Med.Over.Net

Hujšanje

Odgovarjajo: Sebastijan Nemanič, fitnes trener FZS • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Dieta kemičnega razkroja 16 dni

Default avatar

raziskava

Dieta kemičnega razkroja 16 dni.
O ti dieti, ki jo uporabljajo v neki bolnišnici za izgubo kilogramov pred operacijo je bilo precej govora. Sama sem sicer zelo proti takim dietam ampak ker iz golega zanimanja želim izvedeti učinke sem se odločila preizkusiti. Sem študentka živilstva in prehrane sem se pozanimala o posledicah. Dieta je prekratka, da bi pustila trajne posledice in ravno dovolj dolga, da učinkuje. Na forumu bom vodila dnevnik vsak dan in pisala počutje, zaužito hrano, gibanje, aktivnosti, sanje, prebavo in ostale stvari, ki se mi bodo zdele povezane z dieto. V kolikor bom začutila, da mi dieta ne ustreza in se bo moje počutje poslabšalo bom dieto prekinila in nadaljevala zdrav način prehranjevanja. Dieto bom začela takoj, ko kupim hrano, ki naj bi jo uživala (v roku enega tedna) in po ''mesečnem perilu''. Povdariti moram, da imam (kot večina ljudi) nekaj kilogramov preveč a nikakor previsoke telesne teže. Preden začnete komentirati o škodi, ki jo ta dieta prinaša naj vam povem, da se zavedam reskiranja. Vseeno pa želim nekaj nasvetov od ljudi, ki so dieto uporabljaji oz. so imajo izkušnje s podobnimi. Naj dodam še, da sem dieto rahlo priredila po lastnih izkušnjah (ker mi kava škodi jo bom pila le, če si jo bom zaželela, samo ob kosilu, pila bom zeleni čaj, pojedla bom celo babano, ker se mi zdi velika neumnost, da vržem pol banane v smeti. S tem pa bom dobila nekaj več beljakovin in OH, dodala sem še 2,5 litra vode dnevno kar je normalna količina za človeka, ki dobesedno strada ob vodi pa bom pila tudi čaj, ki sem ga že omenila, dnevna količina tekočine bo okoli 3 litre). Arašidovo maslo mi ne ustreza a se bom vseeno potrudila, da ga zaužijem, pol grenivke mi ni problem pojesti čeprav je ne maram, za meso bom izbrala govedino in piščanca, pesa, jabolko, fižol, jajca, repa so jedi z domačega vrta in kokošnjaka, govedina pa iz domačega hleva. Brokoli in cvetača sta polni vitaminov in zelo zdravi vrtnini, ker pa ne zaupam trgovinam bom vseeno vitamine nadomestila z naravnimi tabletami, dodala bom tudi omega-3. Kje bom dobila melono v tem letnem času ne vem, poskušala jo bom nadomestiti s sadjem podobne vrednosti.
Dodajam še, da imam podporo družine, ki bo mojo dieto spremljala ( z velikim nezadovoljstvom ampak vseeno) in me opozarjala o spremembah, ki jih sama ne bom opazila. Dieta pa je kratka tako, da pretiranih sprememb ne pričakujem. Ko bom dieto zaključila se bom izogibala pretiranim OH in sladkarijam. Jedla bom zdravo in se gibala minimalno pol ure na dan. Dnevnik bom poskušala voditi še mesec po dieti. Če bom ugotovila, da sem izgubila preveč kilogramov na enkrat bom dieto prekinila oz. jih pridobila po končani do normalne meje.
Visoka sem 165cm, moja idealna teža je torej 55 kg.

1. dan
Zajtrk: zeleni čaj, pol grenivke, 1 preprečenec, 1 žlička arašidovega (kikiriki) masla.
Kosilo: 1/2 skodelice tune, 1 prepečenec, zeleni čaj
Večerja: 2 rezini mesa (90 g), 1 skodelica stročjega fižola, 1 skodelica pese, 1 majhno jabolko, 1 skodelica vanilijevega sladoleda
2,5 litra vode

2. dan
Zajtrk: 1 ocvrto jajce, cela banana, 1 prepečenec, čaj
Kosilo: 1 skodelica skute, 5 slanih krekerjev (npr. Tuc krekerji)
Večerja: 2 hrenovki, 1 skodelica brokolijev, pol skodelice korenja, pol banane, pol skodelice vanilijevega sladoleda
2,5 litra vode

3. dan
Zajtrk: 5 slanih krekerjev, 1 rezina sira Gauda (z manj maščobe), majhno jabolko, čaj
Kosilo: 1 trdo kuhano jajce, 1 prepečenec
Večerja: 1 skodelica tune, 1 skodelica repe, 1 skodelica cvetače, pol melone (manjše), pol skodelice vanilijevega sladoleda

4. dan
Danes se ne držite diet. Jejte normalno in zmerno.
zajtrk: ''palačinka'' iz jajca in kosmičev z medom
kosilo: krožnik pašte z zelenjavo, ter košček črne čokolade, sadje
večerja: kos piščančjega mesa in kar mi bo ''zapašalo''
itd...
Default avatar

khmmmm

Zaradi nižjega vnosa kalorij bi morala shujšati.
Za primerjavo: http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/11/0 ... index.html.

16 dni verjetno res ne bo škodilo.
Idealna teža je pa čisto individualna in mislim, da je malo bolj komplicirano jo izračunati, kot po standardnih formulah. V bistvu ti % maščobe prej pove, kje si, samo ga je težko izračunati. Ker po teh tabelah bi bili vsi fitneserji debeli.
Default avatar

raziskava

Hvala za odgovor...
Sicer teže glede na višino nisem računala po formuli ampak sem enostavno pogledala moje ideale. Formule, ki jih omenjate so primerne za ljudi, ki se popolnoma nič ne ukvarjajo s športom, ki krepi mišice in imajo ''normalno'' presnovo. Torej so popolna NEUMNOST, saj kot ste omenili, s standardnimi formulami ne moremo izračunato % maščobe in % mišične mase, niti tekočine v telesu.
Hvala tudi za povezavo, zanimiv članek.
Default avatar

raziskava?

Nič ne pišeš, si rekla, da boš dnevno poročala...
Default avatar

raziskava

Nisem že začela. Danes nabavim hrano in počakam, da tisti dnevi končajo...
Default avatar

raziskava

-višina 165
1. dan
Teža: 65 kg
Zajtrk (10.00): zeleni čaj z okusom pomaranče in ingverja, tretjina grenivke (najbolj neužitna hrana kar sem jo kdaj koli poizkusila), 2 manjša preprečena kruhka ali 1 prepečenec, 1 čajna žlička arašidovega masla.
Telovadba (12.15 – 12.45): počepi, dvigovanje uteži, izpadni koraki z utežmi, kratek tek, trebušnjaki in sklece.
Kosilo (14.30): 1 tuna, 1 prepečenec oz. prepečen kruh, kava z mlekom brez sladkoja

Večerja (17.30): 2 rezini mesa (90 g – goveji zrezek), 1 skodelica stročjega fižola, 1 skodelica pese, 1 majhno jabolko, 1 skodelica vaniljevega sladoleda + omega 3 kapsula in vitamini v obliki tablete
Krajša telovadba ob 19.00
Grenivka se mi bo zagotovo vtisnila v spomin. Arašidovo maslo, ki ga ne maram je bilo po grenivkini polomiji zelo okusno. Zeleni čaj mi je bil zelo všeč, vseeno pa imam raje čisti zeleni, brez okusov. Ta zajtrk mi ni ustrezal niti najmanj. Se pa tolažim s tem, da se hrana ponovi le še 3x in so ostali zajtrki zelo okusni. Čez dan sem popila 2 litra tekočine, ostaja mi še en liter, ki ga bom popila do večera.
Prebava: odlična.
Počutje: fenomenalno razen lakote.
Koncentracija: slaba – torej normalna.
Default avatar

khmmmm

raziskava je napisal/a:
Lahko si poskusiš stisniti sok iz grenivke. Tisti je bolj užiten. Ali pa da jo prerežeš napol, pokapljaš s sladilom, ješ z žličko. Če hočeš vztrajati pri grenivki in je nočeš nadomestiti s čim podobnim (npr. pomelom).
To je problem vseh teh diet, ker imajo predpisano hrano, ki ni nujno najbolj okusna in potem se ti upre, dosti ljudi potem obupa in za neuspeh krivi sebe, kar je škoda.
Odlična izbira za izgubo maščobe.
Default avatar

raziskava

Hej, hvala za nasvet, najverjetneje si bom sok naslednjič iztisnila. Voljo imam in tudi, če je hrana neokusna (sploh današnje kosilo) nameravam ustrajati do konca. Vseeno pa je komaj drugi dan... :-)
LP
Default avatar

raziskava

2. dan
Teža: 64,9kg
Zajtrk (09.30): 1 jajce, ena banana, 1 prepečenec, zeleni čaj
Kosilo (13.30): 1 skodelica skute, 5 slanih krekerjev + omega3 + vitamini
Krvni tlak:
125/70
Pulz 58

Večerja (17.30): 2 hrenovki (beli piščančji), 1 skodelica brokolijev (rahlo kuhanih), pol skodelice korenja (surovega), pol banane, pol skodelice vaniljevega sladoleda
Krvni tlak:
118/67
Pulz: 63 (nisem prepričana, da dela brezhibno)

Prebava: v redu vendar slabša kot včeraj
Počutje: odlično, rahla lakota ampak nič pretresljivega, koncentracija dokaj v redu, veliko energije
Telovadba (skozi cel dan): sklece, trebušnjaki, počepi, dvigovanje uteži, izpadni korak z utežmi.
Tekočina: 2 – 3 litre
Kosilo mi ni ustrezalo, sta pa bila zato zajtrk in večerja super, sploh brokoli. Telovadila sem manj kot pol ure. Počepe sem delala 5 serij (ena serija: 5 počepov, 4 polovičke), trebušnjake 3 serije po 15 in okoli 19.00 bom še 3 serije po 15. Sklece pa ena serija po 10 in ob 19.00 še dve seriji po 10. Čaka me še pol litra tekočine.
Nasploh se počutim veliko bolje kot včeraj.
Default avatar

raziskava

3. dan
Zajtrk (10.30): 5 slanih krekerjev, 1 rezina sira Gauda, majhno jabolko, zeleni čaj
Kosilo: 1 trdo kuhano jajce, 1 prepečenec
Večerja: 1 skodelica tune, 1 skodelica repe, 1 skodelica cvetače, ena skodelica melone, pol skodelice sladice (namesto sladoleda)
Prebava: slabša kot včeraj
Počutje: super, razen pomanjkanja koncentracije
Tekočina: 2 litra
Default avatar

veri1

oj,
spremljam kako napreduješ.

pri grenivki, bi ti svetovala, da olupiš tudi "krhle" in ješ samo meso sadeža. meni je tako dobra za jest, grenek je samo ovoj.

vso srečo in vstrajaj

veri
Default avatar

raziskava

4. dan
Zajtrk: jajce z žiti in medom (popečeno v palačinko), voda
Telovadba: tek
Kosilo: Testenine v paradižnikovi omaki s piščancem
Večerja: piščančji zrezek z jajcem
Telovadba: počepi, trebušnjaki, sklece
Danes sem si privoščila košček torte, nič pretiranega.
Prebava: dokaj v redu.
Počutje: super, sploh po teku.
Hej veri1, hvala za spodbudo in nasvet.
Default avatar

raziskava

5. dan
Teža: 64 kg
Zajtrk (11.00): zeleni čaj, pol grenivke, 1 prepečenec, 1 čajna žlička arašidovega masla.
Kosilo (14.30): 1 tuna, 1 prepečenec oz. prepečen kruh
Večerja (17.30): 2 rezini mesa (90 g svinjina), 1 skodelica stročjega fižola, 1 skodelica pese, 1 majhno jabolko, 1 kos peciva
Telovadba: 75minut kolesa, sklece.
Počutje: odlično
Koncentracija: v redu
Default avatar

raziskava

Teža: 63kg
Zajtrk (09.30): 1 jajce, pol banane, 1 prepečenec, zeleni čaj
Kosilo (13.30): 1 skodelica skute, 5 slanih krekerjev + omega3 + vitamini
Večerja (17.30): 2 hrenovki (beli piščančji), 1 skodelica brokolijev (rahlo kuhanih), pol skodelice korenja (surovega), pol banane, pol skodelice vaniljevega sladoleda
Telovadba: kolesarjenje 1.30, skleci, trebušnjaki
Prebava: slaba
Počutje: v redu
Default avatar

raziskava

7. dan
Zajtrk (10.30): 5 slanih krekerjev, 1 rezina sira Gauda, majhno jabolko, zeleni čaj
Kosilo: 1 trdo kuhano jajce, 1 prepečenec
Večerja: 1 skodelica tune, 1 skodelica repe, 1 skodelica cvetače, krof


8. dan
Zajtrk: krof
Kosilo: svinjsko meso s krekerji
Večerja: piščančji zrezek z jajcem in šampinjoni
Telovadba: počepi, trebušnjaki, sklece
Default avatar

MAJA_čebelica

je nisi dokončala?
Default avatar

mya89

Zakaj napišete, da boste vse pisali, pol pa kr zginete....!!
Default avatar

mk47

hm.. mogoče jo je pa pobralo!?
Default avatar

Memole

165cm, idealna teza 55kg? A za ljudi ali koga? Jaz sem 170cm ter za elegantno postavo moram imeti 52,5kg. Sicer je na netu bolj normalna lestvica za tezo in visino, kjer so 3 kategorije "normalne teze". Tista, ki velja za nase zdravstvo kot se "normalna" je po tisti lestvici 3-zadnja stopnja "debelosti" oz ze prevec nezelene mascobe.
Default avatar

Prepozna

Memole je napisal/a:
Oprosti, pri 170 je pa 52 zelooooo malo. Jaz sem 170, 171, pa pri 62 zgledam kar suho. Imam pa 51 let.

Moderatorji

Sebastijan Nemanič , fitnes trener FZS
sebastijan - osebni trener
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic