Žilna kirurgija

Odgovarjajo: Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg • Pawel M. Leskiewicz, dr. med., specialist kirurg

operacija vratne žile

Default avatar
Zdravnica je s stetoskopom ugotovila šum v vratni žili, kasneje je bilo z ultrazvokom lepo ugotovljen natančen položaj s strdkom obremenjene žile in njena le še 20-odstota prepustnost. A sem bil s tem izvidom usmerjen na nevrološko kliniko, tam so zahtevali od mene ogromno nekih podatko, na koncu pa me poslali še na slikanje žile s CT. Toda: kaj ni zelo natančen pregled žile z ultrazvokom že dovolj indikativen za operacijo žile? Poleg tega vem, da je za pregled mehkih tkiv ustreznejša in bistveno manj nevarna magnetna resonanca.

In zakaj sploh toliko pregledov in izvidov za neko majhno operacijo? Izčrpavanje obubožane zdravstvene blagajne?
Default avatar
Spoštovani!

Zožitev vratnih žil, zlasti arterije carotis, pomeni povečano tveganje za možgansko kap. Zato se trudimo, da bi zožitve odkrili čim prej.Operira se, ko je tveganje za kap večje kotnje tveganje operacije ali širitve. To je pri več kot 70% zožitvi.
Zakiaj je potreben še CT? Več je razlogov: CT pokaže točno mesto zožitve, karakteristiko čepa ali plaka, prizadetost še drugih arterij zlasti v lobanji. Med samo operacijo ali širitvijo je namreč pretok skozi to arterijo nekaj časa onemogočen in med tem časom dobijo možgani kri le iz druge strani, preko povezav med levo in desno stranjo ali iz vratne arterije. Včasih teh povezav ni ali pa so se zaprle, to mora kirurg ali nevroradiolog vedeti. Poleg tega je CT angiografija nenevarna in neinvazivna. Traja vsega skupaj 10 do 15 minut in žarčenje je zanemarljivo, v primeru z žarčenjem samega posega.
In še ena zmota: to sploh ni enostaven poseg. Tako operacija kot širitev z znotrajžilno opornico sta zahtevna posega. Sta relativno varna v primerjavi s tveganjem, če nič ne naredimo, vendar nista brez tveganja. V bolnišnici Novo mesto je tveganje za možgansko kap pod 2%, kar je zelo dobro, vendar ni brez tveganja. Poseg z znotrajžilno opornico je nekoliko bolj tvegan. Vendar je to odvisno od operaterja in lastnosti vašega obolenja in vašega siceršnjega splošnega stanja.
Mislim, da so vam predlagali pravo preiskavo in se bodo nato na konziliju odločili kaj je najbolje za vas v vašemo konkretnem primeru. Potrebno je tudi zaupati in upati na najbolje.
Srečno!

Andrej Šikovec
**********************************************
primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med.

Avelana d.o.o., Dobrava 72, 8222 Otočec
Mobile: +386 40/468 460 (ponedeljek in sreda, od 9 do 12 ure); Fax: +386 7/30 75 174;
e-mail: [email protected]
http://www.avelana.si/

Moderatorji

Andrej Šikovec , dr. med., specialist kirurg
Andrej Šikovec
Pawel M. Leskiewicz , dr. med., specialist kirurg
Pawel_Leskiewicz