Forum.Over.Net

Starševski čvek

Letalska karta-pomoč

Default avatar

napakica

Imam karto in na njej manjka ena črka- v resnici sem Marjetka, na karti piše Marjeta, za vstopmo vizo imam Marjetka, na potnem listu enako.
Na turistični agenciji pravijo da ni kaj nardit, vse kar lahko je da kupim novo letalsko karto. Ja, prišlo je do neljube napake, kdo je kriv-pravijo da jaz, ker sem na začetku dala podatek brez k v elektronsko bazo. Milite da bo kak problem??letim v USA
Ima še kdo te izkušnje??
Default avatar

savrinka

napakica je napisal/a:
Nimam izkušnje vendar kolikor imam v spominu so nam v Ameriki gledali potni list in vstopno vizo (esta).
Nimam v spominu, da bi nam gledali letalsko karto. Midva karte za nazaj tudi imela nisva saj naju je čakala na drugem letališču.
Prevoznik pa skoraj ne verjamem, da bi kompliciral. Lahko pa tega tudi direkt pokličeš. Saj imajo vsi objavljen nek kontakt za pomoč potnikom.
Kot rečeno pa nimam ravno direkt izkušnje.
Default avatar

na žalost...

napakica je napisal/a:
Na žalost imajo v agenciji prav. Kvečjemu lahko preveriš, če je možno in koliko stane sprememba potnika - ker ta sprememba se šteje kot da gre za popolnoma drugo osebo. Ni pa vedno možna.
Napaka je pa seveda absolutno tvoja :)) Kot si se predstavila in predložila podatke, takšne imaš.

Nikakor pa ne boš mogla na letalo s tako karto. Sploh ne za ZDA - tu je še posebej poostrena kontrola in so res natančni.
Default avatar

napakica

Savrinka,
hvala, esta in potni list sta ok, letalska karta pa je vse ok, razen enen črke, upam da ne bood komplicirali, rojstni datum ion priimek se ujemata.

Bom poklicala še na letalsko družbo.
Default avatar

napakica

Ja tega me je ravno strah ker za USA ful komplicirajo.. kak sem se lahko zatipkala, jebela te pomanjševalnice z imeni
Default avatar

ni panike

Ne sekiraj se. Nenapisano pravilo je, da se tolerira do 3 napake na letalski karti. Je pa to stvar letalskega prevoznika in nima veze z vstopom v ZDA.

Če imaš urejeno ESTO, veljaven potni list še vsaj še 6 mesecev po predvidenem odhodu in do sedaj nisi imela težav v ZDA, potem ne bo problema.
Default avatar

napakica

Imam urejeno ESTO, veljaven potni list in nobenih prekrškov in težav z zakonom v ZDA. Upam, da poletim spet preko luže:)
Default avatar

zda problem

Večkrat letim v ZDA in je res ostro kar se tiče pregleda kart, potnega lista, vize.
Sama nikoli nisem imela problema, spomnim pa se sledečega primera. Letela sem iz Nemčije in eno izmed vprašanj letalskega osebja je bilo, da jim poveš točen naslov kam letiš (jaz sem vedela), slovenka poleg mene pa ne, saj je bila s sorodniki dogovorjena na letališču. Zaradi tega ni smela na avion, dokler ji sorodniki niso javili točnega naslova- ta let je zamudila...

Če se le da to uredi in ne čakaj ali bo šlo skozi ali ne. Zavedati se je treba, da je američanov 300.000.000 in da je črka v imenu lahko velik problem, saj lahko domnevajo, da gre za drugo osebo.

Zgolj moje mnenje.
Default avatar

mama283136

Jaz imam v priimku šumnik in imam včasih kar težave, pa to je v Evropi, torej bi na tvojem mestu preverila pri letalski družbi in se ne bi zanašala, da boš to uredila na letališču.
Default avatar

Napakica

Bom zdaj še povprašala pri letalski družbi, agencija namreč predlaga da si kupim novo karto???
Hvala vsem za mnenja in odgovore.
Mater sem jezna na sebe, da sem lahko se zatipkala... grrrrrr
Default avatar

savrinka

Napakica je napisal/a:
Če že bi šlo z menjavo potnika. Kar sicer plačaš nikakor pa ne toliko kot novo karto.
Default avatar

ne kupuj nove

ne kupuj nove karte in ne kompliciraj

mojega celotnega imena sploh na karto ne morejo spravit, pa nikoli nisem imela problemov s tem.

na agenciji bi pa radi pokasirali...
Default avatar

ne bodi flegma

Nehajte ji svetovati naj ne komplicira, vam je seveda vseeno, če ona poleti ali ne, njej pa verjetno ni. In gre za ZDA, kjer RES komplicirajo!

Tu ne gre za napako pri kakem brezveznem obrazcu v slovenščini, kjer je uradnikom vseeno ali si ti Ana ali Anamarija oz. Marjeta ali Marjetka. Gre za vstop v drugo državo, kjer ne poznajo slovenskih imen in njihovih pomanjševalnic. To je ista napaka, kot če bi ji na karti pisalo Barjetka - ime se ne ujema s tistim na potnem listu, prav tako kot se Marjeta ne, pa čeprav vsi Slovenci vemo, da gre le za različico imena.

Avtorica, uredi vse potrebno pred poletom. Tako kot si rekla, pozanimaj se pri prevozniku, mogoče vprašaš celo na letališče, kamor letiš (če te spustijo na avion, te morda delavci na letališču v ZDA ne bodo spustili skozi). Če boš morala kaj spreminjati, pa naredi tako, kot so ti svetovali - spremeni samo ime potnika, ne kupuj nove karte.
Default avatar

KomplikTorji

Joj komplicirate. A se nikol niste leteli cez luzo? Eno oko vrzejo na sliko v potnem listu pri izhodu - ce. Pri imigraciji ravno ne crkujejo imena od crke do crke. Karto komajda pogledajo.
Default avatar

napakica

Nimam kaj anredit klicala na letalsko družbo, pravijo da če je agencija kupila karto sama ne morem nič urejat, da me razumejov čem je problem, da pa mi ne morejo zagarantirat, da bom lahko šla v letalo.

Agencija- nemška hoče da nabavim novo karto za 554 EUR!!!!!! nočejo slišat o spremembi imena, oziroma spremembi potnika.
Vsa sem znervirana, kaj če ne bom mogla na letalo:((

Se tolažim s tem, da drugi za jest nimajo jaz pa travmiram, ker ne bom mogal čez lužo. Mož pravi kar bo pa bo...

Ima kdo še kakšno idejo??
Default avatar

savrinka

napakica je napisal/a:
Žal nimam ideje sem pa skoraj prepričana, da bo vse ok. Nam res kart niso več kot toliko gledali. Prevoznik mislim, da ne bo kompliciral saj karto dejansko imaš, američani pa vso pozornost usmerijo vizi in jemanju prstnih odtisov.
Dejansko ne gre za drugo ime ampak različico in tisti, ki delajo tam tudi niso tako neumni, da to ne bi ločili ali tako trdi, da ne bi razumeli.
Držim pa pesti :)

Če imaš dovolj časa do odhoda si pa ime spremeni :)))

Sicer pa probaš in če ne boš ja dobila kje last minute karto, če te ne bi spustili v letalo. Ko si pa 1x tam---domov te bodo ziher spustili.
Default avatar

porihtaj.si

nujno uredi to zdaj, od doma, za tri črke menjave je možna neka manjša cena, več pa baje ne gre. meni so tolk komplicirali, da sem morala na licu mesta kupit novo karto (o ceni raje ne bi). ja, za po evropi, za ameriko me je že izučilo.... sem pa potem toliko časa sitnarila in dokazovala, da je bil pač sedež na prejšnje ime prazen, da so mi vrnili približno polovico od nove karte.
Default avatar

