Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek JT: Zakisano telo?

JT: Zakisano telo?

Pozdravljeni,

kislinsko-bazično ravnotežje je potrebno za normalen potek presnovnih procesov. Če kisline in baze niso v ravnotežju, lahko pride do sprememb specifičnih pH vrednosti, zato mora telo porabljati energijo, da znova vzpostavi kislinsko-bazično ravnotežje.

Na javni tribuni bomo govorili o zakisanosti in njenih vzrokih! Kakšni so simptomi zakisanosti in kako regulirati kislinsko-bazično ravnotežje.

Toplo pozdravljamo gostjo današnje Javne tribune: Ano Krušič Kaplja, dr. med., ki bo z veseljem odgovorila na vaša vprašanja.

Vabljeni k sodelovanju.

Anja

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Anja V. [url=http://potovanja.over.net/?_ga=1.39696931.1054156459.1485932712]Potovanja.Over.Net[/url] [url=http://potovanja.over.net/?_ga=1.39696931.1054156459.1485932712]Forumi[/url] FB: [url=https://www.facebook.com/TravelOverNet/]Potovanja.Over.Net[/url]

a če full kisa jem, mi to škoduje da se zakisam?

Pozdravljeni,
mene pa zanima kako si lahko to ravnotežje vzpostavljamo sami, brez raznih dodatkov in prehranskih dopolnil?
Kako se je res najbolje izogniti izčrpanosti, izgorelosti, ko pa imamo take službe, da nas po cele dneve ni,doma te pa pričaka še polno dela, otroci, itd…

nova
Uredništvo priporoča

živjo,
kakšni pa so simptomi zakisanosti? S čim reguliramo?

lp

Pozdravljeni,

A lahko prosim poveste kako se zakisanost oz. porušeno kislinsko/bazično ravnovesje v telesu nedvoumno ugotovi?
Je možno z urinom in lakmusovim papirjem?

In pa – katere hrane so najbolj kislinsko (povzročajo zakisanost) obremenjujoče za telo? Je kaj drugače pri večji telesni aktivnosti?

Hvala in lp!

Katera hrana je najboljša da se ne zakisamo?


Naravna hrana. Sadje, zelenjava….Vse, kar v telesu deluje bazično.

http://zdrava-prehrana.bodieko.si/zdrava-prehrana/bazicna-in-kisla-hrana

Pozdravljeni, že nekaj časa se poskušam “razkisati” s hrano, vendar je moj velik problem lena prebava, ki je tudi vnos zadostne količine vlaknin in tekočine ne vzpodbudi, zato se v bistvu ves čas po malem zastrupljam…mi svetujete, s čim si jo lahko najbolj učinkovito uredim?

Katera hrana je bolj bazična in katera bolj kisla? Tako na splošno v vsakodnevni prehrani recimo?
Če nimamo ravnotežja, kaj se pravzaprav zgodi s presnovo?

Hvala vnpaprej, dr. Ana

Kislinsko-bazično ravnotežje lahko vzpostavimo s pravilno uravnano prehrano, ki vsebuje dovolj bazičnih mineralov, kot npr. sadje in zelenjava (Ca, Mg, K, Na in druge bazične mikroelemente) vendar je zemlja zaradi klimatskih in okoliških vplivov postala osiromašena s temi minerali, posledično se je zmanjšala koncentracija teh mineralov vseh rastlinah in plodovih, ki služijo človeku kot osnovna hrana.
Telo samo ima omejene sposobnosti nevtralizirati veliko količino kislin nastalih med izgorevanjem celične presnove in sicer je glavna sposobnost nevtraliziranja kislin pri današnji prehrani izredno hitro izčrpana zaradi stalnega vzdrževanja bazičnosti krvi, ki oskrbuje telo in zlasti vitalne organe s kisikom le, pri bazični vrednosti krvi (pH 7,35-7,45 ) pri padcu vrednosti pH pod to mejo se spremeni pretočnost krvi (leplenje rdečih krvničk), ki celo ogroža skrbo vitalnih organov in kritično zmanjšanje vitalnih organov s kisikom. Zato se človek lahko izogne kronični zakisanosti le z dnevno korekcijo kislinsko-bazičnega ravnovesja, to je z dodajanjem bazičnih mineralov v pravem razmerju v hrani.
Tipični simptomi kronične zakisanosti so utrujenost, izčrpanost, zmanjšana koncentracija, ki vodijo ob prisotnosti drugih telesu tujih snovi v sindom izgorelosti (burn-out).

Pozdrav,
zanima me, kateri vsi proizvodi obstajajo na trgu za pomoč pri neravnovesju in po čem se razlikujejo? A cena odraža kvaliteto?

