Forum.Over.Net

Starševski čvek

Bi se preselili v belo krajino/ prekmurje?

Default avatar

ptica selivka

Zdravo!

Prejšnji teden sem brskala po nepremičniskih oglasih in se skoraj zjokala nad ugotovitvijo, da so cene nepremičnin v BK in Prekmurju (zazidljivih parcel) tako zelo nižje kot v Lj.

Me je zagrabilo, da bi kar prodala najino 3- sobno stanovanje v Lj, za katerega sva zapufana še nadaljnih 24 let (do skrajnih zmožnosti) in v Beli Krajini kupila manjšo hišico ali stanovanje (in ostala skoraj brez kredita!!!).

Mislim, mož dela v šolstvu (službo bi verjetno slej ko prej lahko dobil), jaz se pa že itak vozim v nasprotno smer (delam v NM). Povem mojemu dragemu in začuda sem vrgla kost tudi njemu.

Kaj menite, selitev, menjava službe/šole za najine 3 otroke,živeti vsaj eno uro stran od vseh prijateljev/ sorodnikov? Sem nora ali razmišljam v pravo smer (finančno trenutno komaj shajava...)?

Prosim za mnenja!
Default avatar

v razmislek

Kako boš pa finančno shajala, ko bo treba tri otroke poslat iz Prekmurja v Ljubljano na študij?
Default avatar

Skoraj 3 leta

Skoraj 3 leta gledam oglase za hiške po severovzhodni Sloveniji. Žal še nimam prihranjenega dovolj denarja, da bi že karkoli kupil, ker se ne bi rad pretirano zakreditiral. Glede na to, da pa opažam, da se cene spuščajo, pa se mi na koncu mogoče sploh ne bo potrebno zakreditirati.

V roku največ dveh let pakiram, upam, samo, da bodo cene na preriferiji upadale hiterje kot v Ljubljani, oz. da me ne dobi še prej padec cen ljubljanskih nepremičnin.

Če se ti izračun že sedaj izide, lahko mirno začneš planirati, ker te čaka kup brskanja po oglasih, ogledi hišk in še vedno se ti na koncu ni potrebno seliti, če ti nič ni všeč.
Default avatar

Pumpki.

Moj je iz Gornje Radgone, jaz iz Lj. Skupaj sva 2 leti v Ljubljani(podnajemnika).
Po vsej verjetnosti se bova selila na štajerski konec, ko se odločiva za hiško. Službi imava v Lj., vendar on lahko hitro dobi službo na svojem koncu, jaz bi pa že nekako. Če ne drugega, se do takrat lahko vozim v Lj. (Sedaj, ko še nimam obveznosti-otrok).

Lepša pokrajina in veliko nižje cene. Se splača vozit malo dlje v službo, da imaš nekaj svojega in mir okoli sebe. V stanovanju si ne predstavljam živeti do konca življenja, nikakor...vendar v Lj. si več ne bi mogla privoščiti.
Default avatar

prekmurka b.

kaj mislite,da imate samo v ljubljani fakultete? kdo pa garantira da bodo otroci sli na fax?
Moj sin je koncal srednjo solo, zaposlen je v bliznji avstriji 70 km v eno stran, pa ima enkrat vecjo placo kot pa jaz z diplomo. Star je 25 let in si je zacel graditi svojo hiso..

Jaz bi se na tvojem mestu odlocila za belo krajino, saj nimas tako dalec do lj pa se avtocesta je.
Default avatar

tk ti je to

edini problem bele krajine je cestna povezava ker smo čist odrezani skor od civilizacije posledično tudi od zaposlitev na nek način tako da prej premisli. sicer je malo več mira in narave je pa tako da je veliko folka zaostalega in primitivnega nobenega socialnega življenja standard pa še manjši kultura pod nivojem je pa res da je to večinoma pri prebivalcih priseljenih iz balkana (srbija, šipteraj itd...) pa še tercialcev se moraš pazit ker kr komaj čakajo da te začnejo obirat. preden se odločiš poskrbi za zaposlitev drugo vse bo že lažje. aha sicer pa tako da še zmeraj najdeš normalnega itd. folka tako da ni vse tako črno. pr nam je tako da že male razdalje delajo razlike če se odmakneš samo za 500 metrov občutiš razliko v razmišljanju. zakaj je tako še sami ne vemo verjetno ker nekateri idioti ki cele dane bogu kradejo niso vidli dlje kot od svojga tv - sprejemnika.
Default avatar

Borat

Ne, predaleč in preveč odročno, ker sem vajen Ljubljane. Pa kakšen hrib rabim v bližini. Dolgoročno je tudi dobro preračunat ostale stroške, kot že zgoraj napisano.
V Prekmurje pa ne bi šel tudi zaradi obilice dobre hrane. Preveč skušnjav, da bi se jim vsakodnevno upiral :)
Default avatar

7868

tk ti je to je napisal/a:
Odrezani smo od civilizacije?
prebivalstvo je primitivno?

Če si ti tako obnašaš do njih tako kotpiše,potem se ne čudi,da se bom tudi jaz do tebe tako obnašala :)

tercialcev,folka,ki te začnejo obrirati ipd je povsod po Sloveniji.
Default avatar

Bela krajina

Meni najlepša pokrajina v Slo. Če ne bi imela v Lj zagotovljeno stanovanje, bi že razmišljala o selitvi.
Default avatar

svoboda govora in mnenja

Če si ti tako obnašaš do njih tako kotpiše,potem se ne čudi,da se bom tudi jaz do tebe tako obnašala :)

ja kako boš pa vedla do koga se moraš tako obnašat?
Default avatar

cdd

svoboda govora in mnenja je napisal/a:
Brez skrbi,takšne kot si ti se zavoha na kilometer
Default avatar

vohujla

cdd je napisal/a:
a bejž no, vohaj kakor hočeš ampak naslovnika komentarja si pa zgrešila..rit zavaljena itd.
Default avatar

JACK

tk ti je to!!!!!!

