Med.Over.Net

ARHIV - zdravstvo

ne zmorem več

Default avatar

brigita71

Pomoč... ne zmorem več...moja mama je dementna. ne morem se več sprijazniti z mamino sovražnostjo...bolj kot se jaz trudim, bolj je sovražna do mene.Kaj storiti?
Default avatar

martin_rakusa

Spostovana Brigita,

kot lahko predvidevam iz vasega opisa ima vasa mama ze diagnosticirano demenco, ki je napredovala. Simselno bi se bilo pogovoriti z zdravnikom specialistom, ki jo vodi.

V napredovali fazi demence, se bolniki na zalost lahko obrnejo proti svojcem. Poleg terapije z zdravili, je potrebno tudi resno razmisliti ali lahko za bolnika se skrbimo sami. Mnogokrat je bolje, da se poskrbi za domsko varstvo.

V prvi fazi je to lahko predvsem stresno za svojce, vendar ce boste izgoreli, potem nikakor ne boste mogli skrbeti niti za svojo druzino, niti za dementno mamo.

Lep pozdrav.
Default avatar

jelka75

Gospa Brigita, z dementnimi ljudmi sem se ukvarjala poklicno v Angliji- z njimi sem živela v stanovanjski skupnosti.Gospa Betty me je najprej pretepla.Že od začetka sem ji ponujala svojo roko, ki jo je sprejela 4.dan in mi jo je sama potem vedno ponudila.Z njeno hčerko sva začeli pripravljati vsak dan družabno srečanje ob 17h s štirimi dementnimi sostanovalkami v skupnosti.Včasih so bile gospe 'odsotne', le nekatere od njih, včasih pa smo se skupaj zabavale ob aktualnih temah.Predlagam vam individualen in skupni obisk nevropsihiatra in nevrologa za posvet, ki jima postavljajte vprašanja kako naj se odzovete na reakcije mame in jih postopoma izvajajte.Lahko bodo uspešne šele čez 14 dni, vendar ne obupajte.Želim vam uspešno uzpostavitev stika z mamo!
Gaja, tel: 031-318-754