Ja, tudi mene dejansko to zanima, saj imam zelo rada kislo, solato doma vsi jemo precej okisano, s tem da jaz na koncu še popijem tisto, kar ostane..
Imamo pa različne kise: jabolčni, vinski, balzamični,..

Koliko časa pa traja proces da se popolnoma razstrupimo? Sem slišal da razne priznane kreme in ostale stvari ki jih nanašamo na kožo, nas še dodano zakisajo.. prav tako je nekakšna filozofija, da se je treba najprej razkisati, da koža diha… in potem smo odporni tudi za razne bolezni kot so gripe, nahodi…itd. A to drži?

Za vse, ki mislite, da ste zakisani, kupite lakmusov papir v sanolaborju in si tri dni zaporedoma, vsaki dve uri merite urin. V kolikor ugotovite, da ste zakisani, je potrebno spremenit prehrano in vnesti v telo več mineralov, ki jih tudi dobite v sanolaborju, mogooče v lekarni. Več inf. na netu.

Simptomi zakisanosti se kažejo v želodčnih težavah, prebavnih motnjah (zaprtost ali pospešeno delovanje črevesja), porušenemu delovanju vseh endokrinih žlez, prehitrih poškodbah vezivnega tkiva in problemov gibalnega aparata (sklepi), zmanjšanjem delovanja imunskega sistema, v povečanem izpadanju las, motnjah delovanja živčnega sistema (preobčutljivost, razdraženost, psihično oz. duševno počutje človeka, nemir, utrujenost, izčrpanost ali izgorelost), različnih oblikah ekcemov in zobnemu kariesu.
Zakisanost vpliva na pohitreno delovanje srca, dihanje in zvišanimi krvni tlak. Pri kronični zakisanosti prode do povečanega izločanja stresnih hormonov adrenalina, noradrenalina in tiroksina.Pri zakisanju je povečan nivo krvnega sladkorja in maščob, povišana telesna temperatura ter nagnjenost k vnetnim procesom.

Edini način regulacije je prehrana, ki ne vsebuje hranil, ki povzročajo dodatno tvorbo kislin (žveplena in fosforna), to je; zelenjava, plodovi in sadje in minimalna količina žitaric in živalskih beljakovin ter dnevno dodajanje bazičnih mineralnih soli v organski obliki, ki so razpoložljive na celičnem nivoju.

Tako vinski kot jabolčni kis ali limonin sok, ne povzročajo zakisanja, kljub temu, da je njihov okus kisel.

V priponki kislinsko-bazična tabela za lažjo predstavo: http://www.basica.si/uploads/datoteke/tabela-zivil.pdf

Spoštovani,

dr. Ana Krušič Kaplja – zahvaljujem se vam za sodelovanje na javni tribuni. Hvala tudi vsem uporabnikom za zastavljena vprašanja.

Lep dan še naprej.

Anja

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- Anja V. [url=http://potovanja.over.net/?_ga=1.39696931.1054156459.1485932712]Potovanja.Over.Net[/url] [url=http://potovanja.over.net/?_ga=1.39696931.1054156459.1485932712]Forumi[/url] FB: [url=https://www.facebook.com/TravelOverNet/]Potovanja.Over.Net[/url]

Pozdravljeni,

Merjenje pH vrednosti urina je zaradi preprostosti pogosto uporabljena za ocenjevanje kislinsko-bazičnega ravnotežja. Vendar pa enkratno merjenje pH vrednosti ni primerno za določanje trenutnega stanja kislinsko-bazičnega ravnotežja. pH vrednost urina je zaradi prehranjevanja izpostavljena naravnim nihanjem med pH 5 in 8. Poleg tega se pri merjenju pH vrednosti s testnimi lističi zajame samo približno 1 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kisline. Večji del kislin je pri pH vrednosti urina v obliki amonijeve spojine, ki je testni lističi ne zaznajo.
Merjenje vrednosti pH je smiselno samo v primeru, če je pH vrednost urina redno in večkrat dnevno testirana v relativno kratkih razmikih. Poleg tega bi morali jesti vedno eno in isto stvar, hkrati pa ne bi smeli imeti okvare ledvic. Pod temi pogoji lahko pri merjenju pH vrednosti s testnimi lističi (glej sliko) sklepamo o stanju kislinsko-bazičnega ravnotežja.

Namesto merjenja pH vrednosti je potrebno določiti neto izločanje kisline
Določanje tako imenovanega neto izločanja kisline v enem dnevu omogoča natančno ugotavljanje kislinsko-bazične bilance. V 24 urah zbrani urin se analizira na vse za oceno kislinsko-bazičnega stanja relevantne produkte izločanja, iz tega pa se izračuna dnevno neto izločanje kisline.

