Kaj je to?? Katran teče iz dimnika:((
Ali mi lahko kdo pojasni, zakaj se mi to dogaja? Zakurila sem v peči in se samo nekaj dimi, noče prav goreti. Čez en čas je pa začelo teči iz dimnika (tam, kjer so dimne cevi – rori vtaknjeni v luknjo v zidu), pa tudi iz spojev med samimi rori, taka črna tekočina, ki smrdi po katranu in se na zraku strdi. Imam zaflekano celo steno:(
Zakaj se to dogaja in kaj lahko naredim? Rore sem pred kratkim sčistila, drva so suha.
Hvala!
Prehladni dimni plini gredo v dimnik, zato se sprošča kondenz. Ta topi saje in smrad ter umazanija sta tu.
Nasvet. Odpri peč, da bo delala na večji temperaturi.
In vedi, s pripiranjem peči in posledično s počasnim gorenjem, sicer šparaš na gorivu. Nenormalno pa uničuješ peč in dimnik.
Tudi iglavci so vmes, ja. Ampak zelo presušena drva, mi je prodajalec zagotovil, da super gorijo. Ali je to krivo?[/quote]
Lahko bi tudi to bilo ja. Bor, tudi če je suh, ima izredno veliko smole. Drgač pa kakor je rekel OBR + Izolirat raufnk od od podstrešja do kape. Lahko je tudi predimenzioniran glede na peč, in se ustvari premalo vzgona.
Tudi iglavci so vmes, ja. Ampak zelo presušena drva, mi je prodajalec zagotovil, da super gorijo. Ali je to krivo?[/quote]
QBR ti je prav pojasnil.
Predlagam, da prvo zakuriš samo časopis, ker hitro gori in takoj ustvari toploto. Tako prebiješ kondenz v dimniku.
Tako sem nekoč sam počel, zato govorim iz izkušenj. Imel sem premajhen premer dimnika.
Aha, ampak če pa odprem spodaj, da gre več zraka, se mi pa dimi. Pri vratcih in pod zgornjim robom peči uhaja dim. Zgleda, da so rori spet polni saj in dim nima kam. Ali je možno, da se tako hitro saje naberejo? Sicer kurim na drva že leta, pa sem čistila vedno enkrat do dvakrat na sezono, zdaj bo pa to že četrtič..
Hvala
Tudi iglavci so vmes, ja. Ampak zelo presušena drva, mi je prodajalec zagotovil, da super gorijo. Ali je to krivo?[/quote]
Lahko bi tudi to bilo ja. Bor, tudi če je suh, ima izredno veliko smole. Drgač pa kakor je rekel OBR + Izolirat raufnk od od podstrešja do kape. Lahko je tudi predimenzioniran glede na peč, in se ustvari premalo vzgona.[/quote]
Kako pa izoliram dimnik? Sem v bloku.
Hvala
Niti ni toliko pomembno kakšne drve kuriš. Bukva je res med boljšimi, a ti povem, sedaj ko imam porihtano peč in dimnik, zmečem notri prav vse, kar mi pade pod roko in ni problema. To zimo še moja peč ni videla bukve in nimam nobenega problema. Kurim smreko, bor, jevšo…., vleka tako dobra, da imam vse črno okoli bajte, ker mi sproti saje meče ven.
Lahko bi tudi to bilo ja. Bor, tudi če je suh, ima izredno veliko smole. Drgač pa kakor je rekel OBR + Izolirat raufnk od od podstrešja do kape. Lahko je tudi predimenzioniran glede na peč, in se ustvari premalo vzgona.[/quote]
Kako pa izoliram dimnik? Sem v bloku.
Hvala[/quote]
Hja, v bloku pa ne moreš na lastno pest ane… In če si kurila smolnata drva (iglavce), sploh če bor, potem so roli zabasani orto…
Če boš čistila, preveri še vlek dimnika na tvojem priključku.
Vidim da se vsa zadeva vrti v smer, da je prodajalec drv kriv. Pa seveda ni. Smola v lesu nima s pojavom kondenza namreč absolutno nič skupnega. Kondenz v obliki črne smrdljive tekočine je prisoten VEDNO, kadar gre preveč hladen dim v dimnik. Če imaš peč z velikim izkoristkom, pobere preveč toplote in posledica je kondenz. Rešitev je le toplotno izoliran dimnik, kar pa v tvojem primeru verjetno odpade. Povečan kondenz je možen tudi, če so drva preveč. Vlaga v drvah pa ima dva možna izvora. Prvi je, da niso bila zadosti sušena. Drugi je, da jih slakdiščiš v neprimernem priostoru. V kakšni kleti se lahko strašansko navzamejo vlage. Drva morajo biti vedno na prepihu, sicer se pričnejo vlažiti.
Hvala tudi za tvoje mnenje. Drva so res v kleti, pozimi so okna v kleti zaprta. Sicer se mi ne zdi, da je vlažno, ampak morda pa je.. Bom šla malo prepih naredit. Ja, saj ta prodajalec drv se mi je zdel kot da se precej spozna, poleg tega pa se mi je ta kondenz pojavil že enkrat pred leti, ko sem kurila samo bukev.
Hvala tudi tebi, ja, okna so nova, plastična. Kdaj moram odpreti? Na začetku, ko zakurim? Ker če moram imeti skoz odprto, potem raje sploh ne kurim:) Ja, v soboto, ko sem zakurila, je res bilo tako vreme, mogoče tudi to vpliva? Dimnik je bil spucan, enkrat letno pride dimnikar. Po moje so samo moji rori zabasani..