Med.Over.Net

Starši in otroci

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

Za naše navihance je potrebno biti iznajdljiv, domiseln, ustvarjalen, igriv, vesel, nasmejan, iskren, vztrajen, včasih zaskrbljen ... Preberite izkušnje in zaupajte svoje.

Mirjana Frankovič , specializantka TA psihoterapije, doktorandka SFU Dunaj

MirjanaFrankovic

POMOČ NAJSTNIKOM

Default avatar

Leksi

V današnji družbi je splošno navzoča vse večja socialna izoliranost otrok, najstnikov in odraslih. Razlog zanjo je v hitrem tempu življenja, pomanjkanju prostega časa in zasvojenosti z računalniki in ostalo elektroniko. Samozavest mladostnik pridobi s prepoznavanjem lastnih čustev in bogatenjem besednega zaklada o čustvih ter razumevanjem povezanosti med mislimi, občutki in odzivi. Kako se najstnik nauči prepoznati logične posledice svojih dejanj? Kako utrdi mehanizme čustvene regulacije ter se zaveda možnosti večih rešitev? Kako se nauči odgovorno sprejemati odločitve?
Najstnikom skozi samozavedanje pomagamo razviti stabilnejšo sampodobo.
www.druzilnica.si
Aleksandra R.
Default avatar

Ap98

Pozdravljeni.
Imam majhen problem; očima. Z njim živim že 8 let, na začetku je bilo vse ok, zadnja 3 leta pa je nevzdržno. Imela sem osebne probleme, ki mi jih vedno meče pod nos, mi govori, da sem potrebna psihologov, ne vem kakih zdravnikov, me ozmerja s kletvicami, mi govori, da si ne zaslužim živeti, da sem največja sramota, da me vsi sovražijo. Pred 2 letoma mi je umrl ati in vendo poslušam, da je bil največji bedak in ne vem kaj vse, mami pa samo sedi in posluša. Name se dere, mi grozi. Govori mi, da se naj samo spokam od hiše, da si ne zaslužim ničesar. Vsem govori, da sem najslabši človek, da sem največja nula. Ne vem kaj sem naredila narobe, osnovno šolo sem končala z odličnim uspehom, se na njegovo želo vpisala na gimnazijo in uspešno zaključila prvi letnik, igram v gledališki skupini in imam svojega menedžerja, ki me obenem uči tudi solo petja. Po končanem šolanju imam namen zapustiti Slovenijo in iti študirati dramo. Vedno mi govori, da sanjam, da nisem zmožna tega, ker sem navaden slabič. Nekaj časa sem imela psihologinjo, ampak me je ozmerjal, češ, da sem problematičen otrok s čustvenimi težavami. Stalno poslušam iste stvari. Imam fanta, ki me posluša, se mu lahko odprem, ki me razume. Očim pa me samo blati. Fantova družina me je sprejela, med tem, ko od njegove družine nisem nikoli slišala, da sem njihova, da smo vsi družina. Vem, da me samo ogovarjajo, govorijo o meni laži. Parkrat sem omedlela zaradi živčnega zloma, vse kar je naredil je blo to, da me je ozmerjal, udaril in rekel, da si ne zaslužim družine, da ne cenim kar imam. Nikoli nisem bila razvajena, ne želim si ničesar, samo mir. Ne vem kako dolgo bom še zdržala, preveč me utruja. Ne vem kaj naj naredim, enostavno ne vidim izhoda.
Prosila bi za kakršenkoli nasvet, pomoč, vse, samo, da mi pomaga.
Hvala in Lp