Priseljena v BK, ljudje čudoviti, kulturnega dogajanja dovolj le odvisno kaj je za tebe kultura po tvojem izražanju si predstavljam tvoj nivo. Priseljenega naroda z Balkana manj kot drugje, seveda so tu pribežniki pred Turki tako imenovani Uskoki, vendar pridni podjetni ljudje, ki so pokazali kje je njihova domovina, kje so doma, so lojalni državljani Slovenije. Kar se pa tercjanov tiče pa mislim, da toliko kot jih je na Gorenjskem jih ni nikjer!!!! Je pa res, da se ljudje pogovarjamo o ljudeh, vendar pomembno o čem!

Je pa en problem zaposlitev, tukaj lahko uživate v miru neokrnjeni naravi, prijetnih ljudeh, šele ko ste v pokoju, je pa res, da ni problem priti do LJ - vlak, po cesti dobra ura :), slabi dve uri :), odvisno kakor gledaš na življene okoli sebe. Vožnja iz Medvod do LJ traja ??? časa!

Priseljena Belokranjka in vidim da nas je vse več tukaj, takih ki smo prišli predvsem iz Gorejske!
Default avatar

tk ti je to

pa kaj ti pravim da je razlika že v par sto metrov, lej vem kaj govorim tako vsak po svoje, jst sem podal mnenje ki ga zagovarjam in to je to, ti maš pa svoje sicer če si na podeželju je itak vse naj sam vem kako je, če se pa približaš središču je pa adijo kot da si pršu na balkansko stojnico ala kladuša. itak je pa bk kar velika tako da je izbire in se lahko umakneš v mirno okolje kakor ti paše, sej ti je gor povedano če ti moram pa narisat pa povej.
Default avatar

ptica selivka

Najprej glede vzdrževanja treh otrok v času študija. Če prodava svoje stanovanje v Lj, poplačava grozljivi kredit (ali vsaj v veliki večini), s preostankom denarja pa kupiva hiškico. Če bova, v najslabšem primeru, kredit odplačala čez npr. pet, vsa nadaljna leta pa varčevala (npr. polovični znesek kredita ali pa še manj), bom v času študija mojih otrok (če bodo študirali) carica!!! In tudi vse sorodnike imam v Lj ali bližnji okolici (tako da z namestitvijo potencialnih študentov ne bi smelo biti problema). Če pogledam le finance ni nobene dileme.
Glede ljudi... sem zelo presenečena nad zapisom (predvidevam avtohtonega BK), kar nekaj belokranjcev poznam in tudi se z njimi vsakoletno srečujem na rednem dopustu na Kolpi. Vsi čudoviti, neverjetno odprti in gostoljubni... Seveda je vaška mentaliteta zelo drugačan od meščanske, vendar nam očitno kar ustreza.

Edino, kar me ovira pri dejstvu, da se najino stanovanje še ne prodaja je strah pred morebitnim domotožjem (vsi domači, prijatelji...).

Kako ste se prilagodili pari/ družine, ki ste se npr. v Lj preselili iz MB, KP...?

Lp
Default avatar

sončno jutro

Selitev na deželo je "pogojena" tudi z spremembo načina življenja. Če v mestu (lažje) hodiš v gledališče, kino.... si lahko na deželi lažje privoščiš kakšen drug hobi nap. svoj vrt, sadovnjak imaš kakšno žival, psa, mačko kokoši, mogoče konja. Tudi hrana je ceneje, ki se jo lahko dobi pri sosedu v zameno za kakšno pomoč (ne rabiš denar) Otroci odraščajo povezani z naravo, ne tekajo iz krožka na krožek....
Skratka ni primerljivo, drugačen stil življenja pač kakšen sistem vrednot imaš to pa izbereš.
Sploh pa bk ni tako daleč, mogoče izbereta nekaj na pobočju Gorjancev in uživata v idiličnem razgledu absolutno brez smoga, hrupa, jutra obsijana s soncem, o čemer v Ljubljani lahko le sanjaš...
Default avatar

ptica selivka

JACK je napisal/a:
Joj, šele zdaj sem videla tvoj post.
Napisala si veliko priseljencev iz Gorenjske... Si tu mislila na takšne kot bom morda jaz, ko se cela družina preseli ali "le priženjene"?
Koliko časa pa že živiš v BK, na katerem koncu, sta oba priseljenca ali le ti (otroci?)? Pa še tisoč in eno vprašanje imam zate...

Hvala!
Default avatar

kejife

Kako v Prekmurje, če imaš službo v Novem mestu? Jaz bi odločitev dobro pretehtala, vsekakor spremjala cene nepremičnin, razpise za moža in če bi bilo res kaj idealnega bi se preselila. Vendar gre tukaj tudi za prodajo tvoje nepremičnine - mogoče ravno te ne bi uspela prodati. In kaj potem??
Drugače pa je Novo mesto zelo bogata občina, ki je po mojem mnenju še najmanj občutila krizo, če gledamo Slovenijo na splošno.
Default avatar

ne maram belekrajine

meni pa ni nekako , nobena od teh dveh, tko nekam osamljena, jaz se ne počutim dobro tam, pa tut ljudje mi niso všeč
Default avatar

ptica selivka

kejife je napisal/a:
Prekmurje samo kot primer... poceni nepremičnine... Sicer pa jaz in moja družina absolutno BK.