Ženski in Moški čvek

V razmislek

Default avatar
Morda se tole lahko naveže tudi na sosednjo temo ali kaj kapitalizem je oz. kaj želi biti.

Pomisleki: Vladarji 
zrcalnih svetov

Moja hči se pripravlja na maturo, vi pa ji pošiljate ponudbe za otroška oblačila, pleničke in igrače. Kaj se pa greste, jo hočete spodbuditi, naj zanosi, je razburjeni oče ošteval uslužbenca trgovske mreže Target, drugega največjega ameriškega trgovca. Pomiril ga je šele poslovodja, ki se je globoko opravičil za nerodnost in mu obljubil, da hčeri ne bodo več pošiljali katalogov za bodoče mamice.

Ko je čez nekaj dni poslovodja poklical očeta, da bi se mu v imenu trgovine še enkrat opravičil, je sogovornik v zadregi povedal, da očitno ni bil najbolje seznanjen z domačimi razmerami. Šestnajstletna nesojena maturantka mu je namreč priznala, da je res noseča in da bo konec poletja postal dedek. Targetov oddelek za analizo potrošniških navad se zato ni zmotil. Za nosečnost najstnice so trgovci izvedeli prej kot njeni družinski člani.

Anekdoto je novinarju New York Timesa Charlesu Duhiggu zaupal glavni analitik trgovskega podjetja Andrew Pole, ki so ga delodajalci pred nekaj leti vprašali, ali lahko z analizo uporabniških podatkov odkrije njihove noseče stranke. Nosečnice so za trgovce izjemno zanimive, saj so pripravljene radikalno spremeniti potrošniške navade in povečati nakupovalno košarico. Če trgovec na te spremembe vpliva z ustreznimi spodbudami – primernimi priporočili in popusti v pravem trenutku (ponavadi drugem trimesečju) –, lahko precej poveča prodajo in stranke dolgoročno priklene na posebne otroške ponudbe. Pri Targetu so ocenili, da bi jim sistem za zgodnje zaznavanje nosečnic že v nekaj letih pomagal zaslužiti več kot milijardo dolarjev.


Celoten članek, ki ga je vredno prebrati: http://www.delo.si/zgodbe/sobotnaprilog ... vetov.html
Default avatar
Nekaj podobnega dela Google, ki želi ustvariti aktivno oglaševanje. Na podlagi tega, kar tebe zanima in kar iščeš po internetu, ti bodo pošiljali primerna oglasna sporočila.
Default avatar
... pa kolektiva in mnogi drugi. Nič pa ne dobivaš, če prej sam ne odkljukaš in ne daš svojega mejla :)
Default avatar
Boom je napisal/a:
Glavno da denar priteka, drugo jih ne zanima.
Default avatar
kapitalizem je napisal/a:
Odlično je, da denar priteka, če se ob tem spoštuje zakone in neka osnovna moralna načela.
Default avatar
kapitalizem je napisal/a:
Mislim, da je jih še kako zanima prav drugo. Denar je samo sredstvo in nič drugega.
Default avatar
krivokljun je napisal/a:
Se strinjam, vendar so v tem primeru bile ključne kartice za popuste za katere pa verjetno moraš pustit kakšen podatek in še punca je imela 16 let.