ARHIV - zdravstvo

Hipotiroza po vnetju in druge bolezni?

Default avatar

Nasmeh88

Spoštovani!

Zelo veliko sem brala o tej bolezni, in se zdaj še toliko bolj bojim. Zanima me ali je res, če imaš Hashimotov tiroiditis oziroma bilo katero bolezen ščitnice, da obstaja velika možnost, da se zboli tudi za drugimi boleznimi, kot so npr. Adisonova, Cushingov sindrom, lupus, sjogren, itd..? V kratkem, slišala sem, da neredko, ljudje zbolijo tudi za ostalimi naštetimi boleznimi. Po vaših izkušnjah, ali je to res? (Ker potem se zdravi z kortikosteroidi, ta zdravila pa imajo veliko negativnega).

Kako bi se to dalo preveriti, razen določenih simptomov, katere bi oseba morala imeti. Mogoče preveriti kortizol in ostale hormone? Kaj priporočate?

Kaj priporočate, kaj bi morali jemati, da do ostalih bolezni ne pride. Dosti vitamina c, ker zmanjša stres in tudi kortizol, npr. ??

Jaz se počutim obupno, utrujena odkar se zbudim, zvečer pa kr naenkrat dobim več energije ne vem zakaj. Ni vsak dan tako, ampak večinoma. Drugače pa imam naslednje izvide oziroma na napotnici za tirologa imam napisano naslednje:

Hipotiroza po vnetju
Klinično eutirotična. TSH 8,64 mlU/L; T4 Prost 16,64 pmol/L; T3 Prost 5,36 pmol/L.

Drugače, pa sem tirologu naročena v aprilu.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam!
Default avatar

AlenkaR

Če imaš eno avtoimunsko bolezen, že res obstaja verjetnost, da se pojavi še kakšna. Seveda pa to sploh ni nujno, skrbeti takole na zalogo res ni treba. Le če ostanejo kakšne težave tudi po primernem zdravljenju, je koristno biti pozoren in preveriti, če se znaki ujemajo še s čim drugim, zgolj na zdravnike se ni preveč dobro zanašati. Tudi kortikosteroidov kar na splošno se ni treba bati, problematični postanejo le v zelo visokih odmerkih.

Kar na slepo se jaz ne bi trudila s preverjanjem in testiranjem. Niti ne z jemanjem dodatkov. Sicer obstajajo poročila o zmanjšanju protiteles za Hashimota po jemanju selena (nemški doktorat). Tudi o jemanju LDN (low dose naltrexone) - naltreksona v nizkih odmerkih je kar dosti napisanega, nekateri poročajo o zelo dobrih uspehih pri avtoimunskih boleznih.

Po vsej verjetnosti so tvoje težave posledice pomanjkanja ščitničnih hormonov, ni mi pa jasno, od kje tisti "klinično eutirotična" na napotnici. Dobro se pripravi za pregled pri tirologu in ne pozabi našteti vseh težav, da ne bo spet kaj takega napisanega.
Default avatar

Nasmeh88

Kaj pa pomeni klinično eutirotična ?

Hvala za nasvete!
Default avatar

AlenkaR

Klinično evtirotična pomeni, da nimaš nobenih znakov pomanjkanja ščitničnih hormonov.
Default avatar

Nasmeh88

Pozdravljeni,

dobila sem naslednje izvide:

TSH 8, 337 mE/L (0,55-4,78);
FT4: 18,8 pmol/L (11,5-22,7);
FT3: 4, 71 pmol/L (3,5-6,5);
antiTg: 149,6 KE/L (do 60);
anti TPO: 28KE/L(do 60)

Laboratorijsko je hipotirotična. Zvišana so protitelesa Tg. Kaj bi to pomenilo!?
Ob današnjem pregledu je klinično evtirotična (frekvenca pulza 96/min).
Ščitnica je palpatorno normalna
UZ: Žleza je normalne velikosti, homogene in hipoehogene strukture.
Moram jemati naslednjih 14 dni Euthyrox 25 dnevno, potem pa 50.
Zdravljenje bo trajno.
Diagnoza: Hipotiroza po vnetju.

Kako se vam zdijo izvidi, protitelesa so mocno znizana, antiTPO pa normalno...

Hvala vnaprej za vaše odgovore
Default avatar

AlenkaR

Protitelesa nihajo, ne se sekirat zaradi njih, pomembno je, da si prišla do terapije in lahko računaš na boljše počutje. Upam tudi, da nameravajo tam okoli konca 6. tedna po zadnji spremembi odmerka ponoviti TSH test, da se preveri ustreznost odmerka.
Čim boljše počutje ti želim.
Default avatar

Nasmeh88

Pise, da cez dva, tri mesece kontroliram TSH, potem pa enkrat letno ter v nosecnosti itd...

hvala, enako :))
Default avatar

Nasmeh88

Zanima me še, ali je potrebno vsak dan piti ob isti uri Euthyrox? Ali bo kaj narobe, ce nekaj casa pijem ob priblizno doloceni uri, potem zamenjam, pa nekaj ur prej/pozneje? Ce ne bom imele moznosti vec piti ob tej uri zdaj.
Default avatar

Meta.Jurecic

Ni bistvena ura, bistvo je da ga vzameš kot prvo stvar ko vstaneš (ponavadi je to ZJUTRAJ) in NA TEŠČE, potem pa najmanj pol ure nič.
Meta Jurečič

Društvo za pomoč pri obolenjih ščitnice
www.metuljcica.si


Naj nam bo dan pogum, da spremenimo, kar lahko spremenimo.
Naj nam bo dana moč, da sprejmemo, kar ne moremo spremeniti.
Naj nam bo dana intuicija, da ločimo med enim in drugim.
Default avatar

AlenkaR

Če ti je lažje, lahko jemlješ tablete tudi pred spanjem, nekateri imajo s tem zelo dobre izkušnje, pravijo, da bolje deluje. Je pa običajno v takih primerih potreben malce manjši odmerek, spomnim se članka, kjer je pisalo, da je TSH padel po prehodu na večerno jemanje pri enakem odmerku.
Bistveno pa je, da tablete vedno jemlješ na enak način, na tistega, na katerega si umerjena.
Default avatar

Nasmeh88

hvala..sem bila prestrasena, ker bom morala spremenit uro, zdaj imam veliko prostega casa, pa se bolj pozno zbudim, zato tudi bolj pozno popijem tableto, potem pa bom morala prej popit, pet, sest ur prej, pa sem se prestrasila, da bo kaj narobe s tem, ker na nekaterih forumih pisejo, da je potrebno ob priblizno enaki uri popiti. Zahvaljujem se vam se enkrat za odgovore !