Forum.Over.Net

Starševski čvek

zacasno prebivalisce

Default avatar

zena tujca

Imam problem. Mozu zelimo urediti zacasno prebivalisce v Sloveniji. Zanima me, ce ima kdo kaksen nasvet, ki bi nama pri tem koristil. Pa ne mi z garanti, ker jaz mu ne morem biti (delam preko avtorskih pogodb), ne najdem pa nobenega drugega. njegovi niso iz tle, mojim pa ne znese, ker jim baje ne ostane dovolj.
Default avatar

zaposlitev a ne

vrli dedec naj najde zaposlitev, pa bo lahko preživljal sebe in se bo lahko prijavil na začasno bivanje. če sta poročena naj da vlogo za pridruženega družinskega člana. Če pa naredita še enga novega reveža, pa bo tudi imel potem možnost zaprosit za združitev družine. Zakaj pa ne bi raje vsi skupaj šli v tujino?
Default avatar

goodluck

Mogoče bi pomagalo, če poveš od kod je mož. pa če je dejansko mož, gotovo ni tako težko, kot če je samo partner. Nasveta nimam, ti pa želim veliko sreče in potrpljenja pri urejanju papirjev.
Default avatar

kje si ga najdla

mož naj zaprosi za delovno vizo, se zaposli, pa ga boš lahko prijavila. kako pa mislite sicer živeti v Sloveniji, če noben ne zasluži dovolj. Mar ne bi bilo bolje, da gresta oba v tujino?
lahko pa naredita otroka, poem zaprosi za združitev družine, pa boste vsi na sociali.
Default avatar

Lorealka

V cem je pa problem? Ni to tako, da mores prinest samo pisno dovoljenje lastnika stanovanja in ga zacasno prijavis? Ali tujci rabijo se kaj dodatno mogoce.
Default avatar

pri nas

No, jaz sem bila s.p., ko je mož prišel sem, plačevala sem minimalne prispevke in nisem imela dovolj prihodkov za ureditev njegovega prebivališča. Sem prosila zelo dobro prijateljico, da je podpisala pogodbo o preživljanju za znesek, ki je meni zmanjkal. Mislim, da sem jaz zaslužila okoli 100 evrov premalo in smo potem pri notarju podpisali pogodbo, da ga bo s 100 evri na mesec ona vzdrževala. To je zadostovalo.
Default avatar

ej jej

Drage dame, pobrkale ste končiče u nulo. Ne pogovarjate se o začasnem prebivališču, temveč o dovoljenju za začasno bivanje tujega državljana v Sloveniji. Bo pa potrebno kaj več, kot to, kar pišete.

Avtorica, spokaj se na tvojo upravno enoto, na oddelek za tujce, kjer boš dobila edine pravilne informacije. Vse, kar ti bodo povedale tele deklice tukaj, bo kar neki.....Zakonodaja na tem področju se menja tako rekoč dnevno in tisto, kar je veljajo včeraj, danes ne velja več.
Default avatar

zena tujca

Nekateri pa ste res nesramni. Delam preko avtorske pogodbe, dokler me ne zaposlijo, on pa je že tudi našel službo, vendar mora imeti prej urejene papirje, ker drugače ga ne zaposlijo. Vsekakor na socialni ne mislim biti in tako živeti na račun drugih. Pa ne samo to; če si na sociali in če ne primeš v roke zgrabljeno delo, potem si v življenju ne moreš nič ustvariti. Aja, kako pa naj ne bi bil mož, ker sva sklenila zakonsko zvezo v Sloveniji? Je pa iz BiH.

Drugače Lorealka, tvoj post pa velja šele na koncu, ko ima papirje vse urejene
Default avatar

če ima delo

če ima res že službo, naj da delodajalec vlogo za zaposlitev tujca, mož bo dobil delovno vizo, s tem pa tudi pravico do bivanja itd.
Default avatar

zena tujca

ej jej, hvala za nasvet, vendar sem že bila na upravni enoti in edini odgovor dobila: morate imeti pogodbo o preživljanju. Imava svoj denar, vendar nam je gospa prav neprijazno rekla, da ne bo pomagalo. Ravno zato pa sem povprašala, da vidim, če je še kakšna druga pot.
Default avatar

zena tujca

ce ima delo: našel je službo, vendar ne morejo nič naredit, dokler nima dovoljenje o prebivanju. tako so nam rekli.
Default avatar

če ima delo

delodajalcu se ne ljubi, ali pa ne pozna postopka. malo preberi zakon o tujcih, zakon o delovnih razmerjih. sicer pa ti naj res poskusi nekdo, ki ima malo več dohodka garantirat.
Default avatar

zena tujca

ce ima delo,

joj, ti pa res ne razumeš - on brez prej urejenih papirjev ne sme niti vstopit na delovno mesto. oni mu lahko vzamejo in vse, vendar je nad njimi firma, ki bi jih vnaprej blokirala. razumeš?

Kdo pa naj mu garantira? Preverili smo osebe, ki jim zaupamo in jim ne znese. Kdo pa ima v tej Sloveniji odveč 260 evrov, da jih lahko nakaže? Imam jih tudi jaz, vendar po pravilih jih nimam na zadnjih treh plačilnih listah oz. izpiskih iz banke. To je problem.
Default avatar

če ima delo

delodajalci lahko pod posebnimi pogoji zaposlujejo tudi tujce iz tretjih držav, morajo pa za to speljati postopek in potem on lahko na ta način dobi delovno vizo, preko nje pa dovoljenje za bivanje. Ogromno bosanskih firm se ukvarja s spravljanjem sonarodnjakov v Evropo, pa tam malo povprašajta.
Default avatar

zena tujca

ce ima delo,

hvala, bom poskusila.
Default avatar

ej jej

zena tujca je napisal/a:
Katera UE pa je to? Ker, če ti je res dala tak odgovor, potem ni vredna beseda javna uslužbenka, sori.

Sredstva lahko dokazuješ na različne načine (plača, renta, notarski zapis, sredstva na računu - za katera se vidi, da niso samo fiktivna (se pravi, včeraj položena, jutri dvignjena), tudi plačilo preko avtorske bi moralo iti skozi, vendar pač na daljši rok - drugače se nekje povprečje treh mesecev jemlje. Ker z notarskimi zapisi je tako - se sicer upoštevajo, vendar pa ti mora potem ta oseba denar tudi nakazovati na račun - se preverja.

In delodajalec, če je res zainteresiran, lahko zaprosi za izdajo delovnega dovoljenja na zavodu za zaposlovanje v LJubljani - mislim, tale tvoja UE je pa res neki levega, če ti še teh informacij niso dali.(((.
Default avatar

zena tujca

To je Upravna enota Piran. No, ena je bila prijazna, prišli smo spet, ker sva imela nekaj vprašanj in sva naletela na tole žensko.

Mah, veš kaj, hvala bogu, da so vsaj še dobri ljudje na svetu, da ti dajo takšen nasvet. Drugače pa sem doživela hladen tuš, ko je ta ženska še dodala, da mogoče sploh te pogodbe ne bodo upoštevali.
Default avatar

ej jej

zena tujca je napisal/a:
Poglej, če še vedno ne veš, kje si, mi lahko zaupaš tvoj mejl, pa ti kaj več napišem o tem.
Default avatar

zena tujca

Se ti opravičujem, ker prej nisem videla tvojega posta... Puščam kontakt.

[email protected]