le neke fraze, prazne besede, ki nimajo v sebi nobenega pomena... In včasih pridem na ta datum, ki se mu reče "moj rojstni dan", slabe volje, utrujena ali pa nerazpoložena in si najraši želim umakniti se pred vsemi obiski, pred vsem tistim ljubčkanjem, objemanjem in prislinim smehljanjem... Včasih mi je tudi tista zabava, ki se jo pač za sorodnike "spodobi prirediti", povsem odveč in le čakam, da je mimo...
In ker sem zadnje čase veliko opazovala in spraševala druge ljudi, kako se počutijo na svoj rojstni dan, sem ugotovila, da pravzaprav nisem edina, ki ga ne mara. Prav tako vedno ne maram, ko moram drugim voščiti za njihov rojstni dan, čeprav smo prijatelji in jim vsekakor želim vse dobro.

Kako gledate na to vi?
Imaste radi svoj rojstni dan, se ga veselite, komaj čakate, da dobiste nekaj pozornosti od sorodnikov, prijateljev, sodelavcev, partnerja,...?
Ali bi se včasih / vedno rajši na ta dan umaknili in vse skupaj enostavno ignorirali...?
Ali kdaj zaigrate dobro voljo, ko prejmete voščilo, čeprav takrat niti slučajno niste dobre volje?
Vam to "igranje dobre volje" oz. veselja kdaj ne uspe...?
Ali radi voščite drugim ali to večinoma naredite zato, ker se spodobi oziroma da ta ne bi bil jezen...?
Ali se kdaj voščilu nekomu raje izognete in se "naredite francoza"?
Radi prirejate velike zabave za svoj rd in uživate v središču pozornosti ali le-te raje preživite v manjšem krogu ljudi...? Ali rajši sploh ne praznujete? Naredite morda to le zaradi obveznosti, dolžnosti oziroma zato, ker se spodobi...?
In nenazadnje, se po svojem rojstem dnevu oddahnete, da je vse to mimo, ali se veselite naslednjega rojstnega dne?

Vem, veliko vprašanj, ampak ZELO ZELO bi bila HVALEŽNA, če bi mi odgovorili nanje.

Hvala že v naprej in lep večer vsem! :-)

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic