Forum.Over.Net

Starševski čvek

najemniki / najemodajalci - kajenje v stanovanju

Default avatar

najemniki kadilci?

Dober dan najemniki in najemodajlci ter ostali, seveda.
Prosim vas za mnenje.
1.
Najemodajalci - ali vzamete najemnike - kadilce? Ali izrecno prepoveste kaditi v stanovanju, npr. "dovolite" kajenje na balkonu? Je to za vas poleg plačane najemnine seveda, sploh pomembno?

Najemniki - ali kljub morebitni "prepovedi" kadite? Ali se ob najemu sploh pogovarjate o tem?

Vem, da v nobeni opciji ni garancije za ali proti. Pa vendarle me zanima vaše mnenje.

2. kdo ima "glavno" besedo, oz. je pobudnik, kdo postavlja pogoje - najemnik kot redni plačnik, ki za svojko pošteno plačano najemnino želi vse ali pa šev več? Ali najemodajelec, ki bi seveda z najmanj truda in dodatnim delom želel pokasirati povsem sprejemljivo najemnino za stanovanje, ki je čisto OK.
Najemniki ali pogodbo brez pripomb podpišete, ali postavljate dodatne svoje pogoje? Najemodajalci ali ravnate po principu vzemi ali pusti?

Ja, en kup vprašanj. Sem bodoča najemnica, ja.

lp
Default avatar

najemodajalka

Kakšno neumno vprašanje. Kakšne pogoje pa bi ti postavljala ljubica draga? Ti ima, da redno plačuješ najemnino in stroške in paziš na stanovanje bolj kot, če bi bilo tvoje in spoštuješ pravila najemodajalca!

Moja pravila so taka: kajenje niti pod razno, psi, mačke in ostala golazen niti pod razno, otročad niti pod razno, obiskov čim manj, nikakor pa ne po 22. uri in za več dni, večji posegi niti slučajno, menjava pohištva niti slučajno, plačilo najemnine in stroškov točno do roka, po roku zaračunavam zamudne obresti, ob prevzemu najemnine mi mora najemnik dopustiti, da preverim stanje stanovanja, ki mora biti čisto in urejeno (preverim tudi čistočo fug v kopalnici in notranjost omaric zaradi morebitnih mastnih madežev).

Kdor se ne strinja s temi pravili naj si išče stanovanje drugje! Kdor pa se strinja bo dobil lepo stanovanje s pošteno in korektno najemodajalko!
Default avatar

ah joj

Glede kajenja. Ne postavljam posebnih pogojev. Če pa najemnik (zelo redko) sam vpraša ali lahko kadi, mu povem, da kajenje sicer ni zaželjeno, ni pa tudi prepovedano. Itak vem, da tega ne morem preprečiti, ker noben kadilec ne bo prenehal kaditi zaradi mene. Drugo je, če izključno iščeš samo nekadilce.
Je pa kajenje zelo nadležno, ne samo zaradi smrada, ki se zažre v stene in pohištvo ampak tudi zaradi dima. Sem imela v stanovanju bele omare, ko je šel ven kadilec, so bile sive. Dober najemnik bi moral stanovanje pustiti v stanju v kakršnem ga je dobil. Torej bi moral omare počistiti, pa jih seveda ni.
Tako, da po eni strani popolnoma razumem tiste, ki kajenje prepovejo.

Kdo postavlja pogoje? Normalno, da jaz. Najemnika, ki bi meni postavljal pogoje, pač ne bi nikoli vzela. Sicer pa še nisem naletela na najemnika, ki bi mi želel postavljati pogoje. Pogodbo v veliki večini podpišejo, ne da bi jo sploh prebrali. Če pa jo kdaj kdo vseeno prebere, pa nima pripomb.

In ne, ni tako, da najemodajalec brez truda in dodatnega dela pobira lepe denarce. Z oddajanjem stanovanja je kar nekaj dela. Da ne govorim o čiščenju, pospravljanju ter nadomeščanju pokvarjenih ali uničenih stvari. Da ne govorim koliko živcev gre, ko najemniki zamujate s plačilom in vedno najdete 1001 vzrok zakaj je tako.
Default avatar

savrinka

Kajenje/nekajenje je bilo zame nepomembno. Neuničevanje nepremičnine in redno plačilo najemnine in položnic bi bilo dovolj. Pa kaj, ko še tega dandanes ne najdeš zato ne oddajam več.

V pogodbi je bilo pa navedeno praktično vse in še kaj več. Še dobro ker sicer bi še brez hiše ostali.
Default avatar

glede kajenja

pri nas v bloku je kar nekaj kadilcev lastnikov, ki izrecno NE kadijo v stanovanju. Vonj se zažre povsod. Če si sama opremiš stanovanje, potem lahko kadiš (in potem tudi odneseš ven osmrajeno opremo) in pobeliš. Če je stanovanje opremljeno, no prav, da se notri kadi, če se lastnik ne strinja. Samo moje mnenje.
Default avatar

lu

najemodajalka je napisal/a:
Kaj si pa ti skadila?
Default avatar

najemniki kadilci?

Hvala za mnenje.
Default avatar

Yo_

najemodajalka je napisal/a:
Torej lahko pri tebi stanovanje najamejo samo osebe brez otrok, brez družine in prijateljev?
Da bi jaz nekomu najemnino plačevala, pa niti obiskov ne bi smela imet, da pa bi mi vohljala po omaricah? Hahahahahaha.
Default avatar

oOh

najemodajalka je napisal/a:
Tebi je pa že po stilu pisanja videt, da si eno zateženo ženšče.
Default avatar

najemodajalka/kadilka

Jaz dovolim kajenje na balkonu, oziroma imam tako najemodajalko, ki jo moti kajenje v stanovanju in zato gre kadit na balkon.

Seveda nimam tudi nič proti kajenju v stanovanju, le da bi le tega morala prebeliti in očistiti, če bi se odselila.

Ne, nisem tečna, dokler plačujejo nisem, drugače pa....bojte se me:)
Default avatar

PaJa

Ona noče živali, kar sicer po eni strani razumem, nikakor pa ne razumem, da jih imenuje GOLAZEN.
Da ne mara majhnih otrok, je tudi razumljivo. Lahko naredijo ogromno škodo. Obiskov ni prepovedala. Tudi tisto po 22. uri je razumljivo. Obiski, ki se zavlečejo pozno v noč, hmmmm, navadno se spremenijo v pijančevanje, ko se tole konča, pa vemo vsi. Obiski za več dni, niso več obiski, zato tudi to razumem.
Glede čistoče in vohljanja po omaricah pa.... očitno ima izredno slabe izkušnje. Jo razumem. Če bi bili najemniki pošteni in kot je rekla, pazili na stanovanje bolj kot na svoje, bi bila takšna previdnost odveč.
Ja, najemniki, škarje in platno ste imeli v svojih rokah....
Default avatar

fda

najemodajalka je napisal/a:
Ti korektnosti še od daleč nisi videla. Ob takih pogojih se jaz samo obrnem, hvalabogu da imam svoje stanovanja, da se mi ni treba ukvarjat s psihopati. Očitno eni mislite, da je najemnina vzvod za urejanje privat življenja drugih ali kako?
Default avatar

najemniki kadilci?

Ja, to je verjetno bolj v smislu kaj je bilo prej - kura ali jajce?
Kdo ima bolj prav? vsekakor je nabolje, da to teh pomislekov sploh ne pridemo.

Postavljam se v vlogo najemodajalca. Po kakšnem principu izbirate - mirne kandidate, ki samo kimajo ali načitane, ki poleg pravic poznajo tudi dolžnosti?

Najemniki, kakšno taktiko ste ubrali?

Ste dolgo iskali "pravo" stanovanje?

