Starševski čvek

Javna tribuna: Nenadzorovano uhajanje vode ali urinska inkontinenca

Default avatar
Pričenjamo z današnjo javno tribuno.

V tokratni javni tribuni boste lahko zvedeli vse o:
- dejavnkih in vzrokih za nastanek stresne urinske inkontinence
- kakšni so postopki in možnosti zdravljenja
- novosti v svetu in pri nas: laserska terapija
- napotkih in priporočilih ob omenjeni težavi

Vabljeni, da se nam pridružite v javni tribuni, ki bo potekala naslednjo polno uro.

Z nami je gospa Mojca Kavka iz centra za lepoto telesa, Alfa Estetica in gospa Petra Šket, dr.med., specialistka gineklogije in porodništva.
Default avatar
Kako pogosta je ta težava statistično gledano?
Default avatar
A moški nimamo te težave ali se drugače imenuje?
Default avatar
Pozdravljeni,

zanima me, kako se rešujejo težave po porodu, ko uhaja urin po kapljicah. Poznane so mi samo Keglove vaje. Hvala. Ali se stanje lahko samo popravi?
Default avatar
Mene pa zanima, kdaj dejansko govorimo o urinski inkontinenci? Kako se prepozna in kakšne oblike poznamo? Vem, da recimo včasih ob vnetju mehurja in pogostem uriniranju pride do uhajanja vode po kapljicah, ampak to verjetno ne smemo zamenjevati z inkontinenco...
Default avatar
Pogosto slišimo, da imajo to težavo starejši. Kako je z mlajšo populacijo? Kako prepoznamo, da gre za stresno inkontinenco?
Default avatar
Mene pa zanima ali operacija z vstavitvijo trakca pomaga tudi pri uhajanju vode zaradi urgentne inkontinence.

hvala
Default avatar
A se to da spremljat v živo in kje?
Default avatar
Pozdravljeni,

