Zavarovanja

Odgovarjajo: strokovnjaki Zavarovalnice Triglav

Osnovno zdravstveno zavarovanje (brezposelni izvenzakonski partner)

Default avatar
Navkljub googlanju podolgem in počez nisem našel adekvatnega odgovora na vprašanje glede možnosti ureditve obveznega zdravstvenega zavarovanja v mojem specifičnem primeru.

Zanima me kaj vse je potrebno (in katere pogoje mora izpolnjevati) izvenzakonsko partnerico zdravstveno zavaruje preko mene/preko mojega delodajalca? Razbral sem, da je potrebno, da sta partnerja v izvenzakonski skupnosti več kot dve leti (kar naj bi potrjevalo potrdilo o skupnem stalnem prebivališču za oba - tukaj ne vem, ali je to zahtevano in kako merodajno je to za uveljavljanje pravice do zavarovanja), ker pa gre v mojem primeru, da si je stalno prebivališče partnerica uredila na upravni enoti šele pred malo manj kot enim letom, pa čeprav živiva v izvenzakonski zvezi oz. partnerstvu (ter na istem naslovu) že več kot dve leti. Je to izključujoč pogoj, ali je možnost podati izjave obeh o obstoju partnerske zveze in bi bil to zadostno dokazilo za uvrstitev partnerice v obvezno zavarovanje preko mene?

Ker ni upravičena do prejemanja denarnega nadomestila za čas brezposelnosti in trenutno še ni vpisana na Zavod za zaposlovanje, ali je pogoj za pridobitev zavarovanja preko mene, da je prijavljena v evidenco brezposelnih pri Zavodu za zaposlovanje?

Vnaprej se zahvaljujem vsakomur, ki mi lahko pomaga odgovoriti na zgornja vprašanja in pomagati k rešitvi tega problema.

Mitja
Default avatar
Pozdravljeni,
stvari so take, kot ste že sami ugotovili. Za konkretnejše informacije, bi se morali obrniti na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki izvaja obvezno zdravstveno zavarovanje.

V nadaljevanju vam posredujemo nabor podatkov oziroma dokazil ki jih je potrebno predložiti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ob sklenitvi obveznega zdravstvenega zavarovanja za vašo zunajzakonsko partnerico (vir:zzzs.si).

Dokazila pri ugotavljanju pogojev za zavarovanje zunajzakonskega partnerja kot družinskega člana so:
- dokazilo o obstoju že vsaj dve leti trajajoče zunajzakonske zveze,
- dokazilo o stalnem oz. začasnem prebivališču v Sloveniji (dokazila o tem dejstvu zavezancu za prijavo ni potrebno prilagati prijavi, saj to dejstvo ZZZS preveri sam v uradni evidenci),
- izjava zakonca o (ne)izpolnjevanju pogojev za zavarovanje po eni od točk 15. člena. Več si lahko preberete na na spletni strani ZZZS: http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.n ... E700420461

Lep pozdrav,
Default avatar
Ni potrebno, da partnerja že dve leti živita na istem naslovu. Pogoj je, da zunajzakonska zveza obstoji vsaj že dve leti (če imata partnerja skupnega otroka se šteje, da ta zveza obstoji ne glede na trajanje).

Da ta zveza obstoji toliko časa se dokazuje na različne načine. Izjava obeh partnerjev pa ne bi smela zadostovati, saj imata partnerja interes, da to izjavita. Bolje je to dokazovati z izjavami npr. sosedov, da vas že toliko časa dojemajo kot zunajzakonska partnerja, sorodnikov,...
Default avatar
Kako pa naj bi bila napisana ta izjava? Soseda sem že vprašala,če mi bo šel za "pričo" in pravi,da ni problema,da naj jaz napišem on pa bo podpisal.S partnerjem namreč živiva skupaj 6 let,za stalno pa sem se pri njem prijavila lani,ko je on šel na zavod,prej pa sem bila le začasno prijavljena in to ni zadostno dokazilo,sem že preverila. Torej kako napisati?
Hvala
Default avatar
kako lahko uredim osnovno zdravstveno zavarovanje kot občan ?
Default avatar
Pozdravljeni,

Osnovno oziroma obvezno zdravstveno zavarovanje, si uredite na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, (ZZZS), zato vam predlagamo, da se oglasite na vam najbližji enoti, kjer si boste uredili zavarovanje.

Nekaj informacij o vključitvi v obvezno zdravstveno zavarovanje kot občan, si lahko preberete tudi na :

http://www.zzzs.si/zzzs/internet/zzzs.n ... 39003BC61E

Lep pozdrav,
Robert Kavčič
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.
http://www.zdravstvena.net/ .
Default avatar
Sem brez zaposlitve in me zanjima kako do brezplacnega osnovnega zdravstvenega zavarovanja
Hvala
Milan
Default avatar
Pozdravljeni,

Predlagamo vam, da oglasite na vam najbližji enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer boste prejeli vse onformacije o nadaljnjih postopkih za pridobitev osnovnega zdravstvenega zavarovanja.

Lep pozdrav,

Robert Kavčič
TRIGLAV, Zdravstvena zavarovalnica, d.d.
http://www.zdravstvena.net/ .

Moderatorji

strokovnjaki Zavarovalnice Triglav
ZavarovalnicaTriglav