Urologija

rak prostate - operacija ali zdravljenje?

Default avatar
Spoštovani.

Moj oče, 63 let, je bil že na vseh pregledih, v torek ga samo še čaka posvet pri zdravniku glede ukrepa.
Zanima pa me kaj bi vi priporočali glede na izvide. Prosila bi vas tudi za razlago izvidov, ker nam oče nič ne zna povedati (je namreč na pol gluh in tudi zdravnikom ne postavi nobenih vprašanj).

PSA:48,49
R.I.: prostata je lažje povečana, gladka, lobusa trda,nekoliko bolj prominira levo, omejena, neboleča.

UZ abdomna, sečil: ledvici sta velikosti d.115, l.105 mm, v desni ledvici perip.cista do 2 cm velika
prostata je kroglasta, homogena, v d. lobusu večje kalcinacije, vol.36x50x49 mm...

Histološki izvid-igelna biopsija:
Adenokarcinom prostate, zmerno diferenciran, po Gleasonu 3+4 (7/10)
Tumor zajema celotne stebričke št.5,6 in 7, 50% stebrička 2, 20% stebrička 3 in je fokalno prisoten v stebričku 4. Fokalno je prisotna perinevralna invazija.
Stebrička št. 1 in 8 sta brez tumorskega tkiva.

CT trebušnih organov s KS: (Organi ki so v redu ne bom navajala)
V retroperitoneju interaortokavalno povečanih bezgavk ni. Nekaj bezgavk mejne velikosti je v hepatogastričnem ligamentu. Prostata je simetrične oblike, prečno meri 5,5x3,5 cm-povečana. V kavdalnem delu prostate desno izrazito hiperdenzno področje v venski fazi - lokalno lahko patološko vaskularizacija v desnem režnju lateralno.
Seminalna vezikla sta simetrična, nista povečana. Drobne bezgavke ob globokem iliakalnem žilju, povečanih bezgavk ni.
Povečane bezgavke ingvinofemoralno obojestransko.
Na prikazanem delu skeleta morebitnih lezij sumljivih za sekundarne depozite ni.
Mnenje: znakov za lokalno ali oddaljeno invazijo ni. Hiperdenzno, hipervaskularizirano področje desnega režnja prostate lateralno. Hipertrofija prostate.
Default avatar
Spoštovani!

Omenjate, da oče slabše sliši in ne razume vsega, kar mu razlagajo pri zdravniku. Tudi sicer je tako, da - ko nekomu poveste, da ima raka, sliši in "sliši" manj od tega, kar mu poveste. Poskusite torej iti z njim - tam na mestu samem povprašajte vse, kar vas zanima - le tako boste vedeli, kako je in tako mu boste lahko najbolj pomagali.

Gleason 7: v praksi in tudi teoretično pri biopsiji so lahko vrednosti so od 6 do 10, vrednost 6 je najugodnejša, vrednost 10 pa najhujša. Vrednost 7 že pomeni srednje do visokorizičnega raka, je pa to dosti bolj ugodno, kot če bi bila vrednost 8-10.
Sicer pa je izvid precej neugoden, sploh vrednost PSA, ki je več od 10. To in velik delež z rakom preraščenih stebričkov kaže na precejšnjo verjetnost lokalno napredovale bolezni, lahko tudi že metatatske, vendar tega zaenkrat še ni bilo ugotovljenega (negativen CT, kar je odlično), torej še obstaja razen hormonskega sistemskega zdravljenja možnost lokalnega zdravljenja - vsekakor naj si prizadeva, da bo tudi to prejel. Tako da ne morem ugibati, ali in katero vrsto zdravljenja mu bodo ponudili. To je odvisno tudi od njegove psihofizične kondicije, zdravil, ki jih jemlje, morebitnih sočasnih ali prej prebolelih bolezni, pa od njegovih želja... Na primer, če je bil nekdo že obsevan v predelu prostate, potem lahko ponovno obsevanje tega predela odpade. Če je nekdo manj kot 6 mesecev po infarktu, operacija v tem trenutku ne pride v poštev, je preveč rizična itd...

Če bo imel izbiro (torej bo sposoben za več različnih možnosti), predlagam da se odloči za bolj agresivno možnost, saj ta dolgoročno daje najboljše možnosti odstranitve bolezni ali vsaj najdaljčasa obladovanje. Torej, če mu bodo ponudili operacijo, daje ta najboljše možnosti (seveda če je za operacijo fizično sposoben, sprejema morebitne zaplete operacije in se zaveda, da je precejšnja možnost, da ga operacija raka ne bo ozdravila - kot tudi ničesar drugega - daje pa operacija največje možnosti za najdaljčasa obvladovanje raka - in vseeno še nekaj možnosti dejanske ozdravitve). Druga možnost je obsevanje - če se za operacijo ne bodo odločili. Vsekakor je zelo smiselno dodati k hormonskemu zdravljenju - slednje je vedno priključeno obsevanju - obsevanje. Če je torej mogoče, je glede raka če se le da doseči neko vrsto lokalnega zdravljenja (operacija ali obsevanje) in ne samo hormonsko (tablete, injekcije...). Ampak te nevedbe so zgolj "na pamet" - nič ne vem o njegovih prejšnjih boleznih, zdravilih, njegovem stanju...

Skratka - pojdite zraven in vprašajte!
Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - CenterUROL