že nekje od 40-ega leta starosti (torej skoraj 10 let) se srečujem s stresno urinsko inkontinenco, zaradi tega sem v preteklosti že opustila nekatere vrste rekreacije, saj sem se pri njih počutila neprijetno.
Pred leti sem bila v ginekološki ambulanti na elektrostimulaciji mišic medeničnega dna, ampak se situacija ni bistveno izboljšala. Keglove vaje se trudim delati, ampak še vedno nisem prepričana, da
jih izvajam pravilno, ker tudi uspeha na žalost ni. Ali menite, da bi bilo v mojem primeru in pri moji
starosti smiselno iti na laserski poseg, ali pa tudi ta verjetno ne bi izboljšal situacije?
Default avatar
Kako se zdravi inkontinenca z lasersko terapijo in kakšni so rezultati? Kako pa je s ceno? Hvala.
Default avatar
Kakšni so dejavniki tveganja za nastanek inkontinence? Smo ženske bolj izpostavljene temu kot moški?
Default avatar
Kegljeve vajenje potrebno pravilno izvajat. Lahko bi dali nasvet kako ? Sama sem bila v levnišču, kjer se ena sestra ukvarja s tem in me je naučila kako pravilno stiskat miśice medeničnega dna. Treba je ponavljat 5 x dnevno po 10 x, z 10 sekundnim stiskom mišic Sama sem prej dostikrat kje prebrala,da je treba delat vaje ko se spomniš. Kako vedet katere mišice so prave ? Lahko probaš ko uriniraš, da stisneš mišice in prekiniš z uriniranjem, ampak to se ne sme ponavljat, odsvetujejo vsi strokovnjaki. Lahko pa si daś prst v nožniso in stisneś mišice, takrat imaś občutek koiliko in kako stisneś. Ni enostavno, ampak se temu premalo daje pozornost. Sestra mi je rekla, da bi morale te vaje izvajat że porodnice takoj po porodu, ampak żal jih na to nihče ne opozori in jim ne pokaže oz. pojasni kako. Sama sicer nimam problema z uhajanjem jrina, ampak z prekomernim delovanjem mehurja, kar je tudi velik problem. Mi pa vaje kar pomagajo.
Default avatar
Kako pogosta je ta težava statistično gledano?
Statistično gledano je to zelo pogosta težava,vendar se premalo govori o tem.Ženske se ob teh težavah počutijo zelo neprijetno in zelo nerade govorijo o tem.O teh težavah težko spregovorijo tudi s svojim ginekologom,kaj šele s partnerjem.Se pa prve težave lahko pojavijo po porodu in kasneje v menopavzi.Nekateri podatki pravijo ,da ima težave z uhajanjem urina kar 60% žensk.
Default avatar
mene pa zanima zakaj ženske še vedno forsirate v naraven porod, ko pa je vsem jasno, da tak porod iznakazi žensko in ji dela težave v spolnosti in povzroča inkontinenco. da težav z hemeroidi sploh ne omenjam.
Default avatar
Poporodnica je napisal/a:
Stanje se deloma lahko popravi,ko se hormoni zopet uravnovesujo,vendar se težava stopnuje,kljub različnim metodam izboljšanja stanja(keglove vaje,elektrostimulacija mišič medeničnega dna).Pomembni dejavniki tveganja za nastanek stresne inkontinence so nosečnost,porod,debelost,menopavza in staranje.Pri mlajših ženskah je problem ,saj mislijo ,da se bodo težave z leti in vadbo zmanjšalej .Vendar se težave stopnujejo in ženske poiščejo pomoč v poznih stopnjah inkontinence,ko pa z zdravljenjem nismo več tako uspešni.Zato je pomembno,da se o težavi čim prej spregovori in poišče ustrezno zdravniško pomoč.Pri nas terapijo izvaja dr. Petra Šket spec. ginekologije in porodništva in sicer z lasersko terapijo .Za dodatne informacije oziroma pregled se lahko naročite na tel.041 606 477.
Default avatar
MojcaKavka je napisal/a:
Joj, ta podatek je pa že skoraj alarmanten. Mene je čisto presenetil. To je precej visok odstotek. Očitno pa je na nek način to tabu tema tudi med ženskami.
Default avatar
Verica je napisal/a:
Nenadzorovano uhajanje vode( urinska inkontinenca) je za številne ženske velika težava,predstavlja socialni in higienski problem.Ženske prizadene v vseh starostnih obdobjih.Najpogostejša je stresna inkontinenca,za katero je značilno uhajajnje vode ob povečanem pritisku v trebuhu( težje fizično delo ,kašlanje,kihanje,športna aktivnost).Vzrok pa je popuščanje delovanja struktur medeničnega dna.prizadete so mišice in vezivno tkivo ,katero ni sposobno zadržati povečanega pritiska na mehur.
O prekomerno aktivnem sečnem mehurju govorimo,kadar se mehur skrči,preden se popolnoma napolni.To predstavlja pa najpogostejši vzrok za urgentno inkontinenco.
Če se omenjena bolezenska stanja prepletajo govorimo o mešani urinski inkontinenci.
Default avatar
Kje pa je napisal/a:
Sedaj lahko spremljaš tukaj :-).
Default avatar
Priotroku je napisal/a:
To ravno ne drži,kajti stresna inkontinenca prizadene ženske v vseh obdobjih ( po porodu,tiste ki imajo prekomerno telesno težo,največ pa ženske po 50 letu zaradi neravnovesja hormonov).
Stresna inkontinenca se kaže z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah,kihanju,kašlanju,teku,spolnih odnosih,smehu...
Za zelo uspešno zdravljenje se je izkazala laserska terapija z laserjem -Fotona Er.Yag.Terapija je še toliko bolj uspešna ,kadar so težave manjše,torej se priporača zdravljenje že pri zaznavanju manjših težav.