Metoda po Friedrichu Sanderju (pH vrednost urina)
V tridesetih letih prejšnjega stoletja razvit postopek se uporablja še danes. Poleg pH vrednosti urina se izmeri zmožnost pufranja sečnine s petimi čez cel dan porazdeljenimi meritvami. Za to metodo merjenja pH je potrebna strokovna interpretacija.

Metoda po Jörgensenu in Stirumu (brez pH vrednosti urina)
Z njo se ugotavlja pufrska sposobnost krvi. Tako je mogoče dobiti rezultate puferske sposobnosti rdečih krvničk in s tem morebitne stopnje zakisanosti v celicah. Ta posebna krvna analiza se uporablja v specializiranih laboratorijih.

Z urinom lahko ugotavljamo zakisanost samo pri zbiranju 24h vzorcu urina, v katerem se izloči celokupna količina nastalih kislin med procesi presnove. Med 24h ciklusom kri odplavi po vsakem obroku višek kislin v ledvica in medceličnino, to je začasno deponijo iz katere se kisline delno izločajo delno pa nevtralizirajo s pomočjo natrijevega bikarbonata iz krvi. V urinu zato tekom celega dneva vrednosti pH urina nihajo in zaradi tega ni mogoče izmeriti dejansko stanje zakisanosti telesa.
Zelo enostaven test je kožni test na roki, kjer iz izsušenosti podkožja sklepamo zakisanost telesa.

Največji delež kislin med presnovnimi procesi povzročajo živalske beljakovine (žveplena kislina), zaradi vsebnosti žvepla v dveh aminokislinah cisteina in metionina, žitarice (pšenica, ječmen, oves itd. razen prosa), in stročnice. in vse vrste soft pijač (npr. Coca-Cola) in vseh obarvanih pijač.
Za lažjo predstavo še povezava do kislinsko-bazične tabele ; http://www.basica.si/uploads/datoteke/tabela-zivil.pdf

Pri večji telesni aktivnosti (vse športne dejavnosti in fizično delo) se povišajo presnovni procesi zaradi povečane oskrbe vseh tkiv in posledično zvišuje koncentracija danes 35 merljivih kislin. Pri športniku je zaradi neuravnovešene prehrane in zmanjšanje količine bazičnih mineralnih snovi v hrani zelo hitro izčrpana sposobnost nevtraliziranja kislin s pomočjo nevtralizacijskih mehanizmov krvi, pljuč in ledvic ter natrijevega bikarbonata, ki nastaja v želodčni sluznici.
Med povečano fizično aktivnostjo se nesorazmerno povečuje količina mlečne in ostalih kislin, ki povzročajo spremembo delovanja pljuč, ledvic in odlaganja odvečnih kislin v vezivno tkivo celotnega gibalnega aparata. Hrustanec in vezi vežejo namesto vode višek kislin in se tako izsušujejo , postajajo manj prožni in podvrženi hitrejši obrabi hrustanca in vezi( zanimivost-vrhunski teniški igralec Rafael Nadal uporablja Basico Sport).

http://www.vivalis.si

Ja, tudi mene dejansko to zanima, saj imam zelo rada kislo, solato doma vsi jemo precej okisano, s tem da jaz na koncu še popijem tisto, kar ostane..
Imamo pa različne kise: jabolčni, vinski, balzamični,..[/quote]

Tako vinski kot jabolčni kis ali limonin sok, ne povzročajo zakisanja, kljub temu, da je njihov okus kisel.

V priponki kislinsko-bazična tabela za lažjo predstavo: http://www.basica.si/uploads/datoteke/tabela-zivil.pdf

http://www.vivalis.si

Pozdravljeni,

Za začetek vam zaradi boljše predstave prilagamo kislinsko-bazično tabelo: http://www.basica.si/uploads/datoteke/tabela-zivil.pdf
Najmanj obremenjujoča hrana za telo je hrana, ki vsebuje pretežno rastlinska živila (sadje, zelenjava, zeli, semena) in čim manjši delež beljakovin živalskega izvora in oglikovih hidratov.

http://www.vivalis.si

Pozdravljeni,
Prebavo v vašem stanju lahko uredite ob dnevni korekciji kislinsko-bazičnega ravnotežja s pomočjo bazičnih mineralov ob povečanem deležu Magnezija v organski obliki (Mg citrat, http://www.magnezij.si), ki je pri večini prebivalstva v kroničnem pomanjkanju. Zelo pogosto se kronično pomanjkanje magnezija kaže v atoniji ali počasnemu delovanju gladke mišičnine v črevesni steni zaradi tega se zmanjša stopnja sposobnosti krčenja črevesja. Posledica je kronična zaprtost.
Telo pri kronični zakisanosti uporabi vse rezerve iz mehkih tkiv in organov in na koncu poseže po največjih rezervah v kosteh, kjer se kronična zakisanost kaže z osteoporozo .

http://www.vivalis.si

Pozdravljeni
Povezava do kislinsko-bazične tabele; http://www.basica.si/uploads/datoteke/tabela-zivil.pdf

V primeru porušenega kislinsko-bazičnega ravnotežja pride do izčrpanja izločanja natrijevega bikarbonata in presežka solne kisline, ki nastajata v razmerju 2:1. Višek solne kisline vodi do zmanjšanja vsebnosti in zmanjšanja koncentracija natrijevega bikarbonata vodi do zmanjšanega nevtraliziranja solne kisline v vsebini želodca in tankega črevesja, kjer se spremeni vsa črevesna flora. Vsi prebavni sokovi črevesja, pankreasovega soka in žolča ob zmanjšani količini bikarbonata povzročijo spremenjeno črevesno okolje (nepravilna bakterijska flora) in moteno prebavo vzdolž črevesja.
V žolču se to stanje manifestira v povečanem nastajanju žolčnih kamnov, medtem, ko v črevesju potekajo nepravilni procesi vrenja in razgradnje hrane.

http://www.vivalis.si

Pozdravljeni,
Proces razstrupljanja je odvisen od stanja obremenjenosti telesa s toksičnimi ali telesu tujimi snovmi. Poleg s hrano vnešenih škodljivih snovi (aditivi, emulgatorji, ojačevalci okusa, barvila, pesticidi, herbicidi, fungicidi, prisotni v vseh neekoloških živilih) je velik dejavnik vsa kemična zravila, težke kovine (amalgamske plombe) in mrtvi zobje, ki dnevno tvorijo velike količine strupov in tako kronično obremenjujejo imunski sistem. Imunski sistem ima nalogo nevtralizirati vse v telo vnešene strupene snovi, ki se glede na čas odlagajo v medceličnem prostoru, ki je največji organski sistem v telesu in ima nalogo začasno odložene telesu tuje snovi razgraditi ali spremeniti v nesturpene (kristalizirati). Pri kronični zakisanosti se ustavijo vsi mehanizmi razgrajevanja in raztrupljanja zaradi česar se pri ljudeh pojavlja stanje kroničnih obolenj.
Zato je individualno potrebno razkisati celotno medceličnino, kar je najdalši proces in nato nadlajevati z ustrezno mobilizacijo odloženih snovi iz medceličnine, kar zahteva uživati 30-35ml/kg telesne teže žive vode. Čas izločanja je tako odvisen od stopnje bazičnosti medceličnine , kar pomeni dodajati bazične mineralne soli k dnevni prehrani.

Pri razstrupljanju medceličnine se aktivira največji izločevalni organ, ki pomaga izločati mobilizirane toksične snovi ledvicam, ki so najbolj obremenjen organ v stanju kronične zakisanosti. Vse kemične snovi vnešene na kožo v obliki kozmetičnih izdelkov dodatno zakisujejo telo in preprečujejo normalno izločanje preko kože.
Z razstrupljanjem medceličnine, kjer se nahaja ves stacionarni imunski sistem, ki je pri njeni obremenjenosti močno zmanjšan. Po temeljitem razstrupljanju telesa tako razbremenimo imunski sistem v medceličnini in tako zvečamo njegovo aktvnost v celem telesu. Tako zvečamo odpornost imunskega sistema proti vsem škodljivim dejavnkom okolja, ki se kaže v zmanjšanem izločanju sluzi iz zgornjih dihal, obnosnih sinusov, grla in nosu (gripe, nahodi, itd.)

http://www.vivalis.si

Pozdravljeni,
Prebavo v vašem stanju lahko uredite ob dnevni korekciji kislinsko-bazičnega ravnotežja s pomočjo bazičnih mineralov ob povečanem deležu Magnezija v organski obliki (Mg citrat, http://www.magnezij.si), ki je pri večini prebivalstva v kroničnem pomanjkanju. Zelo pogosto se kronično pomanjkanje magnezija kaže v atoniji ali počasnemu delovanju gladke mišičnine v črevesni steni zaradi tega se zmanjša stopnja sposobnosti krčenja črevesja. Posledica je kronična zaprtost.
Telo pri kronični zakisanosti uporabi vse rezerve iz mehkih tkiv in organov in na koncu poseže po največjih rezervah v kosteh, kjer se kronična zakisanost kaže z osteoporozo .

http://www.vivalis.si[/quote%5D

in zadevo seveda prodajate v vaši firmi, kajne?
kako priročno…

Draga Ana Krušič Kaplja, če ste res dr. med, je dobro, da imate v indeksu že vpisano tisto šestico iz pafija in da se izpita za nazaj ne da odvzeti. Ker bi vas sicer Sketelj z velikim užitkom metal do konca vašega življenja, tako kot Jelinčiča.

New Report

Close