Avtomobilizem

Odgovarjajo:

Na testu: Toyota Prius Plug-in

Default avatar
Na test sem prevzel prototipno hibridno Toyoto Prius Plug-in s preko 82.000 prevoženimi kilometri.

Le ti kilometri že zadoščajo, da lahko prepoznam katere so slabosti tega vozila po daljši uporabi. Recimo pri slabši cesti z luknjami, rado zaškriplje nekje v zadnjem delu vozila.

Avtomobil se sicer pelje dobro. Presenetila me je poraba... 5,6 l/100km po prvih 130 km. Od tega 20 km mestne vožnje, 10 km lokalnih poti in 100 km avtocesti relacije Ljubljana - Nova Gorica.

Od 35.300,00 € se pričnejo cene za Prius Plug-in, medtem ko od 25.890,00 € za navadnega hibridnega Priusa. Bistvena razlika v Plug-inu je v tem, da ga lahko priklopimo na el. omrežje za napajanje baterije...
Default avatar
Opa, ekološko se furaš sedaj.
Default avatar
Ali plug in pomeni, da ga lahko polniš tudi samo na elektriko?
Default avatar
plugin je napisal/a:
Tako je, Plug-in dejansko pomeni, da lahko avtomobil priklopimo na napajanje preko električne polnilne postaje. Akumolatorsko baterijo pa je mogoče napolniti tudi preko običajnega gospodinjskega napetostnega vira v 1,5 ure in tako s tem podaljšate doseg vozila pri vožnji v načinu EV (električno vozilo) z dveh kilometrov do 25 km!
Default avatar
Koliko ima potem prius plug in moči?
Default avatar
A vozi na elektriko izkljuično pri nizkih hitrostih ali tudi pri višjih?
Default avatar
RSS-1 je napisal/a:
Prius Plug-in večinoma pomaga pri speljevanju z elektromotorjem. Pogosto, če je dovolj elektrike, spelje brez pomoči bencinskega motorja. Med vožnjo pri mestni hitrosti pa opažam, da ob zmernem pritisku na stopalko za plin in ohranjanju hitrosti avtomobil izklopi bencinski agregat in pomaga ohranjati hitrost le z elektromotorjem. To se dogaja pri hitrostih na 60 km/h.

Trenutna poraba pri prevoženih 350 km, od tega 100 km mestne vožnje, znaša 6,1 l/100 km.
Default avatar
Kako je potem avto deloval recimo od Razdrtega proti Vipavi, če si šel tu čez v Novo Gorico? Tu je velik spust, torej tu si varčeval? Se pozna razlika ko si, če si šel tu nazaj proti Ljubljani, da je v obratno smer poraba višja?
Default avatar
a je to tist prius svetlo moder z nalepkami malce nad pragovi ki je bil že v kr nekaj revijah? LJ tablice? a ni to že malce star avto?
Default avatar
RSS-1 je napisal/a:
Tako je, šel sem čez Rebernice po AC. Čez celoten spust je bil bencinski motor izključen. Načeloma se je večino časa pri hitrosti 80 - 100 km/h (odvisno od omejitve) akumulator polnil. Po potrebi, ko sem pritisnil na stopalko za pospeševanje se je vklopil le elektromotor. V kolikor pa bi ostreje pritisnil pa bi se zagotovo priključil in zagnan še bencinski agregat.

Opazil sem tudi to, da je poraba proti Ljubljani bila res višja. Proti NG cca 5,7, v obratno smer pa 6,1!
600 je napisal/a:
Najverjetneje imava v mislih enakega Priusa Plug-in, ki je bil predstavljen v začetku poletja 2010. Od tedaj se tudi pelje po slovenskih cestah. Med drugim ga je vozil tudi lastnik Pipistrela, Ivo Boscarol.
Default avatar
Še zmeraj malce prevelika poraba... A se zelo matraš za 6,1 porabo?
Default avatar
preveč je napisal/a:
V bistvu za dosego te porabe se niti nisem pretirano mučil. Tudi pospeševanja niso nežna, prej ravno nasprostno. Sploh včeraj sem malce hitel iz Rijeke do Nove Gorice in se poraba ni niti malo dvignila. Imam že občutek, da je to najvišja možna poraba - hec. :)

Moderatorji