savrinka

Evo sem vprašala še moža. Pri vstopu v Ameriko midva kart nisva kazala, ker jih nisva imela. V potankost so pregledali potni list, dovoljenje za vstop in ene pol ure so jemali prstne odtise oziroma odtis dlani (moževe suhe roke so krivec). Potem sva se še ene 3x sezula in to je to. Če se vstopni vizum in potni list ne bi ujemala bi pa to bil problem in najbrž res ne bi vstopila v državo.
Karto sva pa pokazala samo na check-innu v Benetkah. Tem pa mirno zagotoviš, da so se zmotili oni in pri tem tudi vztrajaj. Karkoli rečejo trdi, da je napaka njihova čeprav sem še vedno prepričana, da tudi opazili ne bojo.
Default avatar

Identicna cvetka

Ko sem tvoje prebrala, sem najprej tekla preverit svojo karto, ki sem jo ravno danes kupila. Ima k.

Enkrat sem imela tak problem, kot je tvoj, le da sem sla le na skupinski izlet v Italijo, ne v ZDA, pa imam kot ti vse dokumente s k-jem, na seznam potnikov me je pa nekdo napisal brez k. In Italijani me niso pustili v drzavo. Sele kar nekaj posredovanja jih je prepricalo, da grem lahko cez. Od takrat se za vsak dokument po 3x prepricam, da je v njem ta nesrecni k.

Moje izkusnje z obmejnimi organi po Septembru 11 v ZDA so res slabe zaradi njihove paranoje.
Jaz jim sama od sebe ne bi kazala karte. Je pa res, da te lahko vprasajo zanjo kot dokaz, da se mislis vrniti. V tem primeru bi se jaz pretvarjala, kot da sploh nisem opazila pomanjkanja k-ja, in upala, da je uradnik polpismen (tam je takih veliko). Sicer pa bodi pripravljena na vprasanja kot kam gres, s kaksnim namenom (vacation, business trip, visiting family/ friends), za koliko casa, kje vse v ZDA bos, in datum vrnitve. Ce bo slo to gladko, imas vec sans.

Vendar se tvoj problem lahko zacne ze pri odhodu, ko bos dobila boarding pass, ki ga bos pokazala skupaj s potnim listom, in se ne bosta ujemala.

Jaz bi vsekakor sla nazaj na agencijo in jih prosila/ zahtevala affidavit o narejeni napaki, kar bi bilo vsekakor ceneje kot nova karta, ali vsaj za kratek dopis, da je tvoje ime Marjetka le diminutive za ime Marjeta, ki je obicajna verzija imena, in je zato prislo do napake. In ce ti ga dajo, ga uporabi le v skrajnem primeru. Sicer verjetno res ne ostane drugega kot nova karta.
Default avatar

pogosto v USA

zda problem je napisal/a:
Za naslov te vprašajo zato, ker je ogromno imigrantov, ki pridejo na tak način z vstopnim vizumom delat. Če poveš točen naslov ( ponavadi je dobro imet kar naprintano s seboj hotelsko rezervacijo na svoje ime, iz katere je razviden naslov bivanja, ali pa povabilno pismno npr, sorodnikov, prijateljev, znancev,če greš k njim bivat), upravičiš svoj poslovni ali turistični obisk. Če pa tega ne veš in nisi zmožen povedat ob vstopu in kontroli vstopnih listin, si takoj sumljiv in pokupčkan v skupino, ki hočejo na črno pridet delat v USA. Glede tega so v USA strogi, še posebno ker smo v skupini držav, ki rabi vstopne vizume.
Ob prijavi gre v registrski sistem tudi naslov tvojega začasnega bivališča in lahko kadarkoli naključno pokličejo npr, v hotel in prečekirajo, ali si se prijavil, ali ne. In vmes tet tudi z vso pravico lahko sprašujejo, kaj je tvoj namen obiska, kaj si po poklicu, kje s v službi. In si jim dolžan to odgovorit. pač žal smo Slovenci za njih še vedno third world country in dokler bomo potrebovali vstopne vizume,bo tako.
cron