Žilna kirurgija

Odgovarjajo: Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg • Pawel M. Leskiewicz, dr. med., specialist kirurg

Trombendarteriektomija notranje vratne arterije

Default avatar
Spoštovani,
oče je vrsto let opravljal preventivne preglede notranjih vratnih arterij v eni od slovenskih bolnišnic zatem, ko je prebolel možgansko kap. Ob zadnjem pregledu je bilo ugotovljeno, da je ena od notranjih vratnih arterij zamašena 100%, druga pa 70%. Kirurg je svetoval operacijo, t.i. trombendarteriektomijo notranje vratne arterije, konzilij pa je predlagal kontrolo čez 6 mesecev; čez deset dni ima (na podlagi napotila kirurga) posvet pri anesteziologu; čaka pa se ponovni posvet konzilija.
Ali je mogoče operacijo, na lastno željo opraviti v drugi bolnišnici in kaj konkretno je potrebno pred tem opraviti. Je dovolj, da se z izvidi in napotnico osebnega zdravnika naročiš v ambulanto?
Razmišljali smo, da bi bilo najbolj smotrno opraviti poseg v tisti bolnišnici, ki opravi večje število teh posegov, saj so verjetno kirurgi tam bolj izurjeni. Naj dodam, da je bila zamašenost arterij več let nespremenjena in da se je stanje poslabšalo v zadnjem obdobju dobrega pol leta, zato nas je strah, da bi se dokončno zamašila tudi druga arterija.
Na vas se obračam z vprašanjem katere bolnišnice izvajajo redne torvstne posege in so med seboj po kvaliteti storitev in čakalnih dobah primerljive. Nam lahko glede posega karkoli svetujete?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Lorena
Default avatar
Spoštovani!

Pri vašem očetu je prišlo do popolne zapore ene arterije v obdobju med dvema kontrolnima pregledom. Res smola, čudno da pri enem prejšnjih pregledov ni bilo opaziti napredovanja. Je pa tako, da je proces ateroskleroze nemogoče popolnoma ustaviti, lahko ga samo upočasnimo. Pri vašem očetu je sedaj prekrvavitev odvisna le še od treh arterij, od tega je art.carotis pomembnp zožena. Na vem kako je stanje dveh vratnih arterij. Vsekakor bi oće potreboval CT slikanje vratnih arteriji in možgan. Očitno to že ima, sicer ga ne bi poslali na pripravo za operacijo.
Glede tveganja operacije, moram povedati, da ni brez tveganja. Vendar je tveganje bistveno manjše kot če ne operiramo. Za druge bolnišnice ne vem, ker ne poznam njihovih objavljenih rezultatov. Poznam pa rezultate v splošni bolnišnici Novo mesto, kjer se ukvarjamo s temi operacijami od leta 1992. Še sedaj so živi in zdravi bolniki, ki sem jih operiral tedaj. Pa so bili že ob operaciji stari petdeset in več in so imeli za sabo že po eno možgansko kap. Sedaj operiramo letno več kot 60 bolnikov. Tveganje za možgansko kap je pod 3%. To se šteje za dober rezultat. Za ostale bolnišnice, ki so gotovo tudi dobre, pa ne vem podatka.
Mislim, da ima vaš oće, ob vaši skrbi, dobre izglede, da bo operacijo prestal brez zapletov, kot številni drugi. V zadnjih nekaj letih se ne spomnim, da bi kak bolnik, ki še ni imel pred tem možganske kapi, dobil le to med ali po operacij. Se pa nikoli ne ve kdaj se bo to zgodilo, ker vsega nikoli nimamo pod kontrolo.
Vendar je treba upati na najbolje.
Srečno!

Andrej Šikovec
**********************************************
primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med.

Avelana d.o.o., Dobrava 72, 8222 Otočec
Mobile: +386 40/468 460 (ponedeljek in sreda, od 9 do 12 ure); Fax: +386 7/30 75 174;
e-mail: [email protected]
http://www.avelana.si/

Moderatorji

Andrej Šikovec , dr. med., specialist kirurg
Andrej Šikovec
Pawel M. Leskiewicz , dr. med., specialist kirurg
Pawel_Leskiewicz