Zdravila in zakonodaja - arhiv

Odtegnitveni sindrom

Default avatar
Pozdrav,

Imel sem obdobje v zivljenju, ko sem priblizno 2 letni jemal apaurin za lajsanje spanca, moj spalni ritem je bil obrnjen na glavo. Vnos sicer ni bil konstanten, so bili dnevi ko nisem vzel tablete in bili dnevi, ko sem vzel 2 hkrati. Ni treba posebaj povedati, da mi tablet ni predpisal zdravnik.

Od tega je zdaj ze leto in pol in niti sanjalo se mi ni v kaj sem se spuscam. Vnos tablet sem prekinil iz danes na jutri, seveda takrat o odvisnosi in odtegnitvenih sindromih nisem vedel nic. Tako je z zamikom prisel tudi hud odtegnitveni sindrom katerga sindromov obcutim se danes.

Zanima me pa sledece, glede na to da imam delno povisan krvni pritisk ali je mozno, da diazepam kakorkoli vpliva na srce in ozilje, direktno ali pa posredno? Je mozno, da diazepam okvari srce in ozilje? Ali je mozno, da je sam nacin prenehanja jemanja apaurina in sam odtegnitveni sindrom povzroci skodo srcu in ozilju?

Vsaka informacija bi bila dobrodosla.
Default avatar
Pozdravljeni!
Povišan krvni tlak zagotovo poveča možnosti za srčno-žilna obolenja. Glede dolgotrajnega jemanja diazepama pa po nenadnem prenehanju nastopi odtegnitveni sindrom, ki se pokaže s slabostjo, lahko z bruhanjem in potenjem, tresenjem,.....
O klinično pomembnih spremembah na srcu nisem zasledila poročil. Priporoča pa se kontroliranje krvne slike z ozirom na jetrne teste.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm, spec.