Avto.Over.Net

Avtomobilizem

Odgovarjajo:

F1 2013

Default avatar

f1 fanatik

Ker nisem zasledil te teme še tu jo kr odpiram.
Po dveh dirkah je čisto jasno da je Red Bull še vedno najboljše moštvo! Kaj pravite?
Default avatar

f1 fanatik

Malce o dvoboju med Vettlom in Webrom. Le kako bi se ta zgodba končala, če bi svoj egoizem, zahrbtnost in nespoštovanje moštvenih ukazov prikazal še Mark Webber, soudeleženec Nemčevega neslavnega pohoda proti zmagi?

V taboru rdečih bikov so se v drugi polovici dirke dobro zavedali, da jim bo le stežka kdorkoli odvzel prvi dve mesti, in ker ima tudi zmaga v konstruktorskem seštevku svojo vrednost, se je Christian Horner razumljivo odločil za varno pot do cilja. Z željo, oziroma kar zahtevo moštvenega šefa, sta bila po tretjem postanku v boksih seznanjena tudi oba dirkača; Mark Webber in Sebastian Vettel. Po tem scenariju se je Avstralcu nasmihala zmaga, prvak zadnjih treh sezon pa bi se moral zadovoljiti le z drugim mestom, česar, ko je pred njim moštveni kolega, še zdaleč ni vajen.

Sebastian Vettel se z željo lastne ekipe, član katere je že vse od leta 2007 in katera je njegovo ime s presežki ponesla v motošportni svet, ni strinjal. V 44. krogu dirke je po prihodu iz boksov pričel z drznimi in nepojasnjenimi napadi na Marka Webbra ter dva kroga kasneje s tveganim manevrom izsilil pot mimo Avstralca. Slednji je tokrat ostal bolj trezen in se je divjemu Nemcu raje umaknil, kot pa da bi tvegal dvojno Red Bullovo zmago.

Sicer pa tovrstne težave pri Red Bullu niso nič novega. Ko je Christian Horner iz boksov nemočno spremljal divjanje svojih dveh bikov, se je zagotovo spomnil scenarija iz dirke v Turčiji leta 2010. Tudi takrat sta Webber in Vettel bila na zanesljivi poti do dvojne zmage, a sta v 40. krogu dirke trčila in ostala praznih rok. Mnogi so takrat krivili Vettla, ki je ob prehitevanju zavil desno in trčil v Webbra, Horner pa je ostal na nikogaršnji zemlji in zgolj dejal, da bi si dirkača morala pustiti več prostora. Nemec je takrat sicer odstopil, Avstralec pa vendarle prišel do cilja in za obema mclarnoma osvojil tretje mesto.
vir: hitrikrog.si
Default avatar

600

škoda mi je alonsa za včeraj.
Default avatar

volvašica

Webber bi moral iti sedaj v eno moštvo, ki je v vzponu ali ima potencial za manj denarja pa prvi voznik bi bil. Kakšna Marussia recimo.
Default avatar

f1 fanatik

Odlično razmišljanje Miheliča za RTV:
Na dirki za VN Malezije je Sebastian Vettel večji del zaostajal za moštvenim kolegom pri Red Bullu, Markom Webbrom, prehitel pa ga je v 46. krogu in se odpeljal 27. zmagi naproti. Ker ni upošteval moštvenih ukazov in ob prehitevanju preveč tvegal, je njegova zmaga dvignilo veliko prahu.

Smešno je, ko se izgovarja na ta način
Veliki poznavalec bencinskih športov je v pogovoru za MMC Vettlovo prehitevanje označil za neumnost, saj "bi lahko malo počakal in se raje odločil za varno prehitevanje". Opravičilo, da ni vedel za ukaz moštva, je po Miheličevem mnenju nesmiselno: "Totalna bedarija. Naj enostavno reče, da je hotel narediti vse za zmago, saj ga ne zanima nič drugega kot to. Saj je jasno, za kaj gre. Pri boksu, dokler nekdo ne pade dol, pri formuli pa za to, kdo prej prečka ciljno črto. Smešno je, ko se izgovarja na ta način. Webber je lepo povedal: dogovorijo se nekaj, toda Vettel dela, kar hoče, pa ga bodo še vedno ščitili."

Da v športu cilj velikokrat opravičuje sredstva, Miheliča niti ne preseneča. "Kdor danes tekmuje po Coubertinovem načelu, nima v športu kaj iskati."

Mihelič meni, da nekateri dirkači, vključno s Sebastianom Vettlom, niso ravni inteligentni trusti, kar se vidi po njihovih izjavah in nazadnje po dejanjih na dirkališču: "Hamilton je v nedeljo zapeljal v McLarnov boks po gume. Očitno ne more misliti na tri stvari naenkrat."

Toda v tem športu je vendarle nekaj džentelmenov: "Na primer Rosberg, ki se mu pozna, da je hodil v osnovno šolo v Monaku in je lepo vzgojen. Tudi Button je vzgojen v teh manirah, prav tako Sutil, ki fantastično igra klavir. Oče ga očitno ni vozil le na gokart. To ni tako kot pri Vettlu in Hamiltonu, ki so vse življenju sedeli samo v dirkalnih avtomobilih.

Webber nikoli več v konkurenčnem moštvu? Ob tem se je Niko Mihelič spomnil besed Nikija Laude: "On je nekoč, ko je bilo na štartu še 26 dirkačev, rekel, da so to egoisti na najvišji ravni, ko se prižge zelena luč. Pri čemer takrat še ni bilo radijske zveze. Vsak pač poskrbi zase. Čeprav, Vettel je toliko hitrejši, da bi se mu moral v bistvu Webber sam umakniti, če gledamo s tega stališča, kaj je bolje za moštvo. Webber je pravzaprav v nedeljo končal kariero v konkurenčnem moštvu."

Pričakovati je, da bo tudi letos Vettel osvojil naslov prvaka: "Presenečenje bi bilo, če bo drugače. Vettel pravzaprav naslova ne more osvojiti, lahko ga le izgubi. Na prvi dirki v Avstraliji je Kimi Räikkönen zmagal, ker je imel postanek manj. To pomeni 25 sekund. Če bi imel tudi on tri postanke, ga ne bi bilo nikjer."

Vzrok za Vettlovo prevlado je predvsem njegov sijajni dirkalnik. "Če bi Alonso, Räikkönen ali Hamilton sedli v njegov dirkalnik, bi tudi zmagovali. Red Bull je razvil dirkalnik, za kakršnega bi Ferrari ali Mercedes dala vse. Zdaj, ko imajo takšno premoč, seveda ne bodo popuščali."
Default avatar

R8

Vozniki:
1. Vettel 40 točk
2. Räikkonen 31
3. Webber 26
4. Hamilton 25
5. Massa 22
6. Alonso 18
7. Rosberg 12
8. Grosjean 9
9. Sutil 6
10. Hülkenberg 4
10. Di Resta 4
vir http://avto.over.net/clanek/vn-malezije-2013-vettlu
Sodeč po tem bo Raikkonen kar resen konkurent!

Moderatorji