Hvala.
Default avatar

stanovanj je dovolj

Zanimivo, jaz pa vedno predebatiram pogodbo z najemodajalcem.
Vedno prosim tudi, da dodajo člen, da so živali v stanovanju dovoljene
(in prijavijo psa, da plačam stroške čiščenja skupnih prostorov zanj).

Seveda ne najemam stanovanj tistih, ki živali nočejo, ki ti pokažejo stanovanje,
ki ni bilo obnovljeno od leta 1978, hkrati pa se vmes pritožujejo, kakšno
so pustili prejšnji najemniki ...

V letih, kar živim v najetih stanovanjih, sem imela same res korektne najemodajalec.
Takšne, ki jih ni skrbelo, da sem samozaposlena in včasih zamujam nekaj dni
z najemnino, ker naročniki pač ne plačujejo 5. v mesecu (to so vedeli v naprej
in so se strinjali, da nekaj dni gor ali dol ni noben problem). Takšne, ki so
skrajšali odpovedni rok po pogodbi, ker je bilo zaradi spremembe živ.
okoliščin to obema v interesu, takšne, ki so takoj uredili vse, kar
se je v stanovanju pokvarilo (npr. pralni stroj, pečica), naročili
novo in organizirali serviserja.

Niso hodili preverjati stanovanja, medtem ko sem živela v njem, nazaj so
ga dobili pa včasih še v boljšem stanju, kot so mi ga oddali (prenove
so bile narejene v dogovoru z njimi) in generalno
počiščenega od vrha do tal.

Če so najemodajalci korektni in se ne obnašajo tako, kot da so veleposestniki,
ti pa njihov dninanr, potem se vse lepo dogovori in je dogovor obema
v korist.
Default avatar

ah joj

Iskreno povedano, težko je. Izbrati najemnika je vedno loterija. Nikoli ne veš koga dobiš. Sama se zanašam izključno na lasten občutek, ki ga dobim ob srečanju.
Default avatar

///

stanovanj je dovolj je napisal/a:
Vse lepo in prav, če si bila v redu najemnica. Ampak lastnik tega ne more vedeti in ti ne moreš od njega pričakovati, da nikoli ne bo preveril stanja stanovanja. Ti si bila v redu in si stanovanje pustila nedotaknjeno, lahko pa bi ga pustila v razsulu. Kaj pa potem??
Lastnik ima vso pravico, da stanovanje občasno pregleda. Najemnik, ki bi temu odločno nasprotoval, pri meni nima šans. Glede plačila, da nekaj dni gor ali dol ne igra nobene vloge, ne vem no.... nekih določil se je treba držati. Mimogrede se lahko zgodi, da se teh nekaj dni tudi zavleče!
Default avatar

hja

/// je napisal/a:
Pravico vstopa v stanovanje ima le 2x letno po predhodnem dogovoru z najemnikom.
Default avatar

lu

PaJa je napisal/a:
Očitno tudi ti oddajaš stanovanje, da jo razumeš...
Nekateri najemodajalci se ne zavedajo, da ko oddajo stanovanje, ga oddajo, in za čas oddaje nimajo pravice vohljati in skakati po njem, pregledovati omarice, prepovedovati obiske..Mislim wtf?
Default avatar

najemodajalka

Moje stanovanje moja pravila. Kot sem že napisala, če komu ne pašejo pravila ga noben ne sili, da vzame stanovanje, naj gre drugam, če misli, da bo našel boljše.

Moje stanovanje je zelo lepo, okusno in kompletno opremljeno, vse je slovensko pohištvo, narejeno, ko so še delali kvalitetno pohištvo, ne da so robovi takoj zdrajsani in oguljeni. V kopalnici je tudi pralni stroj, na postelji jogi, kabelska, internet, na balkon sem postavila mizico in stol, najemnik lahko uporablja klet, skratka ima ves luksuz.
Default avatar

Yo_

To ni luksuz, to je normalno opremljeno stanovanje oz. minimalno opremljeno stanovanje.