Pravna pomoč bolnikom z rakom

Odgovarjajo: dr. Jaka Cepec, univ. dipl. prav.

Elektrosmog v stanovanju

Default avatar

Robert666

Pozdravljeni,
oktobra 2012 mi je bil diagnosticiran možganski tumor (anaplastični oligodendrogliom 3.stopnje).
Pred kratkim sem kupil napravo za merjenje elektrosmoga, z namenom da najdem naprave v bivalnem okolju, ki ga povzročajo. V kuhinji, kjer se podnevi največ zadržujem, sem izmeriil povečano visokofrekvenčno sevanje (120-150 mikroWattov na kvadratni meter).Izvor je omarica kabelske tv, montirane na ostrešju nad kuhinjo.
Izmerjena vrednost je po priporočilih neodvisnih znanstvenikov (SBM standardu) opredeljena kot zelo škodljiva. Nasprotno pa po priporočilih mednarodne komisije sploh ne ogroža zdravja. Teh priporočil se po mojih informacijah drži tudi slovenska zakonodaja.
Razmišljam o tožbi kabelskega operaterja, vendar ne vem kako se bi tega lotil.
Prav mi pride vsaka informacija, tako pravnega značaja, strokovnega, ali izkušnja bralca.

Hvala in vse dobro!
Default avatar

jakacepec

Spoštovani,

za uspešno uveljavljanje odškodninske odgovornosti morate dokazi 4 elemente:
a) škodo
b) protipravno ravnanje, ki je škodo povzročilo
c) vzročno zvezo med škodo in protipravnim ravnanjem
d) odgovornost

V konkretnem primeru boste imeli z dokazovanjem teh štirih elementov zelo veliko težav. Opredelitev škode je jasna in s tem ne bo prevelikih težav. Veliko vprašanje je že protipravnost, saj omenjate, da slovenski standardi takšno sevanje dovoljujejo, kar pomeni, da operater ni kršitv pravnih predpisov, torej ni ravno v nasprotju s pravom (protipravnost).

Zelo podobna težava je vzročna zveza: dokazati boste morali, da je ravno to sevanja povzročilo raka in posledično vso škodo, ki vam je nastala. S tem boste imeli veliko težav, saj verjetno ni izvedenca medicinske stroke, ki bi lahko podal mnenje, da ste zboleli ravno zaradi tega..., v kolikor je to zgolj ena izmed možnosti ali zgolj povečuje verjetnost obolenja, to ne bo dovolj.

In nenazadnje, dokazati boste morali odgovornost operaterja. Pri tem boste verjetno morali dokazovati krivdo, torej, da je operate vedel, da se to lahko zgodi, pa je kljub temu dopuščal takšno sevanje ali pa da tega ni vedel, pa bi glede na svoje delo in strokovnost moral vedeti. Glede na dvome o tem, kaj res povzroča raka in kaj ne in sploh glede na predpise, ki zavezujejo operaterja, boste to zelo težko dokazali.

Po mojem mnenju s tožbo ne boste uspešni, saj boste imeli težave pri 3 od 4 točk tožbe. Seveda pa nimate nobene možnosti uspeha, če si ne boste poiskali profesionalne pravne pomoči (odvetnika). Vendar pripominjam, da stroški tožbe in zastopanja niso najmanjši, možnost uspeha pa je praktično nična.

lp

Jaka Cepec

Moderatorji

dr. Jaka Cepec , univ. dipl. prav.